pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χριστίνα Σύλβα: Το άτυχο κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια, και η πορεία της ζωής της

Πέρασαν 30 χρόνια από το «φευγιό» της. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

23/04/2024 - 3:52μμ
(Φωτ.: Facebook / Παλιός κλασικός ελληνικός κινηματογράφος)

(Φωτ.: Facebook / Παλιός κλασικός ελληνικός κινηματογράφος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επί κυριαρχίας παλιού ελληνικού κινηματογράφου, υπήρχε χώρος για όλους. Αρκεί να είχαν λόγο ύπαρξης και ταλέντο. Άλλωστε δεν υπήρχαν μόνο οι μεγάλες σάλες της Φίνος Φιλμ και των μεγάλων στούντιο της εποχής, αλλά και οι μικρές εταιρείες παραγωγής, που ειδικά στις αίθουσες των συνοικιών και της περιφέρειας, δημιουργούσαν κατάσταση και επέβαλλαν τα δικά τους πρόσωπα. Τώρα αν τα τελευταία κατάφερναν και ανέβαιναν κατηγορία, έχει καλώς. Αν όχι, η επόμενη.

Φυσικά η «άνοδος» που λέγαμε δεν ήταν πάντα θέμα ταλέντου, αλλά και επιλογών και τύχης.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν η Χριστίνα Σύλβα. Το «κορίτσι με τα δακρυσμένα μάτια» ή η Ελληνίδα Σιμόν Σινιορέ όπως την αποκαλούσαν. Κάλλιστα μπορούσε να είναι μια από τις πρωταγωνίστριες πρώτης γραμμής, αλλά… Οι επιλογές; οι υπεύθυνοι; το «κάλλιο πρώτος στο χωριό, παρά δεύτερος στην πόλη»; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

Όπως και να ‘χει, το κορίτσι που οι μελό περιπέτειές του τάραζαν τους δακρυϊκούς αδένες των θεατών, κατείχε ξεχωριστή θέση στο εγχώριο κινηματογραφικό σκηνικό. Στο θέατρο, όπως θα δείτε παρακάτω, έκανε άλλες επιλογές.

Οι δυο πλευρές του έργου

Στην πρώτη της ταινία εμφανίστηκε ως Σύλβα Πουλοπούλου – όπως ήταν άλλωστε το πραγματικό της όνομα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το θίασο της κυρίας Κατερίνας το 1957.

Τα επόμενα χρόνια είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε θιάσους του ελευθέρου θεάτρου, έπαιξε δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα και συγκρότησε τον δικό της θίασο, την Ελληνική Λαϊκή Σκηνή.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1955 με το ρόλο της Κρουστάλλως στη μεταφορά από τον Ντίνο Δημόπουλο του κωμειδυλλίου του Δημητρίου Κορομηλά Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας. Η μικρή γράφει στο φακό, και τα τσακάλια της παραγωγής την τσακώνουν.

Ακολουθούν ταινίες με τίτλους τύπου Θυσιάστηκα για το παιδί μου, Μάνα μου παραστράτησα, Στέγνωσαν τα δάκρυά μας, Πονεμένη μητέρα, Η εξομολόγηση μιας μητέρας.

25η Μαρτίου 1961 (φωτ.: Facebook / Παλιός κλασικός ελληνικός κινηματογράφος)

Αυτά στο πανί. Γιατί στο θέατρο παίζει μπάλα σε άλλο στρατόπεδο. Αυτό του μπουλβάρ, της σικάτης δηλαδή και αεράτης κωμωδίας. Και χαίρει εκτιμήσεως και μεγάλων επιτυχιών. Αλλά το κοινό και οι παραγωγοί μπερδεύονται, και διστάζουν να την πάνε αλλού. Και όπως φαίνεται, και η ίδια δεν το πολυκυνήγησε στο σινεμά. Οπότε μένει με την Πονεμένη μάνα.

(Φωτ.: Facebook / Παλιός κλασικός ελληνικός κινηματογράφος)

Ο μεγάλος έρωτας

1957. Στη σικάτη κοσμική Αθήνα, μια φωτογραφία από δεξίωση σε πολύ γνωστό ξενοδοχείο κάνει πάταγο. Η νεαρή ηθοποιός, πανέμορφη, κομψή και πολύ ευτυχισμένη, ποζάρει δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Οι δυο τους γνωρίστηκαν πάνω στο σανίδι, κάνουν κοινές κοσμικές εμφανίσεις, παίζουν μαζί σε ταινίες, συγκροτούν θίασο και κάνουν μια μεγάλη και επιτυχημένη περιοδεία.

Μοιάζουν πολύ ερωτευμένοι και δεν το κρύβουν.

Η διαφορά ηλικίας ανάμεσα στους δυο ηθοποιούς ωστόσο ήταν μεγάλη. Η Χριστίνα Σύλβα όμως ήταν τόσο ερωτευμένη ώστε στο τέλος ζήτησε εκείνη από τον Κωνσταντάρα να παντρευτούν. Ο ηθοποιός όμως, που είχε ήδη έναν γάμο στο ενεργητικό του, δεν δέχθηκε. Λάτρης των ωραίων γυναικών, bon viveur, γνωστός για τους πολλούς έρωτες του, ο Λαμπρούκος ένιωθε πως ο γάμος και η οικογενειακή ζωή δεν του ταίριαζαν. Παρ’ όλα αυτά την αγαπούσε, και έμειναν μαζί μέχρι το 1961.

(Φωτ.: Facebook / Παλιός κλασικός ελληνικός κινηματογράφος)

Τότε ήρθε η ανατροπή στη ζωή του Λάμπρου Κωνσταντάρα: Γνώρισε και ερωτεύτηκε τη Φιλιώ Κεκάτου, με την οποία είχε εξίσου μεγάλη διαφορά ηλικίας – ήταν 25 χρόνια μικρότερή του. Γνωρίστηκαν το 1961 και τελικά, παρά την αντίθετη φιλοσοφία ζωής του μεγάλου ηθοποιού, παντρεύτηκαν το 1971.

Η Σύλβα, από ευτυχισμένη πριγκίπισσα μεταμορφώνεται σε ηρωίδα των μελό ταινιών που πρωταγωνιστούσε και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της.

Η παρολίγο ρολίστρια

Και η ζωή συνεχίζεται. Η Χριστίνα Σύλβα παντρεύτηκε δύο φορές. Πρώτος της σύζυγος υπήρξε ο γιατρός Δημήτρης Μαρκομιχελάκης, ο οποίος είχε δική του κλινική και χόμπι το θέατρο. Δεύτερος ήταν ο Δημήτρης Ρόκκας, με τον οποίον απέκτησαν δύο κόρες.

Όσον αφορά την καριέρα της, λίγο πριν τελειώσει η δεκαετία του ’60 εγκαταλείπει τον κινηματογράφο. Ούτως ή άλλως το είδος που υπηρέτησε στη μεγάλη οθόνη, έχει αρχίσει να φθίνει. Στο θέατρο συνεχίζει μεν, αλλά πλέον δεν είναι η δροσερή ενζενί. Μεγαλώνει, μαζί με τους ρόλους που της δίνονται.

Από την σειρά «Χαμογελάστε παρακαλώ» (φωτ. ert.gr)

Ως καρατερίστα επιβιώνει και στην τηλεόραση. Εκεί δίνει το παρών από τα 70ς μέχρι τα 90ς, και στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Τάσου Αθανασιάδη Οι τελευταίοι εγγονοί. Αν και η σειρά δεν γνωρίζει τρελή επιτυχία, η επαναφορά της Σύλβα μπορεί κάποιος να πει ότι ήταν σαν επανασύσταση στο χώρο και στο κοινό.

Μόνο που έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση με τον καρκίνο.

Και σαν σήμερα, πριν από 30 χρόνια, έσβησαν αυτά τα μάτια που λατρεύτηκαν και αγαπήθηκαν. Ίσως πικραμένα στον τομέα της καριέρας, αλλά ως φαίνεται βρήκε στην προσωπική της ζωή την ευτυχία. Έστω και αν κράτησε λίγο.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η μοναδική Μαίρη Χρονοπούλου (φωτ.: instagram.com/marychronopoulou_official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δύο χρόνια χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου – Η λαμπερή ζωή, οι ρόλοι, οι πληγές, το ατύχημα και το μυστήριο πίσω από το θάνατό της

6/10/2025 - 1:56μμ
Ο Γιώργος Κοσκωτάς, το 1999 (φωτ. αρχείου: Π. Γιαννακούρης/ΑΠΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Κοσκωτάς: Ο «μπογιατζής» που τάραξε την Ελλάδα

5/10/2025 - 2:44μμ
O Τσάρλτον Ίστον στο Λονδίνο, 30 Ιουλίου 1999 (φωτ.: EPA / Matthew Fearn)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τσάρλτον Ίστον, ένας σταρ… επικών διαστάσεων – Από τους κοινωνικούς αγώνες στον Ρίγκαν

4/10/2025 - 5:06μμ
(Φωτ.: Facebook/ mytheatro)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαριάννα Τόλη: Το αιώνιο κορίτσι της ελληνικής σκηνής γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1952

3/10/2025 - 8:28μμ
Η Κατερίνα Γώγου το 1978
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κατερίνα Γώγου: Η ανυπότακτη ηθοποιός και ποιήτρια – Η ζωή στο περιθώριο, τα σκοτάδια της και ο θάνατος της κόρης της

3/10/2025 - 11:44πμ
Ο Σταμάτης Κόκοτας (φωτ. αρχείου: Στέλιος Μισίνας / EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τρία χρόνια από το θάνατο του Σταμάτη Κόκοτα και ο γιος του Δημήτρης συνεχίζει να δίνει μάχη για τη δική του ζωή

1/10/2025 - 5:35μμ
Μανιώδης καπνιστής και εκτός πλατό ο Γουόλτερ Ματάου. Εδώ στο φιλμ «Πρώτη σελίδα» (πηγή: imdb.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γουόλτερ Ματάου: Ο υπέροχος απατεώνας που πολλοί επιχείρησαν να μιμηθούν

1/10/2025 - 12:19μμ
Η Δούκισσα σε εκπομπή της ΕΡΤ, το 1986 (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Δούκισσα του λαϊκού πενταγράμμου – Οι επιτυχίες, ο έρωτας με τον Βοσκόπουλο, ο Ζαμπέτας και η διεμφυλική εγγονή

30/09/2025 - 11:55πμ
Κατασκευή των ξύλινων οικιών για τους πρόσφυγες της Νέας Αγχιάλου (πηγή: «Η Δήμητρα»)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Διωγμένοι από τους Βούλγαρους, πρόσφυγες στη Νέα Αγχίαλο, «αιχμάλωτοι» της ελονοσίας

30/09/2025 - 10:51πμ
Τα φώτα στον Θέμη Αδαμαντίδη (φωτ.: Facebook / Θέμης Αδαμαντίδης / Themis Adamantidis)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θέμης Αδαμαντίδης: Φωνή και ζωή, όλα στο κόκκινο

28/09/2025 - 12:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Mε τον καθιερωμένο αγιασμό και με μια ημερίδα ξεκίνησε η νέα πολιτιστική χρονιά της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Ολύμπιο Βήμα)

Δυναμικό ξεκίνημα για την Ένωση Ποντίων Πιερίας, με το νέο μουσείο στο επίκεντρο

31 λεπτά πριν
Η Μαρία Καρυστιανού στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Πάνο Ρούτσι, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Λάρισα: Αίτημα ενημέρωσης κατέθεσε η Μαρία Καρυστιανού

55 λεπτά πριν
Εν αναμονή στο «Ελ. Βενιζέλος» των μελών του «Οξυγόνου» που συνελήφθησαν από το Ισραήλ στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Γάζα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Επιστρέφουν οι 27 Έλληνες του στολίσκου για τη Γάζα – Απελάθηκαν από το Ισραήλ

1 ώρα πριν
Ουρές στη Λάρισα για το showcar της McLaren F1 Team (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Πανηγυρίζουν οι φίλοι της McLaren F1 Team: Από το Grand Prix της Σιγκαπούρης μέχρι το Roadshow της Λάρισας

2 ώρες πριν
Φωτιά έπειτα από την επίθεση του ουκρανικού drone στο σταθμό πετρελαίου στην πόλη Φεοντοσίγια [Θεοδοσία] της ανατολικής Κριμαίας (πηγή: Χ / Anton Gerashchenko)

Η Ουκρανία έπληξε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής εκρηκτικών της Ρωσίας

2 ώρες πριν
Φωτογραφία του Ντένις Ρούτσι στο σημείο όπου ο πατέρας του πραγματοποιεί απεργία πείνας (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Πάνος Ρούτσι: Εντός της ημέρας η απόφαση για τις τοξικολογικές εξετάσεις

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign