pontosnews.gr
Σάββατο, 30/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από την Κιουτάχεια με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα: Η λαϊκή κεραμική τέχνη

Έκθεση στη Βουλή των Ελλήνων αναδεικνύει την άγνωστη σε πολλούς ιστορία της κεραμικής βιοτεχνίας της φαληρικής Κιουτάχειας και των ανθρώπων της

29/05/2025 - 11:00μμ
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης «…αγαπημένα έργα των χειρών τους. Κεραμικά των προσφύγων δημιουργών της Φαληρικής Κιουτάχειας» (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης «…αγαπημένα έργα των χειρών τους. Κεραμικά των προσφύγων δημιουργών της Φαληρικής Κιουτάχειας» (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την άγνωστη σε πολλούς ιστορία της κεραμικής βιοτεχνίας της φαληρικής Κιουτάχειας και των ανθρώπων της –των τεχνιτών, κυρίως προσφύγων–, που συνέχισαν την παράδοση της κεραμικής τέχνης της Ανατολής στην Ελλάδα λίγο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναδεικνύει έκθεση που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

«…αγαπημένα έργα των χειρών τους. Κεραμικά των προσφύγων δημιουργών της Φαληρικής Κιουτάχειας» είναι ο τίτλος. Διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.

Μέσα από αυθεντικά έργα, αρχειακό υλικό και πιστά αντίγραφα των περίφημων εφυαλωμένων πλακιδίων που κοσμούν ακόμα και σήμερα το Μέγαρο της Βουλής, οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα σημαντικό αλλά και συγκινητικό κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής πολιτιστικής ιστορίας.

Μαζί με τη Νίκαια, την Πόλη και τα Δαρδανέλια, η Κιουτάχεια ήταν ένα από τα κυριότερα κέντρα της κεραμικής τέχνης. Λίγους μόλις μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Μηνάς Πεσματζόγλου από τη Σπάρτη της Πισιδίας αναζήτησε στις γειτονιές του Πειραιά και της Αθήνας τους Αρμένιους και Έλληνες Κιουταχιώτες τεχνίτες για να δώσουν ζωή στο εργαστήρι του.

Δέκα χρόνια αργότερα, το δημιούργημά του, η «Ανώνυμος Αγγειοπλαστική Εταιρεία Η Κιουτάχεια», στελεχωμένη μάλιστα ως επί το πλείστον με γυναίκες αγγειογράφους από τη Μικρά Ασία, μπορούσε πλέον να υπερηφανεύεται για διακρίσεις σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, για εξαγωγές προϊόντων πολυτελείας –αγγείων και πιάτων– στην Ευρώπη και την Αμερική, και βεβαίως για τα περίφημα εφυαλωμένα πλακίδια που κοσμούσαν τζάκια, αίθουσες και προσόψεις ιδιωτικών και δημόσιων κτηρίων.

Μεταξύ των τελευταίων, ξεχώριζαν τα επιβλητικά κτήρια της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα και την επαρχία, επενδυμένα με τα πλακίδια της φαληρικής βιοτεχνίας. Ήταν ο καρπός της έμπνευσης ενός Καππαδόκη, του Νικόλαου Ζουμπουλίδη από τη Σινασό, επικεφαλής αρχιτέκτονα της Τράπεζας και ιδρυτικού στελέχους της «Κιουτάχειας».

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης «…αγαπημένα έργα των χειρών τους. Κεραμικά των προσφύγων δημιουργών της Φαληρικής Κιουτάχειας» (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν χθες από τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εστίασε στον ιστορικό αλλά και βαθύτατα συμβολικό χαρακτήρα της έκθεσης, η οποία τιμά τη συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στη διατήρηση και ανανέωση της λαϊκής κεραμικής τέχνης στην Ελλάδα.

«Αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή σε εκείνες τις περασμένες γενιές των δημιουργών που ήρθαν ξεριζωμένοι από τη Μικρά Ασία, στάθηκαν στα πόδια τους και δημιούργησαν εδώ, στη νέα πατρίδα. Μιλούμε για μια γέφυρα που ένωσε τη μακραίωνη παράδοση της κεραμικής τέχνης της Ανατολής, με τα “αγαπημένα έργα των χειρών” των προσφύγων του ’22» ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι η έκθεση μέσα από πιστά αντίγραφα των πλακιδίων στη Βουλή και πλούσιο αρχειακό υλικό ουσιαστικά, «ξεκλειδώνει» για τους επισκέπτες την πύλη που οδηγεί στην ιστορία του εμβληματικού κτηρίου. «Εδώ αναδύονται οι μορφές του Ανδρέα Κριεζή, του αρχιτέκτονα που ανέλαβε τα σχέδια της μετατροπής των Παλαιών Ανακτόρων σε Μέγαρο της Βουλής και του ίδιου του Ελευθερίου Βενιζέλου που συντόνιζε αυτό το τολμηρό πρόγραμμα για να αποκτήσει η χώρα ένα σύγχρονο Κοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά.

• Αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων: Αμαλίας 22-24 (είσοδος από την οδό Σουρή).
• Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου.
• Μέρες/ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-20:00.
• Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 210 3673265.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σινασίτισσες με την τοπική καππαδοκική φορεσιά σε φωτογραφία του 1924 (πηγή: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στην Τελμησσό Καππαδοκίας – Αυστηρή νηστεία, απαγορεύσεις, συμβολισμοί

29/08/2025 - 9:08πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Ναυτικό Μουσείο Καβάλας (φωτ.: Δήμος Καβάλας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Ενθυμήματα Καβαλιωτών της προσφυγιάς» – Οι απόγονοι αφηγούνται

26/08/2025 - 10:23μμ
Στολισμένη η ιερή εικόνα από την Αφησιά της Μικρασίας (φωτ.: Θάνος Χατζηγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα Εννιάμερα της Παναγίας με την Αφησιώτισσα Παναγία Ελεούσα

23/08/2025 - 8:36πμ
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο καππαδοκικού χορού από παλαιότερο Γαβούστημα (φωτ.: facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γαβούστημα 2025: Ανοίγει αυλαία απόψε το 25ο πανελλήνιο αντάμωμα των Καππαδοκών – Στο πόδι η Ανάβυσσος για τη μεγάλη γιορτή

22/08/2025 - 4:28μμ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού: Άνοιξαν οι εγγραφές για τα μαθήματα της περιόδου 2025-2026

22/08/2025 - 1:54μμ
Το βαρύ πυροβολικό του ελληνικού στρατού στη Μικρασία κατά την ώρα βολής (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Στρατού)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Μαρίας Μπιρμπίλη: Την κόρη του παπά την ατιμάσανε μπροστά στα μάτια του. Ο παπάς γλίτωσε με 14 μαχαιριές

19/08/2025 - 8:45μμ
Καρτ ποστάλ εποχής με την προκυμαία της Σμύρνης (φωτ.: levantineheritage.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πώς θα ήταν η ελληνική Σμύρνη σήμερα; Έκθεση φωτογραφίας μαθητών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

19/08/2025 - 5:31μμ
Ο δρόμος προς το Ναό της Παναγίας το 1919, μετά την επιστροφή στο Μοσχονήσι των κατοίκων του που το είχαν εγκαταλείψει στον λεγόμενο πρώτο διωγμό, του 1914. Φανερές οι ζημιές στα σπίτια (φωτ.: Αρχείο Α. Μαΐλη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μοσχονήσι: Μια Μικρασιάτισσα Παναγιά που πέρασε κι εχάθη

15/08/2025 - 12:04μμ
Το αυθεντικό λάβαρο, στο μουσείο της Αγίας Λαύρας (πηγή: Facebook / Εστίας Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο λάβαρο της Επανάστασης – Από τη Σμύρνη στην Αγία Λαύρα

15/08/2025 - 11:33πμ
Η εικόνα της Παναγίας Ελεούσας πρωτοστατεί σε παλιότερους εορτασμούς (φωτ.: Θάνος Χατζηγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σάρτη Χαλκιδικής: Δεκαπενταύγουστος με την Παναγία την Ελεούσα από την Αφησιά της Μικρασίας

13/08/2025 - 12:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τούρκοι βουλευτές στη διάρκεια παλιότερης ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση, στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/Necati Savas)

Τουρκία: Ψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης κατά του Ισραήλ – Καλεί όλες τις χώρες να διακόψουν τις στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις τους

4 ώρες πριν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς (φωτ.: EPA/Manon Cruz/POOL)

Εμ. Μακρόν: Θα υπηρετήσω τη θητεία μου ως το τέλος

4 ώρες πριν
Ουκρανοί αφήνουν λουλούδια και λούτρινα παιχνίδια έξω από το κτήριο κατοικιών όπου σημειώθηκε η ρωσική επίθεση και σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι (φωτ.: EPA/Sergey Dolzhenko)

Πένθος στην Ουκρανία: Στους 25 ανήλθαν οι νεκροί της «απολύτως ποταπής» ρωσικής επίθεσης – Το πιο νεαρό θύμα δεν ήταν ούτε τριών ετών

5 ώρες πριν
Άποψη της Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά (φωτ.: EUROKINISSI)

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Δαμιανό – Κατηγορητήριο των «πραξικοπηματιών» μοναχών

5 ώρες πριν
Οι αστυνομικοί διακρίνονται να βγαίνουν από τα οχήματά τους, αφού έχουν περικυκλώσει τον 36χρονο επί της λεωφόρου ΝΑΤΟ (φωτ.: glomex)

Ασπρόπυργος: Κινηματογραφική σύλληψη 36χρονου μέλους της συμμορίας των τσιγάρων

6 ώρες πριν
Παλαιστίνιος θρηνεί πάνω από τη σορό ενός μικρού αγοριού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)

Ισραήλ: Επικίνδυνη ζώνη μαχών η Γάζα – Ξεπερνούν τους 63.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign