pontosnews.gr
Παρασκευή, 4/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το γεφύρι του Μανώλη στα Άγραφα θα είναι… ορατό μέχρι τον Σεπτέμβριο

Το έργο του πρωτομάστορα Μανώλη Χρυσιώτη και το μαγευτικό τοπίο της περιοχής έχουν γίνει πόλος έλξης

22/06/2024 - 10:53μμ
Το γεφύρι του Μανώλη στέκει από το 1659. Ήταν το μοναδικό πέρασμα, από τη μία στην άλλη πλευρά του ποταμού Αγραφιώτη (φωτ.: Σύλλογος Φίλων Γέφυρας Μανώλη)

Το γεφύρι του Μανώλη στέκει από το 1659. Ήταν το μοναδικό πέρασμα, από τη μία στην άλλη πλευρά του ποταμού Αγραφιώτη (φωτ.: Σύλλογος Φίλων Γέφυρας Μανώλη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σημείο αναφοράς είναι πλέον η θρυλική γέφυρα του Μανώλη στη δυτική Ευρυτανία, που ανάλογα το ύψος του νερού στη Λίμνη Κρεμαστών πότε εμφανίζεται και πότε εξαφανίζεται.

Οι μειωμένες βροχές τον περασμένο χειμώνα του επιτρέπουν να στέκει ορθό, να προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά, ενώ παράλληλα το μαγευτικό τοπίο της περιοχής επιμένει να κόβει την ανάσα στον κάθε επισκέπτη.

Το μισοβυθισμένο γεφύρι στα νερά της λίμνης των Κρεμαστών στέκει στη θέση του πάνω από 360 χρόνια. Από τότε που ο Ηπειρώτης Μανώλης Χρυσιώτης το έχτισε, το 1659.

Ήταν το μοναδικό πέρασμα από τη μία στην άλλη πλευρά του ποταμού Αγραφιώτη.

(Φωτ.: Σύλλογος Φίλων Γέφυρας Μανώλη)

Αυτά όμως μέχρι το 1964, οπότε ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών. Τότε που δημιουργήθηκε η ομώνυμη λίμνη μέσα στην οποία θάφτηκαν αρκετά κτίσματα.

Η γέφυρα του Μανώλη όμως δεν είχε την ίδια τύχη. Έμεινε εκεί ορθή στη θέση της, να θυμίζει την ιστορία της. Ανάλογα με τη στάθμη των νερών στη Λίμνη Κρεμαστών, άλλοτε βυθίζεται ολόκληρη, άλλοτε παραμένει αγέρωχα μισή πάνω από το νερό, άλλοτε αναδύεται και μας δίνει την ευκαιρία να την δούμε ολόκληρη από τα βάθρα της, αποκαλύπτοντας την ομορφιά της.

(Φωτ.: Σύλλογος Φίλων Γέφυρας Μανώλη)

Ο θρύλος μάς δίνει ξεχωριστές εκδοχές· οι μύθοι ζωντανεύουν κάθε φορά που αναδύεται το θρυλικό πέτρινο μονότοξο γεφύρι. Πήρε το όνομά του από τον πρωτομάστορα Μανώλη Χρυσιώτη που είχε εγκατασταθεί στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα), με τη γυναίκα του Παρασκευή.

Το ζευγάρι δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδιά, γι’ αυτό λέγεται ότι δημιούργησε τρία μεγάλα έργα, ως παιδιά τους. Το γεφύρι ήταν το αγόρι, και κόρες οι εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής στη Χρύσω και στα Βραγγιανά.

Ένας άλλος μύθος θέλει τον πρωτομάστορα να χτίζει το γεφύρι για λογαριασμό του βασιλιά του Αγγελόκαστρου. Όμως, δεν στέριωνε και εκείνος κινδύνευε να θανατωθεί. Η βασιλοπούλα όμως, που ήταν ερωτευμένη με τον πρωτομάστορα, έπεσε στα βαθιά νερά του ποταμού με αποτέλεσμα το γεφύρι τελικά να στεριώσει. Μην μπορώντας να αντέξει το χαμό της, ο Μανώλης πνίγηκε και αυτός.

(Φωτ.: Σύλλογος Φίλων Γέφυρας Μανώλη)

«Για εμάς είναι η ιστορία μας. Το σημείο αναφοράς», υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, ο οποίος συμπληρώνει: «Διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια ότι αυξάνονται συνεχώς οι επισκέπτες, το ενδιαφέρον και η επισκεψιμότητα στο γεφύρι του Μανώλη, στη Λίμνη Κρεμαστών και στα Άγραφα».

Ο Γρηγόρης Φέρρας, εδώ και 10 χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Σωτηρίας για το Γεφύρι του Μανώλη, είναι η ψυχή και το σημείο αναφοράς της προσπάθειας για τη σωτηρία και την ανάδειξή του. Ο ίδιος βλέπει το ενδιαφέρον τον επισκεπτών να μεγαλώνει, και όπως δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Έχω πάθει και εγώ την πλάκα μου. Ούτε που περίμενα να δω αυτή την επισκεψιμότητα των τελευταίων χρόνων. Τους εκατοντάδες ανθρώπους, και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους, με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το γεφύρι».

Την ίδια στιγμή όμως, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, «όλο αυτό το ενδιαφέρον μας γεμίζει με υποχρεώσεις. Κάνει το φορτίο μας πολύ μεγαλύτερο σ’ αυτά τα οποία θα πρέπει να κάνουμε για την περιοχή μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «στόχος είναι η ολική ανακατασκευή του γεφυριού και αυτό παλεύουμε προς όλες τις κατευθύνσεις».

(Φωτ.: Σύλλογος Φίλων Γέφυρας Μανώλη)

Ο Γρηγόρης Φέρρας αναφέρει πως έγιναν σωστικές παρεμβάσεις με αντιστήριξη των βάθρων το 2018-2019 με τη βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. «Ουσιαστικά σώσαμε το γεφύρι από την κατάρρευση», όπως χαρακτηριστικά λέει, για να συμπληρώσει: «Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί. Ήδη τρέχουν μελέτες για την ολική ανακατασκευή του ιστορικού γεφυριού και ελπίζουμε να βρεθούν τα χρήματα για χρηματοδότηση του έργου, όπως άλλωστε μας έχουν υποσχεθεί».

«Σημαντικό ιστορικό μνημείο για την Ευρυτανία» χαρακτηρίζει το Γεφύρι του Μανώλη ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Άρης Τασιός, σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση που μετά το πρώτο στάδιο, τη σωστική παρέμβαση του 2018-19 στα βάθρα πρέπει να έχει εξέλιξη». Ήδη αυτή την περίοδο με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εξελίσσονται μελέτες ύψους 80.000 ευρώ «έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι σε επίπεδο οριστικών μελετών για την συντήρηση και την ανάδειξή του» όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας πως «οι μελέτες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2025».

(Φωτ.: Σύλλογος Φίλων Γέφυρας Μανώλη)

Συνήθως από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο το γεφύρι του Μανώλη αποκαλύπτεται και τότε τελειώνει αγωνία των ανθρώπων, καθώς παραμένει στη θέση του. «Εκτός από τους εκατοντάδες επισκέπτες που είναι κάθε μέρα στην περιοχή, είναι και το ενδιαφέρον που έρχεται απ’ όλο τον κόσμο, όπου κυκλοφορεί φωτογραφικό υλικό. Όλα αυτά μας οπλίζουν με περισσότερη δύναμη ώστε να κάνουμε πιο γρήγορα βήματα, να ολοκληρωθούν οι οριστικές μελέτες και να βρεθούν οι χρηματοδοτήσεις για την ανάδειξή του» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αγράφων.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γ. Παλαμιώτης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay / Anna-f)
ΕΛΛΑΔΑ

Ζώα συντροφιάς: Τετράμηνη παράταση για αποστολή DNA ή στείρωση – Τι προβλέπεται για σκύλους αναγνωρισμένων ελληνικών φυλών

3/07/2025 - 9:33μμ
Πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair πραγματοποιεί ρίψεις νερού στο Πικέρμι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Ραφήνα-Ιεράπετρα: Μαίνονται οι φωτιές και στα δύο μέτωπα – Αυξάνεται ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων

3/07/2025 - 8:37μμ
Ο Ηλίας Παναγιώταρος στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνώ (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός φυλακής οι Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής

3/07/2025 - 6:45μμ
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ραφήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ραφήνα: Εννέα απεγκλωβισμούς ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ – Απομακρύνονται οι κάτοικοι τεσσάρων οικισμών – Καίγονται σπίτια

3/07/2025 - 5:50μμ
Σιταροχώραφα στην περιοχή Κρόκος Κοζάνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δικαιώματα έως… τα Σκόπια και επιδοτήσεις σε μοναστήρια

3/07/2025 - 4:20μμ
Καπνός από τη φωτιά στη Ραφήνα (φωτ.: Facebook / Forecast Weather Greece / Ali’s stampas)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη φωτιά στη Ραφήνα – Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση

3/07/2025 - 3:53μμ
Ελικόπτερο κάνει ρίψεις νερού στην Ιεράπετρα (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Ιεράπετρα: Αναζωπυρώσεις και νέο μήνυμα για εκκενώσεις

3/07/2025 - 3:32μμ
(Φωτ.: αρχείο Pexels / Tirachard Kumtanom)
ΕΛΛΑΔΑ

Ομαδικός βιασμός 14χρονης από τέσσερις άνδρες – Δύο συλλήψεις

3/07/2025 - 2:44μμ
Η μητέρα της Κυριακής Γρίβα στο μνημείο που στήθηκε μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων (φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)
ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλόνισε η μάνα της Κυριακής Γρίβα στο δικαστήριο: «Δες το μνήμα, πού είναι τώρα το παιδί μου»

3/07/2025 - 2:20μμ
Δελτία του Τζόκερ (φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

ΤΖΟΚΕΡ: Mega τζακ ποτ 9 εκατ. ευρώ στην αποψινή κλήρωση και 100.000 ευρώ σε κάθε τυχερό 5άρι

3/07/2025 - 1:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Σύρ’ το (γ)αίμαν!»: Οι Αργοναύται-Κομνηνοί χορεύουν και συστήνονται στο Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Qudratullah Razwan)

Ρωσία: Αναγνώρισε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν – Προσβλέπει σε παραγωγική διμερή συνεργασία

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/ Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)

Γλέντι μέχρι το πρωί από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Μαρίνας Νάουσας «Η Ρωμανία»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ©The Vindolanda Trust)

Βρετανία: Τεράστια ρωμαϊκά σανδάλια βρέθηκαν σε ανασκαφή – Οι αρχαιολόγοι αναρωτιούνται σε ποιους ανήκαν

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο κορασίδων: «Ασημένια» η Εθνική

9 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay / Anna-f)

Ζώα συντροφιάς: Τετράμηνη παράταση για αποστολή DNA ή στείρωση – Τι προβλέπεται για σκύλους αναγνωρισμένων ελληνικών φυλών

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign