pontosnews.gr
Τετάρτη, 6/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Αναζητώ την οικογένεια της προγιαγιάς μου που ήρθε πρόσφυγας από την Κασταμονή του Πόντου»

O Βασίλης Ακουμιανάκης μοιράζεται την ιστορία του παππού του ελπίζοντας να βρει πληροφορίες για την Ευθαλία που κάποτε ήταν στη Θεσσαλονίκη

17/07/2024 - 10:48πμ
Τρόφιμοι του Αμερικανικού Ορφανοτροφείου της Near East Relief στη Σύρο (φωτ.: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Σύρου)

Τρόφιμοι του Αμερικανικού Ορφανοτροφείου της Near East Relief στη Σύρο (φωτ.: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Σύρου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έχουν περάσει 100 και πλέον χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης η οποία έβαλε οριστικά τίτλους τέλους στην μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στη γη του Πόντου και της Μικρασίας, μετά από μια περίοδο γεμάτη θάνατο, πόνο και ξεριζωμό, ως αποτέλεσμα του σχεδίου των Νεότουρκων και των Κεμαλιστών.

Εκατό και πλέον χρόνια, και όμως υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν γράψει τον δικό τους επίλογο, καθώς αναζητούν ακόμα τι συνέβη στους προγόνους τους.

Για παράδειγμα, ο Βασίλης Ακουμιανάκης, αντιπλοίαρχος του Λιμενικού, ο οποίος επικοινώνησε με το pontosnews.gr θέλοντας να μοιραστεί την ιστορία του παππού του, με την ελπίδα ότι ίσως μπορέσει να βρει περισσότερες πληροφορίες για την πρόγιαγιά του.

Έχοντας ήδη απευθυνθεί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Σύρο, έμαθε ότι ο Ζηνοβίου Βασίλειος της Ευθαλίας γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1917 στην Κασταμονή του Πόντου. Είχε μια αδελφή, τη Σουλτάνα, η οποία εργάστηκε στην περίφημη νευρολογική κλινική του Μαρκομιχελάκη στο Φάληρο.

Τα παιδιά αυτά ήταν πολύ μικρά όταν οι Τούρκοι σκότωσαν τον πατέρα τους στην αυλή του σπιτιού τους. Στην Ελλάδα ήρθαν με τη μητέρα τους, την Ευθαλία, η οποία όμως ουσιαστικά τα εγκατέλειψε. Έτσι, ο μικρός Βασίλης εστάλη στο Αμερικανικό Ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σύρο.

Επειδή δεν γνώριζε το όνομα του πατέρα του, οι τότε αρμόδιοι έγραψαν «Ζηνόβιος» – κάτι αντίστοιχο έγινε στο ορφανοτροφείο όπου μεγάλωσε η αδελφή του, όπου έγραψαν «Ηλίας».

Οι επισκέψεις της Ευθαλίας στο ορφανοτροφείο της Σύρου λιγοστές, με τον μικρό Βασίλη να μην την αναγνωρίζει καν· μέχρι που εκείνη σταμάτησε να πηγαίνει. Η μοίρα του προσφυγόπουλου όμως παρέμεινε σκληρή. Ένας μεγαλοτσιφλικάς από τη Νίκαια Αττικής, ονόματι Μαλικούτης, έπεισε τη διοίκηση της ορφανοτροφείου να του δώσει παιδιά με την υπόσχεση να τα μεγαλώσει και να τα σπουδάσει· στην πραγματικότητα ήθελε τσάμπα εργατικά χέρια.

Εκεί κατέληξε και ο Βασίλης Ζηνοβίου. Από την έρευνα του εγγονού του προέκυψε ότι όταν ενηλικιώθηκε υπηρέτησε τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό, στα πλοία «Όλγα» και «Ναυκρατούσα».

Σε μια νέα τροπή της ζωής του, εκείνη την περίοδο έμαθε τελείως συμπτωματικά από έναν ναύτη από τη Θεσσαλονίκη (πιθανόν πρόσφυγας και αυτός) ότι η μάνα του είχε κάνει νέα οικογένεια με έναν πλούσιο Θεσσαλονικιό. «Αυτό του κόστισε. Εννοείται πως δεν πήγε ποτέ να την βρει» αφηγείται σήμερα ο εγγονός του.

Ο Βασίλης βρήκε τη χαμένη του αδελφή, τη Σουλτάνα, και πάλι κατά τύχη, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που είχε με φίλους, και αφότου είχε απολυθεί από το Πολεμικό Ναυτικό. Πράγματι, τα δυο αδέλφια ξανάσμιξαν, και παρά το γεγονός ότι είχαν εγκαταλειφθεί αποφάσισαν να αναζητήσουν τη μητέρα τους μέσω του Ερυθρού Σταυρού, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Όλες αυτές οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν με κόπο από τον Βασίλη Ακουμιανάκη, καθώς ο παππούς του –από την πλευρά της μητέρας του– αισθανόμενος την προδοσία και την εγκατάλειψη αρνούνταν να πει περισσότερα.

Σήμερα όμως ο εγγονός αναζητά αυτή τη νέα οικογένεια που έκανε η προγιαγιά του, κάπου στη Θεσσαλονίκη ενδεχομένως.

Δυστυχώς από την έρευνα που έκανε δεν μπόρεσε να βρει το πατρικό επίθετο της προγιαγιάς του. Ο Ζηνοβίου Βασίλειος στα ληξιαρχικά βιβλία, τα δημοτολόγια, τα μητρώα αρρένων και σε αποφάσεις της Νομαρχίας Κυκλάδων του Δήμου Ερμούπολης έχει λάβει αριθμό δημοτολογίου 37562/9-2-1929 (ημερομηνία όρκου), ως παιδί 12 ετών από την Κασταμονή. Στο δε μητρώο αρρένων μητέρα έχει καταγραφεί η Ευθαλία από την Κασταμονή, κάτοικος Παλαιάς Κοκκινιάς.

«Να σας ευχαριστήσω θερμά για το συγκινητικό ενδιαφέρον και την ευαισθησία που δείχνετε, και σας παρακαλώ όπως δημοσιοποιήστε αυτή την ιστορία παντού» αναφέρει στο μήνυμά του ο Βασίλης Ακουμιανάκης.

Γεωργία Βορύλλα

∼ Διαβάστε ακόμα ∼
Βρες τους πρόσφυγες συγγενείς σου από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Bielefeld και Περιχώρων «19η Μάη»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ένωση Ποντίων Bielefeld και Περιχώρων «19η Μάη»: Εκδήλωση μνήμης στο Βερολίνο για τα θύματα της Γενοκτονίας

6/05/2026 - 11:24πμ
(Φωτ.: ΜΠΚ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ίαμος» στον Αγώνα Δρόμου Μνημείων

5/05/2026 - 10:31μμ
Το σκίτσο που συνοδεύει το κεφάλαιο «Η αρχή της σταδιοδρομίας ενός τέρατος»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πώς ο Οσμάν Φερεντίν έγινε «Τοπάλ Οσμάν» – Η αρχή της σταδιοδρομίας ενός τέρατος

5/05/2026 - 9:35μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση μνήμης που έγινε το 2025 στην Πλατεία Καπετανίδη στη Βέροια (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βέροια: Από το γηροκομείο στις εκδηλώσεις μνήμης – Ο Μάιος της Ευξείνου Λέσχης με μήνυμα το «Δεν ξεχνώ»

5/05/2026 - 9:07μμ
Ο Ζώρας Μελισσανίδης παίζει λύρα. Από το βιβλίο του Τάσου Κοντογιαννίδη «Ο Ζώρας του Πόντου»
ΠΟΝΤΟΣ

Ζώρας Μελισσανίδης: Ο αθόρυβος ευεργέτης που έγινε κομμάτι της μνήμης του ποντιακού ελληνισμού

5/05/2026 - 7:21μμ
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο: Ο Δήμος Εορδαίας τιμά το ποντιακό θέατρο για δεύτερη χρονιά – Τα σχήματα που θα εμφανιστούν

5/05/2026 - 5:04μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο της εκδήλωσης (πηγή: youtube.com / evrytanika.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Καρπενήσι: Συγκλονιστική η παράσταση του 1ου ΕΠΑΛ για τη Γενοκτονία των Ποντίων

5/05/2026 - 2:27μμ
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΠΟΝΤΟΣ

19η Μαΐου: Με σειρά εκδηλώσεων και ενημερωτικά περίπτερα σε όλη τη χώρα θα τιμήσει η ΠΟΕ τα θύματα της Γενοκτονίας

5/05/2026 - 10:03πμ
Απεικόνιση της μορφής που θα έχει το αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μνημείο στο Παραλίμνι της Δερύνειας (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Κύπρος τιμά τη 19η Μαΐου με συγκλονιστικές εκδηλώσεις μνήμης – Πολυήμερη αποστολή από το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»

4/05/2026 - 9:10μμ
Από την εκδήλωση «Η πορεία των συλλόγων στην κοινωνία του σήμερα» (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Αργοναύτες» Κιλκίς: Όσα συζητήθηκαν στην εκδήλωση «Η πορεία των συλλόγων στην κοινωνία του σήμερα»

4/05/2026 - 5:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ο Τραμπ «παγώνει» την «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ ενόψει πιθανής συμφωνίας με το Ιράν

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Bielefeld και Περιχώρων «19η Μάη»)

Ένωση Ποντίων Bielefeld και Περιχώρων «19η Μάη»: Εκδήλωση μνήμης στο Βερολίνο για τα θύματα της Γενοκτονίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ)

Στο νοσοκομείο 12χρονη – Παρασύρθηκε από περιπολικό στη Σαλαμίνα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Orthodox Observer/Δημήτριος Πανάγος)

Δεξίωση του Ζόραν Μαμντάνι στη δημαρχιακή κατοικία στη Νέα Υόρκη για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: aekbc.gr)

Σαν σήμερα η ΑΕΚ έγινε ξανά «Βασίλισσα της Ευρώπης» στο ΟΑΚΑ

2 ώρες πριν
Αεροφωτογραφία αποτυπώνει τα ερείπια εκκλησιαστικού συγκροτήματος στην κορυφή του όρους της Παναγίας (Meryem Ana), με θέα προς την ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο φράγμα Ντάμσα και τα γύρω χωριά της Καππαδοκίας, στη Νεβσεχίρ της Τουρκίας (φωτ.: Anadolu Agency)

Καππαδοκία: Στο φως η Αψηλή Παναγία των Ελλήνων της Σινασού – Ένα χαμένο προσκύνημα επιστρέφει

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign