pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ξύπνα λεβέντη μου τσολιά

Του Σάββα Καλεντερίδη

18/08/2024 - 5:43μμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/marclou)

(Φωτ.: pixabay.com/el/users/marclou)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Τουρκία δεν νιώθει την ανάγκη να κρύψει τα σχέδιά της, που είναι ο έλεγχος του μισού Αιγαίου και η κατάληψη των ελληνικών νησιών που βρίσκονται σ’ αυτό.

Ας ξεκινήσουμε από την ίδρυση της 16ης Πτέρυγας Μάχης στο αεροδρόμιο του Ντάλαμαν, το οποίο από το 1985 μέχρι τώρα ήταν αεροδρόμιο διασποράς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Τα αεροσκάφη που στάθμευαν εκεί είχαν αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης στο τρίγωνο Ρόδος-Κρήτη-Κύπρος και στις εφαπτόμενες περιοχές.

Τώρα, με την ίδρυση μιας νέας πτέρυγας μάχης, θα σταθμεύουν στην αεροπορική βάση τουλάχιστον δύο μοίρες αεροσκαφών F-16 καθώς και μαχητικά τουρκικής κατασκευής HÜRJET, όταν αρχίσει η παραγωγή τους. Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι στο εν λόγω αεροδρόμιο εδρεύει ήδη και η Διοίκηση Αεροπορίας του Πολεμικού Ναυτικού, με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Akıncı ve Aksungur.

Με την ενεργοποίηση και της νεοϊδρυθείσας 16ης Πτέρυγας Μάχης, η Τουρκία αποκτά σημαντικές δυνατότητες ελέγχου της περιοχής των Δωδεκανήσων και του θαλάσσιου και εναέριου χώρου που περικλείεται στο τρίγωνο Ρόδος-Κρήτη-Κύπρος.

Με τη δύναμη της αεροπορικής βάσης του Νταλαμάν, στην οποία πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη ναυτική δύναμη που εδρεύει στη ναυτική βάση του Ακσάζ, παρά την Μαρμαρίδα και απέναντι από τη Ρόδο, η Τουρκία έχει ως στόχο να υπερασπιστεί στο πεδίο το τουρκολυβικό μνημόνιο και την
«Γαλάζια Πατρίδα», όπως έκανε πρόσφατα στο επεισόδιο της Κάσου.

Όμως οι σχεδιασμοί της Τουρκίας δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του επροσώπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, εγκρίθηκε και τέθηκε σε ισχύ η απόφαση για την ίδρυση του Σώματος Στρατού Αμφιβίων Δυνάμεων, με έδρα την περιοχή Νάρα, των Δαρδανελίων (Τσανάκκαλε). Η απόφαση αυτή οδηγεί στην αναδιοργάνωση των αμφιβίων δυνάμεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, που μέχρι τώρα ήταν δυνάμεως ταξιαρχίας και έχει έδρα στο Ναύσταθμο της Φώκαιας.

Τώρα, με την ίδρυση του Σώματος Στρατού Αμφιβίων Δυνάμεων, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό προχωρά στην ίδρυση άλλων δύο ταξιαρχιών πεζοναυτών. Η μια με έδρα τη Φώκαια, η άλλη με έδρα την ναυτική βάση του Ακσάζ (Μαρμαρίδα) και η άλλη πιθανόν στην έδρα του Σώματος Στρατού Αμφιβίων Δυνάμεων, στη Νάρα των Δαρδανελίων.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία διεξάγει εδώ και δεκαετίες την μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση «Efes», η οποία αφορά κατάληψη νήσου, με βάση το σενάριο που δημοσιεύεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στην όλη επιχείρηση, κύρια αποβατική δύναμη είναι η ταξιαρχία πεζοναυτών, συνεπικουρούμενη από άλλες δυνάμεις του Στρατού Ξηράς.

Τεκμαίρεται ότι μέχρι τώρα η Τουρκία σχεδίαζε να καταλάβει ένα βασικό νησί, με αποβατική ενέργεια και κύρια αποβατική δύναμη τη μια ταξιαρχία πεζοναυτών που διέθετε.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει αυξήσει τον αριθμό των αποβατικών σκαφών και με δεδομένο ότι έχει ενισχύσει τις αποβατικές της δυνατότητες με την απόκτηση του «Αναντολού», η δημιουργία του Σώματος Στρατού Αμφιβίων Δυνάμεων και δύο επιπλέον ταξιαρχιών πεζοναυτών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία, όταν ολοκληρώσει τις αλλαγές, θα μπορεί να ενεργήσει ταυτοχρόνως κατά τριών βασικών νησιών.

Αν συνυπολογιστεί δε και το γεγονός ότι στη Στρατιά Αιγαίου τοποθετήθηκε ως διοικητής ένας αντιστράτηγος τεσσάρων αστέρων, με εμπειρία σε ειδικές επιχειρήσεις (Λιβύη, Συρία, Β, Ιράκ), τότε δεν μένει παρά να πούμε το σύνθημα «Ξύπνα λεβέντη μου τσολιά», γιατί σε έχουν αποκοιμήσει με τη Διακήρυξη των Αθηνών και τις διάφορες υποκλίσεις στον σουλτάνο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

11/07/2026 - 9:31πμ
Καναδός στρατιώτης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων στην Τουρκία

10/07/2026 - 4:50μμ
(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

4/07/2026 - 9:39πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΓΝΩΜΕΣ

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

3/07/2026 - 3:14μμ
«Η συκοφαντία της γυναικός του Πετεφρή και η κρίση του Ιωσήφ». Διά χειρός Θεόδωρου Πουλάκη, τρία διαδοχικά επεισόδια από τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ: η απόπειρα αποπλάνησής του από τη γυναίκα του Πετεφρή, η συκοφαντία σε βάρος του και η κρίση του από τον αφέντη του. Η φορητή εικόνα του 17ου αι. φυλάσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Β’)

30/06/2026 - 9:30πμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία. Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ξαναζεσταμένο «Σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο

28/06/2026 - 5:41μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Η σιωπή της Αθήνας μπορεί να κοστίσει ακριβά

27/06/2026 - 10:21πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένας Τούρκος διδάσκει για το Αιγαίο

26/06/2026 - 9:30μμ
Οι γιοι του Ιακώβ τού δείχνουν το χιτώνα του Ιωσληφ (έργο του Giovanni Andrea de Ferrari, πηγή: Domenico Fiasella / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Α’)

23/06/2026 - 9:47πμ
Από ψηλά, η 6η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης 
(φωτ.: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Θεσσαλονίκη στο μεταπολεμικό τοπίο της Μέσης Ανατολής

20/06/2026 - 10:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Θεσσαλονίκη: Γιορτή της Δημοκρατίας για τα 52 χρόνια από την αποκατάστασή της

14 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Περιφέρεια Αττικής)

Υπογράφεται η σύμβαση για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά: «Ανάσα» για 100.000 οδηγούς στη Δυτική Αττική

39 λεπτά πριν
Ο Picoğlu Osman και ένας (δυσεύρετος, πλέον) δίσκος του (εικ.: ΧΚ)

Piçoğlu Osman: Ένας διακεκριμένος λυράρης του Πόντου που κυνηγήθηκε από τη λογοκρισία

1 ώρα πριν
Αντίτυπο της ιρανικής καθημερινής εφημερίδας «Jame-Jam» σε περίπτερο στην Τεχεράνη. Στο πρωτοσέλιδο υπάρχουν φωτογραφίες από την κηδεία του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, καθώς και μια φωτογραφία του νέου ανώτατου ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ. Ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έρχεται σύντομα εκδίκηση» (φωτ.: Abedin Taherkenareh / EPA)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράν και αντίποινα κατά βάσεων των ΗΠΑ

2 ώρες πριν
Το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα όπου διεξάγεται η δίκη για τα Τέμπη (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: Συνεχίζεται η διαδικασία με τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Ανοίγει σήμερα η αυλαία των θερινών εκπτώσεων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign