pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

Τι κάνουν οι Αρτακηνοί με το γαύρο; Ό,τι και οι Πόντιοι με τα χαψία: Τα πάντα!

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)

(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων* ανοίγει σήμερα αυλαία στη Νέα Αρτάκη, και για να τιμήσουμε κι εμείς τη μικρασιατική κουζίνα με τις πλούσιες γεύσεις –και τις ακόμα πιο πλούσιες μνήμες–, ανατρέξαμε στο σχετικό αφιέρωμα του περιοδικού γαστρονόμος, από όπου αλιεύσαμε… γαύρους, αλλά και μια ενδιαφέρουσα ματιά στην τοπική ιστορία: Φτάνοντας στην περιοχή το 1923, οι πρόσφυγες από την Αρτάκη της Κυζίκου είδαν έναν τόπο που θύμιζε την πατρίδα τους, κι έναν βόρειο Ευβοϊκό γεμάτο ψάρια, ωστόσο διαπίστωσαν ότι οι γηγενείς δεν γνώριζαν τεχνικές για την αλίευσή τους.

Ήταν οι Αρτακηνοί που έφεραν εδώ νέες τεχνικές, ιδιαίτερα για το γαύρο, και ήταν οι ίδιοι που εισήγαγαν τα αναρίθμητα μαγειρέματά τους στην τοπική κοινωνία.

Η εφευρετικότητά τους είναι φοβερή: τον φιλετάρουν, τον λιανίζουν σε ξύλο κοπής με ένα γουδοχέρι και τον βάζουν γέμιση σε λαχανοντολμάδες και αμπελοντολμάδες μοσχοβολιστούς, μαζί με πολλά μυρωδικά. Τον κάνουν ψαρόσουπα με καρότο, πατάτα και σέλινο, τον κάνουν ομελέτα και πιλάφι (όπως λέμε χαμψοπίλαβον), τον μαγειρεύουν σαχανάκι κοκκινιστό με φρέσκια ντομάτα (όπως λέμε χαψία τούφα), τον κάνουν πλακί στην κατσαρόλα ή στο φούρνο με κρεμμυδάκια, τον πλάθουν κεφτέδες στο τηγάνι με όλα τα υλικά του κλασικού κεφτέ, αλλά με λιανισμένα φιλέτα γαύρου αντί για κιμά και με άφθονο ξερό κρεμμύδι.

«Οι Αρτακηνοί αλιείς, αναβιώνοντας ένα παλαιό βυζαντινό έθιμο, καθιέρωσαν το λεγόμενο “μερτικό της Φανερωμένης”, ιδιαίτερο μερίδιο, δηλαδή, από τα έσοδα της ψαριάς τους, το οποίο διέθεταν για την οικοδόμηση του ναού» (από το βιβλίο «Παναγία Φανερωμένη Νέας Αρτάκης: Η ιστορία ενός μεγάλου Ιερού Προσκυνήματος»)

Εν ολίγοις, με το γαύρο οι Αρτακηνοί έκαναν ακριβώς ό,τι και οι Πόντιοι με τα ξαδερφάκια του, τα χαψία, δηλαδή τα πάντα!

Όχι τυχαία, οι γιαγιάδες έλεγαν στην ντοπιολαλιά τους: «Μα για τον Θεγό σας! Μόνο ρυζόγαλο δεν τόνε κάμνουν!».

Η συνταγή που ακολουθεί (γαύρος φρικασέ με μαρούλια) είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο, με λίγο και πυκνό ζουμάκι. Το βασικό είναι να μην το ανακατέψουμε –καθώς τα υλικά μπαίνουν στο πλακί, δηλαδή στον ταβά, τη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, τακτοποιημένα σε στρώσεις– αλλά να σείουμε προσεκτικά το σκεύος.

Και μια συμβουλή: Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος γαύρος είναι προτιμότερο να φιλεταριστεί. Αν ο γαύρος που θα επιλέξουμε είναι σχετικά μικρός, μπορούμε αν θέλουμε να τον μαγειρέψουμε μαζί με τη ραχοκοκαλιά, καθαρισμένο βέβαια από εντόσθια και κεφάλι.

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. γαύρο, καθαρισμένο από εντόσθια και κεφάλια και, αν θέλουμε, από ραχοκοκαλιές και ουρές
6 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και όσο περισσότερο από το πράσινο μέρος μπορούμε), ψιλοκομμένα
2 μεγάλα μαρούλια, λεπτοκομμένα
½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
1 λεμόνι (το χυμό)
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 7-8’, μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε τα μαρούλια και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να αχνίσουν για 5-6’, μέχρι να πέσει ο όγκος τους και να μαλακώσουν λίγο, ανακατεύοντας απαλά.
  3. Ρίχνουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.
  4. Στρώνουμε καλά τις πρασινάδες στο σκεύος, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 10’.
  5. Απλώνουμε πάνω τους τον γαύρο σε μονή στρώση και μαγειρεύουμε για άλλα 5-7’, μέχρι να ψηθεί.
  6. Δεν προσθέτουμε νερό, το φαγητό μαγειρεύεται στα υγρά που βγάζουν τα υλικά.
  7. Στο διάστημα αυτό απλώς σείουμε πότε-πότε την κατσαρόλα, για να μοιραστούν τα λιγοστά υγρά που θα βγάλουν τα υλικά, χωρίς να ανακατέψουμε.
  8. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί.

• Πηγή: Μαρίκα Σακελάρη / gastronomos.gr.


* Το Φεστιβάλ διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών, και φέτος έχει καλεσμένη τη Μαρία Εκμεκτσίογλου.
Δοκιμάστε επίσης:
• «Μικρασιάτικη γαλατόπιτα από την Αρτάκη της Κυζίκου – Γνωστή και ως “αχαμνόπιτα”».
• «Αρτακηνές μελιτζάνες με αυγό και τυρί στο τηγάνι – Ένα πρωτότυπο μικρασιάτικο ορεκτικό».
• «Αρτακηνά μικίκια (ή μεκίκια) – Από τη Μικρά Ασία, αγαπημένα και στη Θράκη».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης ΄΄ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΕΣ΄΄)

Ξάνθη: «Eυλογημένη και δημιουργική χορευτική χρονιά» ευχήθηκαν στον αγιασμό τους οι Τραντέλλενες

12 δευτερόλεπτα πριν
O εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Αμπού Ομπάιντα (κέντρο), σε παλιότερη φωτογραφία ενώ κάνει δηλώσεις (φωτ.: EPA/Ali Ali)

Αίγυπτος: Ο αφοπλισμός της Χαμάς το μεγαλύτερο ερωτηματικό στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ που αρχίζουν σήμερα

29 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Καιρός: Η εβδομάδα αρχίζει με έντονες βροχές και καταιγίδες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

Ο δήμος Παύλου Μελά τίμησε τη μνήμη των Ελλήνων μαρτύρων του Πόντου στα Δικαστήρια της Αμάσειας

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League: Μόνη πρώτη με παλικαρίσια ανατροπή η ΑΕΚ – Νίκη για Παναθηναϊκό, εξάρα ο Λεβαδειακός

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign