pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Σταύρου Λαζαρίδη: Στην Αγία Ευθυμία της Κεφαλονιάς μάς αποκαλούσαν τουρκόσπορους. Ήσαν πολύ αντιβενιζελικοί

Μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες του Πόντου, γλίτωσε μεν από τους Τούρκους και τις σφαγές, αλλά είχε να αντιμετωπίσει το χλευασμό και την αντιπάθεια στη μητέρα Ελλάδα

20/05/2024 - 2:12μμ
Καρτ ποστάλ του 1939 με τη Σάμη της Κεφαλονιάς, όπου οι Πόντιοι πρόσφυγες ήταν ανεπιθύμητοι (φωτ.: Ψηφιοποιημένες συλλογές του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου/elia.org.gr)

Καρτ ποστάλ του 1939 με τη Σάμη της Κεφαλονιάς, όπου οι Πόντιοι πρόσφυγες ήταν ανεπιθύμητοι (φωτ.: Ψηφιοποιημένες συλλογές του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου/elia.org.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Σταύρος Λαζαρίδης γεννήθηκε στον ελληνικό οικισμό Σουλεϊμάνκιοϊ (Σολεϊμάνκιοϊ, Σιλμένκιοϊ) – αρχικά ιδιοκτησία κάποιου εύπορου Τούρκου Σουλεϊμάν. Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν κατά κύριο λόγο τουρκόφωνοι, εκτός ελάχιστων οικογενειών, από το Καραντάγ της Σαμψούντας, που μιλούσαν ποντιακά. Οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Πριν από την Ανταλλαγή ο οικισμός είχε περίπου 410 κατοίκους, που συντηρούσαν την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, καθώς και αρρεναγωγείο και παρθεναγωγείο, στα οποία φοιτούσαν και πολλοί μαθητές από τους γειτονικούς οικισμούς.

Η μαρτυρία του Σταύρου Λαζαρίδη περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

◊◊◊

Έξοδος. Από την εξορία ήρθαμε στην Ελλάδα. Δεν ξαναγυρίσαμε στο χωριό μας. Τα σπίτια μας δεν τα ξαναείδαμε. Από τη Μαλάτεια και το Ελ Αζίζ κατεβήκαμε στο Χαλέπι και μέσον Τριπόλεως, με το «Καλυψώ Βεργωτή» ήρθαμε στην Κεφαλονιά. Την 1η Ιανουαρίου του 1923 βρισκόμαστε στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς. Από το Χαλέπι ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 1922. Στο Φισκάρδο παραμείναμε μέχρι το Μάιο του 1924. Εκεί ήμασταν περίπου τρεις χιλιάδες πρόσφυγες από διάφορα μέρη του Πόντου. Επίσης και στο Αργοστόλι υπήρχαν και στη Σάμη της Κεφαλονιάς.

Οι άνευ οικογενειών άνδρες, συντόμως και δι’ ιδίων εξόδων, έφυγαν στας Πάτρας και Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Οι άλλοι παρέμειναν στο νησί και διεχείμασαν και τη επεμβάσει του νομάρχη Γεωργιάδη, φύτεψαν καπνό, δοκιμαστικώς, και παρήγαγον πεντακόσιες οκάδες καπνό.

Το μεν Φισκάρδο, ως κέντρον φιλελεύθερων πολιτών, μας υποδέχτηκε, μαζί με τα χωριά και μας φιλοξένησαν στα σπίτια τους μέχρι της φυγής μας από κει για τη Μακεδονία. Τουναντίον δε η Σάμη και δη στην Αγία Ευθυμία (Πηλάρο) ήσαν μισοπρόσφυγες. Μας αποκαλούσαν τουρκόσπορους και όταν αποβιβαστήκαμε στη Σάμη άλλους ύβρισαν και άλλους εχλεύασαν. Τον δε εφοπλιστή Βεργωτή που μας έφερε, τον ύβρισαν κι αυτόν που μας έφερε. Ήσαν πολύ αντιβενιζελικοί.

Το Μάιο του 1924 ήρθαμε στη Δράμα, δεκαπέντε οικογένειες από το Σουλεϊμάνκιοϊ και πολλές άλλες από άλλα μέρη του Πόντου. Εγκατασταθήκαμε στο Μικροχώρι Δράμας. Οι άλλες οικογένειες του χωριού μας εγκαταστάθηκαν σε άλλα μέρη της Μακεδονίας: στον Πεντάλοφο Καστοριάς, στη Νεράιδα Κοζάνης και στο Καλονέρι Κοζάνης.

______
Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Ε’, Μαρτυρίες από τις επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παλαιότερο έργο της Σοφίας Αμπερίδου από την ενότητα «Το βλέμμα της προσφυγιάς»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο για τις γενοκτονίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ροδοχώρι Νάουσας

23/07/2026 - 7:54μμ
Οι μαζικές σφαγές των Νεότουρκων το 1915 άφησαν πίσω τους πάνω από 150.000 ορφανά (φωτ.: zartonkmedia/Instagram)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο που εξακολουθεί να στοιχειώνει την παγκόσμια ιστορία: Ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας ποζάρουν μπροστά στον Τζεμάλ Πασά, έναν από τους υπεύθυνους της καταστροφής τους

17/07/2026 - 2:21μμ
Ο Χαράλαμπος Ιορδανίδης το 1952 (Αρχείο Σταύρου Καψάλη, πηγή: Πύλη της Δράμας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Χαράλαμπου Ιορδανίδη: Στις πορείες θανάτου από τους εννιά επέζησα μόνο εγώ

16/07/2026 - 8:51μμ
Η φωτογραφία με τη λεζάντα «Απελπισία: Μια μάνα –από τους χιλιάδες εκτοπισμένους των Τούρκων– ανάμεσα στα νεκρά σώματα των πέντε παιδιών της που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους», δημοσιεύθηκε μαζί με το άρθρο του Μόργκενταου (πάνω αριστερά) στο The Red Cross Magazine τον Μάρτιο του 1918
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Μόργκενταου αποδομεί τα επιχειρήματα των Οθωμανών – Η ισχυρή φωνή που αποκάλυψε τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών

16/07/2026 - 12:55μμ
Μια πραγματική αγωνίστρια της ζωής η Αρμένια Μαίρη Βαρτανιάν, δεν είναι πια εδώ (πηγή: zartonkmedia.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Πέθανε σε ηλικία 112 ετών η Μαίρη Βαρτανιάν μία από τις τελευταίες επιζήσασες

2/07/2026 - 12:24μμ
Το δημαρχείο του Βολουβέ-Σεν-Λαμπέρ, στην περιοχή των Βρυξελλών (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πρώτη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από δήμο του Βελγίου

30/06/2026 - 8:29μμ
Ερειπωμένο σπίτι στον Πόντο σήμερα (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθεριάδη, Χατζησαββίδη, Ασλανίδη: Μέσα σε μια μέρα 36 χωριά κάψανε

24/06/2026 - 8:52μμ
Το πλοίο «Ionia» στον Πειραιά, τον Φεβρουάριο του 1923. Είχε αποπλεύσει από την Τραπεζούντα μεταφέροντας χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν εν πλω από τύφο και ευλογιά. Το ταξίδι, που έγινε με ευθύνη της Near East Relief, ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή των πληθυσμών (πηγή: Flickr Commons project, 2021)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η «γέφυρα σωτηρίας» για τους πρόσφυγες – Το έργο των ξένων ανθρωπιστικών αποστολών (1915-1923)

20/06/2026 - 12:04μμ
Ο έμπορος βαφών Ναζάρ Αγά Μανούσαγκιαν με την οικογένειά του στην Αντέπ, το 1912 (φωτ.: Hraztan Tokmadjian, Ayntabi Aseghnakordzoutyunu [The Embroidery of Ayntab], τ. 1, Χαλέπι-Ερεβάν, 2015)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ποιοι κέρδισαν από τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων;

19/06/2026 - 10:20πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακής Τσάπα: 159 άτομα πήγαμε στην εξορία. Εννιά άτομα γυρίσαμε στο χωριό

18/06/2026 - 8:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο 28χρονος Αιγύπτιος, που κατηγορείται για τη δολοφονία του Σταύρου Γεωργίου, οδηγείται στον εισαγγελέα. Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Δολοφονία Σταύρου Γεωργίου: Με γύψο στο χέρι ο 28χρονος κατηγορούμενος – Δίωξη για ανθρωποκτονία

6 λεπτά πριν
Κολάζ (φωτ.: eurokinissi)

Νίκος Γκάλης: Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ελληνικό μπάσκετ, σήμερα γιορτάζει τα 69α γενέθλιά του

30 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπροβοδίζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, 7 Απριλίου 2025 (φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Τραμπ προς Σαουδική Αραβία: Πυρηνική συμφωνία μόνο με τη σφραγίδα του Ισραήλ

54 λεπτά πριν
Παλαιότερο έργο της Σοφίας Αμπερίδου από την ενότητα «Το βλέμμα της προσφυγιάς»

2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο για τις γενοκτονίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ροδοχώρι Νάουσας

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη δράση «Το βιβλίο-γνώση», Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς)

«Το βιβλίο-γνώση»: Ποντιακά παραμύθια και παράδοση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κιλκίς

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Χανιά: Έκρηξη σε βιοτεχνία κατασκευής σκαφών – Τραυματίστηκε εργαζόμενος

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign