pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

18ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Η Πάτρα φορά τα καλά της και υποδέχεται 4.000 Πόντιους

Καθοριστικός ο ρόλος του Κώστα Πελετίδη – Τι γράφουν τα τοπικά ΜΜΕ, τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου

16/10/2024 - 8:40μμ
(Φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)

(Φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Απόβαση 3.000 Ποντίων στην Πάτρα το σαββατοκύριακο» βλέπει το pelop.gr, «Η Πάτρα υποδέχεται τους Πόντιους» γράφει το dete.gr, «Στα χορευτικά βήματα των Ποντίων – Έρχονται 4.000 Πόντιοι για το 18ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών» είναι ο τίτλος στο thebest.gr.

Ο λόγος φυσικά για τη μεγάλη διοργάνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που φέτος θα …ταρακουνήσει την αχαϊκή πρωτεύουσα, με επίκεντρο το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος».

Από τη μεριά της Αχαΐας, η προσπάθεια φέρει την υπογραφή της Αντιπεριφέρειας Τουρισμού και του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος επιπλέον φέρει (υπερηφάνως, θα λέγαμε) και την ιδιότητα του Ποντίου. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί το βράδυ του Σαββάτου, ενώ την Κυριακή το πρωί, στην πλατεία Γεωργίου, θα παρουσιαστούν χοροί και θα προσφερθούν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα σε όσους παρευρεθούν.

Για τη διοργάνωση δόθηκε την Τρίτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία μίλησαν ο Κώστας Πελετίδης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Προγραμματισμού Αποστόλης Αγγελής.

Ο Κώστας Πελετίδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τον προσφυγικό χαρακτήρα της πόλης του:

«Η Πάτρα υποδέχεται το 18ο παμποντιακό αντάμωμα όντας κι αυτή μια πόλη προσφυγική. Το 1923 υποδέχτηκε 7.500 πρόσφυγες έχοντας μόνιμο πληθυσμό μόλις 52.000 περίπου κατοίκους. Για μένα το αντάμωνα αυτό έχει και συναισθηματική αξία λόγω της ποντιακής μου καταγωγής. Εμείς τότε δεν φύγαμε από τους τόπους μας με τη θέλησή μας.

»Μας ξερίζωσαν! Γίναμε ανταλλάξιμοι! Και το γεγονός ότι 101 χρόνια μετά τη Γενοκτονία υπάρχουν οι Πόντιοι και διατηρούν τον πολιτισμό τους, τα ήθη και έθιμά τους, την ιστορική τους μνήμη, αυτό δείχνει ότι δεν μας έκαμψαν στην ψυχή. Με την ενεργό συμμετοχή όλων μας, ας μην επιτρέψουμε να ξεριζώνονται άλλοι λαοί. Κανείς να μην γίνεται πρόσφυγας για να κερδίζουν κάποιοι άλλοι. Καλούμε όλους στο “Τόφαλος” το Σάββατο στις 6:30 το απόγευμα και στην πλατεία Γεωργίου την Κυριακή το πρωί. Παράλληλα τις μέρες αυτές θα λειτουργήσει κι έκθεση για την προσφυγιά και τον ποντιακό ελληνισμό στα Ψηλά Αλώνια».

Νωρίτερα ο Γ. Βαρυθυμιάδης ευχαρίστησε το Δήμο Πατρέων και αναφέρθηκε προσωπικά στον «φλογερό πατριώτη», όπως τον χαρακτήρισε, Κώστα Πελετίδη, αλλά και στην Περιφέρεια και στην ΠΕΔ και τόνισε ότι με το 18ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών η Ομοσπονδία και τα 470 πρωτοβάθμια σωματεία της θέλουν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην Πάτρα.

Αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και στην τουρκική εισβολή και κατοχή της βόρειας Κύπρου, σημειώνοντας ότι το φετινό Φεστιβάλ στέλνει το μήνυμα «Δεν ξεχνώ».

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο πρόεδρος του σωματείου «Φάρος» Ποντίων Πατρών Δημήτρης Αντωνιάδης, και εκπρόσωποι του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πάτρας, του Συλλόγου Ποντίων Απιδεώνα Αχαΐας και του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/Ένωση Ποντίων Περιστερίου/Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»/Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περηφάνια και παράδοση παρέλασαν οι Πόντιοι για την 25η Μαρτίου

25/03/2026 - 10:03μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου παρέλασαν γεμάτοι περηφάνια για τον Πόντο και την Ελλάδα

25/03/2026 - 7:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Λεωνίδας Τζέκας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πόντος παρέλασε περήφανα στη Λάρισα

25/03/2026 - 5:35μμ
Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη (Mort de Marc Botsaris), από την έκδοση του René Puaux Grèce, «Terre aimée des Dieux». Παρίσι, 1932 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης)
ΠΟΝΤΟΣ

Στη Σάντα η 25η Μαρτίου γινόταν σκηνή μνήμης – Πώς το «Σούλι του Πόντου» τιμούσε το 1821 με θεατρικές παραστάσεις

25/03/2026 - 10:14πμ
(Φωτ.: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το μήνυμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την 25η Μαρτίου 1821: Εκείνοι δεν έσκυψαν το κεφάλι – Ασυμβίβαστοι μέχρι τέλους

25/03/2026 - 9:49πμ
Ο Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός με τη σύζυγό του Θεοδώρα σε μικρογραφία του κτητορικού χρυσοβούλου της Μονής Διονυσίου (φωτ.: commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός: Η μακρόχρονη βασιλεία του σημάδεψε την ακμή της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας

24/03/2026 - 3:44μμ
(Πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη / el.travelogues.gr. Στην γκραβούρα [του 1853], η εσωτερική αυλή του Τεμένους του Σουλτάνου Μπεγιαζίτ Β’ στην Κωνσταντινούπολη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Ακαδημία της Σιωπής»: Μια όμορφη ιστορία σοφίας από το πρώτο τεύχος των «Ποντιακών Φύλλων»

24/03/2026 - 11:00πμ
Ο Τάκης Βαμβακίδης με τη Σοφία Παπάζογλου μετά την παράσταση (πηγή: facebook.com/sofia.papazoglou27)
ΠΟΝΤΟΣ

Σοφία Παπάζογλου: Όλοι οι Πόντιοι κάθε ηλικίας οφείλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και να δουν το «Ροδάφ’νον»

24/03/2026 - 12:46πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χορός και γλέντι μέχρι… τελικής πτώσης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου–Κορδελιού

23/03/2026 - 11:20μμ
Πλήθος πιστών έσπευσε να παρακολουθήσει την ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με κατάνυξη οι Δ΄ Χαιρετισμοί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

23/03/2026 - 9:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου/ EPA/GRAEME SLOAN / POOL)

Ιράν: «Καμία διαπραγμάτευση με ΗΠΑ» – Με «κόλαση» απειλεί ο Τραμπ, αρνητικό στην εκεχειρία το Ισραήλ

4 ώρες πριν
Άποψη της έκθεσης στην Αγιορείτικη Εστία (φωτ.: Αγιορείτικη Εστία)

Θεσσαλονίκη: Παράταση στην έκθεση «Η χώρα της καρδιάς μου. Ο Φώτης Κόντογλου στο Άγιον Όρος» – «Ζωγραφιές της πιο σπάνιας τελειότητος»

4 ώρες πριν
(Φωτ.: GANP/Dimitrios Panagos)

Ο Ελπιδοφόρος υποδέχτηκε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής τον δήμαρχο Νέας Υόρκης Ζόραν Μαμντάνι

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τις πρόβες της παράστασης (φωτ.: Χριστίνα Τσαρδίκου)

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου ταξιδεύουν στην Αργεντινή

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/Ένωση Ποντίων Περιστερίου/Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»/Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες»)

Με περηφάνια και παράδοση παρέλασαν οι Πόντιοι για την 25η Μαρτίου

6 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4.9 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Αισθητός σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign