pontosnews.gr
Σάββατο, 31/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελληνικό διάβημα προς την UNESCO για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί – Νέες δηλώσεις Μητσοτάκη

«Είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενόψει της επίσκεψής του στην Άγκυρα

11/05/2024 - 11:20πμ
Μέλος των τουρκικών ειδικών δυνάμεων φρουρεί τη Μονή της Χώρας σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: αρχείου: EPA/Tolga Bozoglu)

Μέλος των τουρκικών ειδικών δυνάμεων φρουρεί τη Μονή της Χώρας σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: αρχείου: EPA/Tolga Bozoglu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε διάβημα προς την UNESCO για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος προέβη η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην UNESCO Γιώργος Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO και αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού Ερνέστο Οττόνε,  καθώς και με στελέχη του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η κίνηση της Αθήνας γίνεται πέντε ημέρες μετά τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Μονής από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λίγο πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «αχρείαστη» τη μετατροπή και δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο κατά τη συνάντησή τους.

Μάλιστα, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη», αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί την χαρακτήρισε ως προκλητική ενέργεια και τόνισε ότι θα ζητήσει την αντιστροφή της απόφασης.

Γιατί τώρα

Αν και η σχετική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης είχε ληφθεί προ τετραετίας, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επιλογή επίδοσης του διαβήματος στον συγκεκριμένο χρόνο, υπογραμμίζει πέραν πάσης αμφιβολίας την ενόχληση της Αθήνας για το ζήτημα. Επιπλέον, αποτελεί και μια κίνηση με σαφή στόχευση να απαντήσει στις επικρίσεις περί υποτιθέμενης επιλογής της κυβέρνησης να κρατήσει χαμηλά τους τόνους προκειμένου να μη χαλάσει το κλίμα της συνάντησης την επόμενη Δευτέρα.

Το διάβημα επιδόθηκε χθες, πρώτη ημέρα λειτουργίας της UNESCO μετά τις αργίες των τελευταίων ημερών στη Γαλλία (Ημέρα της Ευρώπης και σχετικοί εορτασμοί στο Παρίσι).

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Γ. Κουμουτσάκος έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τέμενος και της παραβίασης του χαρακτήρα ενός μνημείου της UNESCO που είναι απαράμιλλης πολιτιστικής αξίας και αποτελεί πολύτιμο τμήμα της κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Επιπλέον, ο Γ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την ανησυχία της Αθήνας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για τη φθορά και την αλλοίωση του ίδιου του μνημείου και της άυλης, όπως σημείωσε, πολιτιστικής κληρονομιάς, της οποίας είναι φορέας επί αιώνες.

Ο Ερ. Οτόνε δεσμεύθηκε ότι η UNESCO θα εξετάσει σε βάθος το ζήτημα, πάντα σε συμφωνία και με τις διαδικασίες που διαθέτει ο διεθνής οργανισμός.

Στο παρακάτω βίντεο με τίτλο «Η προσευχή της Παρασκευής τελέστηκε για πρώτη φορά μετά από 79 χρόνια στο Τζαμί Καριγιέ» περιλαμβάνονται στιγμιότυπο από τη χθεσινή προσευχή των μουσουλμάνων στη Μονή της Χώρας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την αίθουσα όπου διεξήχθη η ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον ΟΗΕ (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργου/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Διπλωματική αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας στον ΟΗΕ

30/10/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Μητσοτάκης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Είναι παράνομο, αυθαίρετο και αντιβαίνει στην ίδια τη γεωγραφία»

29/10/2026 - 6:37μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Εντός Νοεμβρίου η συζήτηση για Εξεταστική Επιτροπή σχετικά με τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους

29/10/2026 - 1:41μμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις ΗΠΑ για συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

29/10/2026 - 8:32πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Υπουργείο Εξωτερικών / Μάριος Αϋφαντής)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή δήλωση των «έξι» στον ΟΗΕ: «Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Παραβιάζει τη γεωγραφική πραγματικότητα»

26/10/2026 - 10:31μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα προς την Άγκυρα για τη Θράκη: «Υποκριτικό να παραδίδει η Τουρκία μαθήματα θρησκευτικής ελευθερίας»

24/10/2026 - 11:32μμ
Έλληνες μοναχοί στο ναό της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά της Αιγύπτου, στις 19 Οκτωβρίου 2018 (φωτ. αρχείου: EPA / Khaled Elfiqi)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονή Σινά: Τι σηματοδοτεί η συμφωνία για Αθήνα και Κάιρο – Η ΑΟΖ και η κίνηση της Άγκυρας

24/10/2026 - 8:56μμ
Το Γενί Τζαμί και ο πύργος του ρολογιού στην Κομοτηνή (φωτ. αρχείου: Wikimedia Commons / Ggia)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Νέα πρόκληση για τους μουφτήδες στη Θράκη – Επιμένει σε «τουρκική μειονότητα»

24/10/2026 - 6:51μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Justin Lane)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου στον ΟΗΕ κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου

23/10/2026 - 11:01μμ
Ο Λάζαρος Κυρίζογλου σε παλαιότερη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) (φωτ. αρχείου: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καμπανάκι» ΚΕΔΕ για τον Προϋπολογισμό 2027: Προειδοποιεί με κινητοποιήσεις για τις περικοπές στους δήμους

23/10/2026 - 9:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)

Τουρκία-Ουκρανία: Στην Κωνσταντινούπολη ο Ζελένσκι – Συνάντηση εργασίας με Ερντογάν

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Έκαμψε την αντίσταση της Αρμάνι ο Ολυμπιακός

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Μάντζιαρης)

Καύσιμα: Επεκτείνεται η κρατική επιδότηση για την περίοδο 1 έως 15 Νοεμβρίου

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

ΗΠΑ-Ενδιάμεσες εκλογές: Αριθμός ρεκόρ 47,9 εκατομμυρίων Αμερικανών έχει ήδη ψηφίσει

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Κακή βραδιά στην Πόλη και ήττα για τον Παναθηναϊκό

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Greek Street Fair Burwood - Saturday 14 November 2026/Facebook)

Ο Ποντοξενιτέας συμμετέχει δυναμικά στο φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού στο Σίδνεϊ με ποντιακά τραγούδια και χορούς

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV