pontosnews.gr
Κυριακή, 30/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όταν οι Έλληνες γιόρταζαν για τους Νεότουρκους, τους μετέπειτα σφαγείς τους

Στις 10 Ιουλίου 1908 στα Σούρμενα του Πόντου έγινε γλέντι, το οποίο αποτυπώθηκε σε μια ιστορική φωτογραφία

10/07/2025 - 10:28πμ
Γλέντι στην Κοινώνεσσα Σουρμένων για τον εορτασμό του τουρκικού Συντάγματος. 10 Ιουλίου 1908 (πηγή: Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου / Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)

Γλέντι στην Κοινώνεσσα Σουρμένων για τον εορτασμό του τουρκικού Συντάγματος. 10 Ιουλίου 1908 (πηγή: Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου / Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η φωτογραφία είναι του 1908, τραβηγμένη στα Σούρμενα του Πόντου, στις 10 Ιουλίου. «Το Σύνταγμα στην Τουρκία» είναι γραμμένο πάνω, σε μια ευθεία αναφορά στην επανάσταση των Νεότουρκων που είχε σαν αποτέλεσμα την επαναφορά του Συντάγματος.

Η σημείωση πάνω στη φωτογραφία, με την ημερομηνία, 10 Ιουλίου 1908

Τη φωτογραφία την βρίσκουμε και στη Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, με την εξής διευκρίνιση: «Γλέντι στην Κοινώνεσσα Σουρμένων για τον εορτασμό του τουρκικού Συντάγματος, έξω από το ελληνικό σχολείο. Πάνω αριστερά ο προύχοντας της περιοχής Ιωάννης Αβραμίδης».

Για ποιον λόγο όμως οι Έλληνες να συμμετέχουν στον εορτασμό, μιας και στο τέλος η Ιστορία έγραψε ότι οι Νεότουρκοι ήταν εκείνοι που με βάση το δόγμα της εθνοκάθαρσης διέπραξαν τις γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;

Όλα ξεκίνησαν από μια πολιτική επανάσταση, τον Ιούλιο του 1908. Ονομάστηκε Κίνημα των Νεότουρκων, με το Κομιτάτο «Ένωση και Προόδος» (CUP), οργάνωση του κινήματος, να αναγκάζει τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β’ να γίνει πιο… δημοκρατικός.

Περισσότερες από τρεις δεκαετίες νωρίτερα, το 1876, η συνταγματική μοναρχία είχε καθιερωθεί κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου γνωστής ως Α’ Συνταγματικής Εποχής, η οποία διήρκεσε μόνον δύο χρόνια προτού ο Αμπντούλ Χαμίτ την αναστείλει και συγκεντρώσει τις εξουσίες στον εαυτό του.

Μετά την εξέγερση στις επαρχίες της Ρωμυλίας που υποκινήθηκε από τους Νεότουρκους και είχε την υποστήριξη του στρατού, ο σουλτάνος συνθηκολόγησε και ανακοίνωσε την αποκατάσταση του Συντάγματος, συγκάλεσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε εκλογές. Ένα πρόσωπο που συναντάμε στο Κίνημα των Νεότουρκων είναι και ο Μουσταφά Κεμάλ που από το 1907 υπηρετούσε στο Γ’ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη – άλλωστε η Μακεδονία αποτέλεσε βάση του κινήματος.

Αν αναζητήσει κανείς τους λόγους για τους οποίους επικράτησαν οι Νεότουρκοι, θα πρέπει να κοιτάξει στην οικονομική κρίση (έλλειψη ρευστότητας, επενδυτικών κεφαλαίων, και χρόνια ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού), στην επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στις άσχημες κλιματολογικές συνθήκες του 1907, με τις συναφείς επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα και τη μείωση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων που προκάλεσε αύξηση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.

Δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί ούτε η ιδιαίτερη θέση του στρατού στην οθωμανική κοινωνία.

Έτσι, η αδυναμία του κράτους να πληρώσει τους μισθούς των στρατιωτικών, όξυνε την ήδη υπάρχουσα δυσαρέσκεια προς το καθεστώς του σουλτάνου.

Ακόμα, οι εξελίξεις στον μακεδονικό χώρο με τα αντιμαχόμενα κινήματα Ελλήνων, Σέρβων και Βουλγάρων θεωρήθηκαν ως ακόμα μια ένδειξη έλλειψης υποστήριξης του στρατού.

Προεκλογικό επιστολικό δελτάριο των Νεότουρκων

Προτού στο Κίνημα των Νεότουρκων επικρατήσει το πνεύμα του ακραίου φυλετισμού που ενσαρκώθηκε από τους «Τρεις πασάδες», έγινε δεκτό με ενθουσιασμό για τις πολιτικές αλλαγές που προκάλεσε. Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι και άλλοι χριστιανοί βλέποντας τη μεταρρυθμιστική διάσταση που στόχο είχε να οδηγήσει σε ένα κράτος δικαίου, θεώρησαν ότι πλέον θα είχαν ισότιμη μεταχείριση, πρόσβαση στη διοίκηση και στο στρατό, θρησκευτικές ελευθερίες, κ.ά.

Άλλωστε, η φιλελεύθερη πτέρυγα που ηττήθηκε από τους στρατιωτικούς που είχαν την υποστήριξη των Γερμανών –οι οποίοι ήθελαν το ξαναμοίρασμα του παλαιού κόσμου και την οικονομική κυριαρχία στην Εγγύς Ανατολή–, εξέφραζε τις νεωτερικές απόψεις που εμφορούνταν από το πνεύμα του Διαφωτισμού. Εκπρόσωπός της ήταν ο πρίγκιπας Σαμπαχεντίν, ο οποίος οραματιζόταν μια πολυπολιτισμική κοινωνία, γι’ αυτό και είχε την αποδοχή και των προοδευτικών στοιχείων από την ελληνική και αρμενική κοινότητα.

Συνεπώς, δεν θα πρέπει να ξενίζει η συμμετοχή των κοινοτήτων αυτών σε γιορτές που διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Θεσσαλονίκη, Τραπεζούντα, Σαμψούντα, Σούρμενα και αλλού), καθώς το κλίμα που επικρατούσε ήταν αυτό της συνύπαρξης μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. Αυτό το κλίμα το υποστήριζαν και πολλές εφημερίδες της εποχής που δημοσίευσαν φιλελεύθερα άρθρα υπέρ της «νέας εποχής».

⇒ Διαβάστε ακόμα: Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άποψη της Άγκυρας τον προηγούμενο αιώνα (φωτ.: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Σταύρου Λιγερίδη: Τρία ολόκληρα χρόνια ξυπνούσαμε και κοιμόμαστε με την αγωνία

29/11/2025 - 10:25μμ
Σαμψούντα. Κάτοικοι με τοπικές ενδυμασίες (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου 1916 – Η ημέρα που καταγράφηκε η πρόθεση εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου

26/11/2025 - 2:27μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Παύλου Τζιτιρίδη: Όλα αυτά τα χωριά τα έκαψαν με τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια

22/11/2025 - 11:19μμ
Παλιά γέφυρα στην περιοχή της Κεπέκκλησας (φωτ.: facebook / Ihsan Tursun)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεόδωρου Ξανθόπουλου: Στο βουνό πέθαναν πολλοί, άλλοι από το κρύο, άλλοι απ’ την πείνα. Μερικούς τους έφαγαν οι λύκοι και τα σκυλιά

21/11/2025 - 8:58μμ
Καρτ ποστάλ των αρχών του περασμένου αιώνα με την αγορά της Τραπεζούντας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου: Καθημερινώς πεθαίνανε και τους ρίχνανε ομαδικά σε λάκκο – Ούτε παπάς να διαβάσει, ούτε τίποτε

14/11/2025 - 9:54μμ
Εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων  της Αττικής με λάβαρα και σημαίες κατά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, 12 Νοεμβρίου 1972 (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πίσω στο 1972 με 30+1 ιστορικές φωτογραφίες Ποντίων πρώτης γενιάς – Επέτειος 50 χρόνων από τον ξεριζωμό

12/11/2025 - 9:44πμ
Σαμψούντα, τέλη της δεκαετίας του 1910 (πηγή: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Νοέμβριος του 1919 στον Πόντο: Εκτιμήσεις για 10.000 συλλήψεις, 25.000 εκτοπισμένους, 80 χωριά καμένα και 5.000-7.000 νεκρούς

7/11/2025 - 9:39πμ
(Φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Τσακιρίδη: Τους σφάξαν όλους κι όπου πηγάδι τους ρίξαν. Αξέχαστα είναι αυτά που περάσαμε

5/11/2025 - 10:30μμ
Η Νεοκασάρεια το 1930. Στο κέντρο διακρίνεται το δημαρχείο της πόλης (φωτ.: kulturenvanteri.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Κυριλίδη: Και οι Τούρκοι το πιστεύανε κι εμείς το πιστεύαμε πως θα γυρίσουμε πίσω στα σπίτια μας

31/10/2025 - 9:30μμ
Νεαρό κορίτσι με φερετζέ στην Τουρκία του προηγούμενου αιώνα (φωτ.: nilufergokce.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακής Σοϊλεμένογλου: «Εκεί που πάτε, θα πεθάνετε. Άφησε το κορίτσι σου να ζήσει»

23/10/2025 - 8:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στελέχη του υπουργείου Υγείας της Γάζας ετοιμάζονται να θάψουν τις σορούς Παλαιστίνιων μαχητών που τους παρέδωσε ο Ερυθρός Σταυρός από το Ισραήλ (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Λωρίδα της Γάζας: Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου

6 ώρες πριν
Ολοκληρώθηκε το 2ο δυνέδριο νέων της ελληνικής διασποράς με συμμετοχή από 31 χώρες και 5 ηπείρους.

Όσα έγιναν στο 2ο συνέδριο νέων της ελληνικής διασποράς στην Αθήνα

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών Θεσσαλονίκης)

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και ποντιακών χορών στον Σύλλογο Καλλιθέας Συκεών

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Super League: Επιτέλους νίκη ο Άρης – Τεσσάρα η Κηφισιά, «διπλό» ο Βόλος

7 ώρες πριν
Άποψη της Άγκυρας τον προηγούμενο αιώνα (φωτ.: eskiturkiye.net)

Μαρτυρία Σταύρου Λιγερίδη: Τρία ολόκληρα χρόνια ξυπνούσαμε και κοιμόμαστε με την αγωνία

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Καθοριστικές συνομιλίες στη Φλόριντα για το ουκρανικό

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign