pontosnews.gr
Κυριακή, 16/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περί στρατηγικής

Του Σάββα Καλεντερίδη

7/03/2025 - 4:36μμ
Βραχονησίδα στο Αιγαίο (φωτ. αρχείου: ΕUROKINISSI /Αντώνης Νικολόπουλος)

Βραχονησίδα στο Αιγαίο (φωτ. αρχείου: ΕUROKINISSI /Αντώνης Νικολόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τον 2ο μ.Χ. αιώνα ένας Μακεδόνας ιστορικός, ποιητής και ρήτορας (δικηγόρος), ο Πολύαινος, έγραψε ένα μνημειώδες έργο με τίτλο Στρατηγήματα, στο οποίο περιγράφει 900 στρατηγήματα από την απώτερη αρχαιότητα έως το 168 περίπου, που είναι η εποχή στην οποία έζησε ο ίδιος.

Στο έργο αυτό περιγράφονται στρατηγήματα με τα οποία είναι δυνατόν να κερδηθεί μια μάχη ή ένας πόλεμος καθώς και άλλα με τα οποία κάποιος μπορεί να καταλάβει την εξουσία.

Με άλλα λόγια, τον 2ο μ.Χ. αιώνα, ένας Έλληνας συγγραφέας ανέλυσε τη σημασία που έχει ο στρατηγικός σχεδιασμός.

Σχεδόν μια χιλιετηρίδα μετά, ένας άλλος Έλληνας, ο Κατακαλών Κεκαυμένος, μια εμβληματική μορφή του στρατού της Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινουπόλεως, έγραψε ένα άλλο έργο, το Στρατηγικόν, το οποίο περιέχει συμβουλές προς στρατιωτικούς και αυτοκράτορες για θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

Αυτά είναι μόνο δύο από τα πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι οι Έλληνες διαχρονικά είχαν αντιληφθεί τη σημασία που έχουν έννοιες όπως στρατηγήματα, στρατηγικός σχεδιασμός και στρατηγική.

Αν η παιδεία της σύγχρονης Ελλάδας ήταν εθνική, τα ελληνόπουλα θα είχαν ίσως την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία των εννοιών αυτών, και όταν μεγάλωναν θα τα εφάρμοζαν στους τομείς του ενδιαφέροντος τους. Όσοι δεν εξ αυτών επέλεγαν να ασχοληθούν με την πολιτική, θα είχαν αποκτήσει τη δυνατότητα να σχεδιάσουν εγχειρήματα όπως για παράδειγμα τα περίφημα «Θαλάσσια Πάρκα» στο Αιγαίο, ο «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός» και «Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου».

Όσον αφορά το θέμα των «Θαλάσσιων Πάρκων» που εξήγγειλε πανηγυρικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έγινε διαρροή του χάρτη με γραμμοσκιασμένη την περιοχή όπου θα επεκτείνεται στο νότιο Αιγαίο, μετά την αντίδραση της Τουρκίας το ενιαίο θαλάσσιο πάρκο τεμαχίστηκε και περιορίστηκε στα 6 ν.μ. γύρω από τα νησιά της εν λόγω περιοχής. Μετά δε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ορισμένων από τα νησιά αυτά, η υπόθεση «Θαλάσσια Πάρκα» φαίνεται ότι είναι παγωμένη.

Όσον αφορά το θέμα του «Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού», η Ελλάδα, έστω και καθυστερημένα, έχει εγκρίνει τον υπ’ αριθμόν 4546 νόμο, με τον οποίο ενσωματώνει την Οδηγία 2014/89/ΕΕ «περί θεσπίσεως πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό».

Σύμφωνα την ανάρτηση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2023:

«Η οδηγία απαιτεί από τα παράκτια κράτη-μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν θαλάσσια χωροταξικά σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021 και να κοινοποιήσουν τα εν λόγω σχέδια στην Επιτροπή και στα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή τους. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπονήσει και υποβάλει τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια στην Επιτροπή.

»Ως εκ τούτου, μετά την προειδοποιητική επιστολή που εστάλη τον Δεκέμβριο του 2021 και την αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και αυτή η αργοπορία, λόγω της οποίας η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο για την μη εφαρμογή της Οδηγίας, οφείλεται στην αντίδραση της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μια χώρα με υπό κατάληψη από την Τουρκία του 37% του εδάφους της, έχει υποβάλει κανονικότατα τον δικό της «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό», χωρίς να υπολογίσει τις αντιδράσεις.

Όσον αφορά το έργο «Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου», ενώ έχουν υπογραφεί όλες οι απαραίτητες συμφωνίες, όμως μετά τα γεγονότα της Κάσου τον Ιούλιο του 2024 και της Κρήτης των αρχών του 2025, η Τουρκία έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την υλοποίηση εάν η Ελλάδα δεν της αναγνωρίσει το δικαίωμα να εκδίδει και αυτή NAVTEX στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πέραν των 6 ν.μ. ανατολικά της Κάσου και της Κύπρου.

Ενώ το έργο έχει αργοπορήσει λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας, στις 28 Φεβρουαρίου ο ΑΔΜΗΕ, που είναι ο υπεύθυνος φορέας υλοποίησης, θα έπρεπε να καταβάλει στη γαλλική εταιρεία Nexans, που έχει αναλάβει την κατασκευή, εκκρεμείς δόσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ. Όμως προκειμένου να περιορίσει την έκθεσή του έως ότου να υπάρξει μια θετική εξέλιξη, προχώρησε σε προσωρινό «πάγωμα» πληρωμών προς τη γαλλική εταιρεία.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι κυβερνώντες μάλλον δεν έχουν καμία σχέση με τη στρατηγική σκέψη, τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη στρατηγική.

Εκτός και αν συμβαίνει κάτι άλλο που πραγματικά ο γράφων δεν θέλει καν να το σκεφθεί…

Πάντως απλώς σημειώνουμε ότι η Τουρκία λόγω των εξελίξεων στα τρία αυτά εγχειρήματα παγιώνει τις θέσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Θηλυκός Πιουριφόι

15/11/2025 - 9:45πμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ NECATI SAVAS)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού το πάει ο Ερντογάν

14/11/2025 - 3:41μμ
Ο Χριστός απεικονίζεται στο κέντρο, όρθιος και ολόσωμος σε στάση τριών τετάρτων προς τις θύρες του Παραδείσου. Στα δεξιά η πλούσια βλάστηση παραπέμπει στον Παράδεισο, στον οποίο εισήλθαν οι φρόνιμες παρθένες. Σκούρο μπλε είναι το βάθος πίσω από τις μωρές παρθένες. Μέρος φορητής εικόνας του 1899 (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης / Υπουργείο Πολιτισμού)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Γ’)

11/11/2025 - 9:34πμ
(Φωτ.: AI Generated)
ΓΝΩΜΕΣ

«Αγκάθια» στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ

9/11/2025 - 3:47μμ
(Πηγή: gisgeography.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Το μεσογειακό τρίγωνο και η ανάσχεση της Τουρκίας

8/11/2025 - 9:28πμ
Ο Χρήστος Στυλιανίδης  όταν ήταν υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας   (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

7/11/2025 - 5:40μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Β’)

4/11/2025 - 9:44πμ
Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μερτς στην Άγκυρα, 30 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας

3/11/2025 - 10:50πμ
(Εικ. αρχείου)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι σχέσεις Αγγλίας-Τουρκίας

31/10/2025 - 4:31μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων διά χειρός της Ιρλανδής ζωγράφου Phoebe Anna Traquair, 1852-1936 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Α’)

28/10/2025 - 9:34πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΕΟΞ)

Παγκόσμιο Κύπελλο ξιφασκίας U20: Ασημένιο μετάλλιο ο Τζοβάνης στην Κόστα Ρίκα

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Σταμάτης – Το συγκινητικό «αντίο» του Αντώνη Σαμαρά

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου)

Κλιμάκωση σε δύο μέτωπα: Ρωσικές προελάσεις στη Ζαπορίζια – Ουκρανικό πλήγμα σε ρωσικό διυλιστήριο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook Ένωση Ποντίων Έσσλινγκεν)

Ένωση Ποντίων Έσσλινγκεν: Ετοιμάζουν ποντιακό γλέντι στην καρδιά της Γερμανίας

2 ώρες πριν
Οι τέσσερις ομογενείς μαθήτριες με τα βραβεία τους (φωτ.: neoskosmos.com)

Αυστραλία: Μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων διακρίθηκαν σε διαγωνισμό λογοτεχνίας

2 ώρες πριν
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Χ. Φιντάν: «Ιστορική παραίσθηση» το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχεται τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign