pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περί σχέσεων Τραμπ-Ερντογάν

Του Σάββα Καλεντερίδη

27/06/2025 - 4:10μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στη Χάγη, αφού προηγήθηκαν θερμές χειραψίες μεταξύ Τραμπ–Ερντογάν, ακολούθησε συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά. Δεν είναι και λίγα, δεδομένης της στενότητας χρόνου του ηγέτη των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Χάγη, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, στις καλές σχέσεις που έχει αναπτύξει μαζί του και είπε ότι του μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία –που «πρέπει να τελειώσει»–, και την επιθυμία του να επιστρέψει η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35.

Ειδικά για το θέμα των F-35, είπε: «Το σύστημα της αεροπορικής μας άμυνας δεν τελειώνει με τους S-400. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πολυεπίπεδο σύνολο συστημάτων. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πυραύλους σε διάφορα ύψη και να λειτουργούν αρμονικά, όπως τα όργανα ενός σώματος. Έχουμε φέρει τη χώρα μας σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό.

»Πρέπει να αυξήσουμε τις πυραυλικές μας δυνατότητες. Χτίζουμε ένα πολυεπίπεδο σύστημα, το Steel Dome μας.

»Δεν έχουμε εγκαταλείψει ούτε τα F-35. Συζητάμε με τους συμμάχους μας την επιστροφή μας στο πρόγραμμα των F-35, το οποίο είναι τόσο πολιτική όσο και τεχνική διαδικασία. Η Τουρκία έχει αποκλειστεί άδικα από αυτό. Πάντα επικρίνουμε αυτό το βήμα που είναι ασυμβίβαστο με το πνεύμα της συμμαχίας. Συζητήσαμε το θέμα στις συναντήσεις μας με τον κ. Τραμπ και έχουν ξεκινήσει τεχνικές συνομιλίες. Ελπίζουμε να σημειώσουμε πρόοδο στο θέμα αυτό».

Από τις δηλώσεις Ερντογάν, από τη ως άνω συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και από τις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν προηγηθεί, από την τοποθέτηση στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα ενός δισεκατομμυριούχου φίλου του Τραμπ, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία άμεση επαφή ούτε τηλεφωνική ούτε προσωπική με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ δεν έχει αφιχθεί ακόμα στην Αθήνα η πρέσβης κυρία Γκιλφόιλ, προκύπτει ότι τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι αναβαθμισμένες, κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για τις ελληνοαμερικανικές.

Πέρα από τα καθαρά πολιτικά και γεωπολιτικά ζητήματα που καθορίζουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Τουρκία, υπάρχουν και άλλα ζητήματα και παράγοντες, καθαρά οικονομικοί, που αφορούν τις ΗΠΑ και την Τουρκία, αλλά και τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο.

Να υπενθυμίσουμε ότι τις αρχές Μαρτίου, η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Continental Resources, κορυφαία ιδιωτική εταιρεία στον τομέα της εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο δισεκατομμυριούχος Harold Hamm, στενός φίλος και υποστηρικτής του Ντόναλτ Τραμπ, υπέγραψε συμφωνία κοινοπραξίας με την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ και την αμερικανική εταιρεία TransAtlantic Petroleum, την οποίας αντιπρόεδρος είναι ο Τούρκος Selami Uras, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη της Άμιδας-Ντιγιαρμπακίρ και στην Ανατολική Θράκη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού κολοσσού, τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, αλλά και τις μελέτες και έρευνες που έκανε η ΤΡΑΟ, μόνο από τη λεκάνη της Άμιδας υπολογίζεται ότι θα εξορυχθούν 6,1 δισεκατομμύρια βαρέλια σχιστολιθικού πετρελαίου και 12-20 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) σχιστολιθικού φυσικού αερίου, ενώ στη λεκάνη της Θράκης τα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου υπολογίζονται στα 20-45 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf).

Ένας απλός, μέτριος υπολογισμός των παραπάνω  σημαίνει ότι η κοινοπραξία αυτή θα διαχειριστεί ενεργειακές πρώτες ύλες αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων· αν δε υπολογιστεί ότι υπάρχουν σχέδια για επέκταση των δραστηριοτήτων της κοινοπραξίας και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στον κόλπο των Αδάνων, τότε τα ποσά ανέρχονται σε δυσθεώρητα ύψη.

Αν επιπλέον υπολογιστεί ότι ο Ντόναλτ Τραμπ χαράσσει προσωπικά την πολιτική των ΗΠΑ με βάση και οικονομικά κριτήρια, τότε μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα επηρεαστούν από την παραπάνω συμφωνία αλλά και από άλλες που ενδεχομένως είναι σε εξέλιξη και προετοιμάζονται.

Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικής επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ηγέτη των ΗΠΑ, δημιουργεί τον κίνδυνο ο Ερντογάν να επηρεάσει τον Τραμπ να πάει θέσεις στα ελληνοτουρκικά που θα δημιουργήσουν επιπρόσθετες απειλές για την Ελλάδα.

Το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να βρεθεί λύση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελληνική σημαία ανεμίζει με φόντο σύννεφα καταιγίδας στην πόλη των Τρικάλων (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ελλάδα στο περιθώριο

9/08/2025 - 10:58πμ
Ο Ερντογάν υποδέχεται τη Μελόνι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Συνεργασίας Τουρκίας-Ιταλίας-Λιβύης, 1η Αυγούστου 2025 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς η Τουρκία έσυρε τη Μελόνι στην Τριμερή

8/08/2025 - 4:53μμ
Ο εξορκισμός του δαιμονισμένου Γερασηνού (ψηφιδωτό στη Βασιλική του Αγίου Απολλινάριου του Νέου, στη Ραβέννα. Πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Γ’)

5/08/2025 - 9:24πμ
Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο Κορυφής Συνεργασίας Τουρκίας-Ιταλίας-Λιβύης (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα παίζει σε πολλά ταμπλό

3/08/2025 - 3:54μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι καμπάνες ηχούν επικίνδυνα

2/08/2025 - 10:26πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ μεταξύ Νετανιάχου και Ερντογάν

1/08/2025 - 3:58μμ
Τρέλα γενική [Διάβολος με αγγελικό πρόσωπο].  Φρανθίσκο Γκόγια υ Λουθιέντες [1864], οξυγραφία και ακουατίντα σε χαρτί (φωτ.: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος B’)

29/07/2025 - 10:10πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο κλοιός στενεύει

26/07/2025 - 9:38πμ
Ο Ιησούς εξορκίζει δαιμονισμένο Γερασηνό. Έργο του Spencer Alexander McDaniel, 2020 (πηγή: Katolophyromai / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Α’)

22/07/2025 - 9:23πμ
Τούρκοι διαδηλωτές κρατούν τη σημαία της χώρας τους (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοινοπολιτεία Μουσουλμάνων η Τουρκία;

20/07/2025 - 3:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λαυρεωτική: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν την καμένη έκταση – Πάνω από 15.000 στρέμματα

49 λεπτά πριν
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EcommBx Cup: Την ήττα με 76-66 γνώρισε η Εθνική μπάσκετ από τη Σερβία

2 ώρες πριν

«Παρχάρια τη Καβακλί» για μια ακόμη χρονιά στον Λευκώνα Σερρών

2 ώρες πριν
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 14 Αυγούστου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign