pontosnews.gr
Κυριακή, 14/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

19η Μαΐου: Εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του Νίκου Χριστοδουλίδη – Τιμή στα 70 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ

Διοργανώνουν το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού της Κύπρου, ποντιακά σωματεία από Ελλάδα και Κύπρο και ο δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

13/04/2025 - 10:08μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην Ιερά Μονή Κύκκου, στη Λευκωσία, το 2023 (φωτ. αρχείου: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην Ιερά Μονή Κύκκου, στη Λευκωσία, το 2023 (φωτ. αρχείου: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, θα τελεστούν για μία ακόμα χρονιά στη Μεγαλόνησο διήμερες εκδηλώσεις, στις 18 και 19 Μαΐου, για τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, με το επίκεντρο φέτος να βρίσκεται στο Παραλίμνι. Το πρόγραμμα, που δεν έχει αποκτήσει ακόμα την τελική του μορφή, εκτός απροόπτου θα περιλαμβάνει:

  • απόδοση φόρου τιμής
  • πορεία από το οδόφραγμα της Δερύνειας μέχρι την κεντρική πλατεία του Παραλιμνίου
  • πολιτιστική εκδήλωση με γνωστούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο
  • τοποθετήσεις επισήμων.

Πληροφορίες του pontosnews.gr αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του διημέρου ο Κύπριος πρόεδρος αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό.

Με απόφαση των συνδιοργανωτών, οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι αφιερωμένες στη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, προς τιμήν των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον αγγλικό ζυγό.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού της Κύπρου, το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον», με τη στήριξη του Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας και προσωπικά του δημάρχου Γιώργου Νικολέττου.

Θα συμμετάσχουν ποντιακοί σύλλογοι από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας και η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης από την Αττική, οι οποίοι θα βρεθούν στην Κύπρο με επικεφαλής τους δημάρχους των περιοχών που εδρεύουν, Θόδωρο Μουριάδη και Γιάννη Κωνσταντάτο αντίστοιχα.

Στις εκδηλώσεις έχει προσκληθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, Γεώργιος.

Η έναρξη στις 18 Μαΐου με πολιτιστική εκδήλωση

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργο Γεωργιάδη, οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8:00 το βράδυ της Κυριακής 18 Μαΐου, με πολιτιστική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία του Παραλιμνίου, όπου βρίσκεται και ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου.

Η πολιτιστική εκδήλωση, είπε, έχει ως στόχο να τονιστεί η σύνδεση του πολιτισμού μεταξύ των δύο περιοχών του ελληνισμού, Πόντου και Κύπρου αλλά και να αναδειχθούν τα κοινά τους στοιχεία.

Θα συμμετάσχουν σε αυτήν τα μέλη των ποντιακών σωματείων που ταξίδεψαν από την Ελλάδα και πολιτιστικοί σύλλογοι της Κύπρου με τα πολιτιστικά τους τμήματα.

Η κεντρική εκδήλωση και η απόδοση φόρου τιμής

Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 19 Μαΐου, στον ίδιο χώρο, όπως αναφέρει ο Γιώργος Γεωργιάδης, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση εθνικής μνήμης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου σε περίπτωση που παρευρεθεί, οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο συγγραφέας Κώστας Καπετανίδης, απόγονος του δημοσιογράφου και εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι Πόντιοι καλλιτέχνες Αλέξης Παρχαρίδης, Φάνης Κουρουκλίδης, Γιάννης Πολυχρονίδης και Χρήστος Φιλιππιάδης.

Επίσης, θα παρουσιαστούν πολεμικοί χοροί από τη Πάφρα του Δυτικού Πόντου, που παραπέμπουν στο Αντάρτικο και στη «Ματωμένη Σπηλιά» και ο Πυρρίχιος χορός.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Γεώργιο Γεωργιάδη, στα πρώτα «Καπετανίδεια», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο 2022 (φωτ.: facebook.com/vataniotis)

«Πρόθεση των συμμετεχόντων σωματείων, κυρίως από την Ελλάδα, είναι να αποτίσουμε φόρο τιμής σε δύο σημεία. Στον αχυρώνα του Λιοπετρίου, όπου κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ τέσσερις αγωνιστές, οι Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού, Φώτης Πίττας και Χρήστος Σαμαράς, έδωσαν μεγάλη μάχη και θυσιάστηκαν κάνοντας ηρωική έξοδο και στους τάφους των Τάσου Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού οι οποίοι σκοτώθηκαν από Τούρκους παρακρατικούς κατά τις αντικατοχικές διαδηλώσεις του 1996. Επίσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον» κάθε χρόνο τέτοια μέρα πραγματοποιεί πορεία από το οδόφραγμα μέχρι την πλατεία του Παραλιμνίου. Σκοπός μας είναι να συνδυαστεί αυτή η πορεία με τις εκδηλώσεις φόρου τιμής», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης».

«ΕΟΚΑ ου μ’ εθέσπισεν»

Ο Γιώργος Γεωργιάδης κάνει αναφορά και στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και η οποία ήταν αφιερωμένη στη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από την έναρξη της ΕΟΚΑ. Τη συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού της Κύπρου, η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος και το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης».

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου Ξένης Ξενοφώντος (φωτ. αρχείου: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Ομιλητές, σε κλίμα συγκίνησης και σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, ήταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ξενής Ξενοφώντος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, ο Χάρης Φωκάς, εκπρόσωπος της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος, ο Γιώργος Γεωργιάδης και ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λάζαρος Καμπουρίδης.

Οι ομιλητές εστιάστηκαν στη θέση της Κύπρου στο σύγχρονο γεωστρατηγικό περιβάλλον.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι συντελεστές της παράστασης (φωτ.: Ομάδα «Μέθεξις»)
ΠΟΝΤΟΣ

Έδεσσα: «Σάρωσε» η «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά από την ομάδα «Μέθεξις»

14/12/2025 - 6:23μμ
(Φωτ.: pn)
ΠΟΝΤΟΣ

Τι κάνουν οι Πόντιοι στα αγροτικά μπλόκα; Μα, φυσικά, χορεύουν!

14/12/2025 - 5:25μμ
(Φωτ.: pontosnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Λάρισα: Με νταούλι, λύρα και πισία, αλώθηκε η πλατεία Φιλιππούπολης στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

14/12/2025 - 3:59μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση (φωτ.: Τάνια Λαζαρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ρίζα μ’ και στερέα μ’»: Ένα βαθιά συγκινητικό ταξίδι, μια προσωπική αναζήτηση στον Πόντο

14/12/2025 - 3:01μμ
Η φωτογραφία αυτή είναι η τελευταία του Φώτη Κόντογλου, τον Μάιο του 1965 (πηγή: Facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Φώτης Κόντογλου, ο εμβληματικός ζωγράφος που αδικήθηκε από το ελληνικό κράτος

14/12/2025 - 1:52μμ
(Φωτ.: facebook/Αντώνης Μαυρίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Οι Κοτσαμάνοι συναντούν το μέλλον της παράδοσης

14/12/2025 - 10:21πμ
Από το Ροδοχώρι στην Κω, για τα 8α «Διογένεια». Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: KOS-TV)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι, γέλιο και παράδοση στην Κω – Το πιο κεφάτο στιγμιότυπο στα 8α «Διογένεια»

14/12/2025 - 9:44πμ
(Φωτ.: Facebook Θεοδώρα Παπαδοπούλου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια γιορτή παράδοσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεχροκάμπου που ζέστανε καρδιές

14/12/2025 - 9:11πμ
Οι χορευτές του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτύπησε δυνατά στην Καρδίτσα

13/12/2025 - 11:35μμ
(Φωτ.: Facebook Σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» δήμου Θέρμης σε χριστουγεννιάτικο μπαζάρ προσφοράς

13/12/2025 - 10:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου – Συμμετέχει και η ΟΛΜΕ

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα – Τι ζητούν από την κυβέρνηση

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook Irene Maradei)

Ροζίτα Σώκου: Η καταγωγή από τη Σμύρνη, ο γάμος με Ιταλό, ο πλατωνικός έρωτας με τον Νουρέγιεφ και το τέλος στην εποχή του κορονοϊού

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Greek Basketball League: Σκόρπισε το Περιστέρι ο Ολυμπιακός – Εξαιρετικός ο ΠΑΟΚ στο Μαρούσι

2 ώρες πριν
Οι συντελεστές της παράστασης (φωτ.: Ομάδα «Μέθεξις»)

Έδεσσα: «Σάρωσε» η «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά από την ομάδα «Μέθεξις»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΧΚ)

Αργυρούπολη: Συνελήφθη γιατί απείλησε άλλον οδηγό με τσεκούρι – Μίνι οπλοστάσιο βρέθηκε στην κατοχή του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign