pontosnews.gr
Σάββατο, 1/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Σύγκρουση κεμαλικών-κυβέρνησης στον απόηχο της αποβολής αποφοίτων και αξιωματικών από τη Σχολή Πολέμου

Απόφοιτοι και αξιωματικοί διώκονται επειδή προασπίζονται τα ιδεώδη του κοσμικού κράτους του Μουσταφά Κεμάλ απέναντι στην ισλαμοποίηση της Τουρκίας από την κυβέρνηση Ερντογάν

31/01/2025 - 11:21μμ
Επικεφαλής των νεαρών αξιωματικών ήταν η Εμπρού Έρογλου, αριστούχος της τάξης, η οποία υπαγόρευε στους συμφοιτητές της τον όρκο και αυτοί στη συνέχεια τον επαναλάμβαναν (φωτ.: Χ/Nigel Crow)

Επικεφαλής των νεαρών αξιωματικών ήταν η Εμπρού Έρογλου, αριστούχος της τάξης, η οποία υπαγόρευε στους συμφοιτητές της τον όρκο και αυτοί στη συνέχεια τον επαναλάμβαναν (φωτ.: Χ/Nigel Crow)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την αποβολή από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πέντε απόφοιτων της Σχολής Πολέμου του Στρατού Ξηράς και τριών ανώτερων αξιωματικών αποφάσισε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, σε σχέση με το επεισόδιο που έλαβε χώρα τον περασμένο Αύγουστο στην τελετή αποφοίτησης της σχολής, όταν τελειόφοιτοι σπουδαστές σήκωσαν τα σπαθιά τους και φώναξαν το σύνθημα «είμαστε στρατιώτες του Ατατούρκ».

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αποφάσισε την απομάκρυνση από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων πέντε ανθυπολοχαγών, τους οποίους θεώρησε υπεύθυνους για το επεισόδιο. Μεταξύ των αποβληθέντων αποφοίτων είναι και η αριστούχος του έτους. Παράλληλα απομακρύνονται από το στράτευμα και οι υπεύθυνοι για την τήρηση της πειθαρχίας στη σχολή, τρεις ανώτεροι αξιωματικοί – ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Αυγούστου 2024, κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης στη Σχολή Πολέμου του Στρατού Ξηράς, μια ομάδα περίπου 400 αποφοίτων ανθυπολοχαγών έκαναν μία δεύτερη ξεχωριστή συγκέντρωση στο γήπεδο όπου λάμβανε χώρα η τελετή, αφού προηγουμένως έδωσαν τον προβλεπόμενο από τον νόμο στρατιωτικό όρκο στην επίσημη τελετή.

Οι νεαροί αυτοί αξιωματικοί ύψωσαν και σταύρωσαν τα ξίφη τους απαγγέλλοντας τον καταργηθέντα παλαιότερο όρκο, ο οποίος θεωρείται ότι συνδέεται με τις κεμαλικές αρχές του κράτους και κάνει αναφορά στην προάσπιση αυτών από τις ένοπλες δυνάμεις. Επικεφαλής των νεαρών αξιωματικών ήταν η Εμπρού Έρογλου, αριστούχος της τάξης, η οποία υπαγόρευε στους συμφοιτητές της τον όρκο και αυτοί στη συνέχεια τον επαναλάμβαναν. Παράλληλα, όλοι μαζί οι απόφοιτοι φώναξαν το σύνθημα «Είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ» υπό την κλαγγή των σπαθιών τους που χτυπούσαν μεταξύ τους.

Οι πολιτικές διαστάσεις

Πηγές του υπουργείου Άμυνας υποστήριζαν ότι η πειθαρχική έρευνα δεν σχετίζεται με το περιεχόμενο του απαγγελθέντος κειμένου ή του συνθήματος που ακούστηκε, αλλά πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση πειθαρχικού παραπτώματος. «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν κανένα πρόβλημα με τον Μουσταφά Κεμάλ» ανέφεραν.

Η υπόθεση ωστόσο πήρε ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις μεταξύ των κομμάτων της κεμαλικής αντιπολίτευσης και της ισλαμιστικής κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν. Κεμαλικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι αξιωματικοί διώκονται επειδή προασπίζονται τα ιδεώδη του κοσμικού κράτους του Μουσταφά Κεμάλ απέναντι στην ισλαμοποίηση της Τουρκίας από την κυβέρνηση. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούσαν στο παρελθόν το προπύργιο του κοσμικού κεμαλικού κράτους και μάλιστα το 1997 είχαν ανατρέψει την τότε κυβέρνηση συνασπισμού του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν με την Τανσού Τσιλέρ.

Η απόφαση του υπουργείου Άμυνας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι οι πέντε ανθυπολοχαγοί που απεβλήθησαν θα επιστρέψουν στο στράτευμα όταν το κόμμα του έλθει στην εξουσία. Δεσμεύτηκε επίσης να τους παρασχεθεί νομική στήριξη και δήλωσε ότι το CHP θα τους θεωρήσει φιλοξενούμενους του «σε όποια θέση επιλέξουν να υπηρετήσουν» επειδή, όπως είπε, θα επιστρέψουν στους συντρόφους τους μετά τις πρώτες γενικές εκλογές. «Την ημέρα που θα επιστρέψουν οι ανθυπολοχαγοί, θα αποβληθείτε εσείς» είπε σε οργισμένο ύφος ο πρόεδρος του CHP.

Τον Νοέμβριο του 2023 είχε λάβει χώρα ένα άλλο επεισόδιο, εκείνη τη φορά με σύγκρουση μεταξύ κεμαλικών σπουδαστών της Σχολής Πεζικού και θρησκευόμενων συναδέλφων τους, μέλη κατά πληροφορίες θρησκευτικών αδελφοτήτων. Οι πρώτοι φέρονται να φακέλωναν του δεύτερους και να τους εκφοβίζουν. Η υπόθεση πήρε διαστάσεις όταν οι δύο πλευρές συνεπλάκησαν στις 10 Νοεμβρίου 2023, ανήμερα της επετείου θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ, επειδή καταγγέλθηκε ότι ένας εκ των θρησκευόμενων σπουδαστών αρνήθηκε να φορέσει, ως είθισται, στο πέτο της στολής του κονκάρδα με το πορτραίτο του Ατατούρκ. Για αυτή την υπόθεση απεβλήθησαν από τις ένοπλες δυνάμεις τέσσερις ανθυπολοχαγοί, σπουδαστές της σχολής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η καστανοκαλλιέργεια σε άνθηση, προσελκύει ολοένα και περισσότερους νέους
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ένα ολόκληρο χωριό ενώθηκε για να σώσει από τις φλόγες μια καστανιά 500 ετών

31/07/2026 - 11:53μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε συμφωνία για τον αφοπλισμό της Χαμάς – Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα

31/07/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: Italia 24H Live/Χ.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Επτά αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στη Σικελία

30/07/2026 - 10:15μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ισχυρίζεται πλήγμα σε αμερικανική βάση με F-35 – Διαψεύδει η Ουάσινγκτον

30/07/2026 - 8:40μμ
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Το Λονδίνο στηρίζει τη νέα προσπάθεια Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών

30/07/2026 - 6:12μμ
Φωτογραφία αρχείου: Καπνός υψώνεται από το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «SOUNION», μετά την επίθεση των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Αύγουστο του 2024 (φωτ.: EPA / EUNAVFOR ASPIDES)
ΚΟΣΜΟΣ

Drones χτύπησαν δύο δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων στον Εύξεινο Πόντο – Φωτιά εν ώρα φόρτωσης

30/07/2026 - 2:27μμ
Στιγμιότυπο από το χώρο όπου στεγάζεται το Ατσίκ Ράντιο (πηγή: Bianet)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ραδιόφωνο έχασε την άδειά του μετά από αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων

30/07/2026 - 11:40πμ
Μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35C του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ ετοιμάζεται να απογειωθεί από το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln στην Αραβική Θάλασσα (φωτ.: U.S. Central Command / X)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ξαναβομβαρδίζουν το Ιράν – Νέα μέτωπα σε Ιράκ, Ιορδανία και Υεμένη

30/07/2026 - 10:04πμ
Όχημα περνά μπροστά από πινακίδα με το σύνθημα «Επανάσταση είναι να υπερασπίζεσαι τις αξίες στις οποίες πιστεύεις, με τίμημα οποιαδήποτε θυσία», στην Αβάνα (φωτ.: EPA / Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Ιστορική στροφή προς την αγορά – Βενζινάδικα, φαρμακεία και λιμάνια ανοίγουν στους ιδιώτες

29/07/2026 - 7:34μμ
Ο Τζάρεντ Λέτο στην πρεμιέρα της ταινίας «Tron: Ares» στο TCL Chinese Theatre του Λος Άντζελες, στις 6 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΚΟΣΜΟΣ

Τζάρεντ Λέτο: Το «σκοτεινό μυστικό» του Χόλιγουντ – Δέκα γυναίκες τον καταγγέλλουν στο BBC

29/07/2026 - 5:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Πόρτο Γερμενό: Τρομάζει η έκταση της πυρκαγιάς – Σοκάρουν οι εικόνες

7 ώρες πριν
Η καστανοκαλλιέργεια σε άνθηση, προσελκύει ολοένα και περισσότερους νέους

Ισπανία: Ένα ολόκληρο χωριό ενώθηκε για να σώσει από τις φλόγες μια καστανιά 500 ετών

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έβρος: Ισχυρό και εθνικό μήνυμα η επίσημη κατάθεση της αίτησης για αναγνώριση της θρησκευτικής κοινότητας των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Μουσουλμάνων

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Πρωταθλήτρια κόσμου η Εθνική Πόλο Κορασίδων!

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)

Σπουδαία ανακάλυψη στην Άνδρο: Αρχαίο ναυάγιο με εκατοντάδες αμφορείς στον βυθό – Ένα ταξίδι στο εμπόριο του 5ου αιώνα π.Χ.

8 ώρες πριν
(Φωτ,: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου: Πρωταθλήτριες Ευρώπης οι αδελφές Αλεξανδρή

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign