pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συνάντηση Ερντογάν-Σολτς: Συνεργασία στα εξοπλιστικά προγράμματα, διαφωνία για το Μεσανατολικό

Τι δήλωσαν οι δύο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη – Ικανοποίηση Σολτς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

19/10/2024 - 8:20μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται τον Όλαφ Σολτς στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Murat Cetinmuhurdar)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται τον Όλαφ Σολτς στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Murat Cetinmuhurdar)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Έργο σε εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς το επίμαχο ζήτημα των προμηθειών Eurofighter στην Τουρκία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε χαρούμενος που οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας κινούνται προς «μια πιο θετική κατεύθυνση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η πορεία θα οδηγήσει σε μόνιμες φιλικές σχέσεις».

Στις από κοινού δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, ωστόσο ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter και τις αντιρρήσεις του Βερολίνου, ο Γερμανός καγκελάριος απάντησε ότι υπάρχει ένα σχέδιο σε πρώιμο στάδιο το οποίο συντονίζει η Βρετανία και συνέχισε λέγοντας ότι «είναι κάτι το οποίο συνεχίζουμε να εξελίσσουμε, το οποίο προχωράει από εκεί (σ.σ. Βρετανία)».

Για το ίδιο θέμα ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι «στις προμήθειες των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας, επιθυμούμε να αφήσουμε πίσω μας ορισμένα από τα προβλήματα του παρελθόντος και να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Θέλω να εκφράσω σήμερα για μία ακόμη φορά ότι εκτιμώ τις προσπάθειες στο θέμα αυτό του αγαπητού μου φίλου Σολτς».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Anadolu, το Βερολίνο έχει εγκρίνει πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και «δεσμεύεται για περισσότερες».

#BREAKING Germany’s Scholz says Berlin recently approved arms sales to NATO ally Türkiye, adding that ‘there will be more’ pic.twitter.com/tyQOM5NkNU

— Anadolu English (@anadoluagency) October 19, 2024

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τη Γερμανία, τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

Διαφωνία για τη Μέση Ανατολή

Στις δηλώσεις των δύο ηγετών φάνηκε πολύ έντονα η διαφωνία τους για τις εξελίξεις για τη Μέση Ανατολή. Ο Όλαφ Σολτς είπε ξεκάθαρα ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις. Υπενθύμισε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Είπε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο, το οποίο αποτελεί την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας εδώ και πολλά χρόνια. «Καταβάλλουμε πάντα προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό» είπε και προσέθεσε ότι τώρα πρέπει να εργαστούμε για μια λύση δύο κρατών, για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι πρέπει να πούμε «στοπ» στο Ισραήλ, «αν δεν το σταματήσουμε η περιοχή δεν πρόκειται να βρει ηρεμία». Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σφαγή. Η δολοφονία 50.000 ανθρώπων μάλλον δεν μας αφήνει να λέμε «καλά τους κάνατε με τα F-35», πρέπει να πούμε «πού το πάτε;».

Μεταναστευτικό, εμπόριο και ακροδεξιά

Στο μεταναστευτικό επίσης εκφράστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους Ερντογάν και Σολτς. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η πόρτα μας ήταν πάντα ανοιχτή για τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας από τη Συρία και είναι ανοιχτή και τώρα. Σε μια τέτοια περίοδο πολέμου, αν υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να έρθουν στην Τουρκία από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τον Λίβανο, έχουμε κρατήσει την πόρτα μας ανοιχτή και για αυτούς». Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και τουρκογενείς Τουρκομάνοι.

Ακόμη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ισλαμοφοβία στην Ευρώπη, ενώ ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στο θέμα από διαφορετική προσέγγιση λέγοντας πως είναι ενάντια σε κάθε εχθρική στάση έναντι θρησκευτικών πεποιθήσεων, συμπεριλαμβάνοντας ρητά σε αυτό και τον αντισημιτισμό και διαχώρισε τους ακραίους ισλαμιστές.

Για το θέμα των θεωρήσεων εισόδου στις χώρες της ζώνης Σένγκεν προς τους Τούρκους πολίτες, ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα παράπονα της τουρκικής πλευράς, αλλά αντέτεινε ότι τα γερμανικά προξενέια ανά τον κόσμο είναι εκείνα που χορηγούν τις περισσότερες βίζες.

Για το διμερές εμπόριο, που βρίσκεται σε ιδιάιτερα ανεπτυγμένο επίπεδο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε ότι ο όγκος εμπορικών συναλλαγών ετησίως είναι 50 δισ. ευρώ ετησίως και έθεσε στόχο το ποσό αυτό να φτάσει τα 60 δισ. ευρώ.

Ο Όλαφ Σολτς παράλληλα προειδοποίησε για την άνοδο της ακροδεξιάς, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε μορφή απάνθρωπου αποκλεισμού, «ούτε ο αντισημιτισμός ούτε η ισλαμοφοβία».

«Άγκυρα και Βερολίνο δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν τις τρομοκρατικές ομάδες, ιδιαίτερα το PKK, τη FETO, που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια και στη Γερμανία» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέναντι σε δημοσιογράφους φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Ειρήνης 2026: Προτεινόμενος ο Τραμπ – 287 υποψηφιότητες σε μια χρονιά έντονων συγκρούσεων

30/04/2026 - 5:26μμ
Δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο αγκυροβολημένο στον κόλπο του Φος-σι-Μερ, στη νότια Γαλλία (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Φρένο στο ράλι του πετρελαίου, αλλά η κρίση ΗΠΑ-Ιράν οδηγείται σε νέα κλιμάκωση

30/04/2026 - 2:26μμ
(Φωτ.: EPA / Larry W. Smith)
ΚΟΣΜΟΣ

Άλμα των τιμών του πετρελαίου στα 125 δολάρια

30/04/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ επιμένει στον ναυτικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και το Ιράν προειδοποιεί για «πρωτοφανή στρατιωτική δράση»

29/04/2026 - 9:44μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο εξετάζεται ως τρομοκρατική ενέργεια – Πιέσεις από το Ισραήλ για άμεσα μέτρα

29/04/2026 - 6:56μμ
(Φωτ.: EPA / Craig Hudson)
ΚΟΣΜΟΣ

Κάρολος Γ’ προς Τραμπ: «Χωρίς τους Βρετανούς, θα μιλούσατε γαλλικά»

29/04/2026 - 3:10μμ
(Φωτ.: truth social)
ΚΟΣΜΟΣ

«Τέρμα το καλό παιδί!»: Ο Τραμπ απειλεί με νέα ανάρτηση τους Ιρανούς καλώντας τους «να βάλουν μυαλό»

29/04/2026 - 1:45μμ
Κατακόρυφη αύξηση έχουν σημειώσει οι τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ. Εδώ εικόνα από πρατήριο της Exxon στην Ουάσινγκτον (DC), τις 20 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ράλι στις τιμές της βενζίνης – Στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

29/04/2026 - 11:02πμ
Σε πρώτο πλάνο ο λογότυπος του ΟΠΕΚ (φωτ.: EPA / Lisi Niesner)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί αποχώρησαν τα Εμιράτα από τον ΟΠΕΚ

28/04/2026 - 11:28μμ
Καπνός υψώνεται έπειτα από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε χωριό του νότιου Λιβάνου, όπως φαίνεται από την Άνω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ, 28 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: «Στον αέρα» η εκεχειρία – Πλήγματα, εκκενώσεις και βαθιά ρήγματα στο εσωτερικό

28/04/2026 - 11:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: YouTube/ Giorgos Ioannidis)

Νέο ποντιακό τραγούδι από τον Γιώργο Ιωαννίδη: Το «Γιαβάς Γιαβάς» είναι ο καρπός της συνεργασίας Λάζου Ιωαννίδη – Σάββα Τσενεκίδη

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Ίλιον: Μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε κατάστημα με ανταλλακτικά, επεκτάθηκε και σε διαμερίσματα

50 λεπτά πριν
Η Παναγία Σουμελά από ψηλά (φωτ.: Anadolu)

Παναγία Σουμελά: Νέα ζητήματα ασφάλειας στο προσκήνιο – Ξανά στο μικροσκόπιο το εμβληματικό μοναστήρι στον Πόντο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Αllwyn)

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου σε ένα μοναδικό challenge στο Allwyn Game Time

1 ώρα πριν
Από την φετινή παράσταση του Εθνικού Θεάτρου (Φωτ.:n-t.gr)

«Βυσσινόκηπος»: Το κύκνειο άσμα του Άντον Τσέχοφ και το διπλό ανέβασμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέναντι σε δημοσιογράφους φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Νόμπελ Ειρήνης 2026: Προτεινόμενος ο Τραμπ – 287 υποψηφιότητες σε μια χρονιά έντονων συγκρούσεων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign