pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Δαφνούντα, το Λεοντόκαστρο και το Μεϊντάνι της Τραπεζούντας

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

20/01/2025 - 10:10πμ
Το λιμάνι της Τραπεζούντας, η Δαφνούντα, ήταν έργο του αυτοκράτορα Αδριανού (φωτ.: commons.
wikimedia.org/wiki)

Το λιμάνι της Τραπεζούντας, η Δαφνούντα, ήταν έργο του αυτοκράτορα Αδριανού (φωτ.: commons. wikimedia.org/wiki)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Δαφνούντα ή Δάφναι λεγόταν το λιμάνι της Τραπεζούντας το οποίο πήρε την ονομασία του από τον ποταμό Δαφνοπόταμο –Πυξίτη κατά τους αρχαίους– που εξέβαλλε στις όχθες του. Τον ποταμό πλαισίωναν ένθεν και ένθεν της κοίτης του αυτοφυή δαφνόδεντρα. Τον έλεγαν και Μυλοπόταμο λόγω των πολλών μύλων που υπήρχαν στις όχθες του. Η κατεξοχήν ποντιακή ονομασία για τη λέξη «μύλος» είναι η λέξη χαμαιλέτε, που ετυμολογείται από τον Άνθιμο Παπαδόπουλο ως σύνθετη από το επίρρημα «χαμαί» και το ουσιαστικό «αλέτης» <αλέθω.

Το λιμάνι βρίσκεται –ακόμα και σήμερα κι ας έχει διαφορετική ονομασία– στην βορειανατολική πλευρά της πόλης και ήταν έργο του αυτοκράτορα Αδριανού (χρόνοι βασιλείας: 117-138).

Ο Αδριανός επισκέφτηκε την Τραπεζούντα το 129 και αμέσως διέβλεψε την προοπτική της πόλης να γίνει ένα μεγάλο λιμάνι της αυτοκρατορίας. Πριν γίνουν τα έργα για να διαμορφωθεί καταλλήλως, ήταν ένας όρμος εκτεθειμένος σε ανέμους και τρικυμίες. Με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε ασφαλές απάγκιο.

Άποψη της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού Δαφνούντα Τραπεζούντας και τμήμα της ομώνυμης συνοικίας (φωτ.: Αφοί Κακούλη, δεκαετία 1890/ Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Χρύσανθο η Δαφνούντα υπήρξε «εξάρτησις», ναύσταθμος δηλαδή που έδεναν τα πολεμικά πλοία της αυτοκρατορίας αλλά και εμπορικά πλοία από τη Γένοβα, τη Βενετία και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το βυζαντινό λιμάνι στο βορειοανατολικότερο μέρος της παράκτιας ζώνης που οριοθετούνταν η εντός των τειχών πόλη, ήταν αποκλειστικό «ιδιωτικό» λιμάνι των Μεγαλοκομνηνών.

Νοτιότερα της Δαφνούντας και προς την πόλη, στα δυτικά του λιμένα δηλαδή, δέσποζε ένα υπερυψωμένο βραχώδες ακρωτήρι. Αυτό το σημαντικό στρατηγικό σημείο της πόλης παραχωρήθηκε από τους Μεγαλοκομνηνούς στους Γενουάτες, οι οποίοι έφτιαξαν ένα οχυρό-μικρογραφία του συνοικισμού Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, το λεγόμενο Λεοντόκαστρο ή Leo castle κατά τους Φράγκους ή Φρεγκ Χισάρ κατά τους Τούρκους. Στο Λεοντόκαστρο διαβιούσε ο εκάστοτε πρόξενος και το προσωπικό του. Είχε εμπορικά καταστήματα, φούρνους και πανδοχεία για την εξυπηρέτηση των Γενουατών εμπόρων που έφταναν στην Τραπεζούντα.

Η συνοικία Δαφνούντα με το ναό του Αγ. Φιλίππου, την περιοχή των νεκροταφείων και το ναΐσκο του Αγ. Σάββα στην Τραπεζούντα, Πόντος (φωτ.: Αφοί Κακούλη, δεκαετία 1890/Εθνικό Ιστορικό Μουσείο).

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Λαμψίδη «ο Πόντος (και η καρδιά του η Τραπεζούντα) ήταν ένα είδος φυσικού οχυρού και θέση στρατηγική, χαρακτηριστικά που καθόρισαν την ιστορική πορεία και εξέλιξή του ήδη από την αρχαιότητα».

Μετά την Άλωση της Τραπεζούντας από τον Μεχμέτ Β΄ το 1461 οι Γενουάτες και οι Ενετοί εκδιώχθηκαν από τον Πόντο. Το Λεοντόκαστρο όπως και όλη η πόλη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών.

Το 1740 κατά τον μητροπολίτη Χρύσανθο, ο πασάς της Τραπεζούντας Αχμέτ Ουτζιντζόγλου, κατασκεύασε στον χώρο του Λεοντόκαστρου πολυτελές ανάκτορο, το οποίο μάλιστα διέταξε να βάψουν με κόκκινο χρώμα, το λεγόμενο Γκιουζέλ Σεράι. Το 1807 στον βομβαρδισμό της Τραπεζούντας από τον ρωσικό στόλο, το Γκιουζέλ Σεράι, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν από τους πρώτους στόχους των ρωσικών κανονιών.

Η παραλία της Τραπεζούντας. Διακρίνονται από δεξιά προς αριστερά (από δυτικά προς ανατολικά) το Φροντιστήριον της Τραπεζούντας, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης και στο βάθος το Λεοντόκαστρο (φωτ.: Αφοί Κακούλη)

Το 1821, έτος κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης, ό,τι απέμεινε από το Γκιουζέλ Σεράι γίνεται τόπος μαρτυρίου των Ελλήνων Ποντίων κατόπιν διαταγής του νομάρχου Τραπεζούντας Χοσρέφ Πασά, σε αντίποινα του απελευθερωτικού αγώνα και της υποστήριξης του από τους Ποντίους που είχαν προσχωρήσει στην Φιλική Εταιρεία.

Ακριβώς επάνω από το λιμάνι της Δαφνούντας στα νότια υπήρχε μια μεγάλη πλατεία που από τον καιρό των Μεγαλοκομνηνών μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της πόλης ήταν γνωστή με την περσική ονομασία «μεϊντάν» (σημαίνει πλατεία στα φαρσί). Από εκείνη την πλατεία για εκατοντάδες χρόνια αποβιβάζονταν τα εμπορεύματα από την Ασία και την Ευρώπη και διακομίζονταν με τα καραβάνια των καμηλιέρηδων στην Περσία, Αρμενία και την Ανατολή. Τα δε εμπορεύματα από την Ασία διακομίζονταν με πλοία στην Ευρώπη.

Κατά την «χρυσή» εποχή της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, λόγω της πυκνής δόμησης εντός της οχυρωμένης πόλης, στο Μεϊντάνι την πλατεία του λιμανιού ελάμβαναν μέρος μεγαλόπρεπες και θεαματικότατες τελετές. Μια από αυτές ήταν η λεγόμενη «πρόκυψις», στην οποία σύμφωνα με το τυπικό ο αυτοκράτορας ανέβαινε επάνω σε μια υπερυψωμένη εξέδρα φορώντας επίσημη στολή και διάδημα με πολύτιμους λίθους και εμφανιζόταν μπροστά στον λαό του αλλά και σε εκπροσώπους ξένων εθνών. Τότε οι παριστάμενοι αυλικοί αλλά και ο λαός τον επευφημούσαν με το «πολυχρόνιον».

Εάν θέλουμε να πάρουμε μια γεύση από το μεγαλείο αυτό της βυζαντινής περιόδου δεν έχουμε παρά να προσέξουμε κατά τη Θεία Λειτουργία την αποστροφή που ψάλλεται από τους ψάλτες για τον προεξάρχοντα ιεράρχη (επίσκοπο ή ηγούμενο) η οποία λέει: «Πολυχρόνιον ποιήσαι Κύριος ο Θεός τον ευσεβέστατον πρεσβύτην, επίσκοπον, ηγούμενον ημών [όνομα, τίτλος τιμώμενου] Κύριε φύλαττε εις πολλά έτη»!

Αργότερα στα μαύρα χρόνια της οθωμανικής περιόδου Οθωμανοί αξιωματούχοι θέλοντας να «κλέψουν» κάτι από τη δόξα των βυζαντινών αυτοκρατόρων, επιδιώκοντας ίσως να επικοινωνήσουν μια ψευδεπίγραφη «συνέχεια» από την αβελτηρία τους, διατήρησαν το βυζαντινό αυτό έθιμο παρακολουθώντας πάνω από την εξέδρα (κιόσκ στα τουρκικά) την παρέλαση του στρατού τους.

Άποψη από την σημερινή εικόνα του λιμανιού της Τραπεζούντας και το κατεστραμμένο παραλιακό μέτωπο (πηγή: wiki)

Σύμφωνα με το Χρονικόν του Μιχαήλ Πανάρετου, το έτος 1365, κατά την λαμπρή ημέρα της Κυριακής του Πάσχα, «αντιπρόσωποι των δύο συναγωνιζόμενων θαλασσίων εμπορικών δυνάμεων του μεσαίωνα, ο κόνσολος (πρόξενος) των Γενουϊτών και ο μπάιλος (πρεσβευτής) των Βενετών, δεν δίστασαν να φιλονικήσουν στην τελετή και να ενοχλήσουν τον κυρίαρχο της χώρας (αυτοκράτορα Αλέξιο Γ΄ Μεγαλοκομνηνό) παραβαίνοντας τους νόμους της ευπρέπειας» επιβεβαιώνοντας την λαϊκή παροιμία «δύο γάιδαροι εμάλωναν σε ξένο αχυρώνα»!

Αλεξία Ιωαννίδου

Πηγές

•Οδυσσέας Λαμψίδης, Aνατολικός Πόντος-στρατηγικός χώρος, Η Βυζαντινή Μικρά Ασία, 6ος –12ος αι., Αθήνα 1998.
•Χρήστος Σαμουηλίδης, Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, Κυριακίδης, Θεσσαλονίκη 2009.
•Παρύσατις Παπαδοπούλου-Συμεωνίδου, Τραπεζούς, Η πόλη στο φως του πολιτισμού της: Ιστορία, κοινωνία, μνημεία αρχιτεκτονική, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2011.
•Χρύσανθου Μητροπολίτου Τραπεζούντας, Εκκλησία Τραπεζούντος, Αρχείον Πόντου 4ος-5ος τόμ. ΕΠΜ, Αθήνα 1933.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιάννης Λαγουδάκος βραβεύεται από την Ένωση Ποντίων Περάματος (φωτ.: portnet.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Λαγουδάκος: «Αν ξεχάσουμε τη Γενοκτονία του Πόντου, θα είμαστε τα θύματα της επόμενης»

1/07/2026 - 11:10μμ
O δημοτικός σύμβουλος Ζαν-Λουί Ανφ σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στις Βρυξέλλες. Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)
ΠΟΝΤΟΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Η ΠΟΠΣ βλέπει «δικαίωση» μετά την απόφαση στο Βέλγιο

1/07/2026 - 7:29μμ
(Φωτ.: Νίκος Βουρβαχάκης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πυρρίχιος δεν χαρίζεται: Η ποντιακή ψυχή απαντά στα κακοστημένα θέατρα της Κωνσταντινούπολης

1/07/2026 - 12:38μμ
(Φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/Eurokinissi)
ΠΟΝΤΟΣ

Αναβάλλονται τα «Παρχάρια» στο Ωραιόκαστρο λόγω πένθους για τη φονική πυρκαγιά στη Λητή

1/07/2026 - 11:17πμ
(Πηγή: Αρχείο Ευγενίας Ζερκελίδου/Επιτροπη Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Χορτοθέρτ’ς: Ο Ιούλιος στον Πόντο ήταν του θερισμού και της αλληλεγγύης

1/07/2026 - 8:33πμ
(Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Παφραίων «Ηλίας Πάνου»/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαζική συμμετοχή στο 11ο Παγγαιορείτικο Αντάμωμα στον Άγιο Χριστόφορο

30/06/2026 - 11:50μμ
Το δημαρχείο του Βολουβέ-Σεν-Λαμπέρ, στην περιοχή των Βρυξελλών (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πρώτη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από δήμο του Βελγίου

30/06/2026 - 8:29μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα Παρχάρια «ζωντάνεψαν» στο Αιγάλεω – Μια βραδιά μνήμης, παράδοσης και ποντιακού γλεντιού από το «Φάρο»

30/06/2026 - 3:41μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός  Σύλλογος Χωρυγίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου Κιλκίς άφησε το δικό του αποτύπωμα στο 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αίγινας

30/06/2026 - 12:00μμ
(Φωτ: Νικόλας Βουρβαχάκης)
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Καταγγέλει πολιτισμική καπηλεία και «εκτουρκισμό» των ποντιακών χορών – «Κακοστημένο θέατρο» με ρεκόρ Γκίνες

30/06/2026 - 12:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο «Μακεδονικός Πύργος» της Αδριανούπολης (πηγή: Χ / 
Mehmet Nuri Ersoy)

Η Τουρκία αποκατέστησε τον «Μακεδονικό Πύργο» της Αδριανούπολης

5 ώρες πριν
Οι ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας του Δήμου Βριλησσίων υποκλίνονται στο φινάλε της κωμωδίας του Δ. Ψαθά μαζί με την σκηνοθέτιδα του έργου Έφη Πίκουλα-Βουγιουκλάκη (φωτ. Μάνος Βλαστός)

Στον Πόντιο θεατρικό συγγραφέα και χρονογράφο Δημήτρη Ψαθά αφιερωμένη η πρεμιέρα του θερινού θεάτρου στα Βριλήσσια

6 ώρες πριν
Ο Γιάννης Λαγουδάκος βραβεύεται από την Ένωση Ποντίων Περάματος (φωτ.: portnet.gr)

Γιάννης Λαγουδάκος: «Αν ξεχάσουμε τη Γενοκτονία του Πόντου, θα είμαστε τα θύματα της επόμενης»

6 ώρες πριν
Κλασική χορευτική φιγούρα του Ντ. Τραμπ στη διάρκεια  ομιλίας του στη Φλόριντα (φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Κρυπτονομίσματα: Τι απαντά ο Τραμπ για τα κέρδη των 1,2 δισ. δολαρίων

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο U18: Διέλυσε την Κίνα και πέρασε στους «8»

7 ώρες πριν
Μητέρα με μωρό (φωτ.: Pixabay)

Γαλλία: Νέα άδεια για τους γονείς μετά τη γέννηση παιδιού – Έως και δύο μήνες μετ’ αποδοχών

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign