pontosnews.gr
Κυριακή, 12/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γενοκτονία: Ο θεμέλιος λίθος της σύγχρονης Τουρκίας – Το νέο βιβλίο της Θία Χάλο

Η συγγραφέας του «Ούτε το όνομά μου» παρουσιάζει μια σημαντική μελέτη

16/03/2025 - 11:32μμ
Από την ορκωμοσία της Σάνο Χάλο (κέντρο) και της συγγραφέως Θία Χάλο (δεξιά), στις 11 Ιουνίου 2009, στο Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Μητέρα και κόρη απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, για την προσφορά τους στον Ποντιακό Ελληνισμό (φωτ.: GANP/DIMITRIS PANAGOS)

Από την ορκωμοσία της Σάνο Χάλο (κέντρο) και της συγγραφέως Θία Χάλο (δεξιά), στις 11 Ιουνίου 2009, στο Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Μητέρα και κόρη απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, για την προσφορά τους στον Ποντιακό Ελληνισμό (φωτ.: GANP/DIMITRIS PANAGOS)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ελληνικό κοινό ετοιμάζεται να κατακτήσει για ακόμα μια φορά η Θία Χάλο (Thea Halo), η συγγραφέας του best seller Ούτε το όνομά μου, Γενοκτονία και επιβίωση – Μια αληθινή ιστορία του Πόντου (εκδόσεις Γκοβόστη, 2001) που δεν είναι παρά η συναρπαστική ιστορία της μητέρας της, της «γιαγιάς των Ποντίων» Ευθυμίας Βαρυτιμίδου (Sano Halo).

Το νέο βιβλίο της με τίτλο «Γενοκτονία – Ο θεμέλιος λίθος της σύγχρονης Τουρκίας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη, σε μετάφραση της Μαρίνας Φράγκου ενώ τον πρόλογο έχει γράψει ο Άνταμ Τζόουνς

Η Θία Χάλο, ιδρύτρια-πρόεδρος του Ιδρύματος Ποντιακής Κληρονομιάς «Σάνο Θεμία Χάλο» (Sano Themia Halo Pontian Heritage Foundation), μας είχε προιδεάσει για το νέο της βιβλίο, ήδη από το 2014.

Σε συνέντευξή της στο pontosnews.gr, λίγους μήνες μετά την απώλεια της μητέρας της είχε δηλώσει «Εδώ και αρκετά χρόνια εργάζομαι πάνω σε ένα βιβλίο ιστορίας σχετικό με τους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι κατακερματίστηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία και γιατί κατέφυγε στη Γενοκτονία. Θέλω να διαλύσω κυρίως τους μύθους ως προς το γιατί στοχοποιήθηκαν οι Έλληνες.

»Ο κόσμος επιρρίπτει τις ευθύνες για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ελληνική κατοχή του 1919. Ή υποστηρίζουν ότι απλά ήταν μια «ανταλλαγή των πληθυσμών». Επίσης ισχυρίζονται ότι οι Νεότουρκοι φοβόντουσαν τη Μεγάλη Ιδέα. Η έρευνά μου δείχνει ότι τίποτε από όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια. Έχω συγγράψει περισσότερες από 400 σελίδες, αλλά δυστυχώς πιεστικά προβλήματα έχουν προτεραιότητα, οπότε είναι δύσκολο να συγκεντρωθώ στο χειρόγραφο. Θα το κάνω όμως κάποια στιγμή, ελπίζω σύντομα.

»Στο μεταξύ, μια εργασία που έγραψα και βασίζεται σ’ αυτή τη μελέτη θα δημοσιευτεί στο νέο μου βιβλίο, που περιέχει και μια συλλογή εργασιών άλλων μελετητών οι οποίες επίσης επικεντρώνονται στις γενοκτονίες Ελλήνων, Ασσυρίων και Αρμενίων. Αυτές οι εργασίες παρουσιάστηκαν σε συνέδριο που έγινε στο Σικάγο και διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο».

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 5 Μαΐου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Ρωσοτουρκικό Μέτωπο του Καυκάσου. Άποψη της Τραπεζούντας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους» αναγράφεται στη λεζάντα της εικόνας που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό της προεπαναστατικής Ρωσίας «Niva» (τευχ. 25), το 1916, στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: public domain/ commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρίας Τσιναρίδου: Μεγάλη Πέμπτη μπήκανε οι Ρώσοι στ’ Αμπέλια… για μας είχε αναστηθεί ο Χριστός

9/04/2026 - 10:24μμ
(Πηγή: facebook.com/anc.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 Χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή

9/04/2026 - 8:53μμ
Το κτήριο της Βουλής φωταγωγημένο για την 6η Απριλίου 2026, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωταγωγήθηκαν Βουλή και Ομόνοια για τη Γενοκτονία των Θρακών – Μνήμη που άργησε να αναγνωριστεί

7/04/2026 - 1:08μμ
Ιστορική φωτογραφία από αφίσα εκδηλώσεων της Θρακικής Εστίας Δράμας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ή θα φύγετε ή θα περάσετε από το σπαθί»: Μαρτυρία για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού – Το Μαύρο Πάσχα της 6ης Απριλίου

6/04/2026 - 10:23πμ
Η Πάνορμος της Μικρασίας (πηγή: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Αγγελή Μαυρίδη: Ζούσαμε πολύ αδελφικά με τους Τούρκους. Από το Σεφερμπελίκ κι έπειτα άρχισαν τα κακά

3/04/2026 - 8:48μμ
Αριστερά η Σαπιγιέ, άλλοτε Βαρβάρα, Ελληνίδα που τούρκεψε, με την εγγονή της (φωτ.: «Η Έξοδος», εφ. Καθημερινή, τόμος Γ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευλαμπίας Μουμτζόγλου: Ένας πατριώτης μας, από τη λύπη του που άφησε το χωριό, έριξε τον εαυτό του στη θάλασσα και πνίγηκε

19/03/2026 - 8:57μμ
Ορφανά ελληνικών οικογενειών στο ορφανοτροφείο της Near East Relief στο Κολέγιο Ανατόλια, Μάιος 1919 (φωτ.:  Trustees of Anatolia College / Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κολέγιο Ανατόλια: Η φωτογραφία του 1919 που αποκαλύπτει μια άλλη ιστορία

19/03/2026 - 10:20πμ
Τοκάτη: Η πλατεία της αγοράς και το κάστρο στις αρχές του 20ού αι. (πηγή: © Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Ίδρυμα Albert Gabriel INHA, Βιβλιοθήκη Πολυμέσων Κληρονομιάς και Φωτογραφίας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Τον υιόν του παπα-Λάζαρου, Γαβριήλ, τον κρέμασαν εμπρός στα μάτια του πατρός του»: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Πέτρου Γεωργόπουλου

17/03/2026 - 10:31πμ
Άποψη του Σοχούμ, στις αρχές του 20ου αιώνα (φωτ.: Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Ελευθεριάδη: Τον πόλεμο όλο δύσκολα τον περάσανε όλα τα χωρία, όλος ο τόπος αγρίεψε

14/03/2026 - 10:06μμ
Περιμένοντας το συσσίτιο της οργάνωσης American Women's Hospitals στη Μακρόνησο (πηγή: Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women's Hospitals Records)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ιγνάτιου Ορφανίδη: Εμείς ιδρύσαμε τη Μακρόνησο. Απ’ τους οχτώ χιλιάδες που έφερε το «Κίος», μείναμε στο τέλος δύο χιλιάδες

13/03/2026 - 10:26πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Πολιτική ένταση στην Τουρκία: Συνελήφθη ο αρχηγός της αντιπολίτευσης

3 λεπτά πριν
(Φωτ.:romfea.gr)

Σίδνεϊ: Με λαμπρότητα ο Εσπερινός της Αγάπης για την ομογένεια

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)

ΣΠΦΣΘ: Πρόσω ολοταχώς για το ανοιξιάτικο ποντιακό γλέντι, με τρομερή ομάδα μουσικών

59 λεπτά πριν
Δεύτερη Ανάσταση στην Αγία Τριάδα Πτολεμαΐδας, Κυριακή του Πάσχα 12 Απριλίου 2026 (φωτ.: Τα Νέα της Πτολεμαΐδας)

Πτολεμαΐδα: Το Ευαγγέλιο ακούστηκε στα ποντιακά στη Δεύτερη Ανάσταση – Πίστη και παράδοση σε μια φωνή

1 ώρα πριν
ιγαντιαία αφίσα στην Πλατεία Ενγκελάμπ (Πλατεία της Επανάστασης) στην Τεχεράνη, με το εξής μήνυμα στα περσικά: «Το Στενό του Ορμούζ θα παραμείνει κλειστό». 11 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν απαντά στις απειλές Τραμπ – «Θανάσιμη δίνη» για όποιον κάνει λάθος κίνηση

2 ώρες πριν
Η Μαρί-Λουίζ Έτα, προπονήτρια πλέον της Ουνιόν Βερολίνου (φωτ.: Facebook / Marie-Louise Eta)

Η Έτα σπάει το «άβατο»: Πρώτη γυναίκα προπονήτρια σε ανδρική ομάδα στη Γερμανία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign