pontosnews.gr
Τρίτη, 9/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μιχαήλ Κωσταράκος: Κυκλοφορεί το βιβλίο του «Η Παγκόσμια Ιστορία μέσα από τα μολυβένια στρατιωτάκια»

Από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων, σε επιμέλεια του αντιστράτηγου ε.α. Νικόλαου Πιτσόλη

5/11/2024 - 11:00μμ
Τμήμα από το εξώφυλλο του βιβλίου (φωτ.: Εκδόσεις Ινφογνώμων)

Τμήμα από το εξώφυλλο του βιβλίου (φωτ.: Εκδόσεις Ινφογνώμων)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με συγκίνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης οι Εκδόσεις Ινφογνώμων και ο αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Πιτσόλης παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό το βιβλίο του αείμνηστου στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου που έφυγε προώρα από τη ζωή, τον Ιούνιο του 2023.

«Όταν ξεκίνησα αυτή τη συνεργασία για το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, με τον αείμνηστο Στρατηγό Κωσταράκο, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα αναγκαζόμουν και να το ολοκληρώσω και να γράψω την εισαγωγή του βιβλίου μόνος μου και να επιμεληθώ την έκδοσή του, αλλά και να το παρουσιάσω μόνος μου, χωρίς την παρουσία του Αρχηγού.

»Δυστυχώς, ο Στρατηγός έφυγε από τη ζωή πρόωρα, κι εγώ έχω πλέον την ηθική υποχρέωση, απέναντι στη μνήμη του, να παραδώσω στην οικογένειά του και στους αναγνώστες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το έργο το οποίο ξεκίνησε ο ίδιος και αφορούσε τη μεγάλη συλλογή του από στρατιωτάκια και τη σύνδεση της συλλογής αυτής με την μυθολογία και την παγκόσμια ιστορία.

Το εξώφυλλο από το βιβλίο του αείμνηστου Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου σε επιμέλεια του αντιστράτηγου ε.α. Νικόλαου Πιτσόλη (φωτ.: Εκδόσεις Ινφογνώμων)

»Ανέλαβα μια μεγάλη ευθύνη και πέτυχα να μην αφήσω το έργο του Στρατηγού να χαθεί στο αχανές διαδίκτυο. Ελπίζω ότι από εκεί που βρίσκεται, μας βλέπει και είναι ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα του βιβλίου. Κι εγώ αισθάνομαι πλέον ότι μπορώ να κοιτάξω στον ουρανό και να του πω: Αρχηγέ μου, αποστολή εξετελέσθη!», σημειώνει ο Νικόλαος Πιτσόλης, αντιστράτηγος ε.α.

Ο εκδότης και αντισυνταγματάρχης ε.α. Σάββας Καλεντερίδης στο δικό του σημείωμα αναφέρει πως «Με την αποστρατεία του επιτάχυνε μια έρευνα που αφορά την εξέλιξη των στρατών κατά τον ρου της Ιστορίας ανά τον κόσμο, μέσα από την αγορά μεταλλικών μικρογραφιών στρατιωτών. Σταδιακά η συλλογή του έγινε τεράστια και έτσι γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής ενός βιβλίου, με κείμενα και εικόνες των μεταλλικών στρατιωτών, που περιγράφουν την εξέλιξη του στρατιώτη από τη μυθολογία μέχρι σήμερα. Στην ουσία πρόκειται για μια εναλλακτική προσέγγιση της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας.

»Ο πρόωρος θάνατός του, που βύθισε σε θλίψη τις ένοπλες δυνάμεις και όλους όσους γνώριζαν την προσφορά του στην πατρίδα, δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση αυτού του έργου, ενέργεια την οποία ανέλαβε και έφερε εις πέρας, μετά από πολύμηνες και άοκνες προσπάθειες, ο στρατηγός Νικόλαος Πιτσόλης.

»Τον αείμνηστο στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο ως πρωτοετής, τον είχα ως διοικούσα τάξη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου ήταν Επιλοχίας Λόχου Ευελπίδων. Από τότε, ξεχώριζε για το ήθος και την προσήλωσή του στα ιδεώδη του στρατεύματος και της πατρίδας.

»Στη διάρκεια της παραμονής του στα ανώτατα κλιμάκια των Ενόπλων μας Δυνάμεων, συνεργαστήκαμε παραγωγικά για την αποτελεσματικότητα και τη βελτίωση των εθνικών επιχειρησιακών σχεδίων.

»Η έκδοση του παρόντος βιβλίου, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στον ίδιο και εκδίδεται ως ένα έργο που θα κρατήσει τη μνήμη του ζωντανή και στις επόμενες γενιές, γιατί η κοινωνία μας και ειδικά οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ανάγκη από πρότυπα.

Αιωνία η μνήμη του στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου».

Η γέννηση του βιβλίου με τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα

«Μου εξήγησε ότι το «PALIKARI» είχε κατασκευαστεί σε ρητίνη από αυτόν και τους φίλους του, βασισμένο σε εικόνες και φωτογραφίες που έφεραν τουρίστες και φορτηγατζήδες από την Ελλάδα. Νομίζω ότι είναι σαφώς επηρεασμένο από τον «Αρματωλό» του Carl Haag του Μουσείου Μπενάκη. Το καλούπι που φτιάχτηκε, πουλήθηκε σε κάποια ελληνική εταιρία που όμως έκλεισε και το μοναδικό καλούπι χάθηκε για πάντα. Είχαν κρατήσει μόνο ένα αντίγραφο, αυτό που είχε στη βιτρίνα. Δέχτηκε να μου το πουλήσει σε μια λογική τιμή, κυρίως γιατί καταλάβαινε ότι το εκτιμούσα και το ήθελα.

O επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Πανταρτζή)

»Από τότε άρχισε μια συνεργασία μεταξύ μας, στην οποία αυτός έφτιαχνε και εγώ πλήρωνα. Αυτό κράτησε χρόνια. Αγόρασα απ’ αυτόν πολλές μοναδικές φιγούρες στα 120 χιλιοστά. Απέτυχε, παρόλο που προσπάθησε, να με κάνει μοντελιστή και να με διδάξει να βάφω στρατιωτάκια. Συνέχισα όμως από τότε να συλλέγω στρατιωτάκια.

»Το 2015, που ξαναπήγα στο Βέλγιο, το μαγαζί δυστυχώς είχε κλείσει. Δεν μπορώ πια να βρω φιγούρες στα 120 χιλιοστά, αλλά πλέον συλλέγω ό,τι μου ικανοποιεί το αισθητικό και ιστορικό κριτήριο. Κι αυτό είναι που αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας.

Μιχάλης Κωσταράκος, στρατηγός ε.α.»

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η πρώτη προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ της Μιμής Ντενίση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

9/06/2026 - 9:04πμ
Η Καίτη Γαρμπή (φωτ.: EUROKINISSI / Αλέξανδρος Γεωργιάδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είναι η Καίτη (Γαρμπή) που αγαπούσες, που αγαπάς και που θα αγαπάς – Και έχει και γενέθλια

8/06/2026 - 5:11μμ
Ψηφιδωτό που αναπαριστά τον Μεγαλέξανδρο με τον Βουκεφάλα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Αρχαιολογικός χώρος το πεδίο της μάχης του Γρανικού, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες

8/06/2026 - 3:55μμ
Ο Γιώργος Λάνθιμος και η πρωταγωνίστριά του Έμα Στόουν στο γεύμα των υποψηφίων για τα 98α Βραβεία Όσκαρ. 10 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Λάνθιμος σκέφτεται να αποχωρήσει από τον κινηματογράφο; – «Δεν ξέρω αν θα κάνω άλλες ταινίες»

7/06/2026 - 2:23μμ
(Πηγή: facebook.com/Περιοδικό «Αρμενικά»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αρμενική λύρα – Ήχοι και αντίλαλοι»: Μια σπουδαία ανθολογία αρμενικής ποίησης στα ελληνικά

5/06/2026 - 11:20πμ
Ο Μάρτιν Σκορσέζε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τορίνο της Ιταλίας, στις 7 Οκτωβρίου 2024, με αφορμή τη βράβευσή του με το «Stella della Mole» από το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου (φωτ.: EPA / Alessandro Di Marco)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σκορσέζε δίνει… σκηνοθετικές οδηγίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη

3/06/2026 - 10:10μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος

3/06/2026 - 1:45μμ
Από τη φετινή «Λυσιστράτη» του ΚΘΒΕ (φωτ.: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος / Μike Rafail)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η φετινή διπλή Λυσιστράτη και οι… άλλες

31/05/2026 - 1:27μμ
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Με αυτήν τη φωτογραφία επέλεξε η Εταιρεία Συγγραφέων να αποχαιρετήσει τον σπουδαίο των ελληνικών γραμμάτων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Τα ελληνικά γράμματα έχασαν έναν μεγάλο ποιητή, μελετητή και βιβλιογράφο

30/05/2026 - 8:36μμ
Ο Λευτέρης Πανταζής και η Λένα Κιτσοπούλου (πηγή: aefestival.gr/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Λένα Κιτσοπούλου, μαζί με τον Λευτέρη Πανταζή στις «Βάκχες» του Ευρυπίδη, ετοιμάζονται να ταρακουνήσουν την Αθήνα

29/05/2026 - 7:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΛΑΣ: Τρεις νεαροί συνελήφθησαν στο Ζάππειο για ομοφοβική επίθεση

33 λεπτά πριν
Στη φωτογραφία διακρίνονται (από αριστερά) ο Άντριου Πασχαλίδης  με αθλητική ενδυμασία, ο φυσιοθεραπευτής Τσάρλι Τζούρισιτς, ο Τζον Οικονόμος της «Australian Soccer Weekly» (ASW), ο επιθετικός Ντέιβιντ Μίτσελ και ο αμυντικός Γκράχαμ Τζένινγκς (φωτ.: The Greek Herald)

Άντριου Πασχαλίδης: Από τις σελίδες της εφημερίδας «Ελληνικός Κήρυκας», στην κορυφή των αυστραλιανών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Περιστερίου/Facebook)

Η Ένωση Ποντίων Περιστερίου έδωσε δυναμικό «παρών» σε δύο σημαντικές εκδηλώσεις της πόλης

2 ώρες πριν
Από παλαιότερη εμφάνιση του φαινομένου, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τον Θερμαϊκό (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Έντονο φαινόμενο ευτροφισμού στον Θερμαϊκό: Το φυτοπλαγκτόν κάλυψε το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ακρίτες του Πόντου)

Οι «Ακρίτες του Πόντου» ένωσαν τους ομογενείς της Μελβούρνης μέσα από μια ξεχωριστή φιλανθρωπική δράση

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Διπλό έγκλημα στην Αιγιάλεια: Ο γιος έφερε και τραύμα από αεροβόλο – Μάχη με τον δράστη έδωσε η μητέρα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign