pontosnews.gr
Κυριακή, 1/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΚΠΟΙΖΩ: «Ανεπαρκή κι ασθενικά» τα κυβερνητικά μέτρα για τις τράπεζες

Τι αναφέρει η Ένωση Καταναλωτών σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις τραπεζικές χρεώσεις

18/12/2024 - 11:48πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Ανεπαρκή, ασθενικά και εν τέλει σχεδόν ανέξοδα για τις ελληνικές τράπεζες» χαρακτηρίζει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ως προς τις χρεώσεις των τραπεζών.

Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών «αγγίζουν τα όρια της αισχροκέρδειας», ενώ «όσον αφορά τις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών, η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη».

Επιπλέον, σημειώνει ότι τα κυβερνητικά μέτρα αφήνουν «ανέγγιχτη την πρακτική πλήθους αδικαιολόγητων και καταχρηστικών χρεώσεων όπως και των υπέρογκων χρεώσεων σε μη ηλεκτρονικές διατραπεζικές  συναλλαγές» όπως και τα έξοδα δανείου, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις.

Αναλυτικά, η οργάνωση των καταναλωτών αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Καταρχήν, εκτός της συζήτησης παραμένει ίσως το κρισιμότερο ζήτημα των τελευταίων ετών, που είναι το ύψος των επιτοκίων και ιδίως των περιθωρίων κέρδους (spread) των τραπεζών και των αγοραστών δανείων. Η πραγματικότητα είναι ότι, πέρα από τις αυξήσεις των επιτοκίων αναφοράς (ΕΚΤ και Euribor), οι τράπεζες και οι αγοραστές δανείων συνεχίζουν να εφαρμόζουν μεγάλα περιθώρια κέρδους που αγγίζουν τα όρια της αισχροκέρδειας, περιθώρια τα οποία προστίθενται στα ήδη αυξημένα επιτόκια αναφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής είναι τα περιθώρια κέρδους που εφαρμόζονται σε συμβάσεις ρύθμισης υφιστάμενων οφειλών από στεγαστικά δάνεια, που ανέρχονται από 3% μέχρι και σε 6%, όταν προ ετών τα αντίστοιχα spread ανέρχονταν σε 1-2%.

»Ειδικά δε, όσον αφορά καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, σε σημαντική πηγή αδικαιολόγητης επιβάρυνσης για τους καταναλωτές εξελίσσεται η απροθυμία των τραπεζών να προβαίνουν σε μείωση των επιτοκίων, όταν το επιτόκιο αναφοράς μειώνεται, κατά παράβαση της πάγιας ενωσιακής και ελληνικής νομολογίας. Αν και στην περίπτωση αύξησης επιδεικνύουν ταχύτατα αντανακλαστικά, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι καταναλωτές μειώνεται, οπότε εύλογα αναμένει ο καταναλωτής να επωφεληθεί και ο ίδιος από τη μείωση αυτή.

»Όσον αφορά τις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών, η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη. Οι τράπεζες δεν διστάζουν να χρεώνουν, και μάλιστα με υπερβολικά ποσά, κάθε αίτημα που υποβάλλει ο καταναλωτής στην τράπεζα, ακόμη και όταν πρόκειται για τη χορήγηση ενός αντιγράφου από μία σύμβαση, την παροχή ενημέρωσης για το δάνειό του ή μίας απλής βεβαίωσης.

»Καταναλωτές, που δεν είναι εξοικειωμένοι με ηλεκτρονικές συναλλαγές επιβαρύνονται, με υπερβολικά ποσά, όταν βρεθούν στην ανάγκη να διενεργήσουν μία διατραπεζική συναλλαγή στο κατάστημα. Το ύψος της χρέωσης, στις περιπτώσεις αυτές, είναι εξοντωτικό και τιμωρητικό και δεν δικαιολογείται από την επίκληση οποιουδήποτε λειτουργικού κόστους.

»Οι τράπεζες δεν αρκούνται στη βασική χρέωση της υπηρεσίας που παρέχουν (λχ τις προμήθειες), αλλά, με διάφορες προφάσεις, επιβάλλουν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες επιβαρύνονται με έξοδα έκδοσης και συχνά υψηλές ετήσιες συνδρομές που δεν δικαιολογούνται, ενώ σε καταθετικούς λογαριασμούς επιβάλλονται συχνά έξοδα διαχείρισης.

«Παράλληλα, εκτός μέτρων μένει η πάγια πρακτική των παρόχων υπηρεσιών πληρωμής να χρεώνουν με υπέρογκες προμήθειες συναλλαγές όπως η αγορά εισιτηρίων, προϊόντων κτλ, που γίνονται με κάρτα».

»Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που δεν κατέστη αντικείμενο των ρυθμίσεων αφορά τα επιβαλλόμενα από τις τράπεζες λεγόμενα έξοδα δανείου. Αν και οι εν λόγω χρεώσεις, που παραβιάζουν ευθέως διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, έχουν παγίως κριθεί ως μη νόμιμες και καταχρηστικές από τα ελληνικά δικαστήρια και η χρήση τους έχει απαγορευτεί με υπουργική απόφαση (Ζ1-798/2008), οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να τις επιβάλλουν χωρίς την απαιτούμενη παρέμβαση της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα εν λόγω ποσά ανέρχονται μέχρι σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ και επιβαρύνουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ζητούν τη χορήγηση δανείου.

»Προκύπτει επομένως ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν ένα μικρό μόνο μέρος των χρεώσεων που αδικαιολόγητα επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές, χωρίς μάλιστα να διευκρινίζεται αν θα καταλαμβάνονται και οι συναλλαγές μέσω ταμείου ή μόνο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

»Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Πολιτεία επέλεξε να μην ασκήσει ποτέ τη διακριτική ευχέρεια που της παρείχε η Οδηγία 2014/92/ΕΕ για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε να μην επιβάλλονται χρεώσεις για ορισμένες βασικές τραπεζικές συναλλαγές, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν επιβαρυνθεί αθροιστικά με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

»Εν τέλει, η όψιμη αυτή απαγόρευση των χρεώσεων αφορά χαμηλού ύψους επιβαρύνσεις και σε περιορισμένη μάλιστα έκταση. Αφήνει ανέγγιχτη τη πρακτική πλήθους αδικαιολόγητων και καταχρηστικών χρεώσεων όπως και των υπέρογκων χρεώσεων σε μη ηλεκτρονικές διατραπεζικές  συναλλαγές. Πολύ περισσότερο δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη να προστατευτεί ο καταναλωτής από το απαράδεκτο ύψος, στο οποίο διαμορφώνονται τα επιτόκια της καταναλωτικής πίστης, εξαιτίας και των καταχρηστικών όρων που εμπεριέχουν οι συμβάσεις».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pexels)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια – Από Δευτέρα η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις επιχειρήσεις

1/02/2026 - 8:13μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους έως τις 6 Φεβρουαρίου

31/01/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: pixabay.com / Capri23auto)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μισθοί: Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα – Δείτε παραδείγματα

30/01/2026 - 9:33πμ
Στην πίσω σειρά διακρίνεται η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι να χειροκροτούν ενώ ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ (δεξιά, μπροστά) και ο ευρωπαίος επίτροπος για το εμπόριο Μάρος Σέφκοβιτς υπογράφουν την εμπορική συμφωνία (φωτ.: EPA/Rajat Gupta)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ιστορική» εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία – Μηδενίζονται οι δασμοί στο ελαιόλαδο

27/01/2026 - 5:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 30 Ιανουαρίου

24/01/2026 - 12:55μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 24.000 αγρότες – Ανακτήθηκαν 14 εκατ. ευρώ λόγω χρεών

23/01/2026 - 3:46μμ
Στιγμιότυπo από την ΙΖ' ΔΟΥ Αθηνών στο Παγκράτι (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η διαδικασία – Τι πρέπει να προσέξετε

22/01/2026 - 4:47μμ
Άποψη από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην οδό Ακαδημίας στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Παράταση για την υποβολή ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων

20/01/2026 - 9:50μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοικτά σήμερα, Κυριακή, τα εμπορικά καταστήματα

18/01/2026 - 8:38πμ
Ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ (φωτ: pixabay.com / PePeggy_Marco)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 85 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

16/01/2026 - 9:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: onlarissa.gr)

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

«Δάκρυσε» η Τούμπα για τα επτά αετόπουλα – Αμέτρητοι πυρσοί στη μνήμη τους

23 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Hellenic Train: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη σιδηροδρομική γραμμή Σίνδου-Θεσσαλονίκης

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Greek Basketball League: Ο Άρης τιμώρησε τον Παναθηναϊκό – «Διπλό» παραμονής ο Πανιώνιος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Pexels)

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια – Από Δευτέρα η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις επιχειρήσεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία)

European Women’s Chess Trophy 2025: Πρώτη η Τσολακίδου στην κατηγορία 2400+

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign