pontosnews.gr
Κυριακή, 1/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εθνικιστικό παραλήρημα Ερντογάν με αφορμή την 572η επέτειο της Άλωσης

«Η Κωνσταντινούπολη είναι για πάντα δική μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

29/05/2025 - 9:02μμ
(Πηγή φωτ.: x.com/RTErdogan)

(Πηγή φωτ.: x.com/RTErdogan)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τις γνώριμες εθνικιστικές κορόνες στις οποίες καταφεύγει με κάθε ευκαιρία ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε όπως ήταν αναμενόμενο και σήμερα με αφορμή την 572η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η Κωνσταντινούπολη είναι για πάντα δική μας» και υποστήριξε ότι η σημερινή Τουρκία διατηρεί ζωντανό το πνεύμα καινοτομίας του σουλτάνου Μωάμεθ του Β’, το οποίο άλλαξε την εποχή εκείνη τη φιλοσοφία του πολέμου και οδήγησε στην κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.

«Ο Πορθητής δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος στρατιωτικός διοικητής και πολιτικός, αλλά και ένας λαμπρός επιστήμονας που ήταν πρωτοπόρος στη σύγχρονη μηχανική. Τα πυροβόλα που κατασκεύασε ο Πορθητής άλλαξαν εξ ολοκλήρου τη φιλοσοφία του πολέμου της εποχής εκείνης και έμειναν στην Ιστορία. Σήμερα, διατηρούμε ζωντανή αυτήν τη γνώση, αυτό το πνεύμα της καινοτομίας που παραλάβαμε από τους προγόνους μας με τον ίδιο τρόπο και το μεταδίδουμε στις μελλοντικές γενιές. Συνεχίζουμε να αλλάζουμε τη σημερινή φιλοσοφία του πολέμου με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα μη επανδρωμένα υποβρύχια και πολλές άλλες τεχνολογίες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος σε τελετή που έγινε στην περιοχή Μπέικοζ, στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, από όπου εγκαινίασε μέσω βιντεοκλήσης δημοτικά πάρκα σε προάστια της Κωνσταντινούπολης.

«Σήμερα είναι η 572η επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ενός από τα μεγαλύτερα έπη της Ιστορίας μας. Στις 29 Μαΐου 1453, μια ιδιοφυΐα τακτικής και στρατηγικής, ένας νικηφόρος διοικητής κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη μαζί με έναν στρατό που πίστεψε και αφοσιώθηκε στον στόχο. Η πολιορκία 53 ημερών κατέληξε σε μια εκθαμβωτική νίκη υπό την ηγεσία του 21χρονου Πορθητή. Είθε η 572η επέτειος της Άλωσης να είναι ευλογημένη. Είθε ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος από τους στρατιώτες και τον διοικητή που την κατέκτησε», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε άλλο σημείο της αναφοράς του στην επέτειο της Άλωσης της Πόλης ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι πάνω απ’ όλα μια νίκη της γνώσης, της επιμονής και της πίστης. Η Κωνσταντινούπολη είχε πολιορκηθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν από τον οθωμανικό στρατό, αλλά δεν μπόρεσε να την καταλάβει. Μόλις ο Πορθητής ανήλθε στον θρόνο σε ηλικία 19 ετών, σήκωσε αμέσως τα μανίκια για να αναπτύξει νέες μεθόδους, νέες τεχνικές, νέα όπλα και ξεκίνησε ένα πυρετώδες έργο. Έβαλε τον μάστορα Σαρούκα να κατασκευάσει νέα κανόνια για να γκρεμίσει τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, τα οποία θεωρούνταν αδιαπέραστα. Δοκίμασε πρώτα αυτά τα κανόνια, των οποίων τα βλήματα ζύγιζαν εκατοντάδες κιλά, στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Παρακολουθούσε προσωπικά κάθε στάδιο όλων αυτών των προετοιμασιών.

Κατά τον πρώτο μήνα της πολιορκίας, η οποία άρχισε στις 6 Απριλίου, το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν μπορούσε να επιτευχθεί. Ωστόσο, οι επιτυχίες τις τελευταίες 23 ημέρες άνοιξαν τον δρόμο σε μια νίκη που έμεινε στην παγκόσμια ιστορία. Ο Πορθητής, ο οποίος μετέφερε τα πλοία από ξηράς, είχε προετοιμάσει μια προαναγγελθείσα Άλωση βήμα προς βήμα με έξυπνες μεθόδους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό: Όταν αυτά τα νέα κανόνια που ονομάζονται “Σαχί” άρχισαν να χτυπούν τα τείχη, η πορεία της πολιορκίας άλλαξε. Το πρώτο ρήγμα άνοιξε στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού (Τοπκαπί). Το πρώτο λάβαρο υψώθηκε στα τείχη του Τοπκαπί. Από το μεσημέρι της 28ης Μαΐου, η Κωνσταντινούπολη και η Αγία Σοφία ήταν πλέον για πάντα δικές μας».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πελάτης βιβλιοπωλείου κρατά τα απομνημονεύματα της Βιρτζίνια Τζουφρέ, η οποία αυτοκτόνησε την άνοιξη του 2025, αφού είχε κατηγορήσει για χρόνια τον πρώην πρίγκιπα Άντριου και τον Τζέφρι Έπστιν ότι την είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά (φωτ.: EPA/Andy Rain)
ΚΟΣΜΟΣ

Έγγραφα Έπστιν: Τα μηνύματα που «καίνε» Μπιλ Γκέιτς, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Ίλον Μασκ – Η νέα επίμαχη φωτογραφία του πρώην πρίγκιπα Άντριου

31/01/2026 - 11:58μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία – Ουκρανία – ΗΠΑ: «Εποικοδομητικές» συνομιλίες στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

31/01/2026 - 10:06μμ
Μέλη ΜΚΟ μπροστά στα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια τα οποία ακινητοποίησαν οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις (φωτ.: Χ/Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μπλόκο σε αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει βοήθεια στην κουρδική πόλη Κομπάνι στη Συρία

31/01/2026 - 7:46μμ
Διαδηλωτές κρατούν πανό που αναγράφουν «Δικαιοσύνη για τα θύματα του Έπσταϊν» και «Δώστε τα έγγραφα στη δημοσιότητα» έξω από το Καπιτώλιο, κατά την παρουσίαση των εγγράφων της υπόθεσης (φωτ.: EPA/Luke Johnson)
ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσιοποιήθηκαν 3 εκατ. έγγραφα για τον Τζέφρι Έπστιν – Χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες κυρίως πορνογραφικού περιεχομένου

31/01/2026 - 11:23πμ
(Φωτ.: EPA / J.J. Guillen)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Μεγαλώνει ο απολογισμός των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας

31/01/2026 - 9:04πμ
Η Κάθριν Ο’ Χάρα σε φωτογραφία του 2024 (φωτ.: EPA/Allison Dinner)
ΚΟΣΜΟΣ

Κάθριν Ο’Χάρα: «Έφυγε» στα 71 η μαμά του Κέβιν, που τον άφησε «Μόνο στο σπίτι»

30/01/2026 - 11:58μμ
Από αριστερά, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσίμε τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Το Ιράν θέλει να συνάψει συμφωνία – Η Τεχεράνη απαντά ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση

30/01/2026 - 11:25μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Francis Chung / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ προς Ιράν: Στρατιωτική πίεση και «παράθυρο» συμφωνίας για τα πυρηνικά

30/01/2026 - 8:50μμ
(Φωτ.: nobetcigazete.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρή έκρηξη σε διυλιστήριο στη Νικομήδεια της Τουρκίας

29/01/2026 - 9:53μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Ο Πούτιν δεσμεύτηκε να παγώσει τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο για μία εβδομάδα»

29/01/2026 - 9:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χιόνια και ομίχλη στην περιοχή της Ματσούκας και στο βάθος η Παναγία Σουμελά (φωτ.: Facebook / Murat Yanık)

Κούντουρον: Ο μήνας Φεβρουάριος στην ποντιακή παράδοση

5 λεπτά πριν
Χιόνια στο Ελατοχώρι Πιερίας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Κακοκαιρία: Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι σε πολλές περιοχές μέχρι το πρωί της Δευτέρας – Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία, που χρειάζονται αλυσίδες στην Κεντρική Μακεδονία

29 λεπτά πριν
Απεικόνιση της τελικής μορφής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Παραδίδεται αρχές του 2027 για άμεση λειτουργία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: greekherald.com.au)

Στην Ελλάδα για αποκατάσταση ο Ιωάννης Βιδινιώτης μετά το σοβαρό ατύχημα στην Αυστραλία, με τη στήριξη της ελληνικής ομογένειας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)

Ξάνθη: Αναβάλλεται η σημερινή παρουσίαση λαογραφικών χορών με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων

2 ώρες πριν
Ένα πύρινο ποτάμι στο λιμάνι της Τήνου, στις 30 Ιανουαρίου (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Τήνος: Η νύχτα φωτίστηκε από τα «Φαναράκια» για τα 203 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Ευαγγελίστριας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign