pontosnews.gr
Τρίτη, 18/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νότης Περγιάλης: Οι πολλές πτυχές στη ζωή ενός αξιοθαύμαστου ανθρώπου

«Τα μονοπάτια στα βουνά υπάρχουν ακόμα. Τα τουφέκια θα βρεθούν...» – Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

10/11/2024 - 1:08μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΑΛΙΟΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)

(Φωτ.: facebook / ΠΑΛΙΟΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Έχω δύο μεγάλες αγάπες. Η μία είναι η λογοτεχνία – μαζί και το θέατρο – και η δεύτερη είναι η θάλασσα. Αγαπώ πολύ τη θάλασσα, το ψάρεμα, τους ανθρώπους της θάλασσας. Η θάλασσα με γοητεύει, είναι ένα στοιχείο με φοβερή κίνηση… Έρχομαι εδώ και συγκεντρώνομαι, γράφω – έχω γράψει πολλά ποιήματα δίπλα στη θάλασσα…», είχε πει σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Νότης Περγιάλης.

Μπορεί να έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, από τον κινηματογράφο, όμως η ζωή του ήταν η συγγραφή και γενικότερα η δημιουργία. Μάλιστα μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του, είχε οργανώσει μια θεατρική ομάδα στους Αγίους Θεοδώρους. Την περιοχή όπου ζούσε και όπως αποδείχτηκε δημιουργούσε.

Και όπως θα δείτε έχει κάνει πολλά και επιτυχημένα πράγματα στη ζωή του, μόνο που η σεμνότητά του, τον έκανε να μην βγαίνει να τα διατυμπανίζει. Ξέρετε, για παράδειγμα, ότι το παρακάτω τραγούδι είναι σε δικούς του στίχους;

Από τις σπουδές, στο βουνό

Συγγραφέας και στιχουργός, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ο Νότης Περγιάλης γεννήθηκε στις 16 του Αυγούστου 1920 στα Ανώγεια Σπάρτης και έφυγε σαν σήμερα το 2009.

Βίωσε τη φτώχεια από μικρό παιδί, αλλά αυτό δεν πτόησε τη δίψα του για μάθηση. Παρόλο που σύμφωνα με τα λεγόμενά του ήταν κακός μαθητής. «Είναι αλήθεια πως μ’ ενδιέφεραν περισσότερο τα δικά μου διαβάσματα. Μ’ αυτά ονειρευόμουν και ανακάλυπτα έναν κόσμο δικό μου», είχε παραδεχθεί. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο παρακολούθησε –επιθυμία του πατέρα του– χωρίς ενδιαφέρον μια σχολή μηχανικών. «Ο δρόμος μου ήταν η τέχνη», είχε δηλώσει επαναλειμμένως.

(Φωτ.: facebook/ ΠΑΛΙΟΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)

Η λαϊκή καταγωγή του, αλλά και στη συνέχεια η εκπαίδευσή του δίπλα στον μεγάλο του δάσκαλο Βασίλη Ρώτα και το Θεατρικό Σπουδαστήριο, στάθηκαν για τον ίδιο σχολείο αγώνα, που του δίδαξαν όχι μόνο θέατρο αλλά και στάση ζωής. Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο ΕΑΜ της Λακωνίας.

Έχοντας επιλέξει το δύσκολο δρόμο του αγώνα, δε συμμετείχε σ’ αυτόν μόνο με τη φυσική παρουσία του. Από νωρίς έβαλε στην υπηρεσία του και την τέχνη του. Έγραφε, σκηνοθετούσε κι έπαιζε δικά του έργα. Κείμενα με την υπογραφή του φιλοξενήθηκαν και στο περιοδικό της ΕΠΟΝ Νέα Γενιά, μετά την απελευθέρωση.

Δάσκαλοί του, πλην του Ρώτα, οι Βεάκης, Σεβαστίκογλου, Ρίτσος. Εκεί γνώρισε και τον Κατράκη και του έδειξε κάποια γραφτά του. «Έχεις ταλέντο», του είπε. Ο Βεάκης τού ανέβασε το Νυφιάτικο τραγούδι (με θέμα το έθιμο της βεντέτας στη Μάνη). «Σε κάθε παράσταση ο κόσμος χειροκροτούσε ενθουσιασμένος, μας αγκάλιαζε, μας φιλούσε». Ο καλλιτεχνικός του δρόμος είχε ανοίξει.

Η δημιουργία και η χούντα

«Με τον Νότη μάς ενώνει μια δυνατή φιλία. Ξεκινήσαμε από τις ίδιες λαϊκές ρίζες. Τα βιώματά μας είναι ίδια. Οι στόχοι μας οι ίδιοι. Πάντα πολεμήσαμε το ίδιο θεριό κι ονειρευόμαστε ένα λαό με γεμάτα μάτια κι όρθιο κεφάλι», είχε δηλώσει για τον Περγιάλη, ο Μίκης Θεοδωράκης.

Πολυγραφότατος, είχε κάνει μεταξύ άλλων: Θεατρικά έργα (Το κορίτσι με το κορδελάκι, Χρυσό χάπι και Η Αντιγόνη της Κατοχής, Νυφιάτικο τραγούδι, Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή), μυθιστορήματα (Όταν σηκώθηκαν τα δέντρα, Η καπετάνισσα, Τα παλληκάρια), διηγήματα (Το κόκκινο πουλί) , ποιήματα αλλά και σενάρια (όπως για τη σειρά Ο Χριστός ξανασταυρώνεται)

Όσον αφορά τη στιχουργική του διαδροδή εκτός από το Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, είχε και άλλα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια (Ο λεβέντης, Τι να την κάνω τη χαρά, Το μπλόκο της Καισαριανής) που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, του τραγουδιού Γκρεμισμένα σπίτια με μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, Νυφιάτικο τραγούδι).

Έχει παίξει σε περίπου τριάντα ταινίες. Σε καμία δεν ήταν πρωταγωνιστής, αλλά όλοι τον θυμόντουσαν. Από τα Κόκκινα φανάρια και το Χώμα βάφτηκε κόκκινο μέχρι την Νεράιδα και το παλικάρι.

«Η νεράιδα και το παλικάρι» (φωτ.: finosfilm.com)

Όσον αφορά την περίοδο της χούντας, ο ίδιος είχε αποκαλύψει πως: «Το 1968, στη δικτατορία, όταν κρυβόμουνα, με βοηθούσε ο φίλος Γιάννης Βογιατζής. Ναι, ο γνωστός κωμικός ηθοποιός. Τι ψυχούλα που είναι!»

Οι ιδέες και η στάση ζωής του

«Ένας λογοτέχνης δεν πρέπει να κάθεται σε ένα γραφείο και να γράφει. Εγώ αυτούς τους λέω «σκελετούς των γραφείων», είχε πει σε συνέντευξή του. Και συνέχισε: «Η λογοτεχνία είναι κάτι ζωντανό, ολοζώντανο… Ο λογοτέχνης πρέπει να έρχεται σε επαφή με όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα με απλούς και ειλικρινείς ανθρώπους…».

Ο ίδιος αν και τη δημιουργική του περίοδο ζούσε στην Αθήνα, ήδη ετοίμαζε την έξοδο του από την πόλη. Έβλεπε όπως αποκαλούσε ο ίδιος την καθημερινή «κτηνοποίηση» και ήθελε να φύγει. Και όταν βρήκε το ησυχαστήριο του στους Αγίους Θεοδώρους δεν καθόταν να αγναντεύει την θάλασσα –που το έκανε και αυτό– αλλά δημιούργησε μια ερασιτεχνική ομάδα, όπου έγραφε και σκηνοθετούσε.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Νότη Περγιάλη στον Ριζοσπάστη, τον Γενάρη του 2006, για την εναντίωσή του απέναντι στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο που προωθούνταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση:

(Φωτ.: facebook/ ΠΑΛΙΟΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)

«Τα μονοπάτια στα βουνά υπάρχουν ακόμα. Τα τουφέκια θα βρεθούν. Οι κονδυλοφόροι και οι πένες θα δουλέψουν. Εμείς, σα λαός, δε σκύψαμε το κεφάλι και ούτε πρόκειται να το σκύψουμε. Είμαστε λαός που θυμώνει και δεν ξεχνάει.»

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

H Ζωή Λάσκαρη τον Ιούλιο του 2007 στο θέατρο Επιδαύρου όπου είχε παρακολουθήσει παράσταση (φωτ.: EUROKINISSI / Βαγγέλης Μπουγιώτης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ζωή Λάσκαρη: Η Ζωίτσα πίσω από τη σταρ – Οι ρίζες από το Φανάρι, οι απώλειες και μια ζωή γεμάτη φως

18/08/2026 - 1:53μμ
Ο καναπές «Mae West Lips Sofa» του Σαλβαντόρ Νταλί στη διεθνή έκθεσης τέχνης TEFAF, στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, στις 12 Μαρτίου 2015 (φωτ.: EPA / Marcel Van Hoorn)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Μέι Γουέστ, η «πιο επικίνδυνη γυναίκα των ΗΠΑ»

17/08/2026 - 6:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI - ACTION IMAGES)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Γκούμας: Σαν σήμερα πέθανε ο εμβληματικός πρόεδρος της ΑΕΚ

17/08/2026 - 12:23μμ
Μικρασιατική εκστρατεία: τραυματίες στρατιώτες έξω από την Κιουτάχεια, στο Μποζ Τεκέ (πηγή: 
Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο - Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κιουτάχεια 1922: «Παντού λεηλασία και διαρπαγή» – Η μαρτυρία του Έλληνα που έμεινε πίσω

16/08/2026 - 1:44μμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 16 Αυγούστου 944: Το Άγιο Μανδήλιο μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη – Πού χάθηκε η αχειροποίητη εικόνα

16/08/2026 - 8:33πμ
Το καταδρομικό «Έλλη» που πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς, πριν από 86 χρόνια (φωτ.: commons.wikimedia.org /wiki/ File:Cruiser_Elli.jpg)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τορπιλισμός της «Έλλης»: Το ιταλικό χτύπημα στην Τήνο το 1940

15/08/2026 - 6:48μμ
Ο Θεόδωρος Δημήτριεφ σε σκηνή από την ταινία «Ερωτικές ιστορίες» (πηγή: imdb.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεόδωρος Δημήτριεφ: Οι ρωσικές ρίζες, οι ρόλοι και το «Άξιον εστί»

15/08/2026 - 1:59μμ
( Φωτ.Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άντζελα Δημητρίου: Η Lady του λαϊκού τραγουδιού έχει γενέθλια και είναι μια χαρά

14/08/2026 - 2:11μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κώστας Χατζής: 90 χρόνια με μια κιθάρα, μια βραχνή φωνή και τραγούδια που δεν έπαψαν να μιλούν στην καρδιά

13/08/2026 - 2:14μμ
Ο Τάσος Χαλκιάς στο εξώφυλλο του δίσκου  «Ο Τάσος Χαλκιάς και το κλαρίνο του», που κυκλοφόρησε το 1984 (πηγή: Μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τάσος Χαλκιάς: Ο μουσικός που άλλαξε την ελληνική παράδοση και την έβγαλε εκτός συνόρων

12/08/2026 - 5:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γεώργιος Βεγλερής και κάποια από τα δημοσιεύματά του (πηγή: searchculture.gr)

Γεώργιος Βεγλερής: Ο βυζαντινολόγος μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

29 λεπτά πριν
Έλληνες επιβιβάζονται σε βάρκες για να μεταβούν σε υπερωκεάνειο που θα τους μεταφέρει στις ΗΠΑ (Πάτρα, 1910) (φωτ.: http://commons.wikimedia.org)

Καναδάς: Πανεπιστημιακό μάθημα γίνεται η ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης και διασποράς

56 λεπτά πριν
Το πλοίο MINOAN DIGNITY (πηγή: marinetraffic.com)

Στενά του Ορμούζ: Στόχος έγινε το ελληνόκτητο πλοίο MINOAN DIGNITY – Ένας νεκρός

2 ώρες πριν
Η έδρα της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) (φωτ.: hcaa.gov.gr/el)

Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας: Έκτακτοι έλεγχοι στα ελικόπτερα Bell 206 μετά το δυστύχημα στη Σίφνο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)

Ντόναλντ Τραμπ: Διαψεύδει τις συνομιλίες με το Ιράν και χαρακτηρίζει «αμερικανικό έδαφος» τα Στενά του Ορμούζ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Η Ρένα Δούρου διέγραψε τη Νίνα Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV