pontosnews.gr
Σάββατο, 13/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νίκος Γεωργιάδης: Τιμή στον Πόντιο ποιητή και μυθογράφο, και παράλληλα στα θύματα των Σταλινικών Διώξεων

Όλα όσα έγιναν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού (ΚεΣΠΕ) του Δήμου Καλλιθέας

19/12/2024 - 9:10μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση το Κέντρο Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού του Δήμου Καλλιθέας (φωτ.: ΚεΣΠΕ / Άρης Ρουπίνας)

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση το Κέντρο Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού του Δήμου Καλλιθέας (φωτ.: ΚεΣΠΕ / Άρης Ρουπίνας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 15 Δεκεμβρίου, σε μια ημερομηνία-σταθμό καθώς το 1937 είχαν ήδη οδηγηθεί στις φυλακές οι πρώτοι Έλληνες της ΕΣΣΔ στο πλαίσιο της «Ελληνικής Επιχείρησης» που οργάνωσε το Λαϊκό Επιτροπείο Εσωτερικών Υποθέσεων (ΝΚΒΝτ), πραγματοποιήθηκε στην Καλλιθέα μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, αφιερωμένη στο έργο του Νίκου Γεωργιάδη (Κιόλιαλη).

Έτερη αφορμή ήταν τα 75α γενέθλια του Πόντιου ποιητή και μυθογράφου, ο οποίος είδε το φως της ζωής στην πόλη Αράλσκ της περιφέρειας Κιζίλ-Ορντά στο Καζακστάν.

Την ημερίδα που διοργανώθηκε από το Κέντρο Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού (ΚεΣΠΕ) του Δήμου Καλλιθέας παρακολούθησε ο δήμαρχος Κώστας Ασκούνης, ο οποίος απένειμε τιμητική πλακέτα στον Νίκο Γεωργιάδη και παράλληλα τόνισε ότι οι Έλληνες του Πόντου έχουν την αμέριστη στήριξή του.

«Έζησα από κοντά όλη αυτή την ιστορία με τους Πόντιους παλιννοστούντες στην Καλλιθέα τη δεκαετία του 1990, όταν ήμουν ακόμα αντιδήμαρχος. […] Όταν μιλάω για τους Έλληνες του Πόντου που πέρασαν από τη Σοβιετική Ένωση, τονίζω την ιδιαιτέρως δύσκολη μοίρα τους. Έχασαν το βιός τους στον Πόντο, στον Καύκασο, στο Καζακστάν και αναγκάστηκαν για άλλη μια φορά να αλλάξουν τον τόπο τους για να ριζώσουν  στην Ελλάδα. Είναι η περίπτωση του πιο άτυχου μέρους του ελληνισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

(Φωτ.: ΚεΣΠΕ / Άρης Ρουπίνας)

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο ιστορικός και εντεταλμένος σύμβουλος για το ΚεΣΠΕ Βασίλης Τσενκελίδης. «Στις 15 Δεκεμβρίου 1937 είχαν φυλακιστεί οι πρώτοι Έλληνες της ΕΣΣΔ στο πλαίσιο της λεγόμενης Ελληνικής επιχείρησης του ΝΚΒΝτ, που διήρκεσε μέχρι το καλοκαίρι του 1938.  Οι περισσότεροι από αυτούς εκτελέστηκαν. Το έργο του Νίκου Γεωργιάδη και η εκτίμηση προς το πρόσωπο του από τους συμπατριώτες του με τη μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση είναι φόρος τιμής στα θύματα των Σταλινικών Διώξεων.  Ο ίδιος ο Νίκος Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1949 λίγους μήνες μετά την εξορία των Ελλήνων του Καυκάσου στο Καζακστάν», εξήγησε.

Για τις πτυχές του έργου του Νίκου Γεωργιάδη μίλησε ο δρ Σύγχρονης Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης, τονίζοντας τις ρίζες του τιμώμενου προσώπου, από το Καρς του Νότιου Καυκάσου και την περιοχή Κρασνοντάρ της παρευξείνιας Ρωσίας αργότερα. Ακόμα, αναφέρθηκε στο ρόλο του Κέντρου Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού, λέγοντας πως «πλέον γίνεται χώρος προβληματισμού και έρευνας».

(Φωτ.: ΚεΣΠΕ / Άρης Ρουπίνας)

(Φωτ.: ΚεΣΠΕ / Άρης Ρουπίνας)

Τα αποσπάσματα από τη βιογραφία του συγγραφέα διάβασε η νεαρή Δανάη Κοιμτσίδη – οι γονείς της έχουν ρίζες στον βόρειο Καύκασο.

«Ο Νίκος Γεωργιάδης αφιερώνει τα ποιήματά του και τους μύθους του στους δικούς του συμπατριώτες. Το κάθε ποίημα και μύθος έχουν σχέση με την πλούσια ιστορία των Ελλήνων του Πόντου. Η Γενοκτονία, η έξοδος από τις πατρογονικές τους εστίες στη Μικρά Ασία, οι Σταλινικές Διώξεις, τα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου, η εξορία στην Ασία, η επιστροφή στον Καύκασο και η μετεγκατάσταση στην Ελλάδα, όλα αυτά τα έζησαν η οικογένεια του Νίκου και ο ίδιος» είπε.

Ποιήματα από το πρώτο βιβλίο του Νίκου Γεωργιάδη απήγγειλε η φιλόλογος Ντιάνα Καλαϊτζίδου, ενώ ο ίδιος παρουσίασε κάποια ανέκδοτα έργα του. Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης ήταν ο Χρήστος Ναβροζίδης.

(Φωτ.: ΚεΣΠΕ / Άρης Ρουπίνας)

Ποιος είναι ο Νίκος Γεωργιάδης (Κιόλαλης)

Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1949 στην πόλη Αράλσκ της περιφέρειας Κιζίλ-Ορντά στο Καζακστάν. Σε αυτή την περιοχή, στη γενέτειρα των τουρκικών φυλών, κατά «ιστορική ειρωνεία» εξορίστηκαν οι Πόντιοι του Καυκάσου στις 13 Ιουνίου 1949. Πριν από την εξορία η οικογένεια Γεωργιάδη έμενε στο χωριό Ρεσέτνικοφ της περιοχής Μπελορέτσενσκ της περιφέρειας Κρασνοντάρ.

Η οικογένεια του πατέρα, του Δημήτριου Γεωργιάδη, καταγόταν από το χωριό Κιόλια της περιφέρειας του Καρς. Μετά την παράδοση του Καρς, του Αρνταχάν και της Τραπεζούντας από την σοβιετική Ρωσία στους Τούρκους σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ (1918), οι χριστιανοί αυτών των περιοχών αναγκάστηκαν να γίνουν για άλλη μια φορά πρόσφυγες. Οι οικογένεια της μητέρας καταγόταν από την ποντιακή πόλη Κοτύωρα (Ορντού).

Τα παιδικά και τα νεανικά χρόνια ο Νίκος Γεωργιάδης τα έζησε στο Ντζαμπούλ. Με το πέρασμα του χρόνου στη ζωή του άρχισαν να μπαίνουν η ποντιακή μουσική και η λαϊκή ποίηση.

Ο αδελφός του Νίκου, ο Γιάννης (Ιβάν), ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα τους και έγινε ένας από τους πιο γνωστούς λυράρηδες, πρώτα στην Κεντρική Ασία και ύστερα στον Καύκασο. Ο Νίκος και ο Γιάννης ήταν στο επίκεντρο της μουσικής ζωής των Ποντίων της ΕΣΣΔ για πολλά χρόνια. Η φήμη τούς ακολουθούσε παντού, ακόμα και μετά την μετεγκατάσταση τους στην Ελλάδα το 1990.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οικογένεια προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής σε φωτογραφία της Nelly's (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Τσαπακίδη: Πολλές φορές πέθαινε η μάνα και κρατούσε ακόμη το βρέφος της αγκαλιά

13/06/2026 - 8:26μμ
(Πηγή: pontianlyrics.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

«Εγάπανα τα έμορφα»: Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης στα ίχνη του πατέρα του

13/06/2026 - 5:10μμ
(Φωτ.: Youtube.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Εμπάτε σον χορόν»: Το νέο τραγούδι του Κώστα Πουτακίδη

13/06/2026 - 10:15πμ
(Φωτ.: Facebook/Παρασκευή Συμεωνίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Πόντου Ωδή»: Μια μουσική κατάθεση μνήμης και πολιτισμού στο Ελευθέριο-Κορδελιό

13/06/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π. Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: Η ιστορία του Πόντου ζωντάνεψε μέσα από ένα τριήμερο μνήμης

12/06/2026 - 10:59μμ
Άποψη από κεντρικό δρόμο στο Αντάπαζαρ των αρχών του 20ού αιώνα (πηγή: Virtual Genocide Memorial)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιασλί Κετσίτ: Το μεγαλύτερο αμιγώς ποντιακό χωριό του Ατάπαζαρ

12/06/2026 - 7:43μμ
Σε πρώτο πλάνο ένας έφιππος τσέτης, Τούρκος άτακτος στρατιώτης, μέλος αντάρτικων
μονάδων, και τρεις άλλοι με λάφυρα στα χέρια τον ακολουθούν. Πίσω τους, Έλληνες κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στο σπίτι του Σαρτιό, με τη γαλλική σημαία
υψωμένη για να τους προστατεύει, κάνοντας απεγνωσμένα νόημα στα πλοιάρια για να
προσεγγίσουν. 13 Ιουνίου 1914 (πηγή: Χάρης Γιακουμής / Kallimages, Paris)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο πρώτος διωγμός των Ελλήνων από τα παράλια τον Ιούνιο του 1914

12/06/2026 - 12:04μμ
Η στιγμή του Πυρρίχιου Σέρρα στο 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στην Καρδίτσα (φωτ.: poe.org.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: «Κλείδωσαν» οι χοροί των ΣΠΟΣ – Αυστηρές οδηγίες για την εμφάνιση των χορευτών

12/06/2026 - 9:19πμ
Vintage φωτογραφία με το χορό των μαχαιριών, σε χοροεσπερίδα του Συλλόγου (φωτ.: Σύλλογος Πόντιων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»)
ΠΟΝΤΟΣ

29ος Ακριτικός Κύκλος: Η καρδιά του ποντιακού πολιτισμού χτυπά ξανά στο Στρατόπεδο Καρατάσιου!

11/06/2026 - 10:46μμ
(Φωτ.: Ποντιακός Σύλλογος Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Κρυονερίου Καβάλας «Ο Ακρίτας»: Η ιματιοθήκη του σωματείου εμπλουτίστηκε με εφηβικές φορεσιές – Γιατί το μέλλον είναι μπροστά

11/06/2026 - 9:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Δημήτρης Μπιρνταχάς/ EUROKINISSI)

Ολυμπιακός: Πρωταθλητής Ελλάδας για 16η φορά

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Πετρέλαιο: Σε πτωτική πορεία οι τιμές στις διεθνείς αγορές – Από την Τρίτη αναμένεται μείωση και στην Ελλάδα

43 λεπτά πριν
Οικογένεια προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής σε φωτογραφία της Nelly's (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)

Μαρτυρία Δημήτριου Τσαπακίδη: Πολλές φορές πέθαινε η μάνα και κρατούσε ακόμη το βρέφος της αγκαλιά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: MotionTeam / Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη-FlyOver: Κατεδαφίστηκε το δεύτερο τμήμα της γέφυρας Πανοράματος

2 ώρες πριν
(Φωτ.: culture.gov.gr)

Καλαμαριά: Βήματα προόδου για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα

2 ώρες πριν
Από παλαιότερο Πανοΰρ (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Δροσιάς)

Ένωση Ποντίων Δροσιάς: Όλα έτοιμα για το Ποντιακό Πανοΰρ 2026

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign