pontosnews.gr
Τρίτη, 1/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κ. Μητσοτάκης: Ενισχύουμε την ενεργειακή συμπόρευση Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου

Τι συζητήθηκε στην τριμερή σύνοδο στο Κάιρο

8/01/2025 - 5:50μμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κάιρο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Από αριστερά, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κάιρο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι περιφερειακές εξελίξεις και η ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την τριμερή Σύνοδο των χωρών, στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπως προέκυψε από τις κοινές δηλώσεις των αρχηγών των τριών χωρών.

«Επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εξηγώντας ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα δράσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, έκανε λόγο για ένα ανθεκτικό και εξαιρετικά παραγωγικό σχήμα συνεργασίας το οποίο, είπε, αποτελεί το πιο προωθημένο τέτοιο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων σε περιφερειακό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στο Κάιρο επιβεβαίωσαν για ακόμα μία φορά ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση αυτή της συνεργασίας με γνώμονα την ευημερία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, παράλληλα ένα ευρύ φάσμα δράσεων από επενδύσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές μέχρι αμυντική αλλά και λιμενική εργασία.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ενεργειακή συνεργασία Αθήνας – Καΐρου, λέγοντας ότι «ενισχύουμε την ενεργειακή συμπόρευση», ενώ ξεχωριστή είναι και η σημασία του Gregy, που θα συνδέει τις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα βαίνει πιο γρήγορα στην απανθρακοποίηση και μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ ουσιαστικά με την Αίγυπτο για να αναπτύξουμε κοινές πρωτοβουλίες οι οποίες θα είναι αμοιβαία επωφελείς.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου

Οι εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και ο ρόλος τους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή συζητήθηκαν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από την έναρξη των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

Η σημασία των συνομιλιών αυτών είναι ξεχωριστή ιδιαιτέρως σε μία συγκυρία περιφερειακών προκλήσεων και αναταράξεων.

Συζητήθηκε επίσης η σύγκληση κατά το επόμενο διάστημα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, η σύσταση του οποίου είχε αποφασιστεί με Κοινή Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμπνέλ Φατάχ Αλ-Σίσι τον περασμένο Μάρτιο, στο Κάιρο, για την αναβάθμιση και εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο πρόεδρο βρέθηκε επίσης η συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό, καθώς είναι κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης και να συγκρατηθούν οι ροές που φθάνουν στην Κρήτη μέσω της Λιβύης. Συζητήθηκαν ακόμη η συνεργασία για τη διασφάλιση νόμιμων οδών μετανάστευσης και οι δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς συμφωνίας για εποχικούς εργάτες.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Συρία.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής υπεγράφησαν οι παρακάτω συμφωνίες, παρουσία των ηγετών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου:

  • Μνημόνιο Συνεργασίας Διοικήσεων Λιμένων Πειραιά / Θεσσαλονίκης – Πορτ Σαΐντ / Αλεξάνδρειας,
  • Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον τομέα της Υγείας,
  • Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου μεταξύ φορέων αρμόδιων για την προώθηση επενδύσεων,
  • Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ορκωμοσία νέων μελών της κυβέρνησης, Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 (φωτ.: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης – Τι δήλωσε ο Πλεύρης για την μεταναστευτική πολιτική

30/06/2025 - 11:55πμ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης – Στον ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να αναφερθεί ο Κ. Μητσοτάκης

30/06/2025 - 8:40πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην είσοδο του Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αποτύχαμε – Αγανάκτηση και οργή για τους διαλόγους

29/06/2025 - 11:21πμ
Εξωτερική άποψη του υπουργείου Εξωτερικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα απαντά στο τουρκικό ΥΠΕΞ: Επίκληση του διεθνούς δικαίου μόνο όταν υιοθετείται καθ’ ολοκληρίαν

28/06/2025 - 11:30μμ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (Φωτ. αρχείου: facebook.com/MFATurkiye)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Επαναφέρει ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας με όχημα απόφαση του ΕΔΑΔ

28/06/2025 - 8:54μμ
Από αριστερά, ο Θάνος Πλεύρης με τον Μάκη Βορίδη σε παλιότερο στιγμιότυπο στη Βουλή (φωτ.: EUROKINISSI/Παναγιώτης Στόλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ο Θάνος Πλεύρης στη θέση του Μ. Βορίδη

28/06/2025 - 2:43μμ
Μοντάζ φωτογραφιών του Διονύση Σταμενίτη και του Χρήστου Μπουκώρου (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ Κώστας Τζούμας/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι δήλωσαν Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Μπουκώρος για τις παραιτήσεις τους

27/06/2025 - 11:37μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης στα κυβερνητικά έδρανα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το παρασκήνιο της παραίτησης Βορίδη και η επόμενη μέρα – Ανασχηματισμός, Προανακριτική στο τραπέζι, εκλογές ζητά η αντιπολίτευση

27/06/2025 - 6:32μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτούνται Βορίδης, Σταμενίτης, Χατζηβασιλείου, Μπουκώρος

27/06/2025 - 3:42μμ
Έδρανα στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Γλυκό καλαμπόκι, «κόκορες» στα καφενεία και «όλα γίνονται» – Αποκαλυπτικοί διάλογοι με οσμή ρουσφετιών

26/06/2025 - 7:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη σύλληψη των Ρώσων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν (φωτ.: Χ/BrashNews)

Αζερμπαϊτζάν: Συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων κλιμακώνουν την ένταση με τη Μόσχα

41 λεπτά πριν
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γιώργος Κωνσταντινίδης)

ΑΠΘ: Ιδρύεται έδρα σπουδών για τον Μέγα Αλέξανδρο

1 ώρα πριν
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

ΑΑΔΕ: Ποιοι χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο – Δείτε όλα τα ονόματα και τα «φέσια»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Σερβίων)

Με ποντιακό γλέντι θα υποδεχθεί τον Χορτοθέρτς η Εύξεινος Λέσχη Σερβίων

2 ώρες πριν
Η ομάδα του απερχόμενου προέδρου Μπιλ Παπαστεργιάδη σε αναμνηστική φωτογραφία (φωτ.: facebook/Bill Papastergiadis)

Ψήφισε για το νέο δ.σ. η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης – Σε δύο εβδομάδες το νέο σώμα

3 ώρες πριν
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ κινδυνεύει με καθαίρεση το δικαστήριο κρίνει άκυρο το συνέδριο μέσω του οποίου εξελέγη επικεφαλής του κόμματος (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Τουρκία: Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η δίκη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign