pontosnews.gr
Τρίτη, 29/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αποστολή ΠΟΠΣ στην Ευρωβουλή: Για σεβασμό στα θύματα των σφαγών μίλησε η Ελληνίδα πρέσβης σε εκδήλωση μνήμης

«Ο ποντιακός ελληνισμός απαιτεί τη δικαίωση και έχει υποχρέωση να διατηρεί τη μνήμη», είπε μεταξύ άλλων η Σοφία Γραμματά

16/05/2025 - 2:15μμ
(Φωτ.: Νίκος Φλίκας)

(Φωτ.: Νίκος Φλίκας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στο γεγονός ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα δίκαια αιτήματα του ποντιακού ελληνισμού, 106 χρόνια μετά την έναρξη της δεύτερης και σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στάθηκε η Ελληνίδα πρέσβης στις Βρυξέλλες Σοφία Γραμματά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης στην ελληνική πρεσβεία, την οποία συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και ο Σύλλογος Ποντίων Βρυξελλών «Καμίαν ’κ’ έν’ αργώς».

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες.

«Δύο λέξεις αρμόζουν σε τέτοιες περιστάσεις: Σεβασμός και συγκίνηση. Η ποντιακή ιστορία είναι γεμάτη πόνο. Οι Πόντιοι είναι τα θύματα μιας βίαιης πολιτικής, μιας βίαιης ξερίζωσης από τις πατρογονικές τους εστίες. Ο ποντιακός ελληνισμός απαιτεί τη δικαίωση και έχει υποχρέωση να διατηρεί τη μνήμη», τόνισε η Σοφία Γραμματά.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αποστολής μελών της ΠΟΠΣ στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να ζητηθεί η συνδρομή Ελλήνων και Κύπριων ευρωβουλευτών για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

«Οι πάλλευκες ψυχές ζητούν δικαίωση»

Στην ομόθυμη στάση Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν από κοινού και συντονισμένα να ξεκινήσουν άμεσα επαφές με αλλοδαπούς συναδέλφους τους, με απώτερο στόχο την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού από το Ευρωκοινοβούλιο, στάθηκε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου. «Τα λόγια των Ελλήνων ευρωβουλευτών μάς έδωσαν φτερά. Γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα, για να ευοδωθεί η προσπάθεια ικανοποίησης του δίκαιου αιτήματός μας, το οποίο είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού αλλά και όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Οι πάλλευκες ψυχές των νεκρών μας είναι εδώ ανάμεσά μας και ζητούν δικαίωση», σημείωσε.

Για ενδυνάμωση της φλόγας της μνήμης, 106 χρόνια από την τέλεση της Γενοκτονίας, των σφαγών σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής και δη των Ποντίων, έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βρυξελλών, Αθανάσιος Σιδηρόπουλος.

«Πρέπει να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συμμαχίες και με ευρωβουλευτές άλλων χωρών, για να κάνουμε τα βήματα που πρέπει για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Ως Έλληνες οφείλουμε να τιμήσουμε με τον τρόπο που πρέπει αυτούς που θυσιάστηκαν», ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Τσιόδρας.

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας στο τέλος της εκδήλωσης, παραλαμβάνει μια ποντιακή λύρα από τη Χριστίνα Σαχινίδου (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Όσο δεν υπάρχει μεταμέλεια, υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης του εγκλήματος»

Διαχρονικό χαρακτήρισε το έγκλημα της Γενοκτονίας σε βάρος των Ποντίων και των άλλων χριστιανικών λαών της Ανατολής από Νεότουρκους και κεμαλιστές ο ιστορικός και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΠΟΠΣ, Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης.

Όπως είπε ο ιστορικός, το έγκλημα διεπράχθη διότι οι χριστιανοί δεν χωρούσαν στα σχέδια των Νεότουρκων και των κεμαλιστών.

«Το έγκλημα αυτό δεν αναγνωρίστηκε από τον θύτη και δεν τιμωρήθηκε. Αντίθετα, γίνεται προσπάθεια να παραχαραχθεί. Όσο δεν υπάρχει παραδοχή του εγκλήματος, θα υπάρχει απειλή· και όσο δεν υπάρχει μεταμέλεια, υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης», τόνισε ο Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έγιναν μέχρι να αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Χρ. Σαχινίδου, Σ. Γραμματά, Αθ. Σιδηρόπουλος (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Για προμελετημένη καταστροφή των αυτοχθόνων χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, προκειμένου να μετατραπεί η Τουρκία σε ένα αμιγώς μουσουλμανικό κράτος, έκανε λόγο ο μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Βασίλης Μεϊχανετσίδης, ο οποίος ανέφερε ότι εξοντώθηκαν από τους Τούρκους περίπου 800.000 με 1.000.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας.

«Τρεις χριστιανικοί λαοί της Μικράς Ασίας –Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι– εξαφανίστηκαν από τις ιστορικές τους πατρίδες, στις οποίες βρίσκονταν επί 3.000 χρόνια», είπε ο Βασίλης Μεϊχανετσίδης.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η Διεθνής Ένωση Γενοκτονολόγων αναγνώρισε το 2007 τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ενώ ο λυράρης και τραγουδιστής Δημήτρης Ορφανίδης απέδωσε το εμβληματικό ποντιακό τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα».

Τέλος, η Χριστίνα Σαχινίδου έδωσε στην Ελληνίδα πρέσβη ως δώρο έναν δερματόδετο τόμο για την Παναγία Σουμελά και μια εικόνα Της. Στον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Βρυξελλών και τον Δημήτρη Τσιόδρα χάρισε από μία λύρα.

Αποστολή, κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.

• Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και συμμετέχει στην αποστολή στις Βρυξέλλες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: poe.org.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αποχαιρετά την Ελισάβετ (Έλσα) Γαλανίδου-Μπαλφούσια

29/09/2026 - 9:32μμ
(Φωτ.: facebook.com/Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)
ΠΟΝΤΟΣ

«Αντίο» από την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής στην Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια

29/09/2026 - 9:00μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη νέα πολιτιστική περίοδο – Mε το βλέμμα σταθερά στο Νέο Μουσείο

29/09/2026 - 6:30μμ
Σε εκδήλωση του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας (2024) η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια έκανε αυτό που αγαπούσε περισσότερο: αφηγούνταν ιστορίες του Πόντου (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος». Εικ.: Χρστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης αποχαιρετά την Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια με θλίψη και συγκίνηση

29/09/2026 - 5:51μμ
(Φωτ.: Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Εύξεινος Πόντος» Κομοτηνής: Ήρθε η ώρα του αγιασμού για τη νέα πολιτιστική περίοδο

29/09/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Σε ένα συναρπαστικό δημιουργικό διήμερο, κλωστές και λέξεις ύφαναν τη μνήμη του Πόντου

29/09/2026 - 3:30μμ
Ο Κωστής Βασιλειάδης παίζει παραδοσιακούς σκοπούς στην κορυφή του Ολύμπου (φωτ.: Κωστής Βασιλειάδης-Μιχάλης Παππάς, εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Κωστής Βασιλειάδης ανέβασε την ποντιακή λύρα στην κορυφή του Ολύμπου

29/09/2026 - 3:02μμ
(Φωτ.: kallithea.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Χαροκόπεια 2026: Η «Παναγία Γουμερά» έφερε τον Πόντο στη μεγάλη γιορτή της Καλλιθέας

29/09/2026 - 11:40πμ
Η φιλόλογος-λαογράφος Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσα υπήρξε και έφορος της Βιβλιοθήκης της ΕΠΜ (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια, η σπουδαία λαογράφος που αφιέρωσε τη ζωή της στον ποντιακό ελληνισμό

29/09/2026 - 10:46πμ
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Πολίχνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πολίχνης: Ανοίγει η αυλαία της πολιτιστικής περιόδου 2026-2027

28/09/2026 - 11:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικογενειακή φωτογραφία της Δέσποινας Μουστάνη με την κόρη της Βικτώρια, τη νύφη της Κωνσταντία (σύζυγο του Γιώργου) και την εγγονή της Ελευθερία στη Θεσσαλονίκη, γύρω στο 1964 (πηγή: 100sources.gr)

Μαρτυρία Δέσποινας Μουστάνη: Από την πλούσια ζωή στο Αϊβαλί, στον αγώνα για την επιβίωση στη Νέα Ιωνία Βόλου

13 λεπτά πριν
(Πηγή: poe.org.gr)

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αποχαιρετά την Ελισάβετ (Έλσα) Γαλανίδου-Μπαλφούσια

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)

«Αντίο» από την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής στην Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια

1 ώρα πριν
Παρέμβαση Φρέντι Μπελέρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (φωτ. αρχείου: fredisbeleris.gr)

Φρέντι Μπελέρης: Κίνδυνος αφανισμού της ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΙΟ)

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας ILCA 7 Master: «Aσημένιοι» οι Κουλιανός και Χατζησταματίου

2 ώρες πριν
Το κρανίο του αρχαίου ρινόκερου

Ηράκλειο: Ρινόκερος ηλικίας 8 εκατομμυρίων ετών βρέθηκε στο Γεωπάρκο της Σητείας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV