pontosnews.gr
Σάββατο, 19/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Πάνος Καϊσίδης γράφει για τα Πλάτανα της Τραπεζούντας – Την πατρίδα των προγόνων του

Ο Πόντιος δημοσιογράφος, που έφυγε από τη ζωή, υπογράφει το σχετικό λήμμα στην «Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού»

8/03/2025 - 10:04μμ
Η παραλία στα Πλάτανα Πόντου. Ναυπηγείο ιστιοφόρων. Φωτογραφία των Αδελφών Κακούλη, δεκαετία 1890 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – nhmuseum.gr)

Η παραλία στα Πλάτανα Πόντου. Ναυπηγείο ιστιοφόρων. Φωτογραφία των Αδελφών Κακούλη, δεκαετία 1890 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – nhmuseum.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πολλά λήμματα της Εγκυκλοπαίδειας του ποντιακού ελληνισμού (ΕΠΕ) φέρουν την υπογραφή του Πάνου Καϊσίδη, του δημοσιογράφου-συγγραφέα που στις 7/3 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών. Ο εκλιπών είχε γεννηθεί στην Αξιούπολη Κιλκίς, όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Η καταγωγή του όμως από την πλευρά του πατέρα του ήταν από τα Πλάτανα της Τραπεζούντας, γι’ αυτό και επιλέγουμε αυτό το λήμμα της Εγκυκλοπαίδειας αντί αποχαιρετισμού:

Πλάτανα, τα (τουρκ. Ακτσέ Αμπάδ ή Ακτσά Αμπάντ). Πόλισμα στα παράλια του Ευξείνου, Δ της Τραπεζούντας, από την οποία απέχει περί τα 15 χλμ. Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, στη θέση των Πλατάνων ήταν χτισμένη η αρχαία Ερμώνασσα, η οποία στους χρόνους του βασιλιά του Πόντου Φαρνάκη Α’ μετονομάστηκε σε Φαρνακία. Το 1515 τα Πλάτανα συμπεριλήφθηκαν μαζί με την Τραπεζούντα στον Μικρό Ρωμαίικο Νομό.1

Ο Κ. Μιχαλόπουλος γράφει για τα Πλάτανα: «… παραπλέοντες την παραλίαν, συναντώμεν την ωραιοτάτην κώμην Πλάτανα, την κατά Στράβωνα Ερμώνασσαν, απέχουσαν15, περίπου, χιλιόμετρα της Τραπεζούντος. Κατοικείται υπό 2.000 ψυχών, ων το ήμισυ χριστιανοί ορθόδοξοι. Χρησιμεύει ως λιμήν της Τραπεζούντος κατά τον χειμώνα, αλλά και εμπόριον διεξάγει ενεργόν, κατά δύο εβδομαδιαίας αγοράς, και έχει πολλού λόγου αξίαν εξαγωγήν καπνού, φασολίων, ελαίου, λεπτοκαρύων, και άλλων, ιδία τροφίμων προς την Τραπεζούντα…».

Για την πόλη επίσης σημειώνει ο Δ.Η. Οικονομίδης: «…Τα Πλάτανα, πρωτεύουσα της υποδιοικήσεως Ακτσέ Αμπάδ, είναι παράλιος κωμόπολις, κειμένη προς δυσμάς της Τραπεζούντος εις τρίωρον (με τα πόδια) απόστασιν και έχουσα λιμένα ασφαλή, εις ον καταφεύγουσι εν καιρώ τρικυμίας τα εν τω λιμένι της ­Τραπεζούντος τυχόν ευρισκόμενα πλοία. Εκτισμένη επί λόφων καταφύτων από ελαιώνας έχει δύο ενορίας και δύο εξαταξίους αστικάς σχολάς, ως και δύο ναούς, ων ο εις επ’ ονόματι των Ταξιαρχών ανάγεται εις τους χρόνους των Κομνηνών. Τα Πλάτανα παράγουσι διάφορα προϊόντα, οίον καπνόν, του οποίου πλέον των 2.000.000 χιλιογράμμων εξάγεται ετησίως, ελαίας, έλαιον αρίστης ποιότητος, φασόλια… Εν τω αυτόθι Μονοπωλίω των καπνών πλήθος ανθρώπων ειργάζετο προ του πολέμου προς διαλογήν των φύλλων του καπνού, όστις εξάγεται εις την Ρωσίαν και την Αγγλίαν. Τα χωρία της κωμοπόλεως κείνται πέριξ του ποταμού Καλάνεμα και κατοικούνται το πλείστον υπό μωαμεθανών, έν δ’ εξ αυτών Υψήλ’ καλούμενον φαίνεται ότι είναι αποικία της εν Όφει Υψηλής. Αι ελληνικαί των Πλατάνων οικογένειαι είναι 350, ενώ το 1870 ανήρχοντο εις 300 περίπου. Ουχί μακράν της πολίχνης έκειτο η Ερμώνασσα, ης σώζονται ερείπια τινά τήδε κακείσε…».

Ας σημειωθεί ότι πριν από τον ξεριζωμό, εκτός από τις δύο ελληνικές συνοικίες, η κωμόπολη είχε και δύο μουσουλμανικές, που ονομάζονταν Τιρπισάρ και Ορτά Μαχλά.

Οι ελληνικές ήταν, τα κυρίως Πλάτανα, που οι Τούρκοι τα ονόμαζαν Νέσφι Πλάτανα, και η ενορία Γιανλού. Στην κωμόπολη, εκτός από τους ναούς των Ταξιαρχών και του Αγίου Γρηγορίου, υπήρχε και μία άλλη εκκλησία, του Αγίου Γεωργίου. Κοντά στο ναό του Αγίου Γεωργίου βρισκόταν το εφτατάξιο σχολείο (Φροντιστήριο) των Πλατάνων, το νέο κτήριο του οποίου είχε εγκαινιαστεί στα 1909. Δίπλα από το σχολείο βρισκόταν η κυριότερη πλατεία της κωμόπολης, το Μαγκάν’, στην οποία στήνονταν οι χοροί τις γιορτές-ιδιαίτερα το Πάσχα, που κρατούσαν ως την Κυριακή του Θωμά.

Στα Πλάτανα λειτουργούσε φιλόπτωχη αδελφότητα, την οποία ενίσχυαν με μεγάλα ποσά οι ξενιτεμένοι κάτοικοι της πόλης. Όταν μάλιστα οι Ρώσοι, στο διάστημα 1916-1918, έφεραν πολλούς καταδιωγμένους από τους Τούρκους Κοτυωρίτες, τόσο η αδελφότητα όσο και οι άλλοι κάτοικοι της πόλης έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους να τους περιθάλψουν.

Στην υποδιοίκηση Πλατάνων υπάγονταν τα χριστιανικά χωριά: Ασόρ (90 οικογένειες, μία εκκλησία, ένα σχολείο), Καλογεννά (60 οικογένειες, μία εκκλησία, ένα σχολείο), Φιζ (30 οικογένειες, μία εκκλησία, ένα σχολείο), Φισερά (35 οικογένειες, μία εκκλησία, ένα σχολείο), Καλιγερά (60 οικογένειες, μία εκκλησία, ένα σχολείο), Φραγκουλάντων (30 οικογένειες, μία εκκλησία, ένα σχολείο), Στρουκί (50 οικογένειες, μία εκκλησία, ένα σχολείο), Μυρσίνη (60 οικογένειες, μία εκκλησία, ένα σχολείο) και Καρτσέα (70 οικογένειες, μία εκκλησία, ένα σχολείο).

Πάνος Καϊσίδης

____
1. Μικρός Ρωμαίικος Νομός (Εγιαλέτ ι Ρουμίγιε ι Σουγκρά). Νομός που συστήθηκε από τους Τούρκους, αμέσως μετά την κατάληψη της Τραπεζούντας το 1461. Τον αποτελούσαν οι περιοχές Αμάσειας, Τοκάτης και Σόνισσας, Σεβάστειας, Καραχισάρ Σαρκί (Σεμπίν Καραχισάρ, η αρχαία Νικόπολη) και Τζανίκ (η αρχαία Αμισός και κατοπινή Σαμψούντα). Ο νομός αυτός λεγόταν και Βιλαέτι του Παλαιού Ρουμ (Βιλαγιέτ ι Ρουμ ι Καντίμ).
Γύρω στο έτος 1515 στο νομό αυτόν προστέθηκαν οι περιοχές Τραπεζούντας, Κεμάχ (Καμάχου), Μπαϊπούρτ (Παϊπούρτης), Μαλάτειας (Μελιτηνής), Ντιβριγί Ντερέντε (ΝΑ της Σεβάστειας).
Οι πιο πάνω πέντε περιοχές ονομάστηκαν όλες μαζί Νέο Ρωμαϊκό Βιλαέτι (Βιλαγιέτ ι Ρουμ ι Χαντίς).
Στα τέλη του 16ου αιώνα ο λιβάς της Τραπεζούντας, μαζί με τα σαντζάκια του Βατούμ και το Γκόνιε, απετέλεσαν καινούργιο νομό (εγιαλέτ), που περιλάμβανε όλα τα παράλια της ανατολικής Μαύρης θάλασσας, μέχρι το σαντζάκι του Τζανίκ (Σαμψούντας).
Την εποχή του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Κανουνί (Νομοθέτη –από το ελληνικό «κανών-κανόνας»– 1520-1565), ο Ρωμαίικος Νομός περιλάμβανε 43 καζάδες (διοικήσεις και 46 φρούρια, από τα οποία τα 42 ήταν τιμαριωτικά και 4 με μισθωτούς στρατιωτικούς (ουλουφελί), 37 πόλεις και κωμοπόλεις, 6.447 χωριά, 3.759 αγροτικές περιοχές (μέτζταα), 256 τσιφλίκια και 154 νομαδικές φυλές.
[Πηγή: ΕΠΕ].
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: facebook / Χρήστος Ναβροζίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Χρήστος Ναβροζίδης: «Ανάθεμά σε Καζαχστάν» και άλλα τραγούδια για τον Καύκασο, σε ένα αναπάντεχο παρακάθ’

19/07/2025 - 11:17πμ
Αφίσα για το 27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων (πηγή: ΕΡΤ3)
ΠΟΝΤΟΣ

27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Δήλωση παρουσίας από το Βέρμιο, στη συνάντηση-θεσμό

18/07/2025 - 9:23μμ
Ποντιακό γλέντι στη πλατεία του Θρυλορίου για την Αγία Μαρίνα (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το Θρυλόριο Ροδόπης γιόρτασε ποντιακά την Αγία Μαρίνα

18/07/2025 - 6:59μμ
Συγκλονιστικό καλλιτεχνικό δίδυμο η Κλαυδία και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης. Εδώ στην εκδήλωση βράβευσης της Κλαυδίας από την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κλαυδία και Ματθαίος Τσαχουρίδης για πρώτη φορά μαζί στο Βεάκειο Θέατρο

18/07/2025 - 5:47μμ
(Φωτ.: facebook / Κιλκισίου Βαρθολομαίος)
ΠΟΝΤΟΣ

Ευκαρπία Κιλκίς: Κέφι και γεύση …ποντιακών διαστάσεων στον 17ο Διαγωνισμό Πιροσκί

18/07/2025 - 2:30μμ
Τμήμα της αφίσας του 3ήμερου Πολυθεματικού Φεστιβάλ στο Τέμενος Παρανεστίου Δράμας
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρίζες, ήχοι, γεύσεις και χρώματα του Πόντου στο Τέμενος Παρανεστίου Δράμας

18/07/2025 - 9:04πμ
Οι «Αργοναύτες» στο Φεστιβάλ Παλιάς Πόλης του Βάιμπλιγκεν (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αργοναύτες Waiblingen / Παύλος Νικολαΐδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Οι «Αργοναύτες» πήγαν τον Πόντο στο Φεστιβάλ Παλιάς Πόλης του Βάιμπλιγκεν

17/07/2025 - 7:49μμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Παλαγίας «Ο Μέγας Αλεξάνδρος»)
ΠΟΝΤΟΣ

«’Σ σην Παλαΐαν χαράν είχαν» – Το πιστοποιούν 30 φωτογραφικά στιγμιότυπα και ένα βίντεο

17/07/2025 - 12:57μμ
(Φωτ.: maronnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Θρυλόριο: Η ποντιακή γαστρονομία έχει πρωτεύουσα, και μάλιστα υπεραιωνόβια

16/07/2025 - 10:58μμ
(Εικ.: Argo WN)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Οι Αργοναύτες» του Βάιμπλινγκεν ετοιμάζουν διήμερο αφιέρωμα στη Σάντα του Πόντου

16/07/2025 - 10:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: facebook / Χρήστος Ναβροζίδης)

Χρήστος Ναβροζίδης: «Ανάθεμά σε Καζαχστάν» και άλλα τραγούδια για τον Καύκασο, σε ένα αναπάντεχο παρακάθ’

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Κολωνός: Συνελήφθη 22χρονος για τους πυροβολισμούς σε καφετέρια

57 λεπτά πριν
Ο Τόλης Βοσκόπουλος στην παράσταση «Τραγούδα, θεατρίνε» (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)

Τόλης Βοσκόπουλος: Σαν σήμερα, το 2021, σίγησε ο Μικρασιάτης πρίγκιπας της Κοκκινιάς

1 ώρα πριν
(Πηγή: www.delfini1922.gr/Map_of_Smirni/interaction_new.html)

Η Σμύρνη πριν από το 1922 – Μια συγκλονιστική μακέτα στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης της Σκάλας Λουτρών

2 ώρες πριν
Οι σημαίες της Τουρκίας και του Ισραήλ (πηγή: Canva)

Άρχισε ο ψυχρός πόλεμος Ισραήλ-Τουρκίας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Λαμία: Βαριές ποινές για συμπλοκή νεαρών σε αιματηρό επεισόδιο οπαδικής βίας

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign