pontosnews.gr
Παρασκευή, 19/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέα Μπάφρα Σερρών: Η ματωμένη αρχή του προσφυγικού συνοικισμού

Το pontosnews.gr παρουσιάζει ιστορικά ντοκουμέντα σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Της Γεωργίας Βορύλλα

8/12/2024 - 7:58μμ
Μέρος της αναφοράς του νομάρχη Σερρών (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους / Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Μέρος της αναφοράς του νομάρχη Σερρών (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους / Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τι ήταν η Ελλάδα το 1922; Ένα κράτος 5 εκατομμυρίων, με περιορισμένους φυσικούς πόρους, διχασμένο πολιτικά και οικονομικά κατεστραμμένο. Επιπλέον, ήταν ένα κράτος βαθιά ηττημένο, «απογυμνωμένο» από τις ελληνικές εστίες της καθ’ ημάς Ανατολής. Ένα κράτος που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις: το 1,5 εκατ. των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επακόλουθη Ανταλλαγή, η οποία ανέτρεψε πλήρως την πληθυσμιακή ισορροπία.

Η οικιστική και αγροτική αποκατάσταση ήταν πραγματικά ένα τιτάνιο έργο.

Το 2024 είναι η χρονιά που πάρα πολλές προσφυγικές πόλεις γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την ίδρυσή τους, κυρίως τιμώντας τους πρώτους οικιστές, τους πρόσφυγες που κουβάλησαν το τραύμα και το πείσμα τους και ξεκίνησαν μια νέα ζωή, συχνά αντιμετωπίζοντας τη δυσπιστία και την εχθρότητα από τον ντόπιο πληθυσμό.

Στους πρόποδες του Παγγαίου στο νομό Σερρών βρίσκεται η Νέα Μπάφρα· το όνομα του ημιορεινού αυτού οικισμού… φωνάζει για αυτούς που εγκαταστάθηκαν. Το pontosnews.gr σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους παρουσιάζει μια άγνωστη ιστορία, ενδεικτική όμως της πραγματικότητας.

Σε εμπιστευτική έκθεση του νομάρχη Σερρών «επί των γεγονότων Κιούπ-Κιοϊ¹» υπάρχει καταγεγραμμένη η περιπέτεια των οικιστών της Νέας Μπάφρας. Οι πρόσφυγες, αρνούμενοι να εγκατασταθούν σε άλλες τοποθεσίες που τους είχαν υποδείξει, επέλεξαν την τοποθεσία Σανανί, «κείμενη επί το ακαθόριστον όριον δικαιοδοσίας Εποικισμού Σερρών-Δράμας». Επρόκειτο για 47 οικογένειες που το φθινόπωρο του 1923 είχαν φτάσει στην περιοχή «άνευ ουδενός εφοδίου».

Η επιλογή τους όμως προσέκρουσε στα συμφέροντα των κατοίκων του Κιούπ-Κιοϊ που θεωρούσαν ότι τους υφάρπαξαν βοσκοτόπια αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Για την επίταξη περίπου 800 στρεμμάτων –για τους οποίους ουσιαστικά δεν υπήρχαν τίτλοι ιδιοκτησίας– υπήρξαν επιστολές διαμαρτυρίας προς τη Γενική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και από εκεί μέχρι το υπουργείο Γεωργίας, απ’ όπου εστάλη ανώτερος υπάλληλος για να εξετάσει το ζήτημα.

Τα… τετελεσμένα για το συνοικισμό στην τοποθεσία Σινανί άρχισαν να δημιουργούνται τον Νοέμβριο του 1924, όταν η εργολαβική εταιρεία που ανέλαβε τη χάραξη έστειλε εργάτες στην περιοχή. Κάπως έτσι φτάσαμε στα «συμβάντα» της 5ης Νοεμβρίου. Ως πρωταίτιοι των επεισοδίων θεωρούνται τέσσερις ντόπιοι χωρικοί, ωστόσο –όπως σημειώνεται στην αναφορά– «κατέλθωσι οι κάτοικοι συσωματωμένοι και να εκδιώξει τους πρόσφυγας».

Στο συνοικισμό εμφανίστηκαν πάνω από 100 χωρικοί, υποκινημένοι από τον πρόεδρο του χωριού, κρατώντας όπλα, σκαπάνες και βουκέντρες, απειλώντας και καταστρέφοντας σκηνές και θεμέλια παραπηγμάτων. Ακολούθησαν σκηνές χάους, με πυροβολισμούς, σοβαρούς τραυματισμούς, τραμπουκισμούς των εργατών, την πυρπόληση ενός στάβλου όπου ήταν αποθηκευμένη ξυλεία, λεηλασίες μέχρι και των αποσκευών των προσφύγων.

«Οι πρόσφυγες τρομοκρατηθέντες εκ της αγρίας ταύτης επιθέσεως ετράπησαν εις φυγήν» αναφέρει ο νομάρχης Σερρών.

Ο απολογισμός ήταν 12 τραυματίες –ανάμεσά τους παιδιά–, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στη Δράμα, ενώ έγιναν και αρκετές συλλήψεις. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται και ένας μυλωνάς που κακοποίησε τον ιερέα του χωριού, κόβοντάς του τη γενειάδα.

Στην περιοχή εστάλη στρατιωτική δύναμη, ενώ επιτόπου βρέθηκαν ο διοικητής της Χωροφυλακής Σερρών και εισαγγελέας. Μάλιστα για τη… διευθέτηση του ζητήματος ο νομάρχης ζήτησε την αποστολή ανώτατου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Εποικισμού, όπως και έγινε.

Στην έκθεση της Ανωτέρας Διοίκησις Σερρών, με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου 1924, υπάρχει αναλυτική καταγραφή των τραυματιών:

(Πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους / Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Τα επεισόδια καταδικάστηκαν από πολλές προσφυγικές οργανώσεις, οι οποίες με τηλεγραφήματα προς την κυβέρνηση ζητούσαν την τιμωρία των υπευθύνων και την άμεση εφαρμογή του αγροτικού νόμου. Επίσης στα Γενικά Αρχεία του Κράτους υπάρχει τηλεγράφημα με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 1925 και αποδέκτη τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, στο οποίο εκφράζεται η αγανάκτηση των κατοίκων του Κιούπ-Κιοϊ για την καταπάτηση «ιδιόκτητων αγρών γηγενών».

(Πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους / Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

(Πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους / Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Τα γενικευμένα και αιματηρά επεισόδια είχαν προκαλέσει την πρώτη μεγάλη συζήτηση στη Βουλή για το Προσφυγικό.

Από τον Δεκέμβριο του 1924 το ζήτημα θεωρούνταν λήξαν, με γνωμοδοτήσεις της Διοικούσας Επιτροπής της Ανεξαρτήτου Προσφυγικής Ομάδος και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Μικρασιατικού Πολιτικού Κέντρου. «Παρακαλούμεν όπως δοθώσιν άμεοι διαταγαί εις τους αρμοδίους όπως άρξηται η ανέγερσις των οικίσκων των ταλαιπωρηθέντων προσφύγων» αναφέρεται.

Στο ίδιο έγγραφο ο συνοικισμός έχει το όνομα Νέα Μπάφρα.

(Πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους / Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

(Πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους / Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Βρες τους πρόσφυγες συγγενείς σου

Έναν κατάλογο που σήμερα είναι συγκινητικά φορτισμένος για τους απογόνους των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα από τον Εύξεινο Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, διέσωσε και δημοσίευσε πριν από λίγα χρόνια η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.

Πρόκειται για ένα ονομαστικό ευρετήριο, αρκετά μεγάλο σε έκταση, που καταρτίστηκε από το υπουργείο Γεωργίας και την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, και δημοσιεύτηκε το 1928.

Για την κατάρτισή του χρησιμοποιήθηκαν οι δηλώσεις αποζημίωσης που είχαν κατατεθεί από τους αγρότες. Επιπλέον, περιλαμβάνονται όσοι εγκατέλειψαν τις αγροτικές περιοχές στις οποίες το κράτος εγκατέστησε πρόσφυγες, αλλά και όσοι εγκαταστάθηκαν μετά την 1η Ιουλίου του 1928.

Ενδεικτικό της συστηματικής δουλειάς που είχε γίνει –με δεδομένες και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπήρχαν– είναι ότι στους ονομαστικούς καταλόγους υπάρχουν και πληροφορίες για τον τόπο καταγωγής των προσφύγων, για το αν δικαιούνταν αποζημίωση, για το αν έφυγαν από το συνοικισμό, για το αν αυτός που έχει καταγραφεί είναι αρχηγός ή μέλος της οικογένειας και για το αν εγκαταστάθηκε στο συνοικισμό πριν ή μετά το 1928.

⇒ Βρείτε ΕΔΩ τις οδηγίες ανάγνωσης και τα ονομαστικά ευρετήρια.

Γεωργία Βορύλλα


1. Μετονομάστηκε σε Φυλίς το 1919 και σε Πρώτη το 1927. Πρόκειται για τη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από το «Αντάμωμαν 2024» (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Κλείνει 20 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με πολύ πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο «Αντάμωμαν 2025»

19/12/2025 - 10:11πμ
Τζάκι αγροτικού σπιτιού στην Τσίτη Άρδασσας, απ' όπου καταγόταν ο Θ. Θεοφυλάκτου, περιοχή Μεσοχαλδίου. Φωτογραφία του 1986 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Χειμώνας χωρίς καλοριφέρ: Πώς ζεσταίνονταν τα ποντιακά σπίτια

18/12/2025 - 8:55μμ
Μωμόγεροι σε... θέσεις μάχης (πηγή: Facebook / Giannis Ioannidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι 2025: «Πόλεμος» Κοζάνης-Πτολεμαΐδας με… όπλο την παράδοση

18/12/2025 - 3:34μμ
Το φωτισμένο καράβι στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Δροσιάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δροσιά: Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο καράβι στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού

18/12/2025 - 2:22μμ
(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα» γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μουσική, παράδοση και δημιουργία

18/12/2025 - 12:28πμ
Ο Γιάννης Αποστολίδης, πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης (φωτ.:  youtube orasitv)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τίμησε τους παλαίμαχους καλλιτέχνες της σε μία συγκινητική εκδήλωση

17/12/2025 - 10:55μμ
Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, παραμονές των Χριστουγέννων του 2024, παρουσίασε  για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας, το δρώμενο των Μωμόγερων (φωτ. αρχείου: Τατιάνα Μπόλαρη / EUROKINISSI)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών κάνουν χαμό στο κέντρο της Αθήνας και γλεντούν με θέα την Ακρόπολη

17/12/2025 - 9:20μμ
Τι κι αν είναι Δεκέμβριος, τι κι αν κάνει ψύχρα, τίποτα δεν μας σταματά ούτε στο Αννόβερο της Γερμανίας! (πηγή: instagram.com/syllogospontion.hannover)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χριστούγεννα σε ποντιακούς και λαϊκούς ρυθμούς με τον Σύλλογο Ποντίων Ανόβερου

17/12/2025 - 8:47μμ
Φωτογραφία άγνωστου δημιουργού, που αποδίδεται στον ξεριζωμό του 1922 (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δ. Μακρίδη, Π. Παπαδόπουλου: «Δεκέμβριο του ’22 φύγαμε· οχτώ μέρες πριν από τα Χριστούγεννα φτάσαμε στην Ελλάδα»

17/12/2025 - 4:58μμ
Ομαδική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης (φωτ.: Facebook / Ράδιο Ακρίτες)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Μυσταγωγία ποντιακής παράδοσης και εκκλησιαστικής υμνολογίας στο Καραπάντσειο

17/12/2025 - 2:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκάφος του Λιμενικού συνοδεύει σκάφος με μετανάστες (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Γιάννης Σπυρούνης)

Με αμείωτη ένταση οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη – Συνεχείς διασώσεις νοτίως της Γαύδου

15 λεπτά πριν
Λογαριασμός από την ΕΥΔΑΠ (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

ΕΥΔΑΠ: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης και αποχέτευσης

37 λεπτά πριν
Από το «Αντάμωμαν 2024» (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)

ΕΠΟΝΑ: Κλείνει 20 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με πολύ πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο «Αντάμωμαν 2025»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Haitham Imad)

Μεσανατολικό: Συνάντηση στη Φλόριντα για τη Γάζα, με τη συμμετοχή Κατάρ, Αιγύπτου και Τουρκίας

1 ώρα πριν
Μπλόκο αγροτών στα Μάλγαρα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

Αγρότες: Σκληρότερα μπλόκα και Χριστούγεννα με τρακτέρ – Καμία υποχώρηση

2 ώρες πριν
Αντόνιο Κόστα και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: European Union)

Ευρωομόλογα 90 δισ. για την Ουκρανία: Ήττα για τη Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign