pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μετά από μια δεκαετία, «πήρε μπρος» η ανάπλαση των στάβλων Παπάφη

Τα παλιά κτήρια έχουν ήδη κατεδαφιστεί και αρχίζει να διαμορφώνεται το νέο κτηριακό συγκρότημα

28/01/2025 - 12:22μμ
Συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν εργασίες στο σημείο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν εργασίες στο σημείο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στη διαμόρφωση του υπόγειου πάρκινγκ, πάνω στο οποίο θα «πατήσουν» όλα τα νέα κτίσματα στο οικόπεδο των πρώην στάβλων Παπάφη προχωρούν τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την κατεδάφιση των παλιών κτηρίων, τα οποία θύμιζαν τη μεταοθωμανική περίοδο της πόλης.

Ειδικότερα, το ιστορικό κτηριακό συγκρότημα, που κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη στάθμευση των κάρων και τη μεταφορά των σκουπιδιών της παλιάς Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο πολυχώρο για κοινωφελείς χρήσεις.

Τα βαρέα οχήματα του αναδόχου που ανέλαβε το έργο έχουν γκρεμίσει τελείως όλα τα κτήρια, ενώ περιμετρικά γίνονται πασσαλοπήξεις για τη διαμόρφωση του υπόγειου πάρκινγκ. «Όλα τα νέα κτίσματα που θα κατασκευαστούν θα “πατάνε” πάνω στο πάρκινγκ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, για την πορεία των εργασιών.

Ο χώρος των πρώην στάβλων της Παπάφη, συνολικής επιφάνειας 4.775 τ.μ., καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο επί των οδών Αλοννήσου – Μυκόνου – Ανδρου και Σιδηροκάστρου. Η μελέτη ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια, έγινε διαβούλευση, ακολούθησε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, το πρώτο βραβείο και βγήκε ο ανάδοχος με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών και λοιπούς πόρους από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Στον χώρο έχουν γκρεμιστεί όλα τα παλιά κτήρια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τι θα περιλαμβάνει

Εκτός από το υπόγειο πάρκινγκ θα περιλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, ξενώνα φιλοξενίας, κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων, ιατρείο, κέντρο ημερήσιας, δημοτική βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, χώρο – μνήμης/ αρχείο της προσφυγικής Τούμπας, ενώ προβλέπονται ακόμη η διαμόρφωση χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς.

Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν τους προβληματισμούς τους αναφορικά με το αρχικό σχέδιο της ανάπλασης και ζητούν τροποποίηση του σχεδίου στην κατεύθυνση της μείωσης της προβλεπόμενης δόμησης, με σκοπό τη δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου για ανθρώπους και ζώα.

«Έχουν δίκιο οι συμπολίτες μας σε πολλά θέματα, γιατί ζουν τα πράγματα από πολύ κοντά. Ως δημοτική αρχή θα συζητήσουμε τα αιτήματά τους, με τις υπηρεσίες του δήμου και τους μελετητές» προσθέτει ο κ. Νικηφορίδης, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με τα μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τους παλιούς στάβλους Παπάφη.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στάβλοι για τα άλογα που μετέφεραν τα σκουπίδια

Στον συγκεκριμένο χώρο, που βρίσκεται κοντά στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο, στάθμευαν και συντηρούνταν πριν από 80 και πλέον χρόνια τα ιππήλατα αμαξίδια (κάρα), τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των σκουπιδιών της παλιάς Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, με το πέρασμα των δεκαετιών και εξαιτίας του εκσυγχρονισμού των μέσων καθαριότητας αλλά και της ανάπτυξης της πόλης τα συγκεκριμένα κτίρια έχασαν την αρχική τους λειτουργία και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες από διάφορες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, προκαλώντας μάλιστα φασαρία στην περιοχή και δημιουργώντας αναστάτωση στους κατοίκους.

Το 2014 αποφασίστηκε να μεταφερθούν οι όποιες δημοτικές υπηρεσίες είχαν βρει «καταφύγιο» στους πρώην στάβλους σε καινούργιους χώρους. Λόγω του προσφυγικού, σ’ ένα από τα κτίρια του συγκροτήματος εγκαταστάθηκε το Φιλοξενείο Προσφύγων αιτούντων πολιτικό άσυλο, ενώ το 2019 επίσης ένα παλιό και ερειπωμένο κτίριο στους πρώην στάβλους «μεταμορφώθηκε» σε «Δωμάτιο Γειτονιάς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Α. Καρυπίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελληνικό διαβατήριο (φωτ.: ΧΚ)
ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες του εξωτερικού: Πώς δηλώνονται ψηφιακά γέννηση, γάμος και θάνατος – Η διαδικασία σε 6 βήματα

12/08/2026 - 10:54μμ
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γ’ Γυμνασίου: Δωρεάν κρατική πιστοποίηση ξένης γλώσσας – Πώς και πότε ξεκινά

12/08/2026 - 7:24μμ
Κλειστή η πρόσβαση στον Υμηττό, Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη: Στο «5» έξι περιοχές – Κλείνουν Λυκαβηττός και δάση στη Χαλκιδική

12/08/2026 - 6:12μμ
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σίνδος: Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά 59χρονου που έβαλε έξι φωτιές

12/08/2026 - 5:00μμ
Καπνός από τη φωτιά στον Λουτρόπηγο, όπως φαίνεται από την παραλία της Νέας Περάμου. Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Kaps Dion)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Λουτρόπυργο Αττικής: Βελτιωμένη η εικόνα – Οκτώ εναέρια μέσα στη μάχη

12/08/2026 - 4:12μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στον Λουτρόπυργο Αττικής

12/08/2026 - 2:49μμ
O σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος
(φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κώστας Παπαζάχος: Ο σεισμός στην Κολομβία και οι ομοιότητες με εκείνους σε Κύθηρα και Λεωνίδιο

12/08/2026 - 12:21μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Διακοπή δρομολογίων στη Γραμμή 2 λόγω απόπειρας αυτοκτονίας στον Άγιο Αντώνιο

12/08/2026 - 11:28πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα Αυγούστου: Μαντέψτε τι καιρό θα κάνει!

12/08/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις συλλήψεις για φωτιά, ψησταριά και ηλεκτροσυγκόλληση

11/08/2026 - 8:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Anna Szilagyi)

Κυρίαρχη στην Ευρώπη η Παρί – Πήρε ξανά το UEFA Super Cup

7 ώρες πριν
Ο κιβωτιόσχημος τάφος που αποκαλύφθηκε στην ανατολική νεκρόπολη της Ασπένδου και, δεξιά, λεπτομέρεια από τα κτερίσματα (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας)

Τουρκία: Τάφος 2.400 ετών ίσως ανήκε σε παλαιστή – Η σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό αθλητισμό

7 ώρες πριν
Η πετρελαιοκηλίδα στα ανοιχτά του Ομάν, όπως καταγράφηκε από δορυφόρο στις 11 Αυγούστου 2026 (φωτ.: European Union / Copernicus Sentinel-3)

Ομάν: Πετρελαιοκηλίδα άνω των 2.000 τ.χλμ. χτυπά τις ακτές – Φόβοι για οικολογική καταστροφή

7 ώρες πριν
Συμβολικό χταπόδι με τα αρχικά της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), έξω από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη, πριν από την εξέταση προσφυγής κατά των εξουσιών παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών στο εξωτερικό, στις 14 Ιανουαρίου 2020 (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Η Γερμανία «λύνει τα χέρια» των μυστικών υπηρεσιών – Hackbacks, παρακολουθήσεις και ενεργές επιχειρήσεις

7 ώρες πριν
Ελληνικό διαβατήριο (φωτ.: ΧΚ)

Έλληνες του εξωτερικού: Πώς δηλώνονται ψηφιακά γέννηση, γάμος και θάνατος – Η διαδικασία σε 6 βήματα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Ραπάνης)

Στα πέναλτι ο ΟΦΗ το Super Cup!

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign