pontosnews.gr
Κυριακή, 14/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόσο μακράν;

Του Σάββα Καλεντερίδη

9/05/2025 - 5:27μμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην έκθεση Teknofest Aerospace and Technology Fair, στην κατεχόμενη Λευκωσία (φωτ.: EPA/ Erdem Sahin)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην έκθεση Teknofest Aerospace and Technology Fair, στην κατεχόμενη Λευκωσία (φωτ.: EPA/ Erdem Sahin)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το Σάββατο, 3 Μαΐου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα της Κύπρου. Τα εγκαίνια του κτηριακού συμπλέγματος που θα φιλοξενήσει τις αρχές του ψευδοκράτους ήταν η πρόφαση. Ο Ερντογάν πήγε στα κατεχόμενα τη συγκεκριμένη στιγμή για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι το κίνημα διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων κατά της πολιτικής της Άγκυρας για ισλαμοποίηση και της παιδείας των κατεχομένων, με την εγκύκλιο με βάση την οποία επιτρέπεται η ισλαμική μαντίλα. Να σημειωθεί ότι, μετά την απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους, με βάση την οποία επιτρέπεται η μαντίλα σε λύκεια, αφήνοντας τα γυμνάσια να αποφασίσουν εάν θα κάνουν το ίδιο ή όχι, ξεσηκώθηκε σύσσωμα η τουρκοκυπριακή κοινωνία, με διαδηλώσεις που υποστηρίχθηκαν από 100 συνδικαλιστικές οργανώσεις των κατεχομένων. Το τουρκικό κράτος, θεωρώντας ότι χάνει τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων, ήταν που επιτάχυνε την έλευση Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο οποίος, για να αποφύγει τη μήνιν του κόσμου, κουβάλησε χίλιους υποστηρικτές του από την Τουρκία, με έκτακτες πτήσεις. Με τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Ερντογάν, στοχεύει να εκφοβίσει τους διαμαρτυρομένους, για να πετύχει τον απόλυτο έλεγχο της κοινωνίας, Τουρκοκυπρίων και εποίκων.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ήττα που υπέστη ο ίδιος και η εξωτερική του πολιτική στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και των χωρών της Κεντρικής Ασίας. Ο Ερντογάν είναι αυτός που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, με μέλη τα κράτη Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, ως κράτος παρατηρητή.

Στόχος του Ερντογάν είναι να ενώσει τον λεγόμενο «τουρκικό κόσμο», με την Τουρκία να αποτελεί την «πύλη» προς τη Δύση.

Παρεμπίπτων στόχος είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους, γι’ αυτό και κατάφερε, με τη βοήθεια του Αζερμπαϊτζάν, να αναγνωριστεί στο ψευδοκράτος καθεστώς παρατηρητή, ως προθάλαμος για την πλήρη ένταξη και άρα την αναγνώρισή του. Στη Διακήρυξη της Σαμαρκάνδης, οι ηγέτες των κρατών Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζίας, Τουρκμενιστάν και Τατζικιστάν, δεσμεύτηκαν να μην αναγνωρίσουν ποτέ το ψευδοκράτος. Αυτό δημιούργησε ένα τραύμα στο καθεστώς Ερντογάν, αλλά και στην κοινωνία σε Τουρκία και κατεχόμενα. Αυτό το τραύμα προσπάθησέ να επουλώσει ο Ερντογάν με την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα.

Όμως οι ήττες Ερντογάν, όσον αφορά την πολιτική του στο Κυπριακό, που είναι η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα ότι στο νησί υπάρχουν δύο ισότιμα, διεθνώς αναγνωρισμένα κράτη, δεν σταματούν εδώ. Την Τετάρτη 7 Μαΐου και ενώ είναι σε εξέλιξη διαδικασίες για την αναβίωση του διαλόγου στο Κυπριακό και με την Τουρκία να προτάσσει τη λύση δύο κρατών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της τουρκικής πρότασης, την οποία χαρακτηρίζει ως παντελώς εκτός του διεθνώς αναγνωρισμένου πλαισίου επίλυσης του Κυπριακού. Με 367 ψήφους υπέρ, το ψήφισμα για την έκθεση προόδου της Τουρκίας αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα πως η ΕΕ δεν θα ανεχθεί παρεκκλίσεις από τη συμφωνημένη λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε με 367 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 188 αποχές για την έγκριση έκθεσης σχετικά με την πρόοδο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ για τα έτη 2023-2024. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «η μόνη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα είναι μια δίκαιη, συνολική, βιώσιμη και δημοκρατική διευθέτηση», συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών του πτυχών, εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, βάσει μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία, ενιαία ιθαγένεια και πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ζητεί δε επειγόντως την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατό, από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν-Μοντάνα το 2017 και καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει την «απαράδεκτη πρόταση» για λύση δύο κρατών στην Κύπρο και να επιστρέψει στη συμφωνημένη βάση για μια λύση και στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Όμως η ήττα δεν περιορίζεται στο εν λόγω ψήφισμα. Κατόπιν συντονισμένης δράσης ευρωβουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, την οποία καταδίκασαν ακόμα και βουλευτές που δεν προέρχονται από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στο Κυπριακό, ενώ ξένοι ευρωβουλευτές καταδικάζουν ρητώς την ΠΑΡΑΝΟΜΗ επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, αναρωτιέται κανείς ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να μην εκδώσει επίσημα ανακοίνωση καταδίκης της ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ επίσκεψης του Τουρκού πρόεδρου και να αρκεστεί σε διαρροές μέσω «πηγών».

Πόσο μακράν πια κείται η Κύπρος;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από το πολωνικό χωριό Wohyn όπου έπεσε ρωσικό drone στις 10 Σεπτεμβρίου (φωτ.: EPA/ Wojtek Jargilo)
ΓΝΩΜΕΣ

Φθηνή πρόβα πολέμου;

13/09/2025 - 12:55μμ
Τραμπ και Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Sem van der Wal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ναρκοθετημένο το τρίγωνο ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας

12/09/2025 - 3:58μμ
Ψηφιδωτό από τη Μαονή της Χώρας (φωτ.: Dick Osseman / pbase.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (Μέρος Β’)

9/09/2025 - 9:38πμ
(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi
ΓΝΩΜΕΣ

Μονή Σινά: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

6/09/2025 - 9:36πμ
(Φωτ.: admie.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί καλωδίου και Τουρκίας

5/09/2025 - 3:43μμ
Η προσευχή της Αγίας Άννας και ο Ευαγγελισμός του Ιωακείμ. Ψηφιδωτό από το νάρθηκα του Καθολικού της Μονής Δαφνίου (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής – efada.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (Μέρος Α’)

2/09/2025 - 9:45πμ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς τι ο εκνευρισμός του Φιντάν;

31/08/2025 - 3:48μμ
Άγιον Όρος, Μονή Αγίου Παντελεήμονος (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Άγιον Όρος σε μετάλλαξη και το παρασκήνιο του Σινά

30/08/2025 - 8:58πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Vyacheslav Prokofyev / Kremlin  / Sputnik Pool)
ΓΝΩΜΕΣ

Για την Τουρκία όλα θα κριθούν στη Συρία

29/08/2025 - 3:38μμ
(Πηγή: Hans Leonhard Schäufelein & Adam Petri / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην Αιμορροούσα (Μέρος Γ’)

26/08/2025 - 9:23πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Με Κροατία, Σλοβενία και Γεωργία η Ελλάδα

25 λεπτά πριν
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στο Ισραήλ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ισραήλ: «Ένα εμπόδιο υπάρχει για το τέλος του πολέμου: Ο Νετανιάχου», λένε οι οικογένειες των ομήρων

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Πεντάσφαιρος ο Ολυμπιακός – Νίκες για Άρη, Βόλο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Davis Cup: Ο Τσιτσιπάς ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά με τη Βραζιλία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Davis Cup: Δεν τα κατάφερε με Φονσέκα ο Σακελλαρίδης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: x.com/nexta_tv)

Συναγερμός σε Ρουμανία-Πολωνία: Απογειώθηκαν μαχητικά προ της απειλής drone

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign