pontosnews.gr
Κυριακή, 10/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Υπ. Εθνικής Άμυνας: Αυξήσεις στους ένστολους έως 20%, κατασκευή κατοικιών, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση στην «Ατζέντα 2030»

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Νίκος Δένδιας για τις επερχόμενες δράσεις του προγράμματος

28/03/2025 - 7:32μμ
Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΕΘΑ)

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΕΘΑ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που θα κυμαίνονται από 13% έως 20%, ανάλογα από τη θέση ευθύνης και το βαθμό, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, εξειδικεύοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα, έκανε λόγο και για τις υπόλοιπες δράσεις που υλοποιούνται μέσω της «Ατζέντας 2030», όπως πρόβλεψη στέγασης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση των ένστολων.

«Πρόκειται για μια μισθολογική μεταρρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου του 2025, και θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου του 2025. Αυτή είναι η πρώτη φάση της» υπογράμμισε ο Ν. Δένδιας.

«Οι αυξήσεις θα εξαρτώνται από τον βαθμό, τη θέση ευθύνης, την άσκηση Διοίκησης και την κατηγορία» πρόσθεσε.

«Η συνολική ενίσχυση των βασικών μισθών και των επιδομάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ» διευκρίνισε.

«Το 60%, περίπου, της ενίσχυσης είναι αποτέλεσμα της εξοικονόμησης που δημιουργείται στο υπουργείο από τον εξ ορθολογισμό της Δομής και της Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων βάσει της “Ατζέντας 2030”. Μάλιστα, από αυτήν τη μεταρρύθμιση και την εξοικονόμηση, ο κρατικός προϋπολογισμός διατηρεί 8 εκατ. ευρώ» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

«Το υπόλοιπο 40% περίπου, αποτελεί τμήμα της γενικότερης εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης που έχει ήδη ανακοινωθεί για την ενίσχυση των αποδοχών του συνόλου των ένστολων. Οι αυξήσεις αυτές αποτελούν την ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης στο ρόλο που επιτελούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συμβολή τους στη διασφάλιση της ασφάλειας της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα» ανέφερε.

«Επίσης», συνέχισε, «επεξεργαζόμαστε τρόπους ενίσχυσης των αποδοχών και του πολιτικού μας προσωπικού, που από την πλευρά του συμβάλλει κι αυτό στον τομέα της άμυνας μας».

«Η μεταρρύθμιση με το όνομα «Ατζέντα 2030» που εφαρμόζουμε αλλάζει ριζικά τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Σκοπός είναι η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι σε κάθε απειλή. Η αλλαγή αφορά τα πάντα» είπε.

Συνοπτικά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέλυσε:

  • Τη δομή και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Την απόκτηση σύγχρονων μέσων και σύγχρονων οπλικών συστημάτων.
  • Τη διαμόρφωση ενός νέου, απολύτως διαφοροποιημένου δόγματος αποτροπής.
  • Την εισαγωγή της καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τη νέα Διεύθυνση Καινοτομίας και το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ.
  • Τη δημιουργία νέας γενιάς επικοινωνιών με την πρόσκτηση επικοινωνιακού δορυφόρου.
  • Τη δημιουργία νέου συστήματος Command & Control με Τεχνητή Νοημοσύνη.
  • Τη συμμετοχή του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρήσεων άμυνας με τουλάχιστον 25% στα νέα προγράμματα εξοπλισμών.

Συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων

Επίσης, «η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε, «καλυπτόμενη από τον ισχύοντα προϋπολογισμό τους, διευρύνεται και συνιστά στην ουσία επαναδιανομή κοινωνικού μερίσματος» ενώ ανέλυσε τη συνεισφορά αυτή στους εξής τομείς:

Στην Πολιτική Προστασία με τη συγκρότηση και τη λειτουργία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ), από το στάδιο της πρόληψης και της ετοιμότητας μέχρι εκείνο της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Με τη συνδρομή στην παροχή υπηρεσιών υγείας:

  • Με τις Αεροδιακομιδές.
  • Με τη συμμετοχή Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ (Εθνικού Συστήματος Υγείας).
  • Με την υγειονομική κάλυψη δεκάδων δομών πολιτικών νοσοκομείων, ακριτικών περιοχών και αγροτικών ιατρείων, με γιατρούς και προσωπικό από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
  • Και με την περίθαλψη στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία κι άλλων κλάδων, όπως πρόσφατα των Δικαστικών Λειτουργών.

Η «Ατζέντα 2030»

Και στο τέλος της ημέρας όλες οι άλλες αλλαγές προϋποθέτουν ικανά στελέχη για να αξιοποιήσουν αυτά τα συστήματα προς όφελος της εθνικής μας άμυνας. Και πρέπει αυτά τα στελέχη να αισθάνονται ότι η Πολιτεία τούς παρέχει όσα απαιτούνται για τη διαβίωσή τους. Θέλουμε τα στελέχη μας να ζουν περήφανα, όπως περήφανη είναι για αυτές και για αυτούς η πατρίδα» τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Τα στελέχη μας δεν επιτρέπεται να διάγουν σε «έντιμη πενία». Η “Ατζέντα 2030” περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα προσωποκεντρικών δράσεων που αφορούν:

Πρώτον, τη στέγαση για κάθε στέλεχος -και την οικογένειά του- που μετατίθεται κατ’ εντολήν της υπηρεσίας στις εσχατιές της πατρίδας για να την υπηρετήσει. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των πρώτων 1.000 κατοικιών στα νησιά του Αιγαίου και στη Θράκη. Θα παραδοθούν όλα έτοιμα το 2026.

Δρομολογείται, επίσης, με ήδη προβλεφθέντες πόρους η κατασκευή επιπλέον 4.000 κατοικιών έως το 2030. Και το πρόγραμμα θα συνεχίσει και μετά το 2030 με 1.000 κατοικίες κάθε χρόνο.

Δεύτερον, υποδειγματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δημιουργούμε ένα μοντέλο παροχής υγειονομικών υπηρεσιών πρότυπο και υπόδειγμα για το σύστημα υγείας, για τα στελέχη μας που υπηρετούν, αλλά και για τους απόστρατούς μας μετά την αφυπηρέτησή τους. Συστήνουμε δομές όπως το Κέντρο Ειδικής Αναπτυξιακής Φροντίδας Παιδιών, η Στέγη Ημερήσιας Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Το σχετικό σχέδιο νόμου είναι ήδη σε διαβούλευση και θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Τρίτον, αναβαθμίζεται η εκπαίδευση με έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών και εξοπλισμού των Στρατιωτικών Σχολών και θεσμοθέτηση μέτρων που παρέχουν στους σπουδαστές και τα στελέχη νέες δυνατότητες για έρευνα και εξειδίκευση.

Τέταρτον, ένα νέο μισθολόγιο, δικαιότερο, ανάλογο των θέσεων και των αρμοδιοτήτων και της ευθύνης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Νίκος Δένδιας στο 6ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.  Σάββατο 9 Μαΐου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Δένδιας για το drone στη Λευκάδα: «Ξέρουμε ποιοι είναι και τι περιέχει» – Πολιτικό μήνυμα για άμυνα και νέες απειλές

9/05/2026 - 4:16μμ
Στιγμιότυπο από ένα από τα ερασιτεχνικά βίντεο με το ουκρανικής κατασκευής θαλάσσιο drone
ΑΜΥΝΑ

Θρίλερ με το θαλάσσιο drone στη Λευκάδα: «Έτοιμο για επίθεση καμικάζι» λένε οι πρώτες εκτιμήσεις

8/05/2026 - 6:04μμ
(Φωτ.: ΓΕΑ)
ΑΜΥΝΑ

«NATO Tiger Meet 2026»: Στην Αεροπορική Βάση Αράξου η πολυεθνική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας

4/05/2026 - 3:59μμ
(Φωτ.: ΓΕΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Πολεμική Αεροπορία: Συνεκπαίδευση Ελλάδας-Ιταλίας στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας

30/04/2026 - 10:05μμ
Εικόνα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ»  (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης στην φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ»

25/04/2026 - 10:32πμ
Eκσυγχρονισμένο μαχητικό αεροσκάφος F-16 στην έκδοση Viper, της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (φωτ.: ΕΑΒ)
ΑΜΥΝΑ

Πολεμική Αεροπορία: Παρέλαβε το 50ό F-16 Viper – Επιταχύνεται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού

15/04/2026 - 8:04μμ
Από την Πολυεθνική Άσκηση Αντιαεροπορικών Μονάδων PATRIOT στο Πεδίο Βολής Κρήτης, Νοέμβριος 2020 (πηγή: ΓΕΕΘΑ)
ΑΜΥΝΑ

Νέα κατάρριψη drone από ελληνικούς Patriot στη Σαουδική Αραβία

6/04/2026 - 8:41πμ
Ο αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς είναι ο νέος αρχηγός του του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής
ΑΜΥΝΑ

Νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς

28/03/2026 - 11:10πμ
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας (φωτ.: Χ/Nikos Dendias)
ΑΜΥΝΑ

Νίκος Δένδιας: Patriot και F-16 μεταφέρονται στη βόρεια Ελλάδα για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας από το Ιράν

6/03/2026 - 1:40μμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Ένταση Αθήνας-Άγκυρας για τους Patriot στην Κάρπαθο – Η Ελλάδα απαντά: Η αμυντική διάταξη είναι αδιαπραγμάτευτη

5/03/2026 - 1:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συναυλία του heavy metal συγκροτήματος Metallica στο ΟΑΚΑ, Σάββατο 9 Μαϊου (φωτ.: Δήμητρα Κούτρα Toklik/EUROKINISSI)

«Σεισμός» στο ΟΑΚΑ με τους Metallica – Η 360° σκηνή που ξεσήκωσε τους 85.000 θεατές

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Pavel Bednyakov, Pool)

Πούτιν: «Η σύγκρουση με την Ουκρανία οδεύει προς το τέλος της» – Παρεμβάσεις για Δύση και Μέση Ανατολή

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Basketball Champions League: Η Ρίτας το τρόπαιο, μετά από αυτοκτονία της ΑΕΚ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Gori Senior Judo European Cup: Ασημένια η Ξανθοπούλου – Χάλκινη η Συρινίδου

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Riccardo Antimiani)

Χανταϊός: Τι είναι ο ιός των Άνδεων και γιατί οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ekirikas.com)

Από τον Πόντο στη Νέα Υόρκη: Η Κάλλη Σιαμίδου μετατρέπει τη μνήμη σε σκηνική εμπειρία

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign