pontosnews.gr
Τρίτη, 14/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυστραλία: Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι πιέζουν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων τους από την πολιτεία της Βικτόρια

Αντιδρούν οι Τούρκοι στην αυστραλιανή πολιτεία και κάνουν λόγο για διχασμό της κοινωνίας

22/10/2024 - 8:28μμ
Αρμένια μητέρα θρηνεί χωρίς δάκρυα τα πέντε νεκρά παιδιά της, στο Χαρπούτ της κεντρικής Μικράς Ασίας (φωτ.: Near East Foundation archives/genocide-museum.am)

Αρμένια μητέρα θρηνεί χωρίς δάκρυα τα πέντε νεκρά παιδιά της, στο Χαρπούτ της κεντρικής Μικράς Ασίας (φωτ.: Near East Foundation archives/genocide-museum.am)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μάχη μέχρι την τελική δικαίωση δίνουν οι ομογενείς στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτόρια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής καθώς και για την αναγνώριση των Γενοκτονιών των Αρμενίων και των Ασσυρίων, στις αρχές του 20ού αιώνα, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την κεμαλική Τουρκία.

Σχετική πρόταση αναμένεται να καταθέσει στο πολιτειακό Κοινοβούλιο η αρχηγός των Πρασίνων στη Βικτόρια Σαμάνθα Ράτναμ, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση πολιτών τουρκικής καταγωγής οι οποίοι ζητούν από Εργατικούς και Φιλελευθέρους να την καταψηφίσουν.

Όπως μεταδίδει η ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος, η ελληνική παροικία ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση υποστήριξης για την αναγνώριση των γενοκτονιών, σε απάντηση των πιέσεων που ασκεί η άλλη πλευρά.

Επιστολές προς την πολιτειακή πρωθυπουργό Τζάσιντα Άλαν, την αντιπολίτευση, πλήθος εκλεγμένων στο πολιτειακό Κοινοβούλιο αλλά και σε μέσα ενημέρωσης έστειλαν μεταξύ άλλων οι: Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, Μέριμνα Ποντίων Κυριών Ωκεανίας, Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλία, Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτόριας, Παμμεσσηνιακή Αδελφότητα «O Παπαφλέσσας», Δίκτυο Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας (FFTN), δρ Παναγιώτης Διαμαντής, αντιπρόεδρος του Australian Institute for Holocaust and Genocide Studies και ο Κώστας Καραμάρκος (υπογράφοντας ως μέλος του Εργατικού Κόμματος εδώ και 35 χρόνια).

Καιρό τώρα πολίτες τουρκικής καταγωγής έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναρτήσεις που κατηγορούν την Ράτναμ για «πολιτικό οπορτσουνισμό», «διαστρέβλωση της ιστορίας» και «μίσος κατά των Τούρκων και των Μουσουλμάνων». Όπως σημειώνουν, Τούρκοι ιστορικοί έχουν τονίσει «εμφατικά» πως στα γεγονότα του 1915 –αναφέρονται στη Γενοκτονία των Αρμενίων– εκατομμύρια άνθρωποι υπέστησαν «δεινά» λόγω του πολέμου και της πείνας, αλλά δεν υπήρξε «γενοκτονία».

Μέχρι σήμερα τη Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων έχουν αναγνωρίσει τρεις πολιτείες, η Νέα Νότια Ουαλία το 1997, η Νότια Αυστραλία το 2009 και η Τασμανία το 2023.

Προσφάτως η Κοινή Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων πέτυχε τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στα σχολεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Στη Βικτόρια φιλοξενούνται περίπου 300.000 Ελληνοαυστραλοί και 60.000 Ελληνοκύπριοι ενώ χιλιάδες είναι οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι απόγονοι επιζώντων ή θυμάτων των γενοκτονιών.

•Διαβάστε εδώ το πλήρες ρεπορτάζ του ομογενειακού μέσου ενημέρωσης Νέος Κόσμος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δευτέρα του Πάσχα στο κοιμητήριο στα Αλωνάκια Κοζάνης, για το ταφικό έθιμο. 13 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΕΡΤ Κοζάνης / Δέσποινα Αμαραντίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζάνη: Το ταφικό έθιμο – Όταν ζωντανοί και νεκροί γίνονται «ένα» τη Δευτέρα του Πάσχα

14/04/2026 - 9:45πμ
(Πηγή: facebook.com/OiProsphygesPontiakosSyllogosBiglaArtas?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Ποντιακό Σύλλογο Βίγλας Άρτας «Οι πρόσφυγες»

13/04/2026 - 9:45μμ
Ο Φωκίων Νέγρης την εποχή που ήταν υπουργός (πηγή: Αρχείο Οικογενείας Θρασύβουλου Ασημάκη Ζαΐμη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Φωκίων Νέγρης: Ο «αριστοκράτης» επιστήμονας πίσω από τον διασημότερο πεζόδρομο της Αθήνας είχε και ποντιακή ρίζα

13/04/2026 - 8:14μμ
(Φωτ.: facebook.com/psmAMACEIA?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με επιτυχία οι «Αυγομαχίες 2026» από τον Ποντιακό Σύλλογο «Αμάσεια» στο Μανιάκι

13/04/2026 - 7:01μμ
Το νέο ΔΣ του ομογενειακού συλλόγου (φωτ.: facebook.com/syllogos.kamiankenargos?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύλλογο Ποντίων Βρυξελλών «Καμίαν’ κ’ εν Αργώς»

13/04/2026 - 4:30μμ
(Φωτ.: youtube.com/Pantelis Toutountzis)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευτέρης Πανταζής: «Ο Λουστράκος» – Ο πρώτος δίσκος του 45 στροφών, που κυκλοφόρησε από την εταιρεία «Εύξεινος Πόντος»

13/04/2026 - 3:35μμ
Οι δύο Πολωνοί κιθαρίστες (πηγή: youtube.com)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΣΠΝ: Μετά τον «Πυρρίχιο» και το «Τη Τρίχας το γεφύριν», η μουσική του Γιάννη Κωνσταντινίδη συναντά την κλασική, μέσω Πολωνίας

13/04/2026 - 1:38μμ
Οι Γιατζιουλήδες είχαν το Selemen Pazarı ως κέντρο των συναλλαγών τους, στο οροπέδιο της Ρεσαδιέ, στο νομό της Τοκάτης (φωτ.: neredekal.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάτζιουλου (Γιατσουλού): Το ηρωικό χωριό της Μελανθίας που «έσβησε» από το χάρτη

13/04/2026 - 10:02πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελλήνων Ντίσελντορφ και περιχώρων «Ο Ξενιτέας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακό γλέντι στο Ντίσελντορφ από τον Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων «Ο Ξενιτέας»

13/04/2026 - 9:35πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων και Περιχώρων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Συγκίνηση για τους Πόντιους Δροσιάς και Μαγούλας κατά την υποδοχή του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα

13/04/2026 - 12:06πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έγκυος γυναίκα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ελλάδα: «Έκρηξη» στις καισαρικές – Πρώτη στην ΕΕ με 62,2% των γεννήσεων

6 λεπτά πριν
Δευτέρα του Πάσχα στο κοιμητήριο στα Αλωνάκια Κοζάνης, για το ταφικό έθιμο. 13 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΕΡΤ Κοζάνης / Δέσποινα Αμαραντίδου)

Κοζάνη: Το ταφικό έθιμο – Όταν ζωντανοί και νεκροί γίνονται «ένα» τη Δευτέρα του Πάσχα

30 λεπτά πριν
Η ψηλάφηση του άπιστου Θωμά διά χειρός Caravaggio (πηγή: commons.wikimedia.org)

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Α’)

54 λεπτά πριν
Ο Τζέι Ντι Βανς μιλά σε δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του από το Ισλαμαμπάντ, μετά τον άκαρπο γύρο συνομιλιών με το Ιράν (φωτ.: EPA / Sohail Shahzad)

ΗΠΑ-Ιράν: Παράθυρο για νέο γύρο συνομιλιών – «Η μπάλα στην Τεχεράνη», λέει ο Βανς

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA/GIAN EHRENZELLER)

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν ζητώ συγγνώμη από τον Πάπα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)

Άστατος καιρός με τοπικές βροχές, ισχυρούς ανέμους και αφρικανική σκόνη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign