pontosnews.gr
Κυριακή, 17/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καθένας κρατά ό,τι μπορεί;

Του Παντελή Σαββίδη

3/08/2024 - 9:10πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν η γεωγραφική, γεωπολιτική και γεωστρατηγική σου θέση –όπως της Ελλάδας– εκτείνεται από την Αδριατική ως το Σουέζ, φροντίζεις να την καλύψεις. Διαφορετικά, όταν αδρανείς υφίστασαι τις σημερινές συνέπειες.

Η Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες με δημόσιες δηλώσεις προσπαθούσε να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι στην Κάσο δεν συνέβη τίποτε αρνητικό. «Μας ταλαιπώρησαν λίγο, αλλά όλα καλά» είπε ο πρωθυπουργός στον Αρχηγό του Ναυτικού στη Γιορτή της Δημοκρατίας, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται η σύναξη στο Προεδρικό την 24η Ιουλίου.

Βεβαίως, δεν πείστηκαν όλοι. Και κυρίως, οι αμφιβολίες επεκτάθηκαν μετά τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε η Αθήνα στην Άγκυρα.

Για ένα από τα κυβερνητικά μέσα που δημοσίευσαν στοιχεία του περιεχομένου της, απορρίπτονται οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι η περιοχή αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Για το άλλο, «η Άγκυρα καταγγέλλεται για μονομερείς ενέργειες που ωστόσο δεν έχουν κανενός είδους επίπτωση στην ουσία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην περιοχή όπου εκτυλίχθηκε την περασμένη εβδομάδα η παρεμπόδιση ερευνών του πλοίου “Ievoli Relume” από πλοία του τουρκικού ναυτικού, τα οποία δεν τηρούσαν καν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας, ήτοι να κρατούν απόσταση μεγαλύτερη του ενός ναυτικού μιλίου».

Άρα πρόβλημα δημιουργήθηκε. Διαφορετικά, προς τι η ρηματική διακοίνωση;

Με λίγα λόγια, το πρόβλημα συνίσταται στο ότι το ιταλικό πλοίο ενημέρωσε και την Ελλάδα και την Τουρκία για την παρουσία και τις έρευνές του. Αυτό ήθελαν και οι Τούρκοι. Αφού ενημερώθηκαν, του επέτρεψαν να ολοκληρώσει τις έρευνές του και να αποχωρήσει. Η ενημέρωση αποδεικνύει δικαιώματα στην περιοχή.

Η Τουρκία γκριζάρει την περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, την υποστηρίζει στο πεδίο και η αντίδραση της Αθήνας είναι η εσωτερική διαχείριση του θέματος.

Επίσης, προβάλλει σκληρή ισχύ για να υποστηρίξει τις αξιώσεις της σε μια περιοχή που γειτνιάζει με το μεσανατολικό πεδίο που έχει πάρει φωτιά – και απειλεί ακόμη και το Ισραήλ με εισβολή. Σε απάντηση της αξίωσης του Ισραήλ να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ, η Άγκυρα μπλοκάρει τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα, διότι όπως λέει (ποιος, η Τουρκία) καταπατούνται οι ιδρυτικές αρχές της Συμμαχίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Πάντως, το πετυχαίνει και οι συστάσεις της υπερδύναμης δεν είναι προς την Άγκυρα, αλλά προς χώρες όπως η Ελλάδα, να τα βρουν μαζί της.

Η Τουρκία δείχνει να έχει εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή ως περιφερειακή δύναμη, χωρίς να μπορεί να την επηρεάσει η Αμερική, ακόμη και όταν έρχεται σε αντίθεση με τον βασικότερο σύμμαχο της, το Ισραήλ. Οι κινήσεις της Αθήνας, να κάνει κάτι για να προασπίσει τα δικαιώματά της, δείχνουν να έχουν επηρεαστεί από το νέο status που διαμορφώνεται και ανατρέπει ισορροπία αιώνων.

Η πολιτικοοικονομική ομάδα που κυριάρχησε στην ελληνική πρωτεύουσα είναι αποφασισμένη για παραχωρήσεις προκειμένου να μην διακινδυνεύσει ούτε την ησυχία της. Και το εκτόπισμά της είναι αμελητέο μπροστά στα διακυβεύματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Το σύνηθες ρητό είναι: Καθένας κρατά ό,τι μπορεί. Η Αθήνα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή και δεν κάνει κάτι σοβαρό για να… μπορέσει. Ψάχνει στηρίγματα δηλώνοντας δεδομένη, όμως και αυτά μέχρι ενός σημείου παρέχονται.

Τη στιγμή μάλιστα που η ευρύτερη περιοχή έχει πάρει φωτιά.

Στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ εκτέλεσε δύο κορυφαία στελέχη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, με το Ιράν να ορκίζεται εκδίκηση.

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, ενέργεια που αποκάλυψε για άλλη μια φορά τις τεράστιες αδυναμίες στο σύστημα ασφαλείας των Φρουρών της Επανάστασης.

Η διεθνής κοινότητα, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ και την ΕΕ, επέπεσε επί του Ιράν και των χωρών που μπορούν να το επηρεάσουν για να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Το Ιράν βρίσκεται σε ένα κρίσιμο δίλημμα: Αν δεν αντιδράσει, μειώνεται η αξιοπιστία του στις δυνάμεις που βρίσκονται υπό την επιρροή του. Αν αντιδράσει, μπορεί να προκληθεί ένας περιφερειακός πόλεμος κατά την εξέλιξη του οποίου ενδέχεται να εμπλακούν και οι ΗΠΑ και να απολεσθεί η εξουσία από το ισλαμικό καθεστώς, πέραν των άλλων συνεπειών.

Από πλευράς συμβολισμών, το γεγονός ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν υποσχέθηκε εκδίκηση σημαίνει ότι κάτι θα ακολουθήσει. Το τι δεν μπορεί να προβλεφθεί τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Υπάρχει και μια ελληνική διάσταση στις εξελίξεις. Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την ελληνική στάση στις εξελίξεις της περιοχής, που δεν ικανοποιεί το Ιράν, για να σύρει την Τεχεράνη στις θέσεις της. Το Ιράν έχει θετικές για την Κύπρο και την Ελλάδα θέσεις, στο Κυπριακό. Χάρη σε εκείνο αποφεύχθηκαν αρνητικές εξελίξεις στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνδιάσκεψης.

Τέλος, η ελληνική εξωτερική πολιτική θα δοκιμαστεί και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις με τις επαναληπτικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στο Δήμο Χειμάρρας.

Δύο Βορειοηπειρώτες, ο εκλεκτός του Ράμα Βαγγέλης Τάβος και ο υποστηριζόμενος από την ελληνική μειονότητα (Ομόνοια, ΚΕΑΔ) Πέτρος Γκικουρία, διεκδικούν τη δημαρχία σε μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση με πολλά πολιτικά επακόλουθα.

Η νίκη του εκλεκτού του Αλβανού πρωθυπουργού θα επιδεινώσει τη θέση της μειονότητας. Η επικράτηση του αντιπάλου του θα επιδεινώσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Ο Ράμα θέλει πάση θυσία να κερδίσει τις εκλογές και για λόγους κύρους (η Αλβανία μέσα σε έναν χρόνο οδεύει σε βουλευτικές εκλογές), αλλά κυρίως για να μην αποκαλυφθούν οι σκελετοί στην ντουλάπα σε ό,τι αφορά τις μεθοδεύσεις του στην Αλβανική Ριβιέρα.

Η Χειμάρρα βρίσκεται στο κέντρο αυτής της Ριβιέρας, με το κύκλωμα το οποίο στηρίζει και στηρίζεται από τον Ράμα να την εποφθαλμιά.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αμφισβητούν την ιδιοκτησία των Χειμαρριωτών ώστε να την καταχραστούν, και δεν παρέχουν τίτλους σε όσους τους δικαιούνται.

Κι οι δύο υποψήφιοι υπόσχονται ότι θα διευθετήσουν το θέμα, αλλά η μειονότητα δεν πιστεύει τον εκλεκτό του κ. Ράμα.

Όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, στον ορίζοντα δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει βρει στηρίγματα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και φυσικά στην Τουρκία, και αδιαφορεί για τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του περνά από την Αθήνα. Είναι σίγουρος ότι την κρίσιμη στιγμή η Αθήνα θα αναδιπλωθεί.

Το μεγάλο θέμα όμως για τη μειονότητα και τη σχέση της με την Ελλάδα είναι η «αποστράγγιση» των ελληνόφωνων περιοχών από το ελληνικό στοιχείο, το κλείσιμο των ελληνόφωνων σχολείων και γενικότερα η εγκατάλειψη της βορειοηπειρωτικής περιοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποιεί ούτε καν το αλβανικό στοιχείο που βρίσκεται στην Ελλάδα, και κυρίως όσους και όσες απέκτησαν ελληνική ιθαγένεια. Απεναντίας, έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Ράμα να μιλήσει στην Αθήνα και να ενισχύσει τα στοιχεία του αλβανικού εθνικισμού.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από την επιθετική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακος EFES-2026 της Τουρκίας (πηγή: x.com/ tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Για… εσωτερική κατανάλωση

17/05/2026 - 4:45μμ
Ένα παιδί που κρατά τις σημαίες των ΗΠΑ και της Κίνας παρακολουθεί πριν από την τελετή υποδοχής για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα (φωτ.: EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ-Σι στο Πεκίνο: Πολλή σκηνοθεσία, λίγη ουσία

16/05/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/marclou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος άνοιξε το δρόμο;

15/05/2026 - 4:09μμ
Η Ανάσταση διά χειρός Ελ Γκρέκο (πηγή: commons.wikimedia.org. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος B’)

12/05/2026 - 9:32πμ
Τούρκος φίλαθλος κρατά σημαία μέσα από μια γιγαντιαία τουρκική σημαία (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκία, το νέο «Ιράν»

10/05/2026 - 5:07μμ
Τουρίστες μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι νεοφώτιστοι της Τουρκίας και το δύσκολο ερώτημα της ρωμαίικης συνέχειας

9/05/2026 - 9:57πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Α’)

5/05/2026 - 9:35πμ
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (φωτ.: INTIME / Νίκος Χαλκιόπουλος / EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Τεκτονικές μετατοπίσεις

1/05/2026 - 4:00μμ
Λεπτομέρεια από εικονογράφηση χειρογράφου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Γ’)

28/04/2026 - 9:32πμ
Φωτογραφία που προβλήθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ωδείο Αθηνών, για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν οι γενοκτόνοι απολογηθούν

26/04/2026 - 4:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League – Play off: Αήττητη στα πλέι οφ η πρωταθλήτρια ΑΕΚ – Δεύτερος ο Ολυμπιακός

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: Σοφία Λυσιόβα)

ΑΕΚ: Δείτε την εντυπωσιακή φιέστα για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος σε ζωντανή σύνδεση

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων απέκτησε το Νέο Κεραμίδι Πιερίας – Μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μακεδονία»

33 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook / Ecumenical Patriarchate)

Καππαδοκία: Συλλείτουργο Οικουμενικού Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Μαλακοπής

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Greek Basketball League: Άνετα το 2-0 στη Μύκονο ο Παναθηναϊκός – Ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά ο Άρης

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Κοζάνη: Ταυτοποιήθηκε η σορός 78χρονου που είχε εξαφανιστεί

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign