pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δημήτρης Μαλαβέτας: Γοητευτικός ηθοποιός και αξιοπρεπής άνθρωπος – Είπε «αντίο» την Πρωταπριλιά του ΄88

Δυστυχώς αρκετοί τον θυμούνται μόνο ως «αυτόχειρα». Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

1/04/2025 - 4:34μμ
(Φωτ.: Facebook/ Θέατρα που έκλεισαν)

(Φωτ.: Facebook/ Θέατρα που έκλεισαν)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν μαθεύτηκε γύρω στο μεσημέρι της Πρωταπριλιάς του 1988, ότι ο Δημήτρης Μαλαβέτας έβαλε τέλος στη ζωή του, πολλοί το πήραν για κακόγουστο αστείο λόγω της ημέρας. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, που έπαιζαν μαζί τότε, ήταν στα τηλέφωνα για να τον βρει. Όταν μπήκε τελικά η Αστυνομία στο σπίτι του, δυστυχώς αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ψέμα.

Ο Δημήτρης Μαλαβέτας ένας ηθοποιός και σκηνοθέτης, που σε όλο του τον επαγγελματικό βίο δίδασκε αξιοπρέπεια, γοητεία και διακριτικότητα ήταν νεκρός. Οι φήμες που κυκλοφόρησαν –μερικές πολύ χοντρές–δεν μπόρεσαν να επισκιάσουν τη θλίψη των ανθρώπων που είχαν συνεργαστεί μαζἰ του.

Περισσότερη ήταν η πίκρα για έναν άδικο θάνατο ενός ανθρώπου μόλις 49 χρονών.

Τα όμορφα και τα δύσκολα

Γεννήθηκε το 1939 από μια εύπορη οικογένεια. Πατέρας του ήταν ο δημοσιογράφος Θωμάς Μαλαβέτας και μητέρα του η Μαρία Τζαμαρέλου που διατέλεσε γραμματέας στο Εθνικό Θέατρο.

Εύπορη μεν η οικογένειά του αλλά μιλάμε για άγρια εποχή, όπου ο τρόμος καραδοκούσε κάθε στιγμή. Ο πατέρας του δολοφονήθηκε στον Εμφύλιο και η δεύτερη μαύρη στιγμή –μετά την κατοχή– χαράχθηκε στην ψυχή του μικρού Δημήτρη. Ακόμα και στον δικό τους κύκλο ήταν «ο ορφανός».

Πηγαίνει σχολείο στο Αμερικάνικο Κολλέγιο και από πολύ μικρός εντυπωσιάζει με το στιλ του. Ήταν από τους πρώτους έφηβους, όπως είχε πει η Μαλβίνα, που φορούσε άρωμα και όχι κολώνια, εξού και χιουμοριστικά οι συμμαθητές του τον φώναζαν χιουμοριστικά «Δημήτριος ο μυροβλήτης».

Τελειώνοντας το σχολείο πηγαίνει στην Αγγλία και σπουδάζει στην Βασιλική Σχολή Θεάτρου. Αν και του άρεσαν τα ταξίδια και μπορούσε να ζήσει στο εξωτερικό, προτιμά να γυρίσει στην Ελλάδα, από όπου περνάει από τη Σχολή του Εθνικού θεάτρου.

Από την ταινία ο «Βάλτος» του 1973 (φωτ.: finosfilm.com)

Ανοιχτό μυαλό

Παραμένει στο δυναμικό του Εθνικού θεάτρου, αλλά σιγά-σιγά αισθάνεται το δημοσιουπαλλικό κλίμα που επικρατούσε να τον πνίγει. Παρόλο που με τις παραστάσεις του γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο. Φεύγοντας τελικό από το Εθνικό, αποφασίζει να περάσει στην απέναντι όχθη. Αρχίζει να σκηνοθετεί. Και μάλιστα έργα που έχουν σαν άξονά τους τη μουσική.

1982, με Μιχάλη Δεσύλα και Γεωργία Ζώη (φωτ.: Facebook/ Michalis Desilas)

Η πιο σαματατζίδικη και ζόρικη στιγμή ήταν σίγουρα το εγχώριο ανέβασμα του Jesus Christ super star. Μια πανάκριβη παραγωγή, πρωτόγνωρη για τα εγχώρια δεδομένα που όμως πέρασε πολλά. Παραθρησκευτικές οργανώσεις σαμποτάριζαν την παράσταση, ενώ οι διαμαρτυρίες έξω από το θέατρο Καλουτά, που είχε ανέβει, ήταν καθημερινό φαινόμενο. Υπήρξαν και μέρες που οι διαμαρτυρόμενοι ακόμα και αν οι θεατές έβγαζαν εισιτήριο, τους τράβαγαν να μην μπουν στην αίθουσα. Φυσικά αν αυτό συνέβαινε σήμερα, θα ήταν μιας πρώτης τάξεως διαφήμιση και δη δωρεάν. Όμως το κοινό του 1979 τρόμαξε και ενώ ξεκίνησε πολύ καλά στην πορεία, ο κόσμος προτίμησε να μην πάει, οδηγώντας τον παραγωγό σε οικονομική καταστροφή.

Το χρονικό μιας προγραμματισμένης αυτοκτονίας

Μια ακόμα λαμπρή στιγμή στην καριέρα του, γράφεται το 1981, όπου υποδύεται τον «Περόν» στην Εβίτα στο πλευρό της Αλίκης. Με την τελευταία θα συναντηθούν ξανά σε έτερη τεράστια επιτυχία το Λίγο πιο νωρίς, λίγο πιο αργά, τη σεζόν ’87-’88. Μόνο που αυτή η παράσταση θα αποδειχτεί μοιραία.

Από τη θεατρική παράσταση «Εβίτα» (φωτ.: Alikionline)

Το καλοκαίρι του 1987 είχε κάνει επέμβαση παχέως εντέρου. Ο γιατρός του είχε συστήσει να μην δουλέψει τον χειμώνα, όμως εκείνος δεν μπορούσε να μείνει ένα χειμώνα μόνος του. Και έτσι δέχεται την πρόταση της καλής του φίλης.

Και ενώ η παράσταση γίνεται επιτυχία από την πρεμιέρα, ο Μαλαβέτας δείχνει να μην το χαίρεται. Αλλά δεν ανοιγόταν. Πολλά χρόνια αργότερα, η φίλη και συνάδελφος του Νεφέλη Ορφανού που έπαιζε και στην παράσταση, είπε πως 10 μέρες πριν από το φινάλε του, την κάλεσε να πάει σπίτι του, γιατί είχε πάρει χάπια. Η ηθοποιός τον σώζει, αλλά πλέον ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή.

Η παράσταση είχε προγραμματιστεί να ανέβει στη Θεσσαλονίκη. Ο Δημήτρης Μαλαβέτας είχε πάρει από τον παραγωγό Γιώργο Λεμπέση μια προκαταβολή, την οποία και επέστρεψε. Παράλληλα είχε πει στην Αιμιλία Υψηλάντη που τότε ήταν πρόεδρος του ΣΕΗ ότι τους δώριζε την πλούσια βιβλιοθήκη του.

Τη βραδιά της τελευταίας παράστασης, την ώρα της υπόκλισης, γύρισε στην Αλίκη, την αγκάλιασε και της είπε «Θέλω να σε φιλήσω. Είναι ευτυχία να εργάζεται κάποιος μαζί σου».

Φεύγοντας από το θέατρο, βρήκε τον Κώστα Σπυρόπουλο και του έδωσε τα κλειδιά του σπιτιού του, λεγόντας του «Μπορεί να χρειαστώ να μου στείλεις κάτι». Και έφυγε για το Παγκράτι όπου ήταν το σπίτι του.

Η κηδεία του έγινε στο νεκροταφείο του Βύρωνα και είχε πάρα πολύ κόσμο. Είχαν πάει να αποχαιρετήσουν τον αριστοκράτη του θεάτρου, που το φως της παρουσίας και του ταλέντου του, δεν κατάφερε να σβήσει την σκοτεινιά της ψυχής του.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λεπτομέρεια από τοιχογραφία της Μονής Μολντοβίτα, στη Ρουμανία, που απεικονίζει την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 626 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αύγουστος 626 μ.Χ.: Όταν η Παναγία «έλυσε» την πολιορκία Αβάρων και Περσών στην Πόλη

7/08/2025 - 12:01μμ
«Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς» (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

6 Αυγούστου 1934 – Άδεια μέχρι τα μεσάνυχτα για την «Τετράδα του Πειραιά»

6/08/2025 - 5:28μμ
Ο Γιάννης Παπαϊωάννου όπως τον ξέραμε και όπως θα θέλαμε να τον δούμε
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Παπαϊωάννου: Μια διαφορετική ματιά στον σπουδαίο Μικρασιάτη ρεμπέτη που έφυγε σαν σήμερα

3/08/2025 - 10:10πμ
Ο Βασίλ Τσακαλάρωφ και άλλοι επαναστάτες της Καστοριάς στην κατειλημμένη Κλεισούρα (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: 2 Αυγούστου 1903 – Η εξέγερση του Ίλιντεν

2/08/2025 - 3:00μμ
Πίνακας της Σοφίας Αμπερίδου με τίτλο «Νίκος Καπετανίδης» (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

1η Αυγούστου 1919: Ο Νίκος Καπετανίδης φοβίζει τους Νεότουρκους – Η προσπάθεια λογοκρισίας

1/08/2025 - 9:52πμ
(Φωτ.: Facebook / Ρένα Βλαχοπούλου / Rena Vlahopoulou)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ρένα Βλαχοπούλου: Η κορυφαία Επτανήσια και οι ιστορίες της ζωής της

29/07/2025 - 1:53μμ
O Ιωάννης Μελισσανίδης με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος. Δίπλα του ο Κινέζος Λι Χσιάο Ξουάγκ και ο Ρώσος Αλεκσέι Νέμοφ. Ατλάντα, 28 Ιουλίου 1996 (φωτ.: ΕPA)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ιωάννης Μελισσανίδης: Σαν σήμερα, το 1996, έγινε ο νεότερος Έλληνας Ολυμπιονίκης

28/07/2025 - 3:25μμ
Υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, το 1913 (πηγή: Ελληνικός Στρατός)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Συνθήκη του Βουκουρεστίου: Η ήττα των Βούλγαρων κομβικής σημασίας για την Ελλάδα

28/07/2025 - 11:45πμ
Ο βυζαντινός στρατός κατά των Αράβων, σε χειρόγραφο του Ιωάννη Σκυλίτζη (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μια ασήμαντη μάχη με τραγικά αποτελέσματα: Οι Βυζαντινοί χάνουν τη Μικρά Ασία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναδύεται

27/07/2025 - 12:49μμ
(Πηγή: athonian.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 26 Ιουλίου, μαρτύρησε η Αγία Παρασκευή

26/07/2025 - 8:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λαυρεωτική: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν την καμένη έκταση – Πάνω από 15.000 στρέμματα

5 ώρες πριν
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EcommBx Cup: Την ήττα με 76-66 γνώρισε η Εθνική μπάσκετ από τη Σερβία

6 ώρες πριν

«Παρχάρια τη Καβακλί» για μια ακόμη χρονιά στον Λευκώνα Σερρών

7 ώρες πριν
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 14 Αυγούστου

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign