pontosnews.gr
Τρίτη, 5/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέα Σμύρνη: Ένας αιώνας προσφυγιάς μέσα από ποντιακούς χορούς, τραγούδια, και μια καθηλωτική ομιλία του Βλάση Αγτζίδη

Εκδήλωση από την Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα» και το Δήμο Ν. Σμύρνης

28/09/2024 - 5:21μμ
Ο Βλάσης Αγτζίδης μιλά στην εκδήλωση «Ένας αιώνας προσφυγιάς από την εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης» (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»)

Ο Βλάσης Αγτζίδης μιλά στην εκδήλωση «Ένας αιώνας προσφυγιάς από την εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης» (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ποντιακούς χορούς, τραγούδια και μια καθηλωτική ομιλία του Βλάση Αγτζίδη είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση με τίτλο «Ένας αιώνας προσφυγιάς από την εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης», που έγινε στο πλαίσιο των Ιωνικών Γιορτών του Δήμου Νέας Σμύρνης, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.

Η εκδήλωση στο άλσος της πόλης, που διοργανώσαν η Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα» και ο Δήμος Ν. Σμύρνης ξεκίνησε με χαιρετισμό της αντιδημάρχου Μαριαλένας Αγγελίδου και το θερμό καλωσόρισμα της προέδρου του συλλόγου Ράνιας Χρυσοχοΐδου.

Ακολούθησε η ομιλία του Βλάση Αγτζίδη ο οποίος περιέγραψε την πορεία των Πόντιων προσφύγων στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο καθηγητής επικεντρώθηκε στα χαρακτηριστικά των τριών προσφυγικών γενεών: Η πρώτη χαρακτηρίστηκε από την έντονη νοσταλγία, συσπειρώθηκε σε κοινότητες ώστε να αντιμετωπιστούν με αλληλεγγύη τα προβλήματα επιβίωσης και εμφάνισε το φαινόμενο της ανάκλησης εκείνων των πολιτιστικών στοιχείων που θύμιζαν τον χαμένο Πόντο. Προσπάθησε να επανασυστήσει τους μνημονικούς τόπους, τα μεγάλα μοναστήρια του Πόντου, και ίδρυσε το 1927 την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, η έδρα της οποίας βρίσκεται σήμερα στη Ν. Σμύρνη. Ίδρυσε τους πρώτους ποντιακούς συλλόγους και εξέδωσε περιοδικά από την εποχή του Μεσοπολέμου, βάζοντας έτσι τις βάσεις για την επιβίωση της ποντιακής ιστορικής μνήμης.

Η δεύτερη γενιά ήταν η ενσωματωμένη γενιά στον ελλαδικό χώρο.

Συνέχισε την παράδοση που δημιούργησε η πρώτη, παρότι ανδρώθηκε στο δυστοπικό περιβάλλον της Κατοχής, του Εμφυλίου, καθώς και της δύσκολης μετεμφυλιακής περιόδου. Είναι η γενιά που βίωσε έντονα το φαινόμενο της μετανάστευσης στις βιομηχανικές χώρες της Δύσης.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση με τίτλο «Ένας αιώνας προσφυγιάς από την εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης» (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»)

Η τρίτη γενιά ήταν η γενιά της διεκδίκησης. Αυτή που ανάδειξε το δικαίωμα των προσφυγικών πληθυσμών της Μικρασιατικής Καταστροφής να απαιτήσουν την ένταξη και της δικιάς του ιστορικής εμπειρίας στο συλλογικό αφήγημα του σύγχρονου ελληνισμού.

Μετά την ομιλία σειρά πήραν η μουσική και οι χοροί σε ένα καλλιτεχνικό αφιέρωμα στο οποίο συμμετείχαν ο Γ. Φωτιάδης στη λύρα, ο Φ. Κοζυράκης στο τραγούδι και στη λύρα, Π. Φωτιάδης στο λαούτο και Γ. Μουρατίδης στο νταούλι, οι οποίοι συνόδευσαν τη χορωδία της Ένωσης υπό τη διεύθυνση της μουσικολόγου Δ. Κανάκη-Χρυσοχοΐδου και τις τρεις χορευτικές ομάδες της, και γοήτευσαν τους θεατές ταξιδεύοντάς τους σε κάθε περιοχή του Πόντου.

Οι μικροί χορευτές συγκίνησαν, όπως και η αφιέρωση του χορού Σέρρα στη μαρτυρική Κύπρο που εδώ και 50 χρόνια παραμένει διχασμένη από την παράνομη εισβολή και κατοχή από τον κοινό μας θύτη, τους Τούρκους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης Γιώργος Κουτελάκης, η τ. δήμαρχος και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Αγ. Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και εθνοτοπικών σωματείων, και οι ερμηνευτές Μήδεια Χουρσουλίδου και Παύλος Καρποδίνης.

• Με πληροφορίες και φωτογραφίες από την Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απεικόνιση της μορφής που θα έχει το αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μνημείο στο Παραλίμνι της Δερύνειας (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Κύπρος τιμά τη 19η Μαΐου με συγκλονιστικές εκδηλώσεις μνήμης – Πολυήμερη αποστολή από το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»

4/05/2026 - 9:10μμ
Από την εκδήλωση «Η πορεία των συλλόγων στην κοινωνία του σήμερα» (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Αργοναύτες» Κιλκίς: Όσα συζητήθηκαν στην εκδήλωση «Η πορεία των συλλόγων στην κοινωνία του σήμερα»

4/05/2026 - 5:25μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αιμοδοσία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

4/05/2026 - 4:28μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: «Όχι» στην ονοματοδοσία πάρκου «Γιάννης Μπουτάρης» στη Θεσσαλονίκη

4/05/2026 - 1:24μμ
Εικόνα από τελετή μνήμης για το 1,5 εκατομμύριο Αρμενίους που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους Οθωμανούς στις αρχές του 20ού αιώνα, στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων Τσιτσερνακαμπέρντ στο Γερεβάν της Αρμενίας (φωτ.: EPA/ Narek Aleksanyan)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Τα λουλούδια στο Τσιτσερνακαμπέρντ αποκτούν νέα ζωή – Από τη θλίψη στη μνήμη

4/05/2026 - 9:55πμ
Το Πάρκο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού Ροδίτη σε εκδηλώσεις το 2022 (φωτ.: kozan.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

3/05/2026 - 10:32μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Μελισσίων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Μια διάλεξη που φωτίζει θέατρο και Τύπο στον Πόντο και τη Ρωσία

3/05/2026 - 3:14μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ροδάφ’νον»: Οι πόλεις που ετοιμάζονται να απολαύσουν τη συγκλονιστική παράσταση του Τάκη Βαμβακίδη

3/05/2026 - 2:15μμ
Πανό στο δημαρχείο Κατερίνης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, το 2021 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κατερίνη: Ενωμένοι οι ποντιακοί σύλλογοι τη 19η Μαΐου – Κοινό μήνυμα μνήμης αντί για αποσπασματικές δράσεις

3/05/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς ανεβάζει την παράσταση των Ρέππα-Παπαθανασίου, «Ουστ από ’δω (Ράους)»

3/05/2026 - 12:14πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ στην οροφή του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA / Will Oliver)

Συναγερμός στην Ουάσιγκτον: Lockdown στον Λευκό Οίκο μετά από πυροβολισμούς κοντά στο προεδρικό μέγαρο

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/Sebastian Willnow / dpa / AFP)

Λειψία: 33χρονος Γερμανός με ψυχολογικά προβλήματα και γνωστός στις Αρχές ο οδηγός του αυτοκινήτου που έπεσε πάνω σε πλήθος

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Όμιλος ΦΙΛΠΑ Τσιπλακούλη Λάρισα)

Πεντοζάλι και κρητική παράδοση στην καρδιά της Times Square

4 ώρες πριν
Τελετή απονομής τιμητικής διάκρισης για την "Προστασία της Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς" στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον Δήμο Αθηναίων, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, Δευτέρα 4 Μαΐου 2026.  (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με μετάλλιο Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Αγωνία για τη Ιρανή Νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί – Οι εκκλήσεις της οικογένειάς της για άμεση μεταφορά της σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο

5 ώρες πριν
Η Ελεάννα Φινοκαλιώτη (φωτ.: anamniseis.net)

Αστόρια: Μαγική βραδιά για την ομογένεια με αφιέρωμα στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign