pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μάχη της Ίβο Τζίμα: Η αλαζονεία των Αμερικανών στην εμβληματική φωτογραφία του Β’ Παγκοσμίου

Στις 19 Φεβρουαρίου στο ηφαιστειογενές νησί που βρίσκεται στον Ειρηνικό αποβιβάστηκαν περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες

19/02/2025 - 12:06μμ
«Υψώνοντας τη σημαία στην Ίβο Τζίμα». Η εμβληματική φωτογραφία του Τζο Ρόζενταλ (πηγή: Wikipedia)

«Υψώνοντας τη σημαία στην Ίβο Τζίμα». Η εμβληματική φωτογραφία του Τζο Ρόζενταλ (πηγή: Wikipedia)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα ηφαιστειογενές νησί στον Ειρηνικό που ανήκει στην Ιαπωνία είναι η Ίβο Τζίμα, μια επίπεδη έκταση λίγο μεγαλύτερη από τη Μακρόνησο, με εξαίρεση έναν λόφο 169 μέτρων, το όρος Σουριμπάτσι. Αυτό το Νησί από θειάφι (αυτό σημαίνει το όνομά του) δεν θα σήμαινε τίποτα στην παγκόσμια Ιστορία αν στις 19 Φεβρουαρίου του 1945 δεν είχαν αποβιβαστεί περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες.

Μεσούντος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, η Ίβο Τζίμα θα χρησίμευε στις ΗΠΑ ως αεροπορική βάση, και ως εκ τούτου ήταν στρατηγικής σημασίας η κατάκτησή της.

Η Μάχη της Ίβο Τζίμα, όπως είναι γνωστή, κράτησε μέχρι τις 26 Μαρτίου, με νίκη των αμερικανικών δυνάμεων – το νησί επιστράφηκε στην Ιαπωνία το 1968 και σήμερα είναι στρατιωτική βάση.

Αν και ήταν η φονικότερη σύγκρουση στον Ειρηνικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου, πήρε επικές διαστάσεις εξαιτίας της φωτογραφίας που δείχνει πεζοναύτες να υψώνουν την αμερικανική σημαία στην κορυφή του Σουριμπάτσι. Επρόκειτο για μια αλαζονική κίνηση, καθώς η σημαία υψώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, έναν μήνα πριν από την κατάπαυση του πυρός.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ίσως μια από τις εμβληματικότερες απεικονίσεις του ολέθριου παγκόσμιου πολέμου, σε ένα νησί που αν όλοι οι νεκροί τοποθετούνταν πλάι-πλάι στα 21 τετραγωνικά χιλιόμετρά του θα είχαν καλύψει όλη την έκταση. Οι απώλειες για τις αμερικανικές δυνάμεις ήταν 6.800 στρατιώτες και για τις ιαπωνικές 21.844 στρατιώτες. Ο Ιάπωνας στρατηγός Κουριμπαγιάσι είχε καταφέρει να κάνει το νησί απόρθητο φρούριο. Σκοτώθηκαν σχεδόν όλοι οι υπερασπιστές του – μόλις 214 επέζησαν και αιχμαλωτίστηκαν.

Το διάσημο φωτογραφικό «κλικ» ανήκει στον πολεμικό ρεπόρτερ του Associated Press Τζο Ρόζενταλ. Διακρίνονται έξι πεζοναύτες υπό την ηγεσία του υπολοχαγού Χάρολντ Σρίερ να καρφώνουν την αμερικανική σημαία στην κορυφή του Σουριμπάτσι.

Η δημοσίευση της φωτογραφίας προκάλεσε δέος και μάλιστα η σύνθεσή της έγινε το Πολεμικό Μνημείο του Σώματος Πεζοναυτών (Marine Corps War Memorial) στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια.

Το μνημείο στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια (πηγή: Wikipedia)

Η… σκηνοθεσία

Αν και σπουδαία, η διάσημη φωτογραφία είναι πέρα για πέρα σκηνοθετημένη. Ο πρώτος που απαθανάτισε τον υπολοχαγό Σρίερ και τους άνδρες του στην κορυφή της Ίβο Τζίμα ήταν ο Λούις Λόουερι, ο φωτορεπόρτερ που εργαζόταν για το περιοδικό των ενόπλων δυνάμεων Leatherneck.

Από τα πολεμικά πλοία ακούστηκαν πανηγυρισμοί και σειρήνες για τη σημαία που κυμάτιζε, όμως σύντομα οι Αμερικανοί διαπίστωσαν ότι ήταν μικρή και δεν διακρινόταν από τη βόρεια πλευρά του νησιού· έτσι έψαξαν για μια μεγαλύτερη.

Κάποιος θυμήθηκε ότι στο πλοίο USS LST-779 υπήρχε μια σημαία διαστάσεων 142×244 εκ. και το πρόβλημα λύθηκε. Την ομάδα των πεζοναυτών που ξαναπήγε στο όρος Σουριμπάτσι ακολούθησε ο φωτορεπόρτερ του Τζο Ρόζενταλ – η φωτογραφία τού χάρισε το Βραβείο Πούλιτζερ.

Η πρώτη (μικρή) σημαία που υψώθηκε στην Ίβο Τζίμα απαθανατίστηκε από τον Λούις Λόουερι (πηγή: Wikipedia)

Η σημαία μπορεί να υψώθηκε, αλλά οι Ιάπωνες δεν παραδόθηκαν και τις επόμενες εβδομάδες υπήρξαν μεγάλες απώλειες για τους Αμερικανούς. Μάλιστα, τρεις από τους πεζοναύτες που εικονίζονται στο διάσημο στιγμιότυπο δεν πρόλαβαν να δουν τυπωμένη τη φωτογραφία καθώς σκοτώθηκαν λίγες ημέρες αργότερα.

Οι άλλοι τρεις όμως έγιναν δεκτοί με τιμές και μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση ως την ηρωική απόδειξη για την αναγκαιότητα του Δανείου του Έβδομου Πολέμου (ομόλογα που εκδόθηκαν για τη χρηματοδότηση πολεμικών επιχειρήσεων). Οι τρεις επιζώντες έφεραν στα ταμεία των πολεμικών επιχειρήσεων 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Μάχη της Ίβο Τζίμα πέρασε στον κινηματογράφο με τη ματιά του Κλιντ Ίστγουντ. Γυρίστηκαν δύο ταινίες: Οι Σημαίες των Προγόνων (2006) και Γράμματα από την Ίβο Τζίμα (2006). Το πρώτο φιλμ εστιάζει στη μάχη και τα επακόλουθά της με τα μάτια των Αμερικανών και το δεύτερο παρουσιάζει την ιαπωνική οπτική.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

12 Απριλίου 1913: Ένας επιτάφιος εν πλω, τόσο οικείος αλλά και τόσο διαφορετικός

10/04/2026 - 4:01μμ
(Φωτ.: glomex.gr/f+Zην)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Δημήτρης Σταρόβας του αυτοσαρκασμού, της μουσικής και της τηλεόρασης ξανασυστήνεται

10/04/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Αντώνης Τρίτσης «έφυγε» νωρίς – Το όραμα, οι συγκρούσεις και ο μεγάλος έρωτας που έμεινε ανολοκλήρωτος

7/04/2026 - 5:17μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ / Θωμάς Χρυσοχοΐδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η ΑΕΚ αψήφησε τον πόλεμο και έδωσε παιχνίδι ειρήνης στο Βελιγράδι

7/04/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κάκια Παναγιώτου: Η διακριτική αρχόντισσα της σκηνής

6/04/2026 - 4:30μμ
Ο Φρανκλίνος Ρούζβελτ το 1933 (πηγή: ndla.no)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

5 Απριλίου 1933: Η μεγάλη δήμευση – Όταν οι πολίτες των ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τον χρυσό τους

5/04/2026 - 5:38μμ
Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος στο αεροσκάφος του (πηγή: «Ιστορία Πολεμικής Αεροπορίας: Βαλκανικοί Πόλεμοι». Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 4 Απριλίου 1913: Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, η πρώτη θυσία της Πολεμικής Αεροπορίας

4/04/2026 - 6:02μμ
Δεξιά η Σοφία Ιατρίδου. Τα χαρακτικά είναι από το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής»
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σωτηρία Ιατρίδου: Το αστέρι του μουσικού θεάτρου που πέθανε και αναστήθηκε

4/04/2026 - 1:07μμ
4 Απριλίου 1968: Η ΑΕΚ κατακτά την Ευρώπη
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

4 Απριλίου 1968: Η ΑΕΚ στην κορυφή της Ευρώπης

4/04/2026 - 9:21πμ
(Φωτ.: Facebook/Ρένα Κουμιώτη Official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τρία χρόνια χωρίς τη Ρένα Κουμιώτη – Η φωνή που γεννήθηκε από την προσφυγιά και σίγησε από τον πόνο

3/04/2026 - 4:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περιφορά Επιταφίων στην Κέρκυρα, Μεγάλη Παρασκευή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

«Μάνα μου, μάνα»: Ο απόλυτος θρήνος της Σταύρωσης από τους αδελφούς Τσαχουρίδη

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ΠΣΑΤ: Πένθος για τον θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Παπαδάκου

47 λεπτά πριν
O γενικός πρόξενος της Ελλάδος Θωμάς Ματσούκας, η αντιδήμαρχος πολιτισμού του Σάο Πάολο Angela Gandra και ο Νίκος Φλώρος (φωτ.: ertnews.gr)

Το γλυπτό του Νίκου Φλώρου για τη Μαρία Κάλλας στην εμβληματική Όπερα του Σάο Πάολο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Νέο αιχμηρό μήνυμα Τραμπ: «Ο μόνος λόγος που είναι ζωντανοί οι Ιρανοί, είναι για να διαπραγματευτούν»

2 ώρες πριν
(Πηγή: the best.gr)

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρή 92χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα

2 ώρες πριν
Λιτανεία Επιταφίου στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη, σήμερα  Μεγάλη Παρασκευή (φωτ.: EUROKINISSI)

Με κατάνυξη η πρώτη περιφορά Επιταφίου από τον Άγιο Μηνά στη Θεσσαλονίκη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign