pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΠΟΕ: Ανοιχτή επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της επίσκεψής του στην Τουρκία

Ποντιακά, αρμενικά, ασσυριακά και προσφυγικά σωματεία θυμούνται και υπενθυμίζουν

12/05/2024 - 8:59μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια εκδήλωση του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας που διοργάνωσε η ΠΟΕ τον Δεκέμβριο του 2019 (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια εκδήλωση του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας που διοργάνωσε η ΠΟΕ τον Δεκέμβριο του 2019 (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ενόψει της επικείμενης αυριανής επίσκεψής του στην Τουρκία, συνυπογράφουν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, την οποία κοινοποιούν και στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Η επιστολή κλείνει με την πεποίθηση ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί την Κυριακή 19 Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος, «όπου θα τιμηθεί η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 24 Φεβρουαρίου του 1994».

Μεταξύ άλλων, οι ομοσπονδίες υπενθυμίζουν στον πρωθυπουργό τα όσα είχε πει κατά την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας (2019), αλλά και την υπόσχεσή του για ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας συνολικά των χριστιανικών κοινοτήτων της Ανατολής, και τον καλούν να συζητήσει σχετικά θέματα κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Κυβέρνησης,

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη σας στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας κάποια ζητήματα. Γνωρίζουμε ότι δεν ανήκει στην χορεία των αρμοδιοτήτων των Ομοσπονδιών μας η χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Ωστόσο, θεωρούμε υποχρέωση μας να σας υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά τις καταστατικές θέσεις και τους στόχους μας, που άπτονται με ανοικτά θέματα και αφορούν την γείτονα χώρα.

Ενθυμούμενοι την τοποθέτησή σας τον Δεκέμβριο του 2019 στην εναρκτήρια εκδήλωση του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας που διοργάνωσε η ΠΟΕ με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξη της τελικής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου…

Ενθυμούμενοι την υπόσχεση για ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους σας για την προώθηση σε διεθνή φόρα και οργανισμούς του αιτήματος για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας συνολικά των χριστιανικών κοινοτήτων της Ανατολής (Ελλήνων, Αρμενίων & Ασσυρίων) από τους Νεότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ…

Σας καλούμε να ανταποκριθείτε στο βάρος των ιστορικών ευθυνών που έχετε επωμιστεί για την υλοποίηση των υποσχέσεων σας, να αναλάβετε διπλωματική πρωτοβουλία και να φέρετε το θέμα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών Κοινοτήτων της καθ’ ημάς Ανατολής (Ελλήνων, Αρμενίων & Ασσυρίων), σε όλες τις επίσημες συναντήσεις σας με ομολόγους σας, όπως η επικείμενη με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Θεωρούμε υποχρέωση μας να θέσουμε υπόψη σας τα παρακάτω ζητήματα προς συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν:

  • Να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Γενοκτονία που διέπραξε το κεμαλικό καθεστώς στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μ. Ασίας (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων), που ήταν από αιώνων οι αυτόχθονες πληθυσμοί της περιοχής στα εδάφη της σημερινής Τουρκίας.
  • Να σταματήσει η κάθε μορφής δίωξη των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών της σύγχρονης Τουρκίας, οι οποίοι εξακολουθούν να μάχονται για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και τη δημοκρατία.
  • Να σταματήσει άμεσα και οριστικά η πολιτική των «persona non grata» για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν τον Πόντο ως πατρώα γη των προγόνων τους και να αρθούν οι απαγορεύσεις που ισχύουν μέχρι σήμερα.
  • Να αναστηλωθούν και να συντηρηθούν κατά τις υποδείξεις της UNESCO τα μνημεία του ελληνικού, αρμενικού και ασσυριακού πολιτισμού, επιδεικνύοντας τον απαιτούμενο σεβασμό και να αρθεί η όποια χρήση όσων έχουν ήδη καταπατηθεί, όπως η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας και προσφάτως η ιστορική Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.
  • Να ιδρυθούν Μνημεία και Κέντρα Μελέτης της Γενοκτονίας στην περιοχή της καθ’ ημάς Ανατολής, ως φορείς γνώσης και αυτοκριτικής για τις νέες γενιές, με στόχο την ουσιαστική συμφιλίωση των λαών μας. Σε πλήρη αντιδιαστολή με τα όσα πρόσφατα μάθαμε από τον τύπο, ότι το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας θα εντάξει στα σχολικά εγχειρίδια κείμενα μίσους και την μισαλλοδοξία προς τους αυτόχθονες κατοίκους της περιοχής του Ευξείνου Πόντου και της Μικράς Ασίας.
  • Να σταματήσει η επιθετική πολιτική προς τις γείτονες χώρες και κυρίως απέναντι στην Ελλάδα, με την οποία η ειρηνική συμβίωση μόνον οφέλη έχει να προσφέρει στους δύο λαούς.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Κυβέρνησης,

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι διαπνεόμαστε από τα ίδια αγνά πατριωτικά αισθήματα και αισθανόμαστε την ίδια ιερή υποχρέωση προς τους εκατοντάδες χιλιάδες γενοκτονηθέντες προγόνους μας για ιστορική και ηθική δικαίωση, θεωρούμε δεδομένη την παρουσία σας την Κυριακή 19η Μαΐου 2024 στην πλατεία Συντάγματος όπου θα τιμηθεί η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 24 Φεβρουαρίου του 1994.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στους Παξούς: 15χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ανήμερα το Πάσχα

13/04/2026 - 11:33πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2026: Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των μαθημάτων και την έναρξη των εξετάσεων

13/04/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKNISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νεφώσεις, τοπικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθούν οι πιο ισχυροί άνεμοι

13/04/2026 - 8:08πμ
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Μπαράζ συλλήψεων το βράδυ της Ανάστασης στην Αττική – Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. δεκάδες μολότοφ

12/04/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό περιστατικό στο Θριάσιο νοσοκομείο: Κατέρρευσε τμήμα οροφής σε θάλαμο ψυχιατρικής κλινικής

12/04/2026 - 9:46μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΠΦΣΘ: Πρόσω ολοταχώς για το ανοιξιάτικο ποντιακό γλέντι, με τρομερή ομάδα μουσικών

12/04/2026 - 8:22μμ
Κυριακή του Πάσχα στο Πρωτοχώρι Κοζάνης. 12 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Έφη Κατσόγιαννου Τριανταφύλλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοχώρι Κοζάνης: Η Ανάσταση βγαίνει στους δρόμους – Το έθιμο που ενώνει μια ολόκληρη κοινότητα

12/04/2026 - 6:18μμ
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κορινθία: Σοβαροί τραυματισμοί από «σαΐτα» – Ακρωτηριασμός και βαρύ τραύμα στο μάτι

12/04/2026 - 5:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Ευκαρπία: Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία του 64χρονου – Συνελήφθη 42χρονος

12/04/2026 - 1:32μμ
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη στη Χαριλάου ένας ακόμα Τούρκος με Ερυθρά Αγγελία της Interpol

12/04/2026 - 12:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τμήμα της εικόνας που δημιούργησε και ανάρτησε ο Τραμπ στο Truth Social

Τραμπ Vs Πάπα: «Δεν είμαι θαυμαστής του» λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ – «Δεν τον φοβάμαι» απαντάει ο ποντίφικας

17 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο

Ιαπωνία: Οι δρόμοι του Τόκιο γέμισαν παραδοσιακούς ήχους και χορούς Ελλάδας για το ορθόδοξο Πάσχα

45 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)

Κύπρος: Αδιαπραγμάτευτο το νομικό καθεστώς των βάσεων, λέει η Βρετανία

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Τραγωδία στους Παξούς: 15χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ανήμερα το Πάσχα

2 ώρες πριν
Ο Πέτερ Μάγιαρ στο κέντρο (φωτ.: EPA / Robert Hegedus)

Ουγγαρία: Πώς υποδέχτηκε ο κόσμος το εκλογικό αποτέλεσμα και τη στροφή προς την Ευρώπη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Pontian Association Of Whittlesea "Panagia Soumela")

Οι Πόντιοι της Μελβούρνης οργανώνουν έναν ξεχωριστό χορό, αφιερωμένο στις μητέρες και τις γιαγιάδες τους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign