pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παγκόσμια ανησυχία στη ναυτιλία: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο «ναρκοπέδιο» του Ορμούζ

Δώδεκα μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Epic Fury», η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη

11/03/2026 - 2:48μμ
Κοντέινερ φορτώνονται σε καράβι στο λιμάνι του Φέλιξστοου στην Αγγλία, 11 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Κοντέινερ φορτώνονται σε καράβι στο λιμάνι του Φέλιξστοου στην Αγγλία, 11 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, με τους παίκτες της παγκόσμιας ναυτιλίας να εξετάζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους. Δώδεκα μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Epic Fury» από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν, η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ θεωρείται κρίσιμη.

Από την πλευρά τους οι ιρανικές δυνάμεις έχουν καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο εξαγωγές πετρελαίου προς χώρες συμμάχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να έχει παροτρύνει τους πλοιοκτήτες να συνεχίσουν τις διελεύσεις από τα Στενά του Ορμούζ, υποσχόμενος τη διασφάλιση της ελεύθερης ροής ενέργειας, αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ελάχιστα είναι τα δεξαμενόπλοια που τελικά επιχειρούν τη διέλευση.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, μόλις οκτώ πλοία την ημέρα περνούν πλέον από το στενό, αριθμός μειωμένος κατά 94% σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα.

Σε περιόδους ειρήνης, από το Ορμούζ περνούν περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, δηλαδή σχεδόν το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Οι αμερικανικές Αρχές κάνουν λόγο για σύντομη διάρκεια του πολέμου, ενώ από την πλευρά τους οι Ιρανοί έχουν αντίθετη άποψη. Σύμφωνα με παίκτες της αγοράς όμως, σε οικονομικά μεγέθη, αν η κρίση ξεπεράσει τις 4 εβδομάδες τότε αυτό σημαίνει ότι η διακοπή ροής του 20% του πετρελαίου και LNG παγκοσμίως θα οδηγήσει τις τιμές του Brent πάνω από τα 100-110 δολάρια.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Αμίν Νάσερ, δήλωσε ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις λόγω της κατάστασης στο Στενό του Ορμούζ, «Αν η αναστάτωση συνεχιστεί, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν γρηγορότερα» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι το Στενό του Ορμούζ πρέπει να επαναλειτουργήσει για να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες.

Η Aramco επισημαίνει ότι η αναστάτωση στη ναυτιλία και οι συνέπειες στον τομέα των ασφαλειών, της αεροπορίας, της γεωργίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας θα είναι δραματικές αν συνεχιστεί η σύγκρουση στην περιοχή. Η εταιρεία ανέφερε ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, γεγονός που καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο κρίσιμη.

Την ίδια ώρα, υπάρχει ακραίος κίνδυνος «λανθασμένης αναγνώρισης», κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και ουδέτερα πλοία κινδυνεύουν από τα ιρανικά ταχύπλοα και τις νάρκες.

Παράλληλα οι καθυστερήσεις λόγω επαναδρομολόγησης αυξάνουν κατά 10-14 ημέρες το ταξίδι, εκτοξεύοντας το κόστος μεταφοράς περίπου στο +50%.

Οι Έλληνες εφοπλιστές, που ελέγχουν σημαντικό μέρος του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων, τηρούν στάση αναμονής.

Πολλοί πλοιοκτήτες στρέφονται σε άλλες αγορές. Σύμφωνα με προχθεσινά στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, στην ευρύτερη περιοχή Περσικού Κόλπου – Στενών Ορμούζ – Κόλπου του Ομάν παραμένουν 184 ελληνόκτητα πλοία, από 325 στην αρχή της κρίσης.

Όσον αφορά τα πλοία υπό ελληνική σημαία, είναι συνολικά 37, εκ των οποίων 10 παραμένουν εγκλωβισμένα εντός του Περσικού Κόλπου, χωρίς καμία αλλαγή από την έναρξη της κρίσης.

Λάμπρος Ζαχαρής

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 400 ευρώ τον Νοέμβριο: Ποιοι το δικαιούνται και πότε πληρώνεται

13/09/2026 - 2:50μμ
(Φωτ.: MOTIONTEAM / Φανή Τρυψάνη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Εφάπαξ και επιδόματα που θα καταβληθούν από τις 14 έως τις 18 Σεπτεμβρίου

12/09/2026 - 7:00μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Οκτωβρίου: Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι

11/09/2026 - 8:32πμ
Μπαλκόνια διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες στην Αθήνα (φωτ.:  EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμη μέτρων της ΕΕ για προσιτή στέγη

10/09/2026 - 1:17μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το Ορμούζ στο ελληνικό καλοριφέρ: Πάνω από 1,90 ευρώ «δείχνει» το πετρέλαιο θέρμανσης

10/09/2026 - 10:30πμ
Το οικονομικό επιτελείο κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στην 90ή ΔΕΘ. Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ 2026: Ποιοι κερδίζουν, πόσα και από πότε – Ο πρακτικός οδηγός των μέτρων

7/09/2026 - 4:35μμ
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος μιλά στον διευθυντή του naftemporiki.gr Μιχάλη Ψύλο, στο 2ο N-ΔΕΘ Forum της Ναυτεμπορικής. Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: «Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» – Θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις στη βενζίνη

6/09/2026 - 5:55μμ
Όλα έτοιμα για το 2ο N-ΔΕΘ Forum στη Θεσσαλονίκη. Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2ο N-ΔΕΘ Forum: Σήμερα η μεγάλη συζήτηση στη Θεσσαλονίκη – Τι ώρα αρχίζει

6/09/2026 - 3:00μμ
Συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.  Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026  (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: «Δεν βγαίνουν οι αριθμοί» για 13ο μισθό και σύνταξη

6/09/2026 - 2:53μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα κύρια σημεία της ομιλίας του στη ΔΕΘ – 12 μέτρα και 10 «άλματα»

5/09/2026 - 9:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι «Ακρίτες» από το Πολύκαστρο στη Θεσσαλονίκη, στην 90ή ΔΕΘ (φωτ.: Facebook / Δημοσίευση του χρήστη Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)

90ή ΔΕΘ: Οι «Ακρίτες» Πολυκάστρου χόρεψαν στο πρώτο περίπτερο της ΠΟΕ

9 λεπτά πριν
(Φωτ αρχείου: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Πύργος: Επίθεση με ρόπαλα σε 36χρονη και τον πατέρα της – Αναζητούνται δύο 26χρονοι

9 λεπτά πριν
Η είσοδος της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Θάνατος Μαζωνάκη: Υποσχέσεις «αντιγήρανσης» και απινιδωτής στο κουτί

33 λεπτά πριν
Δρομείς συμμετέχουν στον 11ο Δρόμο Μνήμης «Από τον Ασκάνιο στον Ερασίνο», στη Νέα Κίο Αργολίδας. Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Νέα Κίος: Έτρεξαν για τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής – Μεγάλη συμμετοχή παρά τη βροχή

57 λεπτά πριν
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)

Το καλώδιο της Κάσου κάποιον θα «πνίξει»

1 ώρα πριν
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας καταθέτει στεφάνι για τα θύματα σε Βιάννο και Ιεράπετρα, 83 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα και την καταστροφή των χωριών. Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKNISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Τασούλας: Απαράγραπτες οι ελληνικές απαιτήσεις για γερμανικές αποζημιώσεις

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV