pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ποντιακή λύρα στα σαλόνια της Αθήνας – Η συμβολή των «Αργοναυτών-Κομνηνών»

Μια ενδιαφέρουσα «περιήγηση», από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 μέχρι τη δεκαετία του 1950, με οδηγό το ιστορικό λεύκωμα του σωματείου

5/02/2025 - 8:04μμ
Οι χορευτές των «Αργοναυτών-Κομνηνών» το 1945 (πηγή: Ιστορικό λεύκωμα «Αργοναυτών-Κομνηνών»)

Οι χορευτές των «Αργοναυτών-Κομνηνών» το 1945 (πηγή: Ιστορικό λεύκωμα «Αργοναυτών-Κομνηνών»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πόσο «περίεργος» να φάνταζε άραγε ο ήχος της ποντιακής λύρα στα αυτιά ενός αστού Αθηναίου στις αρχές της δεκαετίας του 1930; Παρά το γεγονός ότι ήταν ο συνδετικός κρίκος με όσα είχαν αφήσει πίσω μόλις μερικά χρόνια πριν, η επαφή με την πατρίδα, ακόμα και οι ίδιοι οι Πόντιοι της Καλλιθέας παραμέριζαν την… επίσημη αγαπημένη για χάρη των αστικών τρόπων διασκέδασης. Το αποδεικνύουν τα αρχεία του νεοσύστατου τότε Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» και το εξηγεί η σύνθεση των ιδρυτικών μελών του. Επρόκειτο κυρίως για φιλόμουσες και εύπορες οικογένειες από την Κερασούντα και την Τραπεζούντα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ποντιακή λύρα άργησε να μπει στα αθηναϊκά σαλόνια – με τη μεταφορική έννοια.

Σε μια εποχή που οι ποντιακοί χοροί ήταν μια διαδικασία βιωματική, η πρώτη εμφάνιση χορευτικού συγκροτήματος από τους «Αργοναύτες-Κομνηνούς» ήταν στις 26 Φεβρουαρίου 1937 στο θέατρο «Αργυρόπουλου», με την καλλιτεχνική επιμέλεια του σκηνοθέτη του Βασιλικού Θεάτρου Αθηνών Τάκη Μουζενίδη.

Ωστόσο, η πρώτη επίσημη παρουσία, ως απόρροια μιας οργανωμένης προσπάθειας, έγινε στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 4 Αυγούστου 1938, σε μια μεγάλη γιορτή παραδοσιακών χορών, κατόπιν πρόσκλησης του υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού. Οι «Αργοναύτες-Κομνηνοί» συμμετείχαν με ομάδα στην οποία προστέθηκαν και χορευτές από τη Μακεδονία.

Την άνοιξη του 1940, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, ο σπουδίος Νίκος Σπανίδης έδωσε μια αξιόλογη παράσταση με ποντιακά τραγούδια και με τη συμμετοχή της ποντιακής χορευτικής ομάδας του συλλόγου στο θέατρο «Ολύμπια». Αμέσως μετά την απελευθέρωση, το χορευτικό συγκρότημα εμφανίστηκε ξανά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 27 Μαΐου του 1945, στη Γιορτή της ΝΙΚΗΣ που διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Χορεύοντας ακριβώς επάνω στα ίδια βήματα, όπως έκαναν στην πατρίδα, οι άνδρες και οι γυναίκες σε δύο 12μελείς ομάδες παρουσίασαν ζωηρούς ποντιακούς χορούς. Η εμφάνιση αυτή απέσπασε τα συγχαρητήρια του τότε βασιλικού ζεύγους.

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 27 Μαΐου 1945, στη μεγάλη γιορτή για την απελευθέρωση (πηγή: Ιστορικό λεύκωμα «Αργοναυτών-Κομνηνών»)

Το ενδιαφέρον του καθηγητή μουσικής και χορού Δημήτρη Κουτσογιαννόπουλου είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συγκροτήματος που θα παρουσίαζε με καλλιτεχνικό τρόπο τους ποντιακούς χορούς, παράλληλα με τη δημιουργία μουσικού και χορωδιακού σχήματος. Όραμά του ήταν η συστηματική εκμάθηση της ποντιακής μουσικής, κάτι που είχε ξεκινήσει σε μικρότερη κλίμακα στο Ωδείο Εθνικής Μουσικής – τον Νοέμβριο του 1946 ιδρύθηκε επίσημα στους «Αργοναύτες-Κομνηνούς» Ποντιακή Μουσική Σχολή.

Το 1947 ο Δημήτρης Κουτσογιαννόπουλος (φωτ. αριστερά) ξεκινούσε τα μαθήματα ποντιακών χορών στο Λύκειο Ελληνίδων καθώς και στις Σχολές «Ρενιέρη» και «Πράτσικα», ζητώντας την οικονομική ενίσχυση των «Αργοναυτών-Κομνηνών».

Αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας με τον καθηγητή ήταν η στελέχωση των παραστάσεων στο θέατρο «Ρεξ», που έδινε το 1949 με μεγάλη επιτυχία ο  Νίκος Σπανίδης.

Την ίδια χρονιά διακόπηκαν τα μαθήματα στους «Αργοναύτες-Κομνηνούς», με τον Δημήτρη Κουτσογιαννόπουλο να επέρχεται στο αίτημά του το 1952, τονίζοντας ότι έπρεπε να δοθεί πνοή και στη μουσική σχολή, «καθώς παρατηρούνταν ένα τεράστιο έλλειμμα τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια (κυρίως στη βόρεια Ελλάδα), παρά την πολυπληθή παρουσία του ποντιακού στοιχείου».

Πρωτοπορώντας, ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» παρουσίασε ποντιακά τραγούδια στο ραδιόφωνο (πηγή: Ιστορικό λεύκωμα «Αργοναυτών-Κομνηνών»)

Έτσι, την 1η Δεκεμβρίου 1953 ξεκίνησαν τα δωρεάν μαθήματα χορού και τραγουδιού, από τα οποία προέκυψε ένας πυρήνας χορευτών και χορευτριών που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις που επιμελούνταν οι Κουτσογιαννόπουλος και Σπανίδης.

Το κλίμα είχε άλλωστε αλλάξει, και δειλά-δειλά είχαν αρχίσει να παρουσιάζονται οι πρώτες χορευτικές ομάδες πανελλαδικά –στην Καλλιθέα εμφανίζονταν και τα παιδιά-θαύμα, οι αδελφοί Μαυρόπουλοι–, ενώ άρχισαν να διοργανώνονται εκδηλώσεις με έντονο το στοιχείο της ποντιακής παράδοσης.

• Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες προέρχονται από το ιστορικό λεύκωμα των «Αργοναυτών-Κομνηνών», το οποίο εκδόθηκε το 2010 με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας διασώζει ακόμη έναν θησαυρό της μνήμης – Ένα νυφικό γιλέκο του 1890 από την Οινόη του Πόντου

7/06/2026 - 9:04μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτας» Κρυονερίου Καβάλας: Μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη παράδοση, μουσική, χορό και κέφι στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδας

7/06/2026 - 6:15μμ
Ο Δ. Λαμπρόπουλος και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη, Βασίλης Αγαθαγγελίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Μια αμφίδρομη σχέση με θεμέλιο την ποντιακή μουσική

7/06/2026 - 3:09μμ
Η αρμόδια εποπτική Αρχή που έκανε την έρευνα για τον Χόρτον σχετικά με υποτιθέμενη φιλελληνική μεροληψία του, συμπέρανε: «Εξέτασα προσεκτικά αυτά τα έγγραφα και συμφωνώ μαζί σας. Φαίνεται να αποδεικνύουν οριστικά ότι ο Χόρτον ανέφερε τα γεγονότα με αμεροληψία». Albert Putney, προϊστάμενος του Τμήματος Εγγύς Ανατολής, προς Wilbur Carr, Υπόμνημα, 6 Αυγούστου 1919 (πηγή: Αρχείο Ισμήνης και Κρίστοφερ Λαμπ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Τζορτζ Χόρτον, η Γενοκτονία των Ποντίων και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

7/06/2026 - 2:47μμ
Η 93χρονη Άννα Παπαδοπούλου σκορπίζει χώμα από την Κεπέκλησα. Δευτέρα Αγίου Πνεύματος, 1 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)
ΠΟΝΤΟΣ

Η 93χρονη Άννα Παπαδοπούλου και μια χούφτα χώμα από την Κεπέκλησα του Πόντου

7/06/2026 - 1:17μμ
Στιγμιότυπο από το... ειδικό μάθημα, με καλεσμένο τον Χαράλαμπο Κωτίδη (φωτ.: Facebook /  Greek School of Nottingham)
ΠΟΝΤΟΣ

Νότιγχαμ: Μάθημα ιστορίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων σε μαθητές του Ελληνικού Σχολείου

7/06/2026 - 10:27πμ
Αναμνηστική φωτογραφία έξω από το ναό της Σουμελά στο Βέρμιο (φωτ.: Facebook / 
Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας - Verein der Griechen aus Pontos in Köln)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όταν η Κολονία αντάμωσε την Ημαθία: Το συγκινητικό ταξίδι παράδοσης και μνήμης των «Αργοναυτών»

7/06/2026 - 9:39πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/ΑΡΧΩΝ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» πρωταγωνίστησε στη λιτανευτική πομπή της Αγίας Τριάδος

6/06/2026 - 10:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/EvxinosLesxi)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Στην Πόλη στην Αγιά Σοφιά…»: Ρίγη συγκίνησης στο Χαλάνδρι με τη συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών

6/06/2026 - 10:21μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)
ΠΟΝΤΟΣ

Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»: Μια χορευτική αγκαλιά για τα παιδιά της Μέριμνας Κατερίνης

6/06/2026 - 8:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Φιλική ήττα από την Ιταλία για την Εθνική

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Αρχείου/EPA/ALAA BADARNEH/ertnews.gr)

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Πυραυλική επίθεση από το Ιράν κατά του Ισραήλ μετά την εκεχειρία – Απειλές της Τεχεράνης και κατά αμερικανικών στόχων

2 ώρες πριν

Στο Φανάρι η υπουργός Πολιτισμού – Στο επίκεντρο η προστασία των χριστιανικών μνημείων και η πολιτιστική συνεργασία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Θοδωρής Νικολάου/ EUROKINISSI)

Εύβοια: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι μετά τα 5,2 Ρίχτερ – Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Αχαΐα: Χειροπέδες σε καταζητούμενο για ανθρωποκτονία – Ζούσε με ψεύτικη ταυτότητα και αναζητούνταν από την Interpol

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Bo Amstrup)

Κατέρρευσε ξανά ο Έρικσεν!

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign