pontosnews.gr
Σάββατο, 17/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μέρα Μικρασίας έζησε το Ηράκλειο Κρήτης, με το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων

Πάνω από 1.000 εκπρόσωποι 60 μικρασιατικών συλλόγων απ' όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στη διοργάνωση-θεσμό

30/06/2025 - 7:08μμ
Στιγμιότυπο από το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, στο γήπεδο του Παναθλητικού Ομίλου Ατσαλένιου (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)

Στιγμιότυπο από το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, στο γήπεδο του Παναθλητικού Ομίλου Ατσαλένιου (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εξήντα μικρασιατικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τουλάχιστον 1.000 μέλη τους, συμμετείχαν στο 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα που φέτος φιλοξενήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Το κέντρο της πόλης γέμισε μικρασιατικά χρώματα στην καθιερωμένη πατινάδα μέχρι το γήπεδο του προσφυγικού σωματείου Παναθλητικός Όμιλος Ατσαλένιου (ΠΟΑ).

Η εκδήλωση-θεσμός ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου με την παραλαβή από τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό της εικόνας και του λαβάρου του Ανταμώματος Μικρασιατικών Συλλόγων – κάθε χρόνο η μία πόλη παραδίδει στην άλλη αυτά τα συμβολικά αντικείμενα. Στο Ηράκλειο μεταφέρθηκαν από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου Μαρία Παπαγεωργίου. Θα παραμείνουν στην Κρήτη μέχρι το καλοκαίρι του 2026, οπότε και θα παραδοθούν στην επόμενη διοργανώτρια πόλη.

«Η σημαία αυτή θα περιδιαβαίνει όλη την Ελλάδα, έτσι όπως τη βλέπετε, περήφανη. Τη σημαία του Προσφυγικού Ελληνισμού, τη σημαία της Μικρασίας, της Πόλης, της Ανατολικής Θράκης, της Καππαδοκίας, της Ίμβρου, της Τενέδου» είπε στο χαιρετισμό του ο Αλέξης Καλοκαιρινός.

Και συνέχισε: «Σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής το προσφυγικό στοιχείο έπαιξε και παίζει έναν ρόλο καθοριστικό και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε ζωντανό, σαν μνήμη αλλά και σαν παλμό όλοι μας. Νέα Αλικαρνασσός, Νέες Κλαζομενές, Νέα Αλάτσατα, Ατσαλένιο, Φορτέτσα, Δειλινά. Όπου και να γυρίσεις το Ηράκλειο υπάρχει αυτή η ανεξίτηλη σφραγίδα, η ζωντανή σφραγίδα της προσφυγιάς και κουβαλάμε αυτές τις μνήμες, τα χρώματα, τα αρώματα, τις γεύσεις, τα αισθήματα. Κουβαλάμε τις ιδέες, έναν τρόπο ζωής που μεταμόρφωσε την Ελλάδα».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου παραλαμβάνει το λάβαρο του Ανταμώματος (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)

Αναφέρθηκε ακόμα στο Φεστιβάλ «Τέχνη καθ’ Οδόν» στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, και τόνισε ότι είναι υποχρέωση να κρατηθεί η σημαία του Ανταμώματος ψηλά: «Ήταν μια τύχη αγαθή που ήρθαν αυτά τα δύο και ενώθηκαν και έτσι σήμερα έγινε και αυτή η πατινάδα που είναι χαρακτηριστικό  του ανταμώματος, αλλά ήταν και μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές του “Τέχνη καθ’ Οδόν”. Αλλά αυτή η μνήμη, αυτή η ζωντανή παρακαταθήκη δεν θα κλείσει ποτέ, και αυτό είναι χάρη σε εσάς. Να είστε καλά να είμαστε καλά να ανταμώνουμε, να ξεφαντώνουμε, να θυμόμαστε, να δημιουργούμε και να πηγαίνουμε μπροστά».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων επιβεβαιώνει τον σπουδαίο ρόλο των φορέων που εκπροσωπούνται στη διατήρηση της εθνικής αυτογνωσίας και τη διαφύλαξη της μνήμης του μικρασιατικού πολιτισμού, σημειώνοντας: «Κατορθώσατε να μετατρέψετε το σπαραγμό για τις αλησμόνητες πατρίδες σε δύναμη για επιβίωση, αναγέννηση και δημιουργία»

Στη συνέχεια το λόγο πήραν τα χορευτικά συγκροτήματα των προσφυγικών συλλόγων, παρουσιάζοντας χορούς της Μικρασίας και του Πόντου, οι οποίοι διανθίστηκαν με χορούς της Κρήτης. Η βραδιά έκλεισε με γλέντι για όλους (θεατές και συμμετέχοντες).

Στιγμιότυπο από το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, στο γήπεδο του Παναθλητικού Ομίλου Ατσαλένιου (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)

Στιγμιότυπο από το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, στο γήπεδο του Παναθλητικού Ομίλου Ατσαλένιου (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)

Την Κυριακή τελέστηκαν Θεία Λειτουργία και τρισάγιο στη μνήμη των κεκοιμημένων Μικρασιατών στην Παναγία Καμαριανή, στη Νέα Αλικαρνασσό, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου.

Το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και ο Σύλλογος Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου,  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου και τους συλλόγους-μέλη της ΟΠΣΕ, Μικρασιατών Κρήτης, «Άγιος Πολύκαρπος», Ιστορικής Μνήμης και Ανάπτυξης Νέας Αλικαρνασσού και Πολιτιστικό Φορτέτσας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΗΛΙΟΤΕΧΝΟ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Ερατώ – Μάνα Σμυρνιά»: Μια θεατρική μαρτυρία για τη Σμύρνη και τον ξεριζωμό

16/10/2026 - 11:17μμ
(Φωτ.: Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας: Βιβλίο και ντοκιμαντέρ για τα 104 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

16/10/2026 - 2:04πμ
(Φωτ:. Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας - Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας: Τίμησε την Παναγία Βουρλιώτισσα, τη θαυματουργή εικόνα από τα Βουρλά

15/10/2026 - 12:57μμ
Μία γυναίκα επισκέπτεται το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αδελφότητα Κωνσταντινουπολιτών «Ο Ταξιάρχης» μάς ξεναγεί στον Κεραμεικό

11/10/2026 - 10:08μμ
Ο χώρος όπου ο Γιώργος Σεφέρης έζησε και εργάστηκε ως πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το 1957 έως το 1962 (φωτ.: Greek News Agenda / John Kolikis)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λονδίνο: Στο γραφείο του Σεφέρη, ανάμεσα σε επιστολές, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα

11/10/2026 - 10:12πμ
Γλυπτική σύνθεση στην οποία γυναικεία ολόσωμη μορφή στέκεται όρθια σε αυστηρή στάση προσοχής με το δεξί χέρι της σε ανάταση να δείχνει τον ουρανό. Το μνημείο βρίσκεται στην πλατεία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας στη Νέα Ιωνία του Βόλου και είναι αφιερωμένο στην Μικρασιατική Καταστροφή (1922), μετά την οποία υπήρξε αθρόα εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή (φωτ.: dimosvolos.gr/Νικόλας Παυλόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

8ο Μικρασιατικό Αντάμωμα: Από τη Νέα Ιωνία της Αττικής στη Νέα Ιωνία του Βόλου

8/10/2026 - 8:55μμ
Σκηνή από το «Hayalî’nin Hayali», που φέρνει στη σκηνή τις μνήμες της Ανταλλαγής (φωτ.: Δημοτικά Θέατρα Κωνσταντινούπολης / Tuğçe Keçeci)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Ο Καραγκιόζης αφηγείται τον ξεριζωμό Ρωμιών και Τούρκων

8/10/2026 - 5:22μμ
Σύνθεση με αρχειακές φωτογραφίες από την αφίσα της εκδήλωσης «Οι αχθοφόροι της μνήμης»
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φάρασα Καππαδοκίας: Οι φωνές των προσφύγων μέσα σε 11.673 χειρόγραφα δελτία

8/10/2026 - 1:32μμ
Έργα της Παρασκευής Ζάννη με θέμα την Καππαδοκία, στην έκθεση «Αλλοτινές πατρίδες» στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης (πηγή: ΕΡΤ3)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι πατρίδες πριν από το 1922: Η έκθεση της Παρασκευής Ζάννη άνοιξε στη Θεσσαλονίκη

7/10/2026 - 9:21μμ
(Φωτ.: Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αδελφότητα Μικρασιατών Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»: Έντεκα χρόνια μικρασιατικής μουσικής παράδοσης στις σελίδες ενός λευκώματος

7/10/2026 - 2:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/users/dimitrisvetsikas1969-1857980/)

ΕΝΦΙΑ: Νέα εκκαθαριστικά με έκπτωση 50% σε μικρούς οικισμούς

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης ξενάγησε εκπαιδευτικούς σε ιστορικά τοπόσημα του Πόντου

36 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση ανάσυρσης δοχείου που αντιστοιχεί σε επικίνδυνο υλικό, από κάδο απορριμμάτων, στη συμβολή των οδών Παπασκρέκα και Κονδύλη στον Άγιο Δημήτριο Αττικής (φωτ.: Γρ. Τύπου Πυροσβεστικού  Σώματος/ EUROKINISSI)

Συναγερμός στον Άγιο Δημήτριο: Εντοπίστηκε δοχείο με επικίνδυνο υλικό σε κάδο απορριμμάτων

59 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/POLAEK.Folk.Dances)

Πάφος: Το 2ο Ποντιακό Πανοΰρ έρχεται στο Περιφερειακό Κέντρο Κοίλης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/joa70-16807463/)

Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Νέα εποχή στην αντιμετώπιση του λιπώδους ήπατος

2 ώρες πριν
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV