pontosnews.gr
Πέμπτη, 6/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περσείδες 2024: Από σήμερα στον ουρανό η θεαματική βροχή αστεριών του καλοκαιριού

Το φαινόμενο καταγράφηκε πρώτη φορά το 36 μ.Χ., από Κινέζους αστρονόμους

10/08/2024 - 4:40μμ
(Φωτ. αρχείου: mLu.fotos / commons.wikimedia.org)

(Φωτ. αρχείου: mLu.fotos / commons.wikimedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ετήσιο ραντεβού με τις Περσείδες, την πιο εντυπωσιακή βροχή πεφταστεριών του καλοκαιριού, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο χορός των μετεωριτών ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου και θα συνεχιστεί περίπου μέχρι τις 24 Αυγούστου, από απόψε και μέχρι τη Δευτέρα όμως θα είναι η κορύφωση.

Η καλύτερη στιγμή για να δείτε μετεωρίτες είναι ανάμεσα στα μεσάνυχτα και την ανατολή του ήλιου.

Σε αντίθεση με τις βροχές μετεωριτών που είχαμε άλλες χρονιές, φέτος όλα δείχνουν ότι το φεγγαρόφωτο δεν θα επικαλύψει το υπερθέαμα. Κι αυτό γιατί παρότι το μέγεθος του φεγγαριού αυξάνεται καθώς πλησιάζουμε στην πανσέληνο (Δευτέρα 19 Αυγούστου ), μετά τη δύση του απομένουν αρκετές ώρες για παρατήρηση του φαινομένου.

Η καλύτερη στιγμή για να παρακολουθήσουμε τις Περσείδες θα είναι τις νύχτες 11/12 και 12/13 Αυγούστου.

Τι είναι οι Περσείδες

Οι Περσείδες (που πρώτη φορά καταγράφηκαν από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ.) είναι εντυπωσιακές βροχές διαττόντων, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Σύμφωνα με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα.

Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βόρεια-βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, απ’ όπου πήραν και το όνομά τους.

Κάθε χρόνο τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά περίπου από τις 17 Ιουλίου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

Προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης.

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει έναν τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χλμ – πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή που έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Εκείνος είχε διάμετρο …μόλις 10 χλμ.

Ο εν λόγω κομήτης είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Το επόμενο κοντινό πέρασμά του από τη Γη αναμένεται το 2126, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.

Τα μετέωρά του, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ, οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Το «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, για να δει κανείς μια βροχή διαττόντων, είναι –εκτός από την υπομονή– το οπτικό πεδίο του να περιλαμβάνει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα σκοτεινού ουρανού.

Οι διάττοντες είναι επίσης δυνατό –με λίγη τύχη– να φωτογραφηθούν με φωτογραφική μηχανή που διαθέτει ευρυγώνιο φακό και θα κάνει διαδοχικές προγραμματισμένες λήψεις μεγάλης διάρκειας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παραμονή του φεγγαριού του κάστορα στην Αργολίδα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρχεται η υπερπανσέληνος του κάστορα – Γιατί ονομάστηκε έτσι – Πώς εξηγείται το πορτοκαλί χρώμα της

4/11/2025 - 11:28μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δήμος Αριστοτέλη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ψηφιακό ταξίδι του Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

2/11/2025 - 3:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κορινθιακός: Γλυκό νερό εντοπίστηκε κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, σε υδάτινο σύστημα ηλικίας 800.000 ετών

26/10/2025 - 8:07μμ
Απεικόνιση των νεαρών γαλαξιών στο σύμπαν (φωτ.: NASA, ESA, CSA, STScI, B. Robertson (UC Santa Cruz), B. Johnson (CfA), S. Tacchella (Cambridge), P. Cargile-CfA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Χαοτικοί και ακατάστατοι οι «νεαροί» γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν, μετά το Big Bang

22/10/2025 - 3:36μμ
Τα νέα γιαπωνέζικα σταφύλια (φωτ.: Okayama University of Science)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιαπωνία: Νέα ποικιλία μοσχάτου σταφυλιού made in Japan θα δίνει γλυκό και γευστικό κρασί

20/10/2025 - 11:57μμ
Απεικόνιση του Huayracursor jaguensis (φωτ.: conicet.gov.ar/Jorge Blanco)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αργεντινή: Ανακαλύφθηκε σχεδόν πλήρης σκελετός ενός από τους παλαιότερους δεινόσαυρους

16/10/2025 - 12:58μμ
(Φωτ.: uowm.gr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κοζάνη: Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο πρώτος βελτιστοποιημένος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης

10/10/2025 - 8:03μμ
Αριστερά η πανσέληνος και δεξιά ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Ντότιν με το φασματόμετρο (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/James Dottin)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο φασματόμετρο δείγματα της Σελήνης που έλαβε το Apollo το 1972 – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

8/10/2025 - 8:35πμ
(Φωτ.: EPA / Christine Olsson)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Φυσικής: Στους Κλαρκ, Ντεβορέ και Μαρτίνις το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών

7/10/2025 - 3:58μμ
Πίνακας στην ICEYE με παράδειγμα δορυφορικών δεδομένων από πυρκαγιά στις ΗΠΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα: Μέσα στον Νοέμβριο η εκτόξευση επιχειρησιακών δορυφόρων και μικροδορυφόρων

4/10/2025 - 1:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Κακή εμφάνιση και ήττα στο Βελιγράδι για τον Παναθηναϊκό

2 ώρες πριν
Περιπολικό της ΕΛΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Εξαρθρώθηκε συμμορία που λήστευε ανήλικους – Προσποιούνταν τους αστυνομικούς

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Το έκανε… ντέρμπι αλλά νίκησε τη Σλασκ ο Άρης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

ENBL: Έκανε το 2/2 ο Ηρακλής

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram ramaduwaji)

Ράμα Ντουβάτζι: Η σύζυγος του νέου δημάρχου Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι είναι εικαστικός και μόλις 28 χρονών!

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Basketball Champions League: Έκαμψε τον Προμηθέα η Λέγκια Βαρσοβίας

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign