pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελληνικό διάβημα προς την UNESCO για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί – Νέες δηλώσεις Μητσοτάκη

«Είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενόψει της επίσκεψής του στην Άγκυρα

11/05/2024 - 11:20πμ
Μέλος των τουρκικών ειδικών δυνάμεων φρουρεί τη Μονή της Χώρας σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: αρχείου: EPA/Tolga Bozoglu)

Μέλος των τουρκικών ειδικών δυνάμεων φρουρεί τη Μονή της Χώρας σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: αρχείου: EPA/Tolga Bozoglu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε διάβημα προς την UNESCO για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος προέβη η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην UNESCO Γιώργος Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO και αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού Ερνέστο Οττόνε,  καθώς και με στελέχη του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η κίνηση της Αθήνας γίνεται πέντε ημέρες μετά τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Μονής από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λίγο πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «αχρείαστη» τη μετατροπή και δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο κατά τη συνάντησή τους.

Μάλιστα, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη», αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί την χαρακτήρισε ως προκλητική ενέργεια και τόνισε ότι θα ζητήσει την αντιστροφή της απόφασης.

Γιατί τώρα

Αν και η σχετική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης είχε ληφθεί προ τετραετίας, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επιλογή επίδοσης του διαβήματος στον συγκεκριμένο χρόνο, υπογραμμίζει πέραν πάσης αμφιβολίας την ενόχληση της Αθήνας για το ζήτημα. Επιπλέον, αποτελεί και μια κίνηση με σαφή στόχευση να απαντήσει στις επικρίσεις περί υποτιθέμενης επιλογής της κυβέρνησης να κρατήσει χαμηλά τους τόνους προκειμένου να μη χαλάσει το κλίμα της συνάντησης την επόμενη Δευτέρα.

Το διάβημα επιδόθηκε χθες, πρώτη ημέρα λειτουργίας της UNESCO μετά τις αργίες των τελευταίων ημερών στη Γαλλία (Ημέρα της Ευρώπης και σχετικοί εορτασμοί στο Παρίσι).

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Γ. Κουμουτσάκος έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τέμενος και της παραβίασης του χαρακτήρα ενός μνημείου της UNESCO που είναι απαράμιλλης πολιτιστικής αξίας και αποτελεί πολύτιμο τμήμα της κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Επιπλέον, ο Γ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την ανησυχία της Αθήνας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για τη φθορά και την αλλοίωση του ίδιου του μνημείου και της άυλης, όπως σημείωσε, πολιτιστικής κληρονομιάς, της οποίας είναι φορέας επί αιώνες.

Ο Ερ. Οτόνε δεσμεύθηκε ότι η UNESCO θα εξετάσει σε βάθος το ζήτημα, πάντα σε συμφωνία και με τις διαδικασίες που διαθέτει ο διεθνής οργανισμός.

Στο παρακάτω βίντεο με τίτλο «Η προσευχή της Παρασκευής τελέστηκε για πρώτη φορά μετά από 79 χρόνια στο Τζαμί Καριγιέ» περιλαμβάνονται στιγμιότυπο από τη χθεσινή προσευχή των μουσουλμάνων στη Μονή της Χώρας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το Μεταναστευτικό και τις ροές από τη Λιβύη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Αλέξανδρος Μπελτές)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έκτακτα μέτρα για το Μεταναστευτικό – «Όσοι εισέρχονται παράνομα θα συλλαμβάνονται»

9/07/2025 - 3:29μμ
Πρόσφυγες και μετανάστες στην Αγυιά Χανίων, Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Αγγελάκης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μεταναστευτικό όπλο» στα χέρια του Χαφτάρ – Η Κρήτη σε πρώτο πλάνο, η κυβέρνηση σε πίεση με το βλέμμα στη Λιβύη

9/07/2025 - 8:32πμ
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόμνημα Καραμανλή στην Προανακριτική για τα Τέμπη – Ζητά παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο

7/07/2025 - 11:55πμ
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτ.: EUROKINISSI /Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Χαφτάρ στη Λιβύη: Η Ελλάδα ρίχνει γέφυρες, για θαλάσσιες ζώνες και μεταναστευτικό

6/07/2025 - 3:54μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Άγιο Όρος και διανυκτέρευσε στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Άγιον Όρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Διανυκτέρευσε στη Σιμωνόπετρα

5/07/2025 - 11:37πμ
Διπλωματικές πηγές για τις πρόωρες εκλογές στα Σκόπια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλγαρικό «μπλόκο» σε «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα» – Αφαιρέθηκαν από την ευρωπαϊκή Έκθεση Προόδου

4/07/2025 - 8:38πμ
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης στο Μαξίμου για το ΚΥΣΕΑ (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ – Τι συζητήθηκε

2/07/2025 - 3:48μμ
Ορκωμοσία νέων μελών της κυβέρνησης, Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 (φωτ.: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης – Τι δήλωσε ο Πλεύρης για την μεταναστευτική πολιτική

30/06/2025 - 11:55πμ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης – Στον ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να αναφερθεί ο Κ. Μητσοτάκης

30/06/2025 - 8:40πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην είσοδο του Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αποτύχαμε – Αγανάκτηση και οργή για τους διαλόγους

29/06/2025 - 11:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17α Τενεδίων Δρώμενα: Ο Σύλλογος Απανταχού Τενεδίων τιμά τη μνήμη του Αγίου Αβούδιμου

5 ώρες πριν
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στο Ασπροχώρι Ωρωπού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Φωτιά στον Ωρωπό: Δύο τα δύσκολα μέτωπα – Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερο Φεστιβάλ Παράδοσης (φωτ.: facebook / Δήμος Θέρμης)

Με έντονη ποντιακή παρουσία το 4ο Φεστιβάλ Παράδοσης του Δήμου Θέρμης

6 ώρες πριν
(Φωτ.: slgr.gr)

Super League: Κλήρωση για νέο πρωτάθλημα με βράβευση Ποστέκογλου – Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν για κατασκοπεία – Την Πέμπτη οδηγούνται στον εισαγγελέα

7 ώρες πριν
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

7 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign