pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ισραήλ: Συμφωνία ή επίθεση στη Ράφα; Το δίλημμα του Νετανιάχου

Διαδοχικές δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την καταβαράθρωση της δημοτικότητας του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

29/04/2024 - 9:57μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Chaim Goldberg)

(Φωτ. αρχείου: EPA / Chaim Goldberg)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του Μπενιαμίν Νετανιάχου αυξάνουν την πίεση προς τον ισραηλινό ηγέτη για να απορρίψει σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη σταθερότητα της κυβέρνησής του αν δεν προχωρήσει στην επίθεση κατά της Ράφα.

Οι εκπρόσωποι της Χαμάς αναμένονταν στο Κάιρο, την ώρα που οι μεσολαβητές εντείνουν τις προσπάθειες για την κατάληξη σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πριν από την υλοποίηση του σχεδίου της ισραηλινής επίθεσης κατά της πόλης όπου έχουν βρει καταφύγιο περί το ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Ωστόσο, αν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, τα σχέδια της επίθεσης πρέπει να μπουν στο συρτάρι για να ακολουθήσει μια περίοδος ηρεμίας, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της εξέλιξης των συνομιλιών, κατά τη διάρκεια της οποίας δεκάδες όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται στις φυλακές.

Την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ κάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην υποχωρήσει και να προχωρήσει στη χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς στη Ράφα, παρά τις διεθνείς πιέσεις που δέχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να ματαιώσει τα σχέδια λόγω των υψηλών κινδύνων για απώλειες μεταξύ των αμάχων και του φάσματος της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Όμως, «μια κατάπαυση του πυρός θα αποτελεί ταπεινωτική ήττα», όπως δήλωσε ο Μπεζαλέλ Σμότριχ σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Αν δεν κατορθώσει να εξαφανίσει την Χαμάς «μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία σας δεν θα έχει δικαίωμα ύπαρξης», είπε.

Τον υπουργό Οικονομικών διαδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ, ο έτερος ακροδεξιός κυβερνητικός του εταίρος, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος επανέλαβε ανάρτηση της 30ής Ιανουαρίου στο Χ, που είχε κάνει κατά την διάρκεια προηγούμενου γύρου διαπραγματεύσεων: «Υπενθύμιση: μια ανεύθυνη συμφωνία = διάλυση της κυβέρνησης».

Αν και το πρωθυπουργικό γραφείο δεν αντέδρασε στις δηλώσεις αυτές, ο Μπένι Γκαντς, ο κεντρώος πρώην υπουργός Άμυνας που συμμετέχει στο πολεμικό συμβούλιο του Νετανιάχου από τον Οκτώβριο, δήλωσε ότι η απελευθέρωση των ομήρων προέχει της επίθεσης στη Ράφα.

Η απόρριψη μιας υπεύθυνης συμφωνίας που θα διασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων θα στερήσει την κυβέρνηση από κάθε νομιμοποίηση, έγραψε στην ανακοίνωσή του ο Μπένι Γκαντς, δεδομένης της αποτυχίας των ισραηλινών μηχανισμών ασφαλείας την 7η Οκτωβρίου και της ασφυκτικής πίεσης της κοινής γνώμης στο Ισραήλ για την επιστροφή των ομήρων.

Αν και η δημοτικότητά του έχει εκτοξευθεί στις δημοσκοπήσεις, ο Μπένι Γκαντς δεν έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει την κυβέρνηση, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, με την βοήθεια των Σμότριχ και Μπεν-Γκβιρ ελέγχει τις 64 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ – όμως οι δύο ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Και στην περίπτωση αυτή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει την υποστήριξη κεντρώων κομμάτων ή να προκηρύξει εκλογές. Μια τέτοια αναμέτρηση, ωστόσο, αποτελεί μεγάλη απειλή για τον νυν πρωθυπουργό.

Διαδοχικές δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την καταβαράθρωση της δημοτικότητάς του μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός θα βρισκόταν αντιμέτωπος με συντριπτική ήττα σε ενδεχόμενες εκλογές.

Παράλληλα, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι υπόδικος για διαφθορά, ενώ αντιμετωπίζει κύμα διαμαρτυρίας για τον τρόπο διαχείρισης του πολέμου.

Ο πόλεμος έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας και έχει ξεριζώσει τους περισσότερους από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της. Αλλά δεν έχει εξαρθρώσει την Χαμάς, όπως είχε υποσχεθεί μετά την 7η Οκτωβρίου ο Νετανιάχου, ενώ περισσότεροι από 130 όμηροι παραμένουν στα χέρια της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Οι διαδηλώσεις με το σύνθημα «Φέρτε τους πίσω» αυξάνονται. Οι οικογένειες των ομήρων κατηγορούν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θέτει την δική του πολιτική επιβίωση πάνω από την τύχη των αγαπημένων τους.

Η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, η μητέρα του 24χρονου Ματάν Ζανγκάουκερ ο οποίος απήχθη στις 7 Οκτωβρίου από κιμπούτς, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συγχώρεση αν η κυβέρνηση χάσει την σημερινή ευκαιρία για συμφωνία εκεχειρίας.

Και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης το Σάββατο στο Τελ Αβίβ είπε: «Έχεις αφήσει 133 ομήρους να σαπίζουν στα τούνελ της Χαμάς μόνο και μόνο για να κρατήσεις την καρέκλα σου».

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αχμέντ αλ Σάραα στη Δαμασκό της Συρίας (φωτ.: EPA / Giuseppe Lami)
ΚΟΣΜΟΣ

Το στοίχημα των «τεσσάρων θαλασσών»: Πώς η Συρία μπορεί να παρακάμψει το Στενό του Ορμούζ

17/06/2026 - 10:52μμ
Ιρανοί ψαράδες πλέουν ανάμεσα σε πλοία που έχουν ακινητοποιηθεί στα Στενά του Ορμούζ, ανοιχτά του Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, την 1η Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Amirhossein Khorgooei / ISNA News Agency)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Στη δημοσιότητα το επίσημο μνημόνιο των 14 σημείων – Τι προβλέπει για Ορμούζ, κυρώσεις και πυρηνικά

17/06/2026 - 9:40μμ
Οι σημαίες της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο προς Τουρκία: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες – Στο στόχαστρο οι παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

17/06/2026 - 6:54μμ
Οι τραχείς, άγονοι ορεινοί όγκοι της χερσονήσου Μουσάνταμ εισχωρούν στο στενό του Ορμούζ, το στενό πέρασμα ανάμεσα στο Ιράν (βόρεια), το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (νότια), όπου τα ύδατα από τον κόλπο του Ομάν εισέρχονται στον Περσικό Κόλπο (πηγή: MODIS Land Rapid Response Team, NASA GSFC)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Τρία ιρανικά δεξαμενόπλοια έσπασαν τον αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ – Ξεκίνησαν οι εξαγωγές πετρελαίου;

17/06/2026 - 1:03μμ
(Φωτ.: EPA / Julien Warnand)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο: «Η Τουρκία δεν μπορεί να επανέλθει στην ενταξιακή πορεία υπό τις σημερινές συνθήκες»

17/06/2026 - 11:45πμ
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Τίβατ του Μαυροβουνίου, στις 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA/BORIS PEJOVIC)
ΚΟΣΜΟΣ

«Όλα ψέματα»: Ο Έντι Ράμα απαντά στις αντιδράσεις για την επένδυση του γαμπρού του Τραμπ στην Αλβανία

17/06/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: x.com/AlArabiya_Eng)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Στη δημοσιότητα το προσχέδιο 14 σημείων του μνημονίου κατανόησης

17/06/2026 - 8:36πμ
(Πηγή: instagram)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πέθανε ξαφνικά στα 35 η ηθοποιός Ετζέ Ιρτέμ – Μία μέρα μετά τα γενέθλιά της

16/06/2026 - 9:23μμ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας υποδέχεται τον Ουκρανό ομόλογό του στη Σύνοδο της G7 (φωτ.: ΕΡΑ / Yoan Valat)
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος G7: Κοινή βούληση για ενίσχυση της πίεσης επί της Μόσχας – Στόχος, ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία

16/06/2026 - 6:31μμ
(Φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ipsos: Το 38% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αντέξουν άλλα 250 χρόνια!

16/06/2026 - 5:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: screwyouth/Instagram)

Από το μόλις 5% ελπίδας να ξαναπερπατήσει, στα πρώτα βήματα: Η συγκλονιστική πρόοδος του Ιωάννη Βιδινιώτη μετά το ατύχημα στην Αυστραλία

6 ώρες πριν
O Κωνσταντίνος Φωτιάδης καλεσμένος στην Ευξεινούπολη, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook  / Δαυίδ Μ. Κομνηνός Ποντιακός Σ.)

Κωνσταντίνος Φωτιάδης: «Φώτισε» την ιστορία των Κρυπτοχριστιανών του Ακ Νταγ Ματέν στην Ευξεινούπολη

6 ώρες πριν
Ο Αχμέντ αλ Σάραα στη Δαμασκό της Συρίας (φωτ.: EPA / Giuseppe Lami)

Το στοίχημα των «τεσσάρων θαλασσών»: Πώς η Συρία μπορεί να παρακάμψει το Στενό του Ορμούζ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Miguel A. Lopes)

Μουντιάλ 2026: Πρεμιέρα με… γκέλα για την Πορτογαλία

7 ώρες πριν
Δικαστική αίθουσα (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Νέα δίωξη για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής – Στο «κάδρο» η έκπτωτη δήμαρχος και ακόμη έξι πρόσωπα

8 ώρες πριν
Ιρανοί ψαράδες πλέουν ανάμεσα σε πλοία που έχουν ακινητοποιηθεί στα Στενά του Ορμούζ, ανοιχτά του Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, την 1η Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Amirhossein Khorgooei / ISNA News Agency)

ΗΠΑ-Ιράν: Στη δημοσιότητα το επίσημο μνημόνιο των 14 σημείων – Τι προβλέπει για Ορμούζ, κυρώσεις και πυρηνικά

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign