pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Πάφος δεν ξέχασε τη Γενοκτονία των Ποντίων – Ετήσιος θεσμός χρέους, 105 χρόνια μετά

Ο Δήμος Πάφου μνημόνευσε και τίμησε τα 353.000 θύματα, ενώνοντας τη φωνή του στο αίτημα για διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος

21/05/2024 - 12:30μμ
Πυρριχιστές έξω από το δημοτικό μέγαρο Πάφου, στην εκδήλωση για τα 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Δήμος Πάφου)

Πυρριχιστές έξω από το δημοτικό μέγαρο Πάφου, στην εκδήλωση για τα 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Δήμος Πάφου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με μια πορεία από το Πάρκο Γενοκτονίας των Ποντίων μέχρι το δημοτικό μέγαρο Πάφου, άρχισε το βράδυ της Κυριακής να ξετυλίγεται το κουβάρι της μνήμης στην κυπριακή πόλη – οι εκδηλώσεις του Δήμου Πάφου για τη 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, «είναι πλέον ετήσιος θεσμός χρέους» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε έξω από το δημαρχιακό μέγαρο. 

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πάφου Φαίδων Φαίδωνος υπενθύμισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, σημειώνοντας ότι η επέτειος είναι συμβολική, αλλά «με βαρύ φόρτο μνήμης, πένθους, καθήκοντος και χρέους».

Ως δήμαρχος, όπως είπε, πίστεψε ότι η στήριξη των ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με μέτρα, πράξεις και δράσεις, «ήταν επιβεβλημένη και οφειλόμενη πολιτική».

«Οι ομογενείς Πόντιοι, εκτός από τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, εμπλουτίζουν την κοινωνία της Πάφου με την κουλτούρα και την πολύ αξιόλογη πολιτισμική παράδοση του ποντιακού ελληνισμού. Αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για την πόλη και την Επαρχία μας, πνευματικό, κοινωνικό και οικονομικό και δύναμη προόδου της Πάφου», ανέφερε.

Φαίδων Φαίδωνος (φωτ.: Δήμος Πάφου)

Από τη μεριά της η δημοτική σύμβουλος Νίνα Γκαρακλίδου σημείωσε: «105 χρόνια μετά το ποντιακό Ολοκαύτωμα, ο απανταχού ελληνισμός τιμά τη 19η Μάϊου, αποδεικνύοντας πως δεν χαρακτηρίζεται από ιστορική αμνημοσύνη και συνεχίζει τον αγώνα για ηθική δικαίωση, καταρρίπτοντας έτσι το αφήγημα που καλλιεργείται από κάποιους πως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ένα ξεχασμένο γεγονός».

Νίνα Γκαρακλίδου (fωτ.: Δήμος Πάφου)

Φόρης Πεταλίδης (φωτ.: Δήμος Πάφου)

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον διαχρονικό αγώνα των απογόνων των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου για να πείσουν πρώτα την ελληνική πολιτεία και στη συνέχεια τις κυβερνήσεις των ξένων χορών και διεθνών οργανισμών για την αναγκαιότητα διεθνούς αναγνώρισης.

Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε δρώμενο με τίτλο «Δεν Τελειώσαμε», με τη συμμετοχή των λυράρηδων Χρήστου Ναβροζίδη και Βασίλη Μαυρομουστακίδη, ομάδας μουσικών και της Χορωδίας του Λαογραφικού Ομίλου «Αφροδίτη» Γεροσκήπου. Χορούς το πόντου παρουσίασε το σχήμα του Πολιτιστικού Ομίλου Παραδοσιακών Χορών «Ρωμιοσύνη».

(Φωτ.: Δήμος Πάφου)

(Φωτ.: Δήμος Πάφου)

(Φωτ.: Δήμος Πάφου)

(Φωτ.: Δήμος Πάφου)

(Φωτ.: Δήμος Πάφου)

(Φωτ.: Δήμος Πάφου)

(Φωτ.: Δήμος Πάφου)

(Φωτ.: Δήμος Πάφου)

(Φωτ.: Δήμος Πάφου)

(Φωτ.: Δήμος Πάφου)

(Φωτ.: Δήμος Πάφου)

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων

Το πρωί της Κυριακής ο μητροπολίτης Πάφου Τυχικός τέλεσε μνημόσυνο για τα 353.000 θύματα στο ναό Αγίων Αναργύρων. Ακολούθησε δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων που βρίσκεται στον περίβολο του ναού και κατάθεση στεφάνων.

«Τιμώντας με επώδυνη μνήμη τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, δεν καλλιεργούμε το μίσος ούτε αναμοχλεύουμε πάθη και ούτε εξυφαίνουμε την εκδίκηση. Καθηκόντως και από χρέος κινούμενοι θυμόμαστε, μνημονεύουμε, αναγνωρίζουμε, τιμούμε και παραδειγματιζόμαστε. Μέσα από την αποτίμηση των τραγωδιών των τελευταίων 100 χρόνων που υπέστη ο ελληνισμός, προάγουμε την αυτογνωσία, ενδυναμώνουμε τη συλλογική μας συνείδηση και ταυτότητα και συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο για άλλο ακρωτηριασμό του έθνους» είπε ο Φαίδων Φαίδωνος στο λόγο που εκφώνησε.

(Φωτ.: Δήμος Πάφου)

(Φωτ.: Δήμος Πάφου)

(Φωτ.: Δήμος Πάφου)

(Φωτ.: Δήμος Πάφου)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Για τα Πανηγύρια», από την Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο (πηγή: ΕΡΤ3)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Σουμελά στην ΕΡΤ3: Ένα πανηγύρι που ενώνει τους Πόντιους με τις ρίζες τους

28/01/2026 - 3:24μμ
Το κτήριο Τουρπάλη που θα στεγάσει το νέο μουσείο (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνήμες, κειμήλια, μαρτυρίες: Η Νάουσα σε ανοιχτό κάλεσμα για την Αργυρούπολη του Πόντου

28/01/2026 - 1:17μμ
Η φωτογραφία του Αβραάμ Ορφανίδη, η σημείωσή του και το βιβλίο ποιημάτων της εγγονής του, Μ. Ορφανίδου (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ευχηθήτε παρηγορίαν στην πονεμένη μου ψυχήν»

28/01/2026 - 9:48πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Ποντιακά Σωματεία Βάδης-Βυρτεμβέργης, Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Αρχείο Φόρη Πεταλίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Πόντο στην Πόλη και την Κύπρο – Στη Στουτγάρδη χαρτογράφησαν το «συνεχές του τουρκικού εγκλήματος»

27/01/2026 - 6:58μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο από τον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας, Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: TikTok / kwnstantinidis_g)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιος 95 ετών χορεύει με… μαγκούρα – Ψυχή που αρνείται να γεράσει

27/01/2026 - 1:47μμ
Τα παιδιά είναι πάντα οι πρωταγωνιστές της Γιορτής των Γραμμάτων – και δικαίως
ΠΟΝΤΟΣ

Σωματείο & Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»: Για μια ακόμη χρονιά αναβίωσε η Γιορτή των Γραμμάτων – Μια παράδοση που μετρά 51 χρόνια

26/01/2026 - 10:12μμ
Απεικόνιση της μορφής που θα έχει το μνημείο στο Παραλίμνι (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Με την ευλογία της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Παραλίμνι

26/01/2026 - 11:20πμ
(Φωτ.: facebook / Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στιγμές και ήχοι Μικρασίας στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»

25/01/2026 - 11:15μμ
Ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης και η Μυροφόρα Ευσταθιάδου βραβεύουν τον Γιώργο Αμβροσιάδη, 13 Aπριλίου 2019 (φωτ.: Facebook / Φάρος Ποντίων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πέθανε ένας «θεμέλιος λίθος» των Ποντίων, ο Γιώργος Αμβροσιάδης

25/01/2026 - 4:15μμ
Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας δεξιά και στο βάθος η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Από το βιβλίο του Κ. Φωτιάδη «Πόντος: Δικαίωμα στη Μνήμη» (πηγή: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας)
ΠΟΝΤΟΣ

Παιδεία στον Πόντο και το Φροντιστήριο Τραπεζούντας: Ένα εκπαιδευτικό πρότυπο με διεθνή ορίζοντα

25/01/2026 - 1:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών άνοιας στην Ελλάδα έως το 2050, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έκθεση

11 λεπτά πριν
Κεριά, λουλούδια και προσωπικά αντικείμενα έξω από το γήπεδο της Τούμπας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Τραγωδία στη Ρουμανία: Ταυτοποιήθηκαν οι 7 οπαδοί του ΠΑΟΚ – Ο μεγαλύτερος μόλις 30 ετών

36 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Για τα Πανηγύρια», από την Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο (πηγή: ΕΡΤ3)

Η Σουμελά στην ΕΡΤ3: Ένα πανηγύρι που ενώνει τους Πόντιους με τις ρίζες τους

1 ώρα πριν
Ο Γιάννης Μαρής στο γραφείο του και μερικοί από τους τίτλους των έργων του (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ· εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Γιάννης Μαρής: Ο πνευματικός πατέρας του «Αστυνόμου Μπέκα» (και όχι μόνο) είχε ζήσει μια εξίσου συναρπαστική ζωή

1 ώρα πριν
Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Φονική έκρηξη στο Βιολάντα: Το υπόγειο του εργοστασίου μετατράπηκε σε «βόμβα» προπανίου

2 ώρες πριν
Στη φωτογραφία απεικονίζεται μικρό ξύλινο εργαλείο, του οποίου η πιθανή χρήση δεν είναι γνωστή (φωτ.: N.Thompson. Copyright: Katerina Harvati)

Αρκαδία: Ξύλινα εργαλεία ηλικίας 430 χιλιάδων ετών ανακαλύφθηκαν στη Μεγαλόπολη – Είναι τα αρχαιότερα παγκοσμίως

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign