pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Φιντάν «δείχνει» τους Κούρδους στη Συρία – «Τουρκία θα κάνει ό,τι χρειαστεί»

Η Άγκυρα έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις ΗΠΑ να πάψουν να στηρίζουν τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG)

22/12/2024 - 11:22πμ
Χακάν Φιντάν και Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα, στις 13 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EPA / Necati Savas / POOL)

Χακάν Φιντάν και Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα, στις 13 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EPA / Necati Savas / POOL)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Λόγο στην επόμενη μέρα στη Συρία επιθυμεί να έχει η Τουρκία, η οποία δεν κρύβει ότι θέλει να… τελειώσει με τους Κούρδους. Ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει «ό,τι χρειάζεται για την ασφάλειά της», αν οι νέες συριακές Αρχές δεν καταφέρουν να απαντήσουν στις ανησυχίες σχετικά με τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές ένοπλες ομάδες.

Η Άγκυρα θεωρεί τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι και αποτελούν την αιχμή του δόρατος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), επέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, οι εχθροπραξίες έχουν κλιμακωθεί, με τις ομάδες των Σύρων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία να καταλαμβάνουν την πόλη Μάνμπιτζ, η οποία μέχρι πρότινος βρισκόταν υπό τον έλεγχο των SDF.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ο Χακάν Φιντάν επεσήμανε ότι η Άγκυρα θα επιθυμούσε η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με βάση την εδαφική ενότητα, την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας, προσθέτοντας ότι οι YPG θα πρέπει να διαλυθούν αμέσως.

«Αν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια», τόνισε ο Τούρκος υπουργός. Ερωτηθείς αν αυτό περιλαμβάνει στρατιωτική δράση, απάντησε: «Ό,τι χρειαστεί».

Σχετικά με τις δηλώσεις του διοικητή των SDF Μάζλουμ Άμπντι, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να βρεθεί λύση με την Άγκυρα έπειτα από διαπραγμάτευση, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επεσήμανε ότι η οργάνωση θα πρέπει να επιδιώξει μια τέτοια διευθέτηση με τη Δαμασκό, καθώς εκεί υπάρχει πλέον «μια νέα πραγματικότητα».

«Η νέα πραγματικότητα, ελπίζουμε, θα αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, αλλά παράλληλα οι YPG/PKK γνωρίζουν τι θέλουμε. Δεν θέλουμε να δούμε κανένα είδους στρατιωτική απειλή εναντίον μας. Όχι την παρούσα (απειλή), αλλά ούτε και μια ενδεχόμενη», υπογράμμισε.

Η Άγκυρα μαζί με τις συριακές ομάδες ανταρτών που στηρίζει έχε εξαπολύσει διασυνοριακές επιχειρήσεις εναντίον των SDF στη Συρία, ενώ παράλληλα έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις ΗΠΑ να πάψουν να τις στηρίζουν.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ SDF διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους και εξακολουθούν να κρατούν μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης σε φυλακές. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει προειδοποιήσει ότι το ΙΚ θα προσπαθήσει να ανασυνταχθεί.

Ο Χακάν Φιντάν σχολίασε εξάλλου ότι η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των στρατιωτών που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ στη Συρία δεν είναι «η σωστή απόφαση», προσθέτοντας ότι η μάχη κατά του ΙΚ αποτελεί «δικαιολογία» για την Ουάσινγκτον ώστε να συνεχίσει να στηρίζει τις SDF.

«Η μάχη κατά του ISIS περιλαμβάνει μόνο μία δουλειά: να παραμείνουν τα κρατούμενα μέλη του ISIS στις φυλακές, αυτό», τόνισε.

Ο Τούρκος υπουργός κατέληξε δηλώνοντας ότι η Άγκυρα έχει συνεργαστεί στο παρελθόν «εξαιρετικά» με την ακραία ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, επικεφαλής των συριακών ομάδων που ανέτρεψαν τον Άσαντ και πρώην συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα, στη μάχη κατά του ΙΚ και της αλ Κάιντα, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών.

Τέλος, επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν τάσσεται υπέρ της παραμονής ξένων βάσεων στη Συρία, περιλαμβανομένων των ρωσικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο συριακός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πυκνό νέφος τέφρας και καπνού υψώνεται από την Αίτνα, όπως φαίνεται από την Κατάνη της Σικελίας (φωτ.: EPA / Orietta Scardino)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη Αίτνας: «Ξύπνησε» ο πύρινος γίγαντας – Σταμάτησαν οι πτήσεις στην Κατάνη

11/08/2026 - 6:47μμ
Στην Τσερναβόντα της Ρουμανίας ο πυρηνικός σταθμός αντλεί νερό από τον Δούναβη για την ψύξη των αντιδραστήρων του, ωστόσο η στάθμη του ποταμού έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (φωτ.: EPA / Robert Ghement)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό SOS από την ξηρασία: Ο Δούναβης απειλεί να «σβήσει» τον πυρηνικό σταθμό της Ρουμανίας

11/08/2026 - 3:35μμ
Το ιαπωνικών συμφερόντων Mercer Street φτάνει στις ακτές της Φουτζέιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις 3 Αυγούστου 2021. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, το δεξαμενόπλοιο που το διαχειριζόταν η ισραηλινή εταιρεία του Εγιάλ Όφερ, είχε δεχθεί επίθεση ανοιχτά του Ομάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας Βρετανός πολίτης και ο Ρουμάνος πλοίαρχός του (φωτ. αρχείου: EPA / Ali Haider)
ΚΟΣΜΟΣ

Πετρέλαιο: Διπλός συναγερμός σε Ορμούζ και Μπαμπ ελ Μαντέμπ – Το Brent «έσπασε» τα 90 δολάρια

11/08/2026 - 3:11μμ
Ο τότε πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μιλά στους δημοσιογράφους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι. 13 Νοεμβρίου 2009 (φωτ. αρχείου: EPA / Lucas Dolega)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική απόφαση στη Συρία: Σε θάνατο ερήμην ο Μπασάρ αλ Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

11/08/2026 - 1:19μμ
Διασώστες επιχειρούν στα ερείπια κτηρίου που κατέρρευσε από τον ισχυρό σεισμό στο Κάλι της Κολομβίας, στις 10 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Ernesto Guzman Jr)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Κολομβία: Το μωρό που βγήκε ζωντανό από τα ερείπια – Οι διασώσεις που συγκλονίζουν

11/08/2026 - 12:55μμ
(Πηγή: YouTube/Al Jazeera English)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική απόφαση στην Τουρκία για την επανένταξη μαχητών του PKK

11/08/2026 - 12:05μμ
Μέλη της Μονάδας Έρευνας και Διάσωσης της Αστυνομίας καθώς και άλλοι πολίτες διεξάγουν επιχειρήσεις σε κτήριο απέναντι από το Πάρκο Λα Λιμπερτάδ, μετά τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ που έπληξε, χθες, την Κολομβία (φωτ.: EPA/CARLOS ORTEGA)
ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες μετά τον ισχυρότερο σεισμό της 10ετίας

11/08/2026 - 9:22πμ
Κάτοικοι εξετάζουν τα ερείπια κτηρίου που κατέρρευσε μετά το σεισμό των 7,4 βαθμών στο Κάλι της Κολομβίας, στις 10 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Ernesto Guzman Jr)
ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Αυξάνονται οι νεκροί από το σεισμό των 7,4 Ρίχτερ – Άνθρωποι στα συντρίμμια, φόβοι για βαρύ απολογισμό

10/08/2026 - 10:38μμ
Επιβατηγό πλοίο περνά μπροστά από το κάστρο Pfalzgrafenstein στον Ρήνο, στο Κάουμπ της Γερμανίας. 6 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στον Ρήνο: Η ξηρασία απειλεί να «κόψει» στα δύο την εμπορική αρτηρία της Ευρώπης

10/08/2026 - 9:50μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ παρίσταται στην τελετή υποδοχής των σορών Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση με το Ιράν, στην αεροπορική βάση του Ντόβερ, στο Ντέλαγουερ. 22 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ αξιώνει αποζημιώσεις από το Ιράν – Η νέα εντολή για κάθε διαπραγμάτευση

10/08/2026 - 9:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μύθος του στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου – Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά!

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Αποχαιρέτησε τα… αστέρια ο Ολυμπιακός και πάει στη League Phase του Europa League

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Λυτρώθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός

8 ώρες πριν
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

9 ώρες πριν
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

10 ώρες πριν
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign