pontosnews.gr
Σάββατο, 19/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Δαφνούντα, το Λεοντόκαστρο και το Μεϊντάνι της Τραπεζούντας

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

20/01/2025 - 10:10πμ
Το λιμάνι της Τραπεζούντας, η Δαφνούντα, ήταν έργο του αυτοκράτορα Αδριανού (φωτ.: commons.
wikimedia.org/wiki)

Το λιμάνι της Τραπεζούντας, η Δαφνούντα, ήταν έργο του αυτοκράτορα Αδριανού (φωτ.: commons. wikimedia.org/wiki)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Δαφνούντα ή Δάφναι λεγόταν το λιμάνι της Τραπεζούντας το οποίο πήρε την ονομασία του από τον ποταμό Δαφνοπόταμο –Πυξίτη κατά τους αρχαίους– που εξέβαλλε στις όχθες του. Τον ποταμό πλαισίωναν ένθεν και ένθεν της κοίτης του αυτοφυή δαφνόδεντρα. Τον έλεγαν και Μυλοπόταμο λόγω των πολλών μύλων που υπήρχαν στις όχθες του. Η κατεξοχήν ποντιακή ονομασία για τη λέξη «μύλος» είναι η λέξη χαμαιλέτε, που ετυμολογείται από τον Άνθιμο Παπαδόπουλο ως σύνθετη από το επίρρημα «χαμαί» και το ουσιαστικό «αλέτης» <αλέθω.

Το λιμάνι βρίσκεται –ακόμα και σήμερα κι ας έχει διαφορετική ονομασία– στην βορειανατολική πλευρά της πόλης και ήταν έργο του αυτοκράτορα Αδριανού (χρόνοι βασιλείας: 117-138).

Ο Αδριανός επισκέφτηκε την Τραπεζούντα το 129 και αμέσως διέβλεψε την προοπτική της πόλης να γίνει ένα μεγάλο λιμάνι της αυτοκρατορίας. Πριν γίνουν τα έργα για να διαμορφωθεί καταλλήλως, ήταν ένας όρμος εκτεθειμένος σε ανέμους και τρικυμίες. Με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε ασφαλές απάγκιο.

Άποψη της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού Δαφνούντα Τραπεζούντας και τμήμα της ομώνυμης συνοικίας (φωτ.: Αφοί Κακούλη, δεκαετία 1890/ Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Χρύσανθο η Δαφνούντα υπήρξε «εξάρτησις», ναύσταθμος δηλαδή που έδεναν τα πολεμικά πλοία της αυτοκρατορίας αλλά και εμπορικά πλοία από τη Γένοβα, τη Βενετία και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το βυζαντινό λιμάνι στο βορειοανατολικότερο μέρος της παράκτιας ζώνης που οριοθετούνταν η εντός των τειχών πόλη, ήταν αποκλειστικό «ιδιωτικό» λιμάνι των Μεγαλοκομνηνών.

Νοτιότερα της Δαφνούντας και προς την πόλη, στα δυτικά του λιμένα δηλαδή, δέσποζε ένα υπερυψωμένο βραχώδες ακρωτήρι. Αυτό το σημαντικό στρατηγικό σημείο της πόλης παραχωρήθηκε από τους Μεγαλοκομνηνούς στους Γενουάτες, οι οποίοι έφτιαξαν ένα οχυρό-μικρογραφία του συνοικισμού Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, το λεγόμενο Λεοντόκαστρο ή Leo castle κατά τους Φράγκους ή Φρεγκ Χισάρ κατά τους Τούρκους. Στο Λεοντόκαστρο διαβιούσε ο εκάστοτε πρόξενος και το προσωπικό του. Είχε εμπορικά καταστήματα, φούρνους και πανδοχεία για την εξυπηρέτηση των Γενουατών εμπόρων που έφταναν στην Τραπεζούντα.

Η συνοικία Δαφνούντα με το ναό του Αγ. Φιλίππου, την περιοχή των νεκροταφείων και το ναΐσκο του Αγ. Σάββα στην Τραπεζούντα, Πόντος (φωτ.: Αφοί Κακούλη, δεκαετία 1890/Εθνικό Ιστορικό Μουσείο).

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Λαμψίδη «ο Πόντος (και η καρδιά του η Τραπεζούντα) ήταν ένα είδος φυσικού οχυρού και θέση στρατηγική, χαρακτηριστικά που καθόρισαν την ιστορική πορεία και εξέλιξή του ήδη από την αρχαιότητα».

Μετά την Άλωση της Τραπεζούντας από τον Μεχμέτ Β΄ το 1461 οι Γενουάτες και οι Ενετοί εκδιώχθηκαν από τον Πόντο. Το Λεοντόκαστρο όπως και όλη η πόλη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών.

Το 1740 κατά τον μητροπολίτη Χρύσανθο, ο πασάς της Τραπεζούντας Αχμέτ Ουτζιντζόγλου, κατασκεύασε στον χώρο του Λεοντόκαστρου πολυτελές ανάκτορο, το οποίο μάλιστα διέταξε να βάψουν με κόκκινο χρώμα, το λεγόμενο Γκιουζέλ Σεράι. Το 1807 στον βομβαρδισμό της Τραπεζούντας από τον ρωσικό στόλο, το Γκιουζέλ Σεράι, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν από τους πρώτους στόχους των ρωσικών κανονιών.

Η παραλία της Τραπεζούντας. Διακρίνονται από δεξιά προς αριστερά (από δυτικά προς ανατολικά) το Φροντιστήριον της Τραπεζούντας, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης και στο βάθος το Λεοντόκαστρο (φωτ.: Αφοί Κακούλη)

Το 1821, έτος κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης, ό,τι απέμεινε από το Γκιουζέλ Σεράι γίνεται τόπος μαρτυρίου των Ελλήνων Ποντίων κατόπιν διαταγής του νομάρχου Τραπεζούντας Χοσρέφ Πασά, σε αντίποινα του απελευθερωτικού αγώνα και της υποστήριξης του από τους Ποντίους που είχαν προσχωρήσει στην Φιλική Εταιρεία.

Ακριβώς επάνω από το λιμάνι της Δαφνούντας στα νότια υπήρχε μια μεγάλη πλατεία που από τον καιρό των Μεγαλοκομνηνών μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της πόλης ήταν γνωστή με την περσική ονομασία «μεϊντάν» (σημαίνει πλατεία στα φαρσί). Από εκείνη την πλατεία για εκατοντάδες χρόνια αποβιβάζονταν τα εμπορεύματα από την Ασία και την Ευρώπη και διακομίζονταν με τα καραβάνια των καμηλιέρηδων στην Περσία, Αρμενία και την Ανατολή. Τα δε εμπορεύματα από την Ασία διακομίζονταν με πλοία στην Ευρώπη.

Κατά την «χρυσή» εποχή της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, λόγω της πυκνής δόμησης εντός της οχυρωμένης πόλης, στο Μεϊντάνι την πλατεία του λιμανιού ελάμβαναν μέρος μεγαλόπρεπες και θεαματικότατες τελετές. Μια από αυτές ήταν η λεγόμενη «πρόκυψις», στην οποία σύμφωνα με το τυπικό ο αυτοκράτορας ανέβαινε επάνω σε μια υπερυψωμένη εξέδρα φορώντας επίσημη στολή και διάδημα με πολύτιμους λίθους και εμφανιζόταν μπροστά στον λαό του αλλά και σε εκπροσώπους ξένων εθνών. Τότε οι παριστάμενοι αυλικοί αλλά και ο λαός τον επευφημούσαν με το «πολυχρόνιον».

Εάν θέλουμε να πάρουμε μια γεύση από το μεγαλείο αυτό της βυζαντινής περιόδου δεν έχουμε παρά να προσέξουμε κατά τη Θεία Λειτουργία την αποστροφή που ψάλλεται από τους ψάλτες για τον προεξάρχοντα ιεράρχη (επίσκοπο ή ηγούμενο) η οποία λέει: «Πολυχρόνιον ποιήσαι Κύριος ο Θεός τον ευσεβέστατον πρεσβύτην, επίσκοπον, ηγούμενον ημών [όνομα, τίτλος τιμώμενου] Κύριε φύλαττε εις πολλά έτη»!

Αργότερα στα μαύρα χρόνια της οθωμανικής περιόδου Οθωμανοί αξιωματούχοι θέλοντας να «κλέψουν» κάτι από τη δόξα των βυζαντινών αυτοκρατόρων, επιδιώκοντας ίσως να επικοινωνήσουν μια ψευδεπίγραφη «συνέχεια» από την αβελτηρία τους, διατήρησαν το βυζαντινό αυτό έθιμο παρακολουθώντας πάνω από την εξέδρα (κιόσκ στα τουρκικά) την παρέλαση του στρατού τους.

Άποψη από την σημερινή εικόνα του λιμανιού της Τραπεζούντας και το κατεστραμμένο παραλιακό μέτωπο (πηγή: wiki)

Σύμφωνα με το Χρονικόν του Μιχαήλ Πανάρετου, το έτος 1365, κατά την λαμπρή ημέρα της Κυριακής του Πάσχα, «αντιπρόσωποι των δύο συναγωνιζόμενων θαλασσίων εμπορικών δυνάμεων του μεσαίωνα, ο κόνσολος (πρόξενος) των Γενουϊτών και ο μπάιλος (πρεσβευτής) των Βενετών, δεν δίστασαν να φιλονικήσουν στην τελετή και να ενοχλήσουν τον κυρίαρχο της χώρας (αυτοκράτορα Αλέξιο Γ΄ Μεγαλοκομνηνό) παραβαίνοντας τους νόμους της ευπρέπειας» επιβεβαιώνοντας την λαϊκή παροιμία «δύο γάιδαροι εμάλωναν σε ξένο αχυρώνα»!

Αλεξία Ιωαννίδου

Πηγές

•Οδυσσέας Λαμψίδης, Aνατολικός Πόντος-στρατηγικός χώρος, Η Βυζαντινή Μικρά Ασία, 6ος –12ος αι., Αθήνα 1998.
•Χρήστος Σαμουηλίδης, Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, Κυριακίδης, Θεσσαλονίκη 2009.
•Παρύσατις Παπαδοπούλου-Συμεωνίδου, Τραπεζούς, Η πόλη στο φως του πολιτισμού της: Ιστορία, κοινωνία, μνημεία αρχιτεκτονική, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2011.
•Χρύσανθου Μητροπολίτου Τραπεζούντας, Εκκλησία Τραπεζούντος, Αρχείον Πόντου 4ος-5ος τόμ. ΕΠΜ, Αθήνα 1933.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε πέρυσι στην Καρδίτσα (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη αφιερωμένη η γιορτή του πολιτισμού

19/09/2026 - 11:05πμ
Ο Βαυαρός γλωσσολόγος Μιχαήλ Δέφνερ μελέτησε ιδιαίτερα τη διάλεκτο των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του Όφεως, την οποία περιέγραψε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού και λόγιου Ιωάννη Παρχαρίδη (εικ.: Βιβλιοθήκη Κ.Θ. Δημαρά/en.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon/ Selehattin Sezeroglu )
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιχαήλ Δέφνερ: Ο Γερμανός φιλέλληνας που χαρτογράφησε γλωσσικά μυστικά του Πόντου και αμφισβητήθηκε

18/09/2026 - 9:07μμ
(Φωτ.: facebook σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου "Ποντιακή Λύρα")
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών και εικαστικών

18/09/2026 - 1:57μμ
Η Χρύσα Αράπογλου δίνει την Αργώ στον Κόσουκε Φουκούντα, ένα δώρο από την Καλαμαριά στον Ιάπωνα που αγαπά τον ποντιακό πολιτισμό. Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Πόντο στην Ιαπωνία με μια λύρα – Η νύχτα που η Καλαμαριά «μηδένισε» 9.000 χιλιόμετρα

18/09/2026 - 1:07μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στον Υψηλάντη Βοιωτίας, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Βοιωτίας «Ο Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μάχη της Πέτρας: Η τελευταία νίκη της Επανάστασης τιμήθηκε στον Υψηλάντη Βοιωτίας

18/09/2026 - 10:37πμ
Οι τοίχοι της Μονής Βαζελώνα που στέκουν ακόμα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι μονές Περιστερεώτα και Βαζελώνα στο τουριστικό πλάνο της Τουρκίας – Η Σουμελά έδειξε το δρόμο

17/09/2026 - 8:47μμ
Επιστολή γραμμένη στα καραμανλίδικα, από το Κιρκχαρμάν της Αμάσειας, περίπου το 1910.
(πηγή: Wikimedia Commons, Public Domain)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια επιστολή από την Αμάσεια: Οι Πόντιοι που έγραφαν τουρκικά με ελληνικά γράμματα, τα καραμανλίδικα

17/09/2026 - 3:17μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι: Ο Αγιασμός και δύο θεατρικές βραδιές άνοιξαν τη νέα χρονιά για τον Σύλλογο Ποντίων

17/09/2026 - 2:21μμ
Η οικοδέσποινα Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται και αυτή, χορευτικά, για το 20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

Σε ρυθμούς Φεστιβάλ: Πρόβες για το 20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

16/09/2026 - 6:44μμ
(Φωτ.: facebook.com/105.8alexpolis?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη νέας πολιτιστικής χρονιάς για τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός»

16/09/2026 - 3:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε πέρυσι στην Καρδίτσα (πηγή:. livemedia.gr)

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη αφιερωμένη η γιορτή του πολιτισμού

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: City of Hope/ΑΠΕ ΜΠΕ)

Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει τον καρκίνο του παγκρέατος σε πρώιμο στάδιο και δίνει ελπίδα

45 λεπτά πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: EPA/ Samuel Corum/ POOL)

Σφραγίζουν την Αρκτική ΗΠΑ και Δανία: Στρατιωτικό μπλόκο σε Ρωσία και Κίνα στη Γροιλανδία

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τις περσινές εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων με τίτλο «Αθήνα Χωρίς Αυτοκίνητο» 
(φωτ. αρχείου: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: «Αθηνάς Χωρίς Αυτοκίνητο» για 24 ώρες – Τι αλλάζει

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Διπλό «πράσινο φως» για την ελληνική οικονομία από τους οίκους Moody’s και Scope Ratings

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Made Nagi)

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ τα ξημερώματα στη βόρεια Εύβοια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV