pontosnews.gr
Κυριακή, 15/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περί στρατηγικής

Του Σάββα Καλεντερίδη

7/03/2025 - 4:36μμ
Βραχονησίδα στο Αιγαίο (φωτ. αρχείου: ΕUROKINISSI /Αντώνης Νικολόπουλος)

Βραχονησίδα στο Αιγαίο (φωτ. αρχείου: ΕUROKINISSI /Αντώνης Νικολόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τον 2ο μ.Χ. αιώνα ένας Μακεδόνας ιστορικός, ποιητής και ρήτορας (δικηγόρος), ο Πολύαινος, έγραψε ένα μνημειώδες έργο με τίτλο Στρατηγήματα, στο οποίο περιγράφει 900 στρατηγήματα από την απώτερη αρχαιότητα έως το 168 περίπου, που είναι η εποχή στην οποία έζησε ο ίδιος.

Στο έργο αυτό περιγράφονται στρατηγήματα με τα οποία είναι δυνατόν να κερδηθεί μια μάχη ή ένας πόλεμος καθώς και άλλα με τα οποία κάποιος μπορεί να καταλάβει την εξουσία.

Με άλλα λόγια, τον 2ο μ.Χ. αιώνα, ένας Έλληνας συγγραφέας ανέλυσε τη σημασία που έχει ο στρατηγικός σχεδιασμός.

Σχεδόν μια χιλιετηρίδα μετά, ένας άλλος Έλληνας, ο Κατακαλών Κεκαυμένος, μια εμβληματική μορφή του στρατού της Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινουπόλεως, έγραψε ένα άλλο έργο, το Στρατηγικόν, το οποίο περιέχει συμβουλές προς στρατιωτικούς και αυτοκράτορες για θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

Αυτά είναι μόνο δύο από τα πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι οι Έλληνες διαχρονικά είχαν αντιληφθεί τη σημασία που έχουν έννοιες όπως στρατηγήματα, στρατηγικός σχεδιασμός και στρατηγική.

Αν η παιδεία της σύγχρονης Ελλάδας ήταν εθνική, τα ελληνόπουλα θα είχαν ίσως την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία των εννοιών αυτών, και όταν μεγάλωναν θα τα εφάρμοζαν στους τομείς του ενδιαφέροντος τους. Όσοι δεν εξ αυτών επέλεγαν να ασχοληθούν με την πολιτική, θα είχαν αποκτήσει τη δυνατότητα να σχεδιάσουν εγχειρήματα όπως για παράδειγμα τα περίφημα «Θαλάσσια Πάρκα» στο Αιγαίο, ο «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός» και «Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου».

Όσον αφορά το θέμα των «Θαλάσσιων Πάρκων» που εξήγγειλε πανηγυρικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έγινε διαρροή του χάρτη με γραμμοσκιασμένη την περιοχή όπου θα επεκτείνεται στο νότιο Αιγαίο, μετά την αντίδραση της Τουρκίας το ενιαίο θαλάσσιο πάρκο τεμαχίστηκε και περιορίστηκε στα 6 ν.μ. γύρω από τα νησιά της εν λόγω περιοχής. Μετά δε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ορισμένων από τα νησιά αυτά, η υπόθεση «Θαλάσσια Πάρκα» φαίνεται ότι είναι παγωμένη.

Όσον αφορά το θέμα του «Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού», η Ελλάδα, έστω και καθυστερημένα, έχει εγκρίνει τον υπ’ αριθμόν 4546 νόμο, με τον οποίο ενσωματώνει την Οδηγία 2014/89/ΕΕ «περί θεσπίσεως πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό».

Σύμφωνα την ανάρτηση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2023:

«Η οδηγία απαιτεί από τα παράκτια κράτη-μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν θαλάσσια χωροταξικά σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021 και να κοινοποιήσουν τα εν λόγω σχέδια στην Επιτροπή και στα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή τους. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπονήσει και υποβάλει τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια στην Επιτροπή.

»Ως εκ τούτου, μετά την προειδοποιητική επιστολή που εστάλη τον Δεκέμβριο του 2021 και την αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και αυτή η αργοπορία, λόγω της οποίας η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο για την μη εφαρμογή της Οδηγίας, οφείλεται στην αντίδραση της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μια χώρα με υπό κατάληψη από την Τουρκία του 37% του εδάφους της, έχει υποβάλει κανονικότατα τον δικό της «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό», χωρίς να υπολογίσει τις αντιδράσεις.

Όσον αφορά το έργο «Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου», ενώ έχουν υπογραφεί όλες οι απαραίτητες συμφωνίες, όμως μετά τα γεγονότα της Κάσου τον Ιούλιο του 2024 και της Κρήτης των αρχών του 2025, η Τουρκία έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την υλοποίηση εάν η Ελλάδα δεν της αναγνωρίσει το δικαίωμα να εκδίδει και αυτή NAVTEX στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πέραν των 6 ν.μ. ανατολικά της Κάσου και της Κύπρου.

Ενώ το έργο έχει αργοπορήσει λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας, στις 28 Φεβρουαρίου ο ΑΔΜΗΕ, που είναι ο υπεύθυνος φορέας υλοποίησης, θα έπρεπε να καταβάλει στη γαλλική εταιρεία Nexans, που έχει αναλάβει την κατασκευή, εκκρεμείς δόσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ. Όμως προκειμένου να περιορίσει την έκθεσή του έως ότου να υπάρξει μια θετική εξέλιξη, προχώρησε σε προσωρινό «πάγωμα» πληρωμών προς τη γαλλική εταιρεία.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι κυβερνώντες μάλλον δεν έχουν καμία σχέση με τη στρατηγική σκέψη, τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη στρατηγική.

Εκτός και αν συμβαίνει κάτι άλλο που πραγματικά ο γράφων δεν θέλει καν να το σκεφθεί…

Πάντως απλώς σημειώνουμε ότι η Τουρκία λόγω των εξελίξεων στα τρία αυτά εγχειρήματα παγιώνει τις θέσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή;

14/06/2025 - 2:21μμ
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τομ Μπάρακ και ο πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ Σαράα (πηγή: x.com/USAMBTurkiye)
ΓΝΩΜΕΣ

Μια νέα αρχιτεκτονική

13/06/2025 - 3:34μμ
Ο Ιησούς και η Σαμαρείτιδα διά χειρός Cornelis Schut, 1650 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη Σαμαρείτιδα (Μέρος Γ’)

10/06/2025 - 9:35πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς γνώσιν

8/06/2025 - 3:32μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγό του Εμινέ (πηγή: Χ / rterdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Κάποια στιγμή δεν θα έρθει ο γαλατάς, αλλά ο Επισκέπτης από τον Γαλατά…

7/06/2025 - 9:53πμ
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκίας Τομ Μπάρακ (φωτ.:  https://tr.usembassy.gov/wp-content/uploads/ sites/169/2022/06/ADA_8063-Headshot4.jpg)
ΓΝΩΜΕΣ

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

6/06/2025 - 5:20μμ
Ο Ιησούς και η Σαμαρείτιδα στο πηγάδι. Έργο του σπουδαίου Κρητικού αγιογράφου Εμμανουήλ Τζάνε, 17ος αι. (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη Σαμαρείτιδα (Μέρος Β’)

3/06/2025 - 9:40πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο (φωτ. αρχείου: EPA/Erik S. Lesser)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι… μπίζνες Τραμπ-Ερντογάν

1/06/2025 - 3:24μμ
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι σφαλιάρες πέφτουν σαν χαλάζι

31/05/2025 - 10:24πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Συρία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία

30/05/2025 - 3:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τάκης Σαγιάς)

Ρόδος: Τραγωδία σε παιδικό πάρτι – 3χρονη πνίγηκε σε πισίνα

24 λεπτά πριν
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στο Ηρώδειο, στις 8 Οκτωβρίου 2024, στη συναυλία της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας - Φιλαδελφείας για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)

Πετρολούκας Χαλκιάς: Όταν υποκλίθηκαν οι Λούις Άρμστρονγκ και Μπένι Γκούντμαν

55 λεπτά πριν
Με την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου έκλεισε το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σωκράτης Φάμελλος: Επιστρέψαμε, είμαστε όρθιοι – Ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή

2 ώρες πριν
Πτώση ελικοπτέρου στη Μαρίνα Βουλιαγμένης (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Βουλιαγμένη: Βίντεο-ντοκουμέντο από την πτώση του ελικοπτέρου – Οι εκτιμήσεις

2 ώρες πριν
Από το φινάλε της παράστασης «Λωξάντρα», της θεατρικής ομάδας του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (φωτ.: theatromusicbooks.blogspot.com)

Η Λωξάντρα στη σκηνή, για τα 100 χρόνια εγκατάστασης των Μικρασιατών στη Νέα Ερυθραία

2 ώρες πριν
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου: EPA / Christopher Neundorf)

Το Ιράν διαψεύδει τον Χριστοδουλίδη: Δεν ζητήσαμε διαμεσολάβηση

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign