pontosnews.gr
Κυριακή, 28/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, ο πρώτος που πέταξε αεροπλάνο στην Ελλάδα – Στις 8 Φεβρουαρίου 1912

Ήταν επίσης ο πρώτος νεκρός της Πολεμικής Αεροπορίας, σε πτήση μαζί με τον Κωνσταντίνο Μάνο

8/02/2025 - 12:47μμ
Ο πρωτοπόρος Έλληνας αεροπόρος Εμμανουήλ Αργυρόπουλος στο αεροπλάνο του (πηγή: ΓΑΚ, ΚΥ, Συλλογή εγγράφων οικογένειας Αργυρόπουλου)

Ο πρωτοπόρος Έλληνας αεροπόρος Εμμανουήλ Αργυρόπουλος στο αεροπλάνο του (πηγή: ΓΑΚ, ΚΥ, Συλλογή εγγράφων οικογένειας Αργυρόπουλου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το ημερολόγιο έγραφε 8 Φεβρουαρίου του 1912 όταν πλήθος κόσμου –μαζί και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος– συγκεντρώθηκαν στους στρατώνες του Ρουφ για να παρακολουθήσουν την πρώτη πτήση αεροπλάνου στην Ελλάδα, με πιλότο τον Εμμανουήλ Αργυρόπουλο.

Πραγματοποιήθηκε με το ιδιόκτητο Nieuport IV.G. 50 ίππων και κράτησε 16 λεπτά. Ο αεροπόρος διέγραψε κύκλους σε ύψος 300 περίπου μέτρων και προσγειώθηκε ομαλά.

Αμέσως μετά ακολούθησε και δεύτερη πτήση με συνεπιβάτη τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ξεκίνησε από το Ρουφ και συνεχίστηκε πάνω από την Ακρόπολη και το Θησείο, για περίπου πέντε λεπτά. Ενθουσιασμένος μετά την προσγείωση, ο πρωθυπουργός, ο οποίος… βάφτισε το αεροπλάνο «Αλκυών», έκανε τις εξής προφητικές δηλώσεις: «Το αεροπλάνο ενδείκνυται ως όπλο των αδυνάτων. Η ριψοκίνδυνος μάλιστα και τολμηρά φύσις του Έλληνος θα καταστήσει τούτο λαμπρό εν πολέμω όπλον, μέλλον να προσφέρει μεγάλας υπηρεσίας».

Πλήθος κόσμου παρακολουθεί το αεροπλάνο του Αργυρόπουλου που βρίσκεται στον αέρα (πηγή: ΓΑΚ, ΚΥ, Συλλογή εγγράφων οικογένειας Αργυρόπουλου)

Φωτογραφία του αεροπλάνου του Εμμανουήλ Αργυρόπουλου κατά τη δοκιμαστική πτήση τον Φεβρουάριο του 1912, κατά πάσα πιθανότητα στο στρατόπεδο του Ρουφ (πηγή: ΓΑΚ, ΚΥ, Συλλογή εγγράφων οικογένειας Αργυρόπουλου)

Ο πιλότος της πρώτης επιτυχημένης πτήσης αεροπλάνου στην Ελλάδα ήταν γιος του Γεωργίου Αργυρόπουλου, πρεσβευτή της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη. Ο Εμμανουήλ είχε σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στη Γερμανία, αλλά εγκατέλειψε το επάγγελμα και σπούδασε στη Γαλλία αεροπλοΐα αποκτώντας δίπλωμα ιδιώτη χειριστή αεροπλάνου. Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1912 φέρνοντας μαζί του συσκευασμένο το Nieuport IV.G.

Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους ζήτησε και κατατάχθηκε στη Στρατιωτική Αεροπορία με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος ανακάλυψε στην πόλη ένα εγκαταλειμμένο τουρκικό Bleriot XΙ-2 με την ονομασία «Vatan» (Πατρίδα). Το αεροπλάνο ήταν δωρεά του Νουρί Πασά προς την οθωμανική κυβέρνηση.

Μιας και ήταν παρόμοια με τα ελληνικά Farman, ο Έλληνας πιλότος είχε πρόσβαση σε ανταλλακτικά. Είναι άγνωστο πόσες πολεμικές αποστολές έκανε με αυτό. Μάλιστα οι Τούρκοι, νομίζοντας ότι πρόκειται για δικό τους αεροπλάνο, δεν τον ενοχλούσαν καθόλου με τα πυρά τους.

Στις 4 Απριλίου 1913 απογειώθηκε για αναγνωριστική πτήση έχοντας ως συνεπιβάτη τον πολιτικό, στρατιωτικό και λογοτέχνη Κωνσταντίνο Μάνο, ο οποίος είχε πολεμήσει στην Κρήτη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο και είχε τεράστια συνεισφορά στην απελευθέρωση της Πρέβεζας.

Ο Κωνσταντίνος Μάνος ήταν θείος της Ασπασίας (Μάνου), συζύγου αργότερα του πρόωρα χαμένου από δάγκωμα πιθήκου βασιλιά Αλέξανδρου.

Δυστυχώς στην πτήση αυτή το αεροπλάνο έπεσε σε κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να συντριβεί 500 μέτρα από τον Λαγκαδά και οι δύο επιβαίνοντες να σκοτωθούν. Τους αδικοχαμένους ήρωες, τους πρώτους νεκρούς της Πολεμικής Αεροπορίας, θρήνησε σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής όλη η Ελλάδα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το 1987, στην εκπομπή «Καλλιτεχνικό καφενείο» (φωτ.: ERT)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Έλσα Βεργή: Η (ξεχασμένη) πρωταγωνίστρια της σκηνής και η ζωή της

25/06/2026 - 5:46μμ
Ο Τζωρτ Μάικλ τον Μάιο του 1988 κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Faithtour το 1988 (φωτ.: georgemofficial/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το κυπριακό καταφύγιο του Τζορτζ Μάικλ: Η εντυπωσιακή έπαυλη στην Πάφο που κρατά ζωντανή τη μνήμη του

25/06/2026 - 12:18μμ
Η Λυδία Φωτοπούλου πριν από λίγα χρόνια (φωτ.: pontosnews.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Λυδία Φωτοπούλου είναι μια θεατρική κατηγορία μόνη της και το αξίζει

22/06/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: Panorama Press/Αλέξανδρος Γεωργιάδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάρω Κοντού: 92 χρόνια φως, πάθος και αξιοπρέπεια – Σήμερα έχει γενέθλια η γυναίκα που έγινε κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου

21/06/2026 - 3:35μμ
Σημαία των Ψαρών με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας και την επιγραφή: «ΨΑΡΡΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ» (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Συλλογή Σημαιών /  Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ψαρά 1824: Η μέρα που άρχισε η καταστροφή του νησιού – Το μακάβριο «έκθεμα» στην Κωνσταντινούπολη

20/06/2026 - 11:39πμ
Στα γυρίσματα της ταινίας «Τελευταία κλήση» (φωτ.: Δομινίκη Μητροπούλου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαρία Ναυπλιώτου: Τα (γοητευτικά) πρόσωπα μιας μοναδικής ηθοποιού

19/06/2026 - 7:10μμ
«Τράλλεις: Η ομάς των Ελλήνων Προσκόπων Αϊδινίου» έγραφε η λεζάντα της φωτογραφίας. Ένθετο το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ με τον Μεντερές, το 1958 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντνάν Μεντερές: Από τη σφαγή των Προσκόπων του Αϊδινίου στην πρωθυπουργία της Τουρκίας και την αγχόνη

17/06/2026 - 2:56μμ
H Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη και στιγμιότυπα από δουλειές της, με φωτογραφίες από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη, η «αιρετική» του ελληνικού χορού

15/06/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: Manos Hadjidakis/Facebook)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: «Το βαλς των χαμένων ονείρων» – Από την Αδριανούπολη στην αθανασία του Μάνου Χατζιδάκι

15/06/2026 - 12:18μμ
Άποψη του ιστορικού συριακού ορθόδοξου μοναστηριού Mor Abhay, γνωστού και ως Beth Mancam, ενός σημαντικού πνευματικού και θρησκευτικού κέντρου της χριστιανικής παράδοσης της Μεσοποταμίας (φωτ.: syriacpress.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τα χωριά που σίγησαν μετά τη Γενοκτονία των Ασσυρίων: Μαρτυρίες από τον ξεριζωμό στο Τουρ Αμπντίν

15/06/2026 - 10:01πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού/Facebook)

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού – Συγκρότηση σε σώμα για τη διετία 2026–2028

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συμφωνία Ισραήλ–Λιβάνου: Ο Νετανιάχου μιλά για «πλήγμα στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ», αντιδράσεις από τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)

70 χρόνια ιστορίας και μνήμης στο Αιγάλεω – Μια ανεπανάληπτη ποντιακή βραδιά στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Sette Colli: Πρώτος με ρεκόρ ο Χρήστου, τρίτη η Ντοντουνάκη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Βενεζουέλα: Πάνω από 1.400 νεκροί και χιλιάδες αγνοούμενοι μετά τους φονικούς σεισμούς – Συνεχίζονται οι διεθνείς επιχειρήσεις διάσωσης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Κολάζ - Πέννυ Παυλάκη απο SBS Greek και Μαρινέλλα από Eurokinissi)

Η Μαρινέλλα «ζωντανεύει» στο Σίδνεϊ μέσα από μια μεγάλη συμφωνική μουσική παράσταση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign