pontosnews.gr
Κυριακή, 17/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διαδραστικός χάρτης με θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία σε αν. Μακεδονία και Θράκη στο διαδίκτυο

Είναι προσβάσιμος στην ελληνική, αγγλική και τουρκική γλώσσα

25/04/2024 - 1:04μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια βόλτα στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να επισκεφθεί κανείς θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη χάρη στη σπουδαία δουλειά που έχουν κάνει Έλληνες επιστήμονες στο πρόγραμμα Innovative Cultural Experience (ICE). Πώς;

Μέσω ενός διαδικτυακού χάρτη-οδηγού για τα χριστιανικά, μουσουλμανικά και εβραϊκά μνημεία σε Δράμα, Καβάλα και Θράκη.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αγγελική Ζιάκα, καθηγήτρια Θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνη της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών, πρόκειται για έναν χάρτη (google map) «προσβάσιμο στην ελληνική, την αγγλική και την τουρκική γλώσσα (βλ. ice.web.auth.gr) και μικρό παραδοτέο ενός μεγάλου έργου, του ICE, που στα ελληνικά αποδίδεται ως Ανάπτυξη Καινοτόμου Συστήματος Επαυξημένης Πραγματικότητας, με εφαρμογή στην ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη».

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του ΕΠΑνΕΚ.

Η δράση εστίασε στο πώς η θρησκευτική και πολιτιστική, υλική και άυλη κληρονομιά μπορεί να παρουσιαστεί με τρόπο απτό και πολυμεσικό σε μικρούς και μεγάλους.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Παραδίδουμε αρχικώς μία πλατφόρμα με πολλά και ποικίλα εκθέματα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μουσεία, σε εκθεσιακούς χώρους, ακόμα και στο σχολείο, μέσω της οποίας περιηγείται κανείς σε διάφορα μνημεία ή ακόμα και αντικείμενα διαθρησκειακού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, τα οποία επιλέξαμε για τις ανάγκες του έργου. Αλλά μέχρις ότου φτάσουμε σε αυτή την επιλογή και στην ανάπτυξη του καινοτόμου συστήματος, που υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, το Εργαστήριο ΑΕΤΜΑ του Τμήματος Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ και την Prisma Electronics που εδρεύσει στην Αλεξανδρούπολη, οι άλλοι φορείς που ήμασταν υπεύθυνοι για τη συλλογή της πολιτισμικής και τη διαθρησκειακής, υλικής και άυλης κληρονομιάς, δηλαδή το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, το Εργαστήριο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και το Ερευνητικό Κέντρο MOHA στην Καβάλα, χρειάστηκε επί 36 μήνες –κι ενώ συμπέσαμε και με την πανδημία– οι ερευνητές του έργου να χαρτογραφούν την περιοχή της αν. Μακεδονίας και Θράκης με σκοπό τη συλλογή ενός πλουσιότατου υλικού πολιτιστικής κληρονομιάς», επισημαίνει η καθηγήτρια του ΑΠΘ.

«Καλούμε ερευνητές σε όλη την Ελλάδα κάτι αντίστοιχο έχει γίνει, και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και για τη βιβλιογραφία των οθωμανικών μνημείων της Ελλάδας –να μεγαλώσει αυτός ο χάρτης», σημειώνει η Αγγελική Ζιάκα, εξηγώντας πως η Ελλάδα έχει έναν εξαιρετικό πλούτο αυτού του είδους που παραμένει αναξιοποίητος και άγνωστος.

«Βεβαίως, πέραν των θρησκευτικών μνημείων υπάρχουν και μνημεία όπως τα οθωμανικά λουτρά, που είναι πανέμορφα, οι λίγοι τεκέδες που απέμειναν, και οι πολλοί τουρμπέδες. Υπάρχει, δηλαδή, ένα πλήθος μνημείων, το οποίο μπορεί να αναδειχθεί με ποικίλους τρόπους, να το χαιρόμαστε και να περάσει στις συνειδήσεις μας ως μία κοινή πολιτιστική κληρονομιά» υπογραμμίζει.

Ο χάρτης, όπως σημειώνει η δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Σοφία Παπαδοπούλου, είναι διαθέσιμος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Υπόμνηση Διαθρησκειακών και Διαπολιτισμικών Διαδρομών ICE Project Map _ Intercultural and Interreligious Places.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το κάστρο και ο οικισμός της Βολισσού μετά την καταστροφική πυρκαγιά (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Αναγνώστου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φωτιά στη Χίο: Μικρές φθορές στον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου και το Κάστρο της Βολισσού

16/08/2025 - 4:56μμ
(Στιγμιότυπο από τηλεοπτική συνέντευξη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πόπη Χριστοδούλου: Έφυγε από τη ζωή και η Μάρθα-Ρίτσα του «Παρά πέντε»

14/08/2025 - 5:44μμ
Δίσκος του Στέλιου Καζαντζίδη από τη συλλογή του Τάσου Μυλωνά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πιερία: Παρουσιάζεται το βιβλίο «Στέλιος Καζαντζίδης: Δεν με σβήνει κανένας» στην ιστορική Πύδνα (Κίτρος)

12/08/2025 - 2:00μμ
Ο αρχαίος τεχνίτης, με εξαιρετική δεξιοτεχνία, κατόρθωσε να σκαλίσει πάνω σε μία πολύ μικρή επιφάνεια (διαστάσεων μόλις 1,65 x 2,07 εκ.) ρεαλιστικές λεπτομέρειες των πτυχώσεων του ενδύματος και των κοσμημάτων της μορφής (φωτ.: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Έκθεμα του μήνα ένα χρυσό δαχτυλίδι με σκηνή θηλασμού

11/08/2025 - 12:44μμ
Η Σοφία Σεϊρλή στη διάρκεια παλιότερης τηλεοπτικής συνέντευξης (φωτ.: glomex)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πνίγηκε ενώ κολυμπούσε η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή

11/08/2025 - 12:26πμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η καρδιά της μουσικής χτύπησε δυνατά στο Release Athens Festival – Το opaponline.gr μετέτρεψε το φεστιβάλ σε μια μοναδική εμπειρία

31/07/2025 - 6:18μμ
Οι «Ομπρέλες» που βρίσκονται έξω από το  MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου θα αρχίσουν ξανά να… χορεύουν

31/07/2025 - 12:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα μυστικά της Ρωσικής Εκκλησίας, στο κέντρο της Αθήνας: Φωτογραφική ξενάγηση στις κατακόμβες

30/07/2025 - 10:41μμ
Θραύσμα μαρμάρινης σίμης από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης των Αθηνών (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Αθήνα επέστρεψε θραύσμα από την Ακρόπολη – Το είχε οικογένεια στη Χιλή

25/07/2025 - 1:19μμ
(Φωτ.: facebook/Acropolis Museum - Μουσείο Ακρόπολης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με φόντο τον Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης

23/07/2025 - 11:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

17 Αυγούστου 1944, το Μπλόκο της Κοκκινιάς – «Πήρε το παιδί στον ώμο σαν σφαγμένο πρόβατο»

24 δευτερόλεπτα πριν
Τούρκοι αστυνομικοί χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα για να απομακρύνουν διαδηλωτές από την πλατεία Ταξίμ, στη διάρκεια διαμαρτυρίας τον περασμένο Μάρτιο για τη φυλάκιση του πρώην δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Η Άγκυρα απορρίπτει την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

36 λεπτά πριν

Λήγει στις 5 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την έκδοση Προσωπικού Αριθμού – Θα αποδίδεται αυτόματα

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από το χωριό Νύμφες της Κέρκυρας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Ο καιρός την Κυριακή: Καλές θερμοκρασίες, χωρίς πολλά μποφόρ – Τι λέει η ΕΜΥ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Νάουσας - Νομού Ημαθίας)

Τριήμερο παμποντιακό πανοΰρ στην Επισκοπή Νάουσας

10 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την περσινή πανήγυρη στον αυλόγυρο της Παναγίας Σουμελά Αχαρνών (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Παναγία Σουμελά Αχαρνών)

Ιερά πανήγυρις για την Παναγία και τον Πόντο και φέτος στις Αχαρνές

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign