pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ντόναλντ Τραμπ: Κήρυξε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο – Οι αντιδράσεις

Το ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή τελωνειακών δασμών

3/04/2025 - 8:37πμ
(Φωτ.: EPA / Kent Nishimura)

(Φωτ.: EPA / Kent Nishimura)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος για την επιβολή «αμοιβαίων» τελωνειακών δασμών, ανάλογων με αυτούς που επιβάλλουν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ στα αμερικανικά προϊόντα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ. «Σε λίγα λεπτά θα υπογράψω ένα ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή αμοιβαίων τελωνειακών δασμών σε εισαγωγές από χώρες από όλον τον κόσμο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του από τον Λευκό Οίκο.

«Αμοιβαίοι σημαίνει πως ό,τι κάνουν σε εμάς, κάνουμε σε αυτούς. Είναι πολύ απλό, δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως είναι «μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην αμερικανική ιστορία».

Σε ό,τι αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.

Κλιμακώνοντας την επιθετική δασμολογική πολιτική του, ανακοίνωσε δασμούς 20% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολούθως για τις εισαγωγές από τις παρακάτω χώρες: Κίνα (34%), Ινδία (26%), Νότια Κορέα (25%), Ιαπωνία (24%), Ηνωμένο Βασίλειο (10%), Βιετνάμ (46%), Ελβετία (31%), Καμπότζη (49%), Νότια Αφρική (30%), Ινδονησία (32%), Βραζιλία (10%), Σιγκαπούρη (10%). Για τις εισαγωγές από την Ταϊβάν, οι δασμοί θα είναι ύψους 32%.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τόνισε πως προκάλεσε κατάπληξη το γεγονός ότι επιβάλλονται ταυτόχρονα δασμοί 25% στους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές στις ΗΠΑ, αξίας 138,5 δισ. δολαρίων το 2024.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ προειδοποίησε όλες τις κυβερνήσεις, σε διεθνές επίπεδο, να το σκεφτούν προτού «ανταποδώσουν» τους δασμούς που ανήγγειλε η κυβέρνηση Τραμπ. «Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα, περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Καθώς, αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», διαμήνυσε.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Βρετανία
Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει πρόθεση να συνάψει συμφωνία με αυτή των ΗΠΑ για να «μετριαστεί» ο αντίκτυπος των τελωνειακών δασμών που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ανταπόδοσή τους, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Τζόναθαν Ρέινολντς.

«Οι ΗΠΑ είναι ο εγγύτερος σύμμαχός μας, η προσέγγισή μας συνίσταται στο να παραμείνουμε ήρεμοι και να δεσμευτούμε να κλείσουμε συμφωνία η οποία, το ελπίζουμε, θα μετριάσει τον αντίκτυπο αυτού που ανακοινώθηκε», δήλωσε.

Το Λονδίνο –συγκριτικά– είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δασμοί που αναγγέλθηκαν στα βρετανικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ θα είναι 10%, οι χαμηλότεροι εξ όσων ανακοίνωσε.

Ιρλανδία
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν δήλωσε πως «λυπάται βαθιά» για τους τελωνειακούς δασμούς 20% που αναγγέλθηκε πως θα επιβάλλονται στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εισάγονται στις ΗΠΑ, καλώντας τους 27 να αντιδράσουν κατά τρόπο «αναλογικό».

«Κάθε ενέργεια πρέπει να είναι αναλογική και να έχει στόχο να προασπίσει τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας, των εργαζομένων μας και των πολιτών μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας σε ανακοίνωσή του.

Η Ιρλανδία, η οποία φιλοξενεί τις έδρες στη Γηραιά Ήπειρο πολλών μεγάλων αμερικανικών ομίλων, τομέων όπως η τεχνολογία ή η φαρμακευτική βιομηχανία, καταγράφει το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ από όλα τα άλλα κράτη μέλη εξαιτίας της ιδιαιτερότητας αυτής.

Ιταλία
«Οι αμερικανικοί δασμοί σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέτρο το οποίο θεωρώ λανθασμένο και δεν συμφέρει καμιά από τις δύο πλευρές», έκρινε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι μέσω Facebook. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επεξεργαστούμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, ώστε να αποτρέψουμε εμπορικό πόλεμο ο οποίος θα αποδυνάμωνε αναπόφευκτα τη Δύση προς όφελος άλλων διεθνών παικτών», συνέχισε.

Επανέλαβε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησής της θα έχουν γνώμονα το συμφέρον της Ιταλίας και θα προκύψουν και από το διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Γερμανία
Η γερμανική χημική βιομηχανία, η οποία έχει βασικό εξαγωγικό προορισμό τις ΗΠΑ, παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «παραμείνει ψύχραιμη» αντιδρώντας στους νέους τελωνειακούς δασμούς που ανακοινώθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως ενδεχόμενη «κλιμάκωση» το μόνο που θα έκανε θα ήταν να «χειροτερέψει τις ζημίες».

«Λυπούμαστε για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. Είναι σημαντικό τώρα όλα τα μέρη να παραμείνουν ψύχραιμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία χημικών βιομηχανιών VCI, φορέας που εκπροσωπεί κολοσσούς όπως η Bayer ή η BASF.

Κάλεσε τις Βρυξέλλες να «παραμείνουν ευέλικτες στην αντίδρασή τους» και να συνεχίσουν «στενό διάλογο με την Ουάσινγκτον», καθώς κατ’ αυτήν «ο στόχος πρέπει να είναι αμοιβαία δίκαιη λύση και για τα δυο μέρη» και η Γερμανία «δεν πρέπει να μετατραπεί σε έρμαιο εμπορικού πολέμου δίχως τέλος».

«Οι ΗΠΑ υπήρξαν και παραμένουν κεντρικός εμπορικός εταίρος για τη Γερμανία», επιμένει ο φορέας.

Οι ΗΠΑ είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα της γερμανικής χημικής βιομηχανίας εκτός ΕΕ, απορροφούν σχεδόν το ένα τέταρτο των εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων από τη χώρα, κυρίως εμβόλια και ανοσολογικά σκευάσματα.

Η χημική βιομηχανία —ο τρίτος μεγαλύτερος βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας— είναι, μαζί με την αυτοκινητοβιομηχανία, η πλέον εκτεθειμένη στην αύξηση των αμερικανικών τελωνειακών δασμών, ενώ κι οι δυο τομείς ήδη δοκιμάζονταν από σοβαρή κρίση ανταγωνιστικότητας, τόσο εξαιτίας της αξιοσημείωτης ανόδου στα κόστη τους, όσο κι εξαιτίας του μεγεθυνόμενου ανταγωνισμού των κινεζικών προϊόντων.

Καναδάς
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνι υποσχέθηκε πως η κυβέρνησή του θα ανταποδώσει τους τελωνειακούς δασμούς που αναγγέλθηκαν από τον Τραμπ, κρίνοντας πως τα μέτρα αυτά θα «αλλάξουν θεμελιωδώς» το διεθνές εμπόριο.

«Θα καταπολεμήσουμε αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς με αντίμετρα», είπε ο Κάρνι, νέος πρωθυπουργός και ηγέτης των Φιλελευθέρων, μιλώντας στον Τύπο στην Οτάβα, τονίζοντας πως οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί, ειδικά στον χάλυβα, στο αλουμίνιο και στα οχήματα, θα «πλήξουν άμεσα εκατομμύρια Καναδούς».

Βραζιλία
Η κυβέρνηση Λούλα έκανε σαφές πως εξετάζει όλα τα πιθανά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών 10% στα προϊόντα που εισάγουν από τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Η Μπραζίλια «εξετάζει όλες τις πιθανές ενέργειες για να εξασφαλίσει την αμοιβαιότητα στο διμερές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για την υπεράσπιση των νόμιμων εθνικών συμφερόντων», αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία τόνισε ακόμη ότι παραμένει ανοικτή στον διάλογο και ότι θεωρεί πως οι αμερικανοί ισχυρισμοί για το ότι οι δασμοί αυτοί είναι ανταποδοτικοί δεν «αντανακλούν την πραγματικότητα».

Νωρίτερα, το βραζιλιάνικο Κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο που δίνει στην κυβέρνηση τρόπους να ανταποδώσει τους φραγμούς στο εμπόριο, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ.

Ο νόμος περί οικονομικής «αμοιβαιότητας» εγκρίθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές όλων των κομμάτων που ήταν παρόντες στην κάτω Βουλή, την επομένη της υιοθέτησής του από τη Γερουσία της Βραζιλίας.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στην πίσω σειρά διακρίνεται η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι να χειροκροτούν ενώ ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ (δεξιά, μπροστά) και ο ευρωπαίος επίτροπος για το εμπόριο Μάρος Σέφκοβιτς υπογράφουν την εμπορική συμφωνία (φωτ.: EPA/Rajat Gupta)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ιστορική» εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία – Μηδενίζονται οι δασμοί στο ελαιόλαδο

27/01/2026 - 5:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 30 Ιανουαρίου

24/01/2026 - 12:55μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 24.000 αγρότες – Ανακτήθηκαν 14 εκατ. ευρώ λόγω χρεών

23/01/2026 - 3:46μμ
Στιγμιότυπo από την ΙΖ' ΔΟΥ Αθηνών στο Παγκράτι (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η διαδικασία – Τι πρέπει να προσέξετε

22/01/2026 - 4:47μμ
Άποψη από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην οδό Ακαδημίας στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Παράταση για την υποβολή ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων

20/01/2026 - 9:50μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοικτά σήμερα, Κυριακή, τα εμπορικά καταστήματα

18/01/2026 - 8:38πμ
Ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ (φωτ: pixabay.com / PePeggy_Marco)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 85 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

16/01/2026 - 9:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου

16/01/2026 - 12:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/helpsg-399520/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: 10.000 νέες θέσεις εργασίας για άνεργες γυναίκες – Δίνεται έμφαση στη μητρότητα

16/01/2026 - 11:25πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΔΕΟΣ»: Νέοι «ράμπο» με ανακριτικές υπερεξουσίες και στόχο φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

14/01/2026 - 11:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γυναίκα αφήνει λίγα λουλούδια στη μνήμη των νεκρών οπαδών του ΠΑΟΚ, στην είσοδο του γηπέδου της Τούμπας (φωτ,: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Ρουμανία: «Μπλόκαρε το τιμόνι κατά την προσπέραση» είπε τραυματίας οπαδός του ΠΑΟΚ σε Έλληνα γιατρό – Αιμοδυναμικά σταθεροί όλοι οι τραυματίες

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ακρίτες Σερρών)

Έφτασαν οι μέρες για τον ετήσιο χορό των «Ακριτών» Επταμύλων

47 λεπτά πριν
Οι σημαίες του δήμου Θεσσαλονίκης κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ (φωτ.: Δήμος Θεσσαλονίκης)

«Η Εκκλησία πενθεί μαζί με τις οικογένειες των οπαδών του ΠΑΟΚ» – Μεσίστιες οι σημαίες στη Θεσσαλονίκη, αναβολή εκδηλώσεων

1 ώρα πριν
Η φωτογραφία του Αβραάμ Ορφανίδη, η σημείωσή του και το βιβλίο ποιημάτων της εγγονής του, Μ. Ορφανίδου (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

«Ευχηθήτε παρηγορίαν στην πονεμένη μου ψυχήν»

2 ώρες πριν
Ρουμάνοι αστυνομικοί στο σημείο του τροχαίου δυστυχήματος. Αριστερά διακρίνονται τα συντρίμμια του μοιραίου βαν (φωτ.: glomex)

Ρουμανία: Σε καλή κατάσταση οι τραυματίες οπαδοί του ΠΑΟΚ στο νοσοκομείο της Τιμισοάρα – Σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπατρισμού των σορών

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Θεσσαλονίκη: 52χρονος ομολόγησε τη δολοφονία 46χρονης – Ερευνάται και για τον θάνατο 41χρονης, η σορός της βρέθηκε στο σπίτι του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign