pontosnews.gr
Τετάρτη, 18/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ποντιακή λύρα στα σαλόνια της Αθήνας – Η συμβολή των «Αργοναυτών-Κομνηνών»

Μια ενδιαφέρουσα «περιήγηση», από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 μέχρι τη δεκαετία του 1950, με οδηγό το ιστορικό λεύκωμα του σωματείου

5/02/2025 - 8:04μμ
Οι χορευτές των «Αργοναυτών-Κομνηνών» το 1945 (πηγή: Ιστορικό λεύκωμα «Αργοναυτών-Κομνηνών»)

Οι χορευτές των «Αργοναυτών-Κομνηνών» το 1945 (πηγή: Ιστορικό λεύκωμα «Αργοναυτών-Κομνηνών»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πόσο «περίεργος» να φάνταζε άραγε ο ήχος της ποντιακής λύρα στα αυτιά ενός αστού Αθηναίου στις αρχές της δεκαετίας του 1930; Παρά το γεγονός ότι ήταν ο συνδετικός κρίκος με όσα είχαν αφήσει πίσω μόλις μερικά χρόνια πριν, η επαφή με την πατρίδα, ακόμα και οι ίδιοι οι Πόντιοι της Καλλιθέας παραμέριζαν την… επίσημη αγαπημένη για χάρη των αστικών τρόπων διασκέδασης. Το αποδεικνύουν τα αρχεία του νεοσύστατου τότε Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» και το εξηγεί η σύνθεση των ιδρυτικών μελών του. Επρόκειτο κυρίως για φιλόμουσες και εύπορες οικογένειες από την Κερασούντα και την Τραπεζούντα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ποντιακή λύρα άργησε να μπει στα αθηναϊκά σαλόνια – με τη μεταφορική έννοια.

Σε μια εποχή που οι ποντιακοί χοροί ήταν μια διαδικασία βιωματική, η πρώτη εμφάνιση χορευτικού συγκροτήματος από τους «Αργοναύτες-Κομνηνούς» ήταν στις 26 Φεβρουαρίου 1937 στο θέατρο «Αργυρόπουλου», με την καλλιτεχνική επιμέλεια του σκηνοθέτη του Βασιλικού Θεάτρου Αθηνών Τάκη Μουζενίδη.

Ωστόσο, η πρώτη επίσημη παρουσία, ως απόρροια μιας οργανωμένης προσπάθειας, έγινε στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 4 Αυγούστου 1938, σε μια μεγάλη γιορτή παραδοσιακών χορών, κατόπιν πρόσκλησης του υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού. Οι «Αργοναύτες-Κομνηνοί» συμμετείχαν με ομάδα στην οποία προστέθηκαν και χορευτές από τη Μακεδονία.

Την άνοιξη του 1940, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, ο σπουδίος Νίκος Σπανίδης έδωσε μια αξιόλογη παράσταση με ποντιακά τραγούδια και με τη συμμετοχή της ποντιακής χορευτικής ομάδας του συλλόγου στο θέατρο «Ολύμπια». Αμέσως μετά την απελευθέρωση, το χορευτικό συγκρότημα εμφανίστηκε ξανά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 27 Μαΐου του 1945, στη Γιορτή της ΝΙΚΗΣ που διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Χορεύοντας ακριβώς επάνω στα ίδια βήματα, όπως έκαναν στην πατρίδα, οι άνδρες και οι γυναίκες σε δύο 12μελείς ομάδες παρουσίασαν ζωηρούς ποντιακούς χορούς. Η εμφάνιση αυτή απέσπασε τα συγχαρητήρια του τότε βασιλικού ζεύγους.

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 27 Μαΐου 1945, στη μεγάλη γιορτή για την απελευθέρωση (πηγή: Ιστορικό λεύκωμα «Αργοναυτών-Κομνηνών»)

Το ενδιαφέρον του καθηγητή μουσικής και χορού Δημήτρη Κουτσογιαννόπουλου είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συγκροτήματος που θα παρουσίαζε με καλλιτεχνικό τρόπο τους ποντιακούς χορούς, παράλληλα με τη δημιουργία μουσικού και χορωδιακού σχήματος. Όραμά του ήταν η συστηματική εκμάθηση της ποντιακής μουσικής, κάτι που είχε ξεκινήσει σε μικρότερη κλίμακα στο Ωδείο Εθνικής Μουσικής – τον Νοέμβριο του 1946 ιδρύθηκε επίσημα στους «Αργοναύτες-Κομνηνούς» Ποντιακή Μουσική Σχολή.

Το 1947 ο Δημήτρης Κουτσογιαννόπουλος (φωτ. αριστερά) ξεκινούσε τα μαθήματα ποντιακών χορών στο Λύκειο Ελληνίδων καθώς και στις Σχολές «Ρενιέρη» και «Πράτσικα», ζητώντας την οικονομική ενίσχυση των «Αργοναυτών-Κομνηνών».

Αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας με τον καθηγητή ήταν η στελέχωση των παραστάσεων στο θέατρο «Ρεξ», που έδινε το 1949 με μεγάλη επιτυχία ο  Νίκος Σπανίδης.

Την ίδια χρονιά διακόπηκαν τα μαθήματα στους «Αργοναύτες-Κομνηνούς», με τον Δημήτρη Κουτσογιαννόπουλο να επέρχεται στο αίτημά του το 1952, τονίζοντας ότι έπρεπε να δοθεί πνοή και στη μουσική σχολή, «καθώς παρατηρούνταν ένα τεράστιο έλλειμμα τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια (κυρίως στη βόρεια Ελλάδα), παρά την πολυπληθή παρουσία του ποντιακού στοιχείου».

Πρωτοπορώντας, ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» παρουσίασε ποντιακά τραγούδια στο ραδιόφωνο (πηγή: Ιστορικό λεύκωμα «Αργοναυτών-Κομνηνών»)

Έτσι, την 1η Δεκεμβρίου 1953 ξεκίνησαν τα δωρεάν μαθήματα χορού και τραγουδιού, από τα οποία προέκυψε ένας πυρήνας χορευτών και χορευτριών που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις που επιμελούνταν οι Κουτσογιαννόπουλος και Σπανίδης.

Το κλίμα είχε άλλωστε αλλάξει, και δειλά-δειλά είχαν αρχίσει να παρουσιάζονται οι πρώτες χορευτικές ομάδες πανελλαδικά –στην Καλλιθέα εμφανίζονταν και τα παιδιά-θαύμα, οι αδελφοί Μαυρόπουλοι–, ενώ άρχισαν να διοργανώνονται εκδηλώσεις με έντονο το στοιχείο της ποντιακής παράδοσης.

• Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες προέρχονται από το ιστορικό λεύκωμα των «Αργοναυτών-Κομνηνών», το οποίο εκδόθηκε το 2010 με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τα χάταλα της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων έκλεψαν την παράσταση στην κοπή της πίτας

18/02/2026 - 11:26πμ
Τα χάνια στο Χαμψίκιοϊ, σε φωτογραφία που τράβηξαν οι Ρώσοι στρατιώτες το 1916 (πηγή: «Η Έξοδος», τόμ. Θ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ι. Παναγιωτίδη και Π. Κοκκινασίδη: Δίνανε εισιτήρια για τη Ρουμανία, δεν έπρεπε να φαίνεται στο εισιτήριο πως πάνε για την Ελλάδα

17/02/2026 - 9:26μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί (φωτ. αρχείου: facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Ψήφισμα κατά της μη χορήγησης ασύλου στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

17/02/2026 - 6:40μμ
Σάτιρα, στιλ και… σακούλες haute couture στο καρναβάλι του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όταν ο Γιωρίκας ρώτησε την Τεχνητή Νοημοσύνη τι θα φορεθεί – Η πασαρέλα που έκλεψε το καρναβάλι!

17/02/2026 - 5:16μμ
Θεσσαλονίκη, 19 Μαΐου 2003. Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ συμμετείχε στην πρώτη πανελλαδική εκδήλωσης τιμής και μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Η ιστορικός που τίμησε τους Πόντιους στην πρώτη πανελλαδική εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία

17/02/2026 - 2:37μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ματσούκας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Απονομή της υποτροφίας «Χριστόφορος Ε. Χριστοφορίδης-Σάρπογλης»

17/02/2026 - 12:38μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Σιντίκης «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Σιντικής «Οι Κομνηνοί»: Ετήσιος χορός με άρωμα παράδοσης

17/02/2026 - 11:50πμ
(Φωτ.: Facebook/Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)
ΠΟΝΤΟΣ

Με ενότητα και ισχυρές παρουσίες η κοπή βασιλόπιτας της ΠΟΠΣ

16/02/2026 - 10:09μμ
Θαμμένος σχεδόν 8 μέτρα κάτω από τη σύγχρονη Τραπεζούντα βρέθηκε ο αρχαίος ποτάμιος λιμένας, ο τρίτος γνωστός σε όλο τον κόσμο (φωτ.: IHA)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην Τραπεζούντα εντοπίστηκε ο τρίτος γνωστός ποτάμιος λιμένας στον κόσμο – Αρχαιολογική ανατροπή

16/02/2026 - 7:12μμ
(Φωτ.: facebook/Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Nα απαιτούμε δικαιοσύνη δεν αποτελεί πράξη εχθρότητας

16/02/2026 - 6:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή πορεία των ταξί των Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Απεργούν τα ταξί σε όλη την Ελλάδα

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής)

Τα χάταλα της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων έκλεψαν την παράσταση στην κοπή της πίτας

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των θυελλωδών ανέμων – Ποια δρομολόγια εκτελούνται

1 ώρα πριν
Πλημμυρισμένες περιοχές γύρω από τον Λούρο ποταμό (φωτ.: epiruspost.gr)

Κακοκαιρία: Υπερχείλισαν ποτάμια στην Ήπειρο – Διακοπές κυκλοφορίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Σαν σήμερα η ΑΕΚ στην κορυφή του κόσμου: Κατέκτησε το Διηπειρωτικό Κύπελλο

2 ώρες πριν
Η Όλγα Κοβιτίδη στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας (φωτ.: council.gov.ru)

Όλγα Κοβιτίδη: Μια Ελληνίδα στη ρωσική Δούμα – Πρέσβειρα της ελληνορωσικής συνεργασίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign