pontosnews.gr
Τετάρτη, 9/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Σάββα Τσιλφόγλου: Αρπάζανε ανθρώπους και τους δικάζανε και τους καταδικάζανε σε κρεμάλα

Η Ανταλλαγή τον έστειλε στην Ελλάδα, όπου αναγκάστηκε να περπατήσει από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας μέχρι τη Λάρισα για να βρει την οικογένειά του

14/12/2024 - 11:25πμ
Άποψη του Ερζερούμ το 1919 (φωτ.: BANSE, Ewald. Die Türkei, eine moderne Geographie, Hamburg, Georg Westermann /Βιβλιοθήκη ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)

Άποψη του Ερζερούμ το 1919 (φωτ.: BANSE, Ewald. Die Türkei, eine moderne Geographie, Hamburg, Georg Westermann /Βιβλιοθήκη ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Σάββας Τσιλφόγλου γεννήθηκε στον οικισμό Σουλούγκιολ, στα ΝΑ της Νεοκαισάρειας. Οι Έλληνες κάτοικοι του χωριού ήταν περίπου 340 και μιλούσαν ποντιακά. Είχαν έρθει κυρίως από το γειτονικό Σορχούν, ενώ κάποιες οικογένειες προέρχονταν από τα Κοτύωρα (Ορντού) ή από την περιοχή Πουλαμάν (Bolaman). Kύρια ασχολία τους ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία και στον οικισμό, όπου ζούσαν και τέσσερις-πέντε οικογένειες Τούρκων, υπήρχε μικρή εκκλησία του αγίου Χαράλαμπου και μονοθέσιο σχολείο, που συντηρούνταν αποκλειστικά με τις εισφορές των κατοίκων.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Πόλεμος 1914. Εξορίες. Έξοδος. Ο μεγάλος πόλεμος μπήκε άνοιξη του 1914. Πρώτα μας είπανε, μπορείτε να δώσετε πετέλι μέσα σε τρεις μήνες και να μην πάτε στο στρατό.

Πήγανε στο Νίκσαρ και πληρώσανε. Εγώ ήμουνα γραμμένος τέσσερα χρόνια πιο μικρός από την ηλικία μου και δεν παρουσιάστηκα. Ο πατέρας μου και τα δύο αδέλφια μου έπρεπε να πάνε.

Οκτώβριο μήνα ήρθανε τζανταρμάδες και κολλήσανε κάτι κόκκινα χαρτιά και γράφανε πως πληρωμή δε χωράει, δεν ισχύει κι έπρεπε όλοι να παρουσιαστούνε.

Ο πατέρας μου και τ’ αδέλφια μου φύγανε στο Νίκσαρ κι από κει τους διώξανε προς το εσωτερικό της Τουρκίας. Ερζερούμ τους πήγανε, Ντιάρμπεκιρ και Μαλάτεια τους πήγανε. Εγώ, λόγω της ψεύτικης ηλικίας μου, παρέμεινα στο χωριό.

Ήρθε στρατός τούρκικος στα χωριά κι εμένα με πήρανε κοντά τους να τους κάνω διάφορες δουλειές. Με στέλνανε Νίκσαρ κι έφερνα ψωμιά για το στρατό κι άλλες τέτοιου είδους δουλειές. Κακό δεν έπαθα ποτέ κι λίγα τρόφιμα οικονομούσα κι έφερνα στο σπίτι μου.

Το Αρμένικο όταν έγινε και πήρανε όλους τους Αρμένους και τον δικό μας τον Χατζηκουκά μαζί και τους σφάξανε όλους, εμείς πολύ τρομοκρατηθήκαμε, αλλά δε μας πείραξαν καθόλου.

Τέσσερα χρόνια περάσαμε έτσι και το 1918 έγινε Ανακωχή και γυρίσανε πίσω ο πατέρας μου και τα δύο αδέλφια μου. Από το δικό μας χωριό πέντε-έξι απώλειες είχαμε μόνο. Σ’ άλλα χωριά είχε αποδεκατισμό. Στ’ αμελέ ταμπουρού τούς είχανε όλους και υποφέρανε πολύ και από πείνα και από κούραση και ταλαιπωρία. Ψείρα και αρρώστια, πολλοί πεθάνανε.

Από τον πόλεμο είχε αρχίσει το αντάρτικο στα χωριά του Νίκσαρ. Πρώτος βγήκε ένας από το δικό μας χωριό, το Σορχούν, ο Γιακώβ και μαζί του έγινε ομάδα και βγήκανε κι από άλλα χωριά.

Βγαλμένοι ήτανε στο βουνό και από τα χωριά του Έρμπαα ο Αναστάς ο Αράπογλους και ο Αναστάς ο Παπαδόπουλος. Μαζί τους είχανε πάει και λίγοι Αρμεναίοι, όσοι κατάφεραν και τόσκασαν.

Στο αντάρτικο βγήκανε από τα χωριά που ήτανε από το Λυκοπόταμο αριστερά, ανατολικά. Από τα δικά μας χωριά δε βγήκε αντάρτικο. Ελάχιστοι πήγανε. Από το δικό μας χωριό, κανείς.

Στο 1919 που πήρε όλη την εξουσία ο Κεμάλης η κατάσταση αγρίεψε. Έκανε κάτι δικαστήρια που τα λέγανε Ιστικλάλ και αρπάζανε ανθρώπους και τους δικάζανε και τους καταδικάζανε σε κρεμάλα. Και Χριστιανούς παίρνανε και Τούρκους παίρνανε. Κατηγορία ψεύτικη ήτανε η προδοσία. Από το χωριό μας δεν πήρανε κανένα. Έρχονταν τζανταρμάδες και μας πιέζανε να παραδώσουμε όπλα.

Και στα 1921 είχαμε κάνει Πάσχα, πέρασαν ένα δύο μήνες και πρωί-πρωί μια μέρα ήρθε στρατός και σήκωσε όλο το χωριό.

Μας πήγανε Νίκσαρ. Μας βάλανε μέσα στην Αρμένικη εκκλησία. Από κει την άλλη μέρα χωρίσανε τους άντρες και μας πήρανε. Μας πήγανε Σιβάς και από κει Ζάρα. Μας ρωτήσανε τι τέχνη ξέρουμε και μας γράψανε εργάτες.

Αρρώστια πολλή έπεσε απ’ την ψείρα. Έτρεχαν πάνω μας τα ζωύφια. Αρρώστησα βαριά κι εγώ. Στη Ζάρα είχε δύο νοσοκομεία. Ένα έμπαινες δωρεάν, στο άλλο με πληρωμή. Εκεί ούτε περιποίηση είχε, ούτε τίποτα. Εγώ είχα φυλαγμένα μπαγκανότια κι έδωσα τρία μπαγκανότια και με πήρανε στου Στεφάν εφέντη το νοσοκομείο κι έγινα καλά.

Στη Ζάρα ήμαστε και μάθαμε πως ο Βενιζέλος υπόγραψε την Ανταλλαγή με τον Τούρκο και θα φεύγαμε όλοι για την Ελλάδα. Όσοι βρεθήκαμε στη Ζάρα, καμιά τριανταριά νομάτοι ήμαστε, κινήσαμε και πήγαμε Τοκάτ για να κατεβούμε Σαμψούντα.

Στο Τοκάτ μάς βάλανε σε μια εκκλησία, μείναμε λίγες μέρες και φύγαμε για Σαμψούντα. Εκεί άμα φτάσαμε κατεβήκαμε στη σκάλα να μπούμε σε πλοίο να φύγουμε. Είχε κόσμο «μουατζήριδες» μυρμήγκια. Ένα ρώσικο βαπόρι έφευγε και πήγαμε να μπούμε. Οι τζανταρμάδες οι Τούρκοι μάς σταματήσανε και μας είπανε να πάτε πρώτα να διορθώσετε το «βασικά» σας για να μπορείτε να φύγετε. Πεντακόσια άτομα μείναμε. Οι γυναίκες μπήκανε στο ρωσικό βαπόρι και φύγανε. Εμάς μας βάλανε να φτιάξουμε έναν δρόμο. Έξι μήνες μας κράτησαν εκεί. Οι Αμερικάνοι μάς έδιναν συσσίτιο όλο τον καιρό.

Έβγαινε 1922 και εμπήκε 1923. Μπήκανε ύστερα σε πλοίο και φύγαμε. Κανονίσανε πια το «βασικά» μας.

Περάσαμε από Κωνσταντινούπολη, τρεις ώρες μείναμε, αλλάξαμε πλοίο και μ’ ελληνικό βαπόρι ήρθαμε Πειραιά.

Εκεί μας βγάλανε και μας βάλανε σ’ ερείπιο βαπόρι και είπανε θα μείνουμε δεκαπέντε ημέρες για καραντίνα.

Ύστερα μας είπανε: «που θέλετε να πάτε;» και μας φέρανε στον Αστακό. Εκεί από λόγια μάθαμε πως οι οικογένειές μας είναι στη Λάρισα. Ζητήσαμε να μας πάνε εκεί, δεν μας πήγαιναν.

Κινήσαμε με τα πόδια και πήγαμε Αγρίνιο, από κει Αθήνα και από την Αθήνα Λάρισα και βρήκαμε τους δικούς μας. Λίγο καιρό μείναμε Τύρναβο και μας στείλανε Σάτοβο και μας δώσανε κλήρο.

• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Στ’, Μαρτυρίες από τις επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αρμενική οικογένεια από το Μεζιρέχ της ανατολικής Τουρκίας, περίπου το 1910 – από τη συλλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Γουότερταουν της Μασαχουσέτης (φωτ.: ARMENIAN FACES of the PAST - FREE IMAGE EXCHANGE / Donnarose Russian / Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Από το Πιράν στην Αμερική: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Σαρκίς Σαριάν, ο οποίος επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων και κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια του

9/09/2026 - 4:28μμ
(Φωτ.: American School of Classical Studies at Athens (ASCSA) – Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αρχείο Dorothy H. Sutton)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ντόροθι Χόραξ Σάτον: Η Αμερικανίδα που στάθηκε δίπλα σε Έλληνες πρόσφυγες και ορφανά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

8/09/2026 - 8:19μμ
Ο χειρόγραφος πρόλογος του χάρτη που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Βασματζίδης, με βάση μαρτυρίες Ποντίων προσφύγων, για την αποτύπωση των καταστροφών στον Πόντο. Στο κάτω μέρος διακρίνεται η χρονολογία 7 Σεπτεμβρίου 1922 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μπλε, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο: Ο χάρτης που κατέγραψε την καταστροφή του Πόντου

7/09/2026 - 9:58πμ
Υπόμνημα προς τον ναύαρχο Σερ Τζ. Μ. ντε Ρόμπεκ, 3 Σεπτεμβρίου 1920. Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Σώστε μας από την εξόντωση»: Το ποντιακό υπόμνημα για ανεξαρτησία και βρετανική προστασία

3/09/2026 - 8:27μμ
Παιδιά από την Αρμενία περιμένουν μέσα στο χιόνι για να μπουν στην «Πόλη των Ορφανών», το 1915 (φωτ.: Armin T. Wegner, 1915 – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Έμεινα πάνω στο πτώμα της μητέρας μου»: Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ρεχάν Μανούκ Μανουκιάν που επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων

1/09/2026 - 9:28μμ
Η πρώτη σελίδα του τρισέλιδου κρυπτογραφήματος της 27ης Αυγούστου 1919 για την κατάσταση των Ελλήνων του Πόντου και της Αρμενίας (πηγή τεκμηρίου: Ψηφιακό Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου / Μουσείο Μπενάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

27 Αυγούστου 1919: Οι 60.000 «Έλληνες της Αρμενίας» που ζητούσαν σωτηρία στην Ελλάδα

27/08/2026 - 9:16μμ
Από το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Τούρκου ακαδημαϊκού Τανέρ Ακτσάμ με τίτλο «Empire of Violence: A New History of the Armenian Genocide»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Empire of Violence»: Νέο βιβλίο του Τανέρ Ακτσάμ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

27/08/2026 - 2:29μμ
Πρόσφυγες από τη Νικομήδεια εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία με τα υπάρχοντά τους, το 1921 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κίος: Το πλοιάριο με τους 14 τσέτες και οι πρόσφυγες που αναγνώρισαν «τους δολοφόνους των δικών τους»

17/08/2026 - 9:52πμ
(Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ· εικαστική σύνθεση: ΓΒ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρπαγή των φουντουκιών στον Πόντο: Με απειλή θανάτου πήραν τη σοδειά των Ελλήνων

12/08/2026 - 9:44μμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η γάτα με το όνομα Σμαράγδι εμφανίζεται ήρεμη, καθισμένη στο μαξιλάρι της, σε αυτό το ψηφιδωτό που βρέθηκε στο Αδραμύττιο (φωτ.: H. M. Özgen / Adramytteion Research Archive)

Η «Σμαράγδι» και ο «Ωκεανός»: Ελληνικά ονόματα σε ψηφιδωτό 1.800 ετών στο Αδραμύττιο

6 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Δημοτικά σχολεία: Η Ελλάδα έχει τους λιγότερους μαθητές ανά εκπαιδευτικό στην ΕΕ – Τι δείχνει η αναλογία 7,4 προς 1

30 λεπτά πριν
Αρμενική οικογένεια από το Μεζιρέχ της ανατολικής Τουρκίας, περίπου το 1910 – από τη συλλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Γουότερταουν της Μασαχουσέτης (φωτ.: ARMENIAN FACES of the PAST - FREE IMAGE EXCHANGE / Donnarose Russian / Facebook)

Από το Πιράν στην Αμερική: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Σαρκίς Σαριάν, ο οποίος επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων και κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια του

54 λεπτά πριν
Το λεωφορείο που έπεσε σε στάση, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Θεσσαλονίκη: Λεωφορείο εμβόλισε δεύτερο αστικό στη στάση – Σε σοβαρή κατάσταση 21χρονη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Έμβρυο που είχε κρυοσυντηρηθεί για 22 χρόνια οδήγησε στη γέννηση ενός υγιέστατου κοριτσιού

2 ώρες πριν
Η ιστορική εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής και ιερά κειμήλια λιτανεύονται στους δρόμους της Καβάλας, 104 χρόνια μετά τη μεταφορά της από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης (φωτ.: Facebook / Θρακική Εστία Καβάλας)

Καβάλα: Η εικόνα που διέσωσαν οι πρόσφυγες της Σηλυβρίας το 1922 λιτανεύτηκε ξανά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV