pontosnews.gr
Τρίτη, 1/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα Φροντιστήρια των Ελλήνων του Πόντου – Υψηλού επιπέδου μόρφωση σε δύσκολους καιρούς

Εκπαιδευτικά ιδρύματα με διαφορετικό ρόλο από αυτόν που έχουν σήμερα τα φροντιστήρια

11/09/2024 - 9:42πμ
Σανταίοι μαθητές του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας κατά το σχολικό έτος 1910-1911 (πηγή: Facebook / Ψηφιακή Σάντα)

Σανταίοι μαθητές του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας κατά το σχολικό έτος 1910-1911 (πηγή: Facebook / Ψηφιακή Σάντα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας θεωρούνται εδώ και δεκαετίες τα φροντιστήρια στην Ελλάδα, με σημαντικό ρόλο στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και στην προετοιμασία για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση.

Πίσω στον 19ο αιώνα μέχρι και τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Ελλήνων, τον τίτλο Φροντιστήριον έφεραν σπουδαία ελληνικά εκπαιδευτήρια στον Πόντο, τα οποία λειτούργησαν και ως συνεκτικός κρίκος του ελληνικού στοιχείου, παρέχοντας υψηλού επιπέδου μόρφωση.

Τα Φροντιστήρια Τραπεζούντας, Αργυρούπολης και Χερσώνος υπήρξαν πραγματικοί φάροι. Από τις αίθουσες τους πέρασαν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, ενώ είχαν και μεγάλους ευεργέτες.

Ελληνικόν Φροντιστήριον Τραπεζούντος

Ιδρύθηκε το 1682 από τον Σεβαστό Κυμινήτη και με μια μικρή διακοπή λειτούργησε έως τον ξεριζωμό. Μεταξύ των μεγάλων ευεργετών του συγκαταλέγονται και οι ποντιακής καταγωγής ηγεμόνες της Μολδοβλαχίας Υψηλάντες και Μουρούζηδες που το ενίσχυσαν ποικιλότροπα, ιδίως κατά το 18ο αιώνα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν το διεύθυνε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος-Κυριακίδης, αναγνωρίστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως ισότιμο με τα ελληνικά γυμνάσια.

Η προσφορά του στην ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου της ευρύτερης περιοχής του Πόντου είναι ανυπολόγιστη – κυρίως από αυτό προέρχονταν οι δάσκαλοι για τα ελληνικά σχολεία.

Διακριτικά μαθητών Φροντιστηρίου
Τραπεζούντας (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Προς το τέλος του 19ου, αρχές του 20ού αιώνα εξασφαλίστηκαν οι συνθήκες και οι αναγκαίοι όροι για τη μόνιμη λειτουργία του στο νέο σύγχρονο διδακτήριο που άρχισε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 1902 υπό τη διεύθυνση του Ματθαίου Παρανίκα.

Από αυτή την περίοδο και εξής στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας περιλαμβάνονταν τα σχολεία: α) Κεντρικόν Δημοτικόν Σχολείον, β) Σχολαρχείον, γ) Γυμνάσιον.

Ελληνικόν Φροντιστήριον Αργυρουπόλεως

Το γνωστότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Πόντου, μετά το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Κατά πολλούς, η ίδρυση του ανάγεται στα τέλη του 15ου αιώνα, έπειτα από την άλωση της πρωτεύουσας του Πόντου, άποψη που μάλλον δεν ευσταθεί.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ήταν σε λειτουργία το 1870, κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου.

Σε μια αναφορά του 1911, του Αναστάσιου Οικονομίδη, γενικού γραμματέα του Συλλόγου «Ο Κυριακίδης», τονίζεται ότι «από του έτους 1870, όπερ αποτελεί νέαν, ούτως ειπείν, εποχήν της ιστορίας της πατρίδος [σ.σ. της Αργυρούπολης], νέαν αφετηρίαν της εμφυτεύσεως αύθις και καλλιεργείας εν τη μικρά πλην φιλομούσω ημών πατρίδι, του καλλικάρπου και φεροβίου δένδρου της παιδείας, από της ενδόξου εκείνης εποχής καθ΄ ήν εν τω μικρώ της πατρίδος ορίζοντι εμεσουράνει τηλαυγής και αιγλήεις αστήρ πρώτου μεγέθους».

Ενδεικτικό που έχει στο αρχείο της η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως

Την καλύτερη οργάνωσή του την απέκτησε όταν τη διεύθυνση ανέλαβε ο καταγόμενος από τη Χαλδία λόγιος Γεώργιος Παπαδόπουλος-Κυριακίδης, ο οποίος και ονόμασε τη σχολή Φροντιστήριο.

Το κτήριό του θεμελιώθηκε τον Ιούνιο του 1872, στην εορτή των Αγίων Πάντων, όταν ήταν σουλτάνος ο Αμπντούλ Αζίζ Χαν και μητροπολίτης Χαλδίας ο Γερβάσιος Σουμελίδης – ο τελευταίος βοήθησε οικονομικά εκποιώντας εκκλησιαστικά κειμήλια και αφιερώματα των ναών της πόλης.

Το Φροντιστήριο Αργυρούπολης –που ισοδυναμούσε με τριτάξιο γυμνάσιο– ξεκίνησε με διτάξιο ελληνικό τμήμα και γραμματοδιδασκαλείο που χωριζόταν σε συνδιδακτικό και αλληλοδιδακτικό. Στη συνέχεια χωρίστηκε σε τρία τμήματα: ελληνικό, παιδαγωγείο και νηπιαγωγείο, για να καταλήξει σε δημοτικό σχολείο, σχολαρχείο και γυμνάσιο.

Ελληνικόν Φροντιστήριον Χερσώνος

Ιδρύθηκε από τον Ηλία Κανδήλη (ή Κανδήλογλου) το 1785. Επειδή κινδύνευε η ζωή του από τους Τούρκους της Τραπεζούντας κατέφυγε στη Χερσώνα, πόλη στην οποία υπήρχαν πολλοί Έλληνες, Πόντιοι και μη, έπειτα από παράκληση των οποίων ίδρυσε το φροντιστήριο.

Δίδαξε σ’ αυτό κατά διαστήματα έως το 1802. Στη διεύθυνση της σχολής τον διαδέχτηκαν αργότερα οι μαθητές του Θεόδωρος Τραπεζούντιος και Γεώργιος Στρατηγόπουλος.

Με την υπογραφή του Παλαμά

• Με πληροφορίες από την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/omilos.pontion.xorefton.kavalas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμική παρουσία του Ομίλου Ποντίων Χορευτών Καβάλας στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση Χορευτικών Ομάδων στη Λάρισα

1/09/2026 - 5:32μμ
(Φωτ.: facebook.com/nick.kommatidis?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ποντιακή λύρα και νταούλι αρχίζουν τα μαθήματα χορού στην Ένωση Ποντίων Πανοράματος

1/09/2026 - 4:00μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Το νόημαν τη ζωής…»: Η ποντιακή σάτιρα ανεβαίνει στη σκηνή της Κατερίνης

1/09/2026 - 11:19πμ
(Φωτ. αρχείου: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Κοντεύει η ώρα για το 20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Ζητούνται εθελοντές!

1/09/2026 - 10:24πμ
Πόντιοι στην Α' Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 1926 (φωτ.: Γιώργος Βαφιαδάκης / ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΔΕΘ 1926: Τα προικιά του Πόντου και ο πρωτοπόρος μελισσοκόμος από τη Σάντα

1/09/2026 - 9:57πμ
Ο Γιουσούφ Τζεμάλ Κεσκίν στο εξώφυλλο του δίσκου «Poyraz» (πηγή: kitantik.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιουσούφ Τζεμάλ Κεσκίν: Ένας παραδοσιακός οργανοπαίκτης των Σουρμένων που τραγουδά ποντιακά

31/08/2026 - 8:58μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

1ο θερινό σινεμά και Sleep Over από τους «Ακρίτες» Πολυκάστρου & Περιχώρων

31/08/2026 - 8:30μμ
Τα «Γεράκια» της Γερακαρούς στο φεστιβάλ «Folk Friends Together» (πηγή: Δήμος Λαγκαδά)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Δακρύσαμε όταν ακούστηκε η Γερακαρού»: Ποντιακοί χοροί από τα «Γεράκια» στη Ρουμανία

31/08/2026 - 8:02μμ
Ο Αθανάσιος «Σάκης» Ζαντίδης, ο Πόντιος εκπαιδευτικός, μεταφραστής και άνθρωπος του πολιτισμού που συνέδεσε τη ζωή του με την ελληνόγλωσση παιδεία στη Μελβούρνη (πηγή: Νέος Κόσμος)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τα Κάτω Πορόια στη Μελβούρνη: Ο Πόντιος που έμαθε αγγλικά στα 22 και δίδαξε ελληνικά σε γενιές ομογενών

31/08/2026 - 1:44μμ
(Φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα χρονιά με παράδοση και πολιτισμό για τους Πόντιους της Γλυφάδας

30/08/2026 - 9:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης (φωτ.: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)

«Από τον Πόντο στον Ήλιο»: Το ντουέτο-έκπληξη του  Ματθαίου Τσαχουρίδη στο Φεστιβάλ «Παρά θίν’ αλός», στην Καλαμαριά

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταδικάστηκαν 19 άτομα για απάτη με τις επιδοτήσεις

48 λεπτά πριν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του SCO στο Μπισκέκ του Κιργιστάν (Φωτ.: EPA/Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Kremlin pool)

Τα είπαν Ερντογάν και Πούτιν στο Κιργιστάν: Στο επίκεντρο οι νέοι πυρηνικοί σταθμοί στην Τουρκία

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)

90χρονος οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα της Αττικής Οδού

2 ώρες πριν
Άποψη της Σμύρνης πριν την Καταστροφή (πηγή: mytilene.gr)

«Αλαργινό μου γιασεμί»: Μουσικοχορευτική παράσταση από την Ένωση Σμυρναίων Νίκαιας & Πειραιώς

2 ώρες πριν
Εικόνα από την 60ή «Ημέρα του Αριστοτέλη» στη Ρίγα της Λετονίας (φωτ.: aristotelis.lv)

60 χρόνια «Ημέρα του Αριστοτέλη»: Η μεγάλη γιορτή του Πανεπιστημίου της Λετονίας – «Μίλησε» ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV