pontosnews.gr
Σάββατο, 8/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα Φροντιστήρια των Ελλήνων του Πόντου – Υψηλού επιπέδου μόρφωση σε δύσκολους καιρούς

Εκπαιδευτικά ιδρύματα με διαφορετικό ρόλο από αυτόν που έχουν σήμερα τα φροντιστήρια

11/09/2024 - 9:42πμ
Σανταίοι μαθητές του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας κατά το σχολικό έτος 1910-1911 (πηγή: Facebook / Ψηφιακή Σάντα)

Σανταίοι μαθητές του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας κατά το σχολικό έτος 1910-1911 (πηγή: Facebook / Ψηφιακή Σάντα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας θεωρούνται εδώ και δεκαετίες τα φροντιστήρια στην Ελλάδα, με σημαντικό ρόλο στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και στην προετοιμασία για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση.

Πίσω στον 19ο αιώνα μέχρι και τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Ελλήνων, τον τίτλο Φροντιστήριον έφεραν σπουδαία ελληνικά εκπαιδευτήρια στον Πόντο, τα οποία λειτούργησαν και ως συνεκτικός κρίκος του ελληνικού στοιχείου, παρέχοντας υψηλού επιπέδου μόρφωση.

Τα Φροντιστήρια Τραπεζούντας, Αργυρούπολης και Χερσώνος υπήρξαν πραγματικοί φάροι. Από τις αίθουσες τους πέρασαν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, ενώ είχαν και μεγάλους ευεργέτες.

Ελληνικόν Φροντιστήριον Τραπεζούντος

Ιδρύθηκε το 1682 από τον Σεβαστό Κυμινήτη και με μια μικρή διακοπή λειτούργησε έως τον ξεριζωμό. Μεταξύ των μεγάλων ευεργετών του συγκαταλέγονται και οι ποντιακής καταγωγής ηγεμόνες της Μολδοβλαχίας Υψηλάντες και Μουρούζηδες που το ενίσχυσαν ποικιλότροπα, ιδίως κατά το 18ο αιώνα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν το διεύθυνε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος-Κυριακίδης, αναγνωρίστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως ισότιμο με τα ελληνικά γυμνάσια.

Η προσφορά του στην ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου της ευρύτερης περιοχής του Πόντου είναι ανυπολόγιστη – κυρίως από αυτό προέρχονταν οι δάσκαλοι για τα ελληνικά σχολεία.

Διακριτικά μαθητών Φροντιστηρίου
Τραπεζούντας (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Προς το τέλος του 19ου, αρχές του 20ού αιώνα εξασφαλίστηκαν οι συνθήκες και οι αναγκαίοι όροι για τη μόνιμη λειτουργία του στο νέο σύγχρονο διδακτήριο που άρχισε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 1902 υπό τη διεύθυνση του Ματθαίου Παρανίκα.

Από αυτή την περίοδο και εξής στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας περιλαμβάνονταν τα σχολεία: α) Κεντρικόν Δημοτικόν Σχολείον, β) Σχολαρχείον, γ) Γυμνάσιον.

Ελληνικόν Φροντιστήριον Αργυρουπόλεως

Το γνωστότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Πόντου, μετά το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Κατά πολλούς, η ίδρυση του ανάγεται στα τέλη του 15ου αιώνα, έπειτα από την άλωση της πρωτεύουσας του Πόντου, άποψη που μάλλον δεν ευσταθεί.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ήταν σε λειτουργία το 1870, κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου.

Σε μια αναφορά του 1911, του Αναστάσιου Οικονομίδη, γενικού γραμματέα του Συλλόγου «Ο Κυριακίδης», τονίζεται ότι «από του έτους 1870, όπερ αποτελεί νέαν, ούτως ειπείν, εποχήν της ιστορίας της πατρίδος [σ.σ. της Αργυρούπολης], νέαν αφετηρίαν της εμφυτεύσεως αύθις και καλλιεργείας εν τη μικρά πλην φιλομούσω ημών πατρίδι, του καλλικάρπου και φεροβίου δένδρου της παιδείας, από της ενδόξου εκείνης εποχής καθ΄ ήν εν τω μικρώ της πατρίδος ορίζοντι εμεσουράνει τηλαυγής και αιγλήεις αστήρ πρώτου μεγέθους».

Ενδεικτικό που έχει στο αρχείο της η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως

Την καλύτερη οργάνωσή του την απέκτησε όταν τη διεύθυνση ανέλαβε ο καταγόμενος από τη Χαλδία λόγιος Γεώργιος Παπαδόπουλος-Κυριακίδης, ο οποίος και ονόμασε τη σχολή Φροντιστήριο.

Το κτήριό του θεμελιώθηκε τον Ιούνιο του 1872, στην εορτή των Αγίων Πάντων, όταν ήταν σουλτάνος ο Αμπντούλ Αζίζ Χαν και μητροπολίτης Χαλδίας ο Γερβάσιος Σουμελίδης – ο τελευταίος βοήθησε οικονομικά εκποιώντας εκκλησιαστικά κειμήλια και αφιερώματα των ναών της πόλης.

Το Φροντιστήριο Αργυρούπολης –που ισοδυναμούσε με τριτάξιο γυμνάσιο– ξεκίνησε με διτάξιο ελληνικό τμήμα και γραμματοδιδασκαλείο που χωριζόταν σε συνδιδακτικό και αλληλοδιδακτικό. Στη συνέχεια χωρίστηκε σε τρία τμήματα: ελληνικό, παιδαγωγείο και νηπιαγωγείο, για να καταλήξει σε δημοτικό σχολείο, σχολαρχείο και γυμνάσιο.

Ελληνικόν Φροντιστήριον Χερσώνος

Ιδρύθηκε από τον Ηλία Κανδήλη (ή Κανδήλογλου) το 1785. Επειδή κινδύνευε η ζωή του από τους Τούρκους της Τραπεζούντας κατέφυγε στη Χερσώνα, πόλη στην οποία υπήρχαν πολλοί Έλληνες, Πόντιοι και μη, έπειτα από παράκληση των οποίων ίδρυσε το φροντιστήριο.

Δίδαξε σ’ αυτό κατά διαστήματα έως το 1802. Στη διεύθυνση της σχολής τον διαδέχτηκαν αργότερα οι μαθητές του Θεόδωρος Τραπεζούντιος και Γεώργιος Στρατηγόπουλος.

Με την υπογραφή του Παλαμά

• Με πληροφορίες από την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

7/08/2026 - 9:35μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 10:46μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Σχέδιο διάσωσης για δύο ιστορικά ορθόδοξα μοναστήρια της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στο αεροδρόμιο της Ρόδου: Η παράδοσή μας «πέταξε» σε όλο τον κόσμο

6/08/2026 - 2:32μμ
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Πρασινάδα Δράμας (φωτ.: Βασίλης Λωλίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πόντιοι πρόσφυγες στην Πρασινάδα Δράμας – Η ιστορική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 1:41μμ
Ο Πύργος στα δυτικά της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας (φωτ.: Θωμαΐδα Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/
users/torstensimon-5039407/)

Τεχνολογία: Από το 5G στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και του 6G

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/profile.php/Thermaikos Korinou)

Παραδοσιακή μουσική βραδιά «Θράκη – Μακεδονία – Πόντος» από τον Θερμαϊκό Κορινού

52 λεπτά πριν
Εικόνα από την περιοχή του Λυκαβηττού όπου εντοπίστηκε η σορός (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Λυκαβηττός: Εντοπισμός ανθρώπινης σορού σε σπηλιά στους Αγίους Ισιδώρους

1 ώρα πριν
Κύματα στις βόρειες ακτές του Λασιθίου (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Συναγερμός για ανέμους έως 9 μποφόρ και θερμοκρασίες έως 39 βαθμούς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Διάψευση της ΕΛΑΣ για αναφορές περί απόπειρας προσέγγισης ανήλικης στην Κρήτη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας Εφήβων Νεανίδων: Ασημένιο οι Χιώτης, Αλεξίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign