pontosnews.gr
Σάββατο, 19/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Μαριάμ Κσακολιάν: «Βγαίνοντας κάτω από τα πτώματα άρχισα να περπατώ στα τέσσερα σαν ζώο μέσα στη νύχτα»

Μια 25χρονη Αρμένισσα σώθηκε από θαύμα, αφού πρώτα είδε κορίτσια 12 χρόνων να τρελαίνονται από τους βιασμούς των Τούρκων

28/04/2024 - 10:00μμ
Ορφανά Αρμενόπουλα, περ. 1915-1920 (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Bain News Service photograph collection)

Ορφανά Αρμενόπουλα, περ. 1915-1920 (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Bain News Service photograph collection)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ακόλουθο κείμενο αποτελεί μια μαρτυρία της Γενοκτονίας των Αρμενίων από μια νεαρή κοπέλα από το χωριό Αρζάλια. Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα armeniangenocide100.gr, σε επιμέλεια του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

≈

Στις 10 Ιουνίου ήρθαν στο χωριό μια ομάδα χωροφύλακες και αφού συνέλαβαν τον πατέρα μου Ζαντίκ, τον θείο μου Μελκόν και τον μικρό μου αδελφό Αρουτιούν· τους πήγαν στην πόλη. Όταν ο πατέρας μου ζήτησε να μάθει τον λόγο της σύλληψης, αυτοί του απάντησαν: «Δεν ξέρουμε, αλλά θα είναι κάτι ασήμαντα».

Μετά από δύο μέρες μάθαμε πως τους είχαν βάλει σε μια βάρκα και τους είχαν ρίξει στη θάλασσα. Ο πατέρας και τα αδέρφια μου δεν είχαν αναμιχθεί σε καμιά κομματική δραστηριότητα, γι’ αυτό και έμεινε ανεξήγητη για όλους η περίπτωση της σύλληψής τους, κι όσοι το άκουσαν έμειναν έκπληκτοι

Στις 18 Ιουνίου μας μάζεψαν όλους πια και μας κατέβασαν στην πόλη. Ξεκινήσαμε την ίδια κιόλας μέρα. Η ομάδα μας θα ήταν 200 άτομα, όλοι γυναίκες, κοπέλες και παιδιά 10-12 χρονών. Περπατήσαμε μέχρι τον Άγιο Βασίλη (μια ώρα από την πόλη). Εκεί χώρισαν τα παιδιά, της γυναίκες και τις κοπέλες σε διαφορετικές ομάδες και ξεκινήσαμε πάλι. Δεν ξαναείδαμε όσους χώρισαν από εμάς. Η ομάδα μας τώρα ήταν 100 άτομα.

Φτάνοντας στο Κουζ χαν είδα αμέτρητες γυναίκες και παιδιά. Ήταν τα πρώτα που έφεραν εκεί. Εκείνη τη νύχτα μείναμε σε αυτό το χάνι, στοιβαγμένοι σχεδόν ο ένας πάνω στον άλλο. Έκλεισαν γερά την πόρτα, χωρίς να μας δώσουν ψωμί και νερό. Το ίδιο και την επομένη. Όταν νύχτωσε, μας έβγαλαν από το χάνι και μας πήγαν πιο πάνω, στο Γιαζιλί-Ντας, όπου είχαν εγκαταστήσει το καρακόλι (κρατητήριο).

Εκεί μας έγδυσαν όλες και διέπραξαν πάνω μας τις πιο ακραίες θηριωδίες. Μια όμορφη νύφη, την λέγαν Σιρανούς, την ανάγκασαν έτσι ολόγυμνη να χορέψει. Ύστερα ο τσαούσης της ομάδας Σακίρ ανέβηκε στους ώμους της και την πρόσταξε να χορέψει κι έτσι λίγο. Από ντροπή δεν μπορούσαμε να κοιτάξουμε η μία την άλλη και κλείναμε τα μάτια. Οι τσέτες άρχισαν να μας μαστιγώνουν για να ανοίξουμε τα μάτια και να δούμε το χορό.

Λίγο αργότερα έπεσαν πάνω μας σαν θηρία κι άρχισαν να μας βιάζουν και να μας κακοποιούν με τη σειρά. Αυτό κράτησε 2-3 ώρες. Ήμασταν κιόλας μισοπεθαμένες, ιδιαίτερα τα κορίτσια 12-13 χρονών, που είχαν τρελαθεί και δεν καταλάβαιναν τι συνέβαινε. Μερικά ούρλιαζαν σαν σκυλιά, άλλα γελούσαν τσιριχτά κι έβγαζαν αφρούς από το στόμα.

Ήταν περασμένα μεσάνυχτα όταν άρχισαν να μας λογχίζουν. Τότε άρχισαν οι τρομερές στριγγλιές και τα ξεφωνητά, κάτι απερίγραπτο.

Δέχτηκα τρία χτυπήματα από λόγχη στο κεφάλι και ένα ελαφρύ τέταρτο κάτω από το μαστό. Έπεσαν πάνω μου άλλα πτώματα κι εγώ έμεινα από κάτω. Έπαψαν οι φωνές, τέλειωσε η σφαγή και έγινε σκοτάδι. Ένιωσα πως ήμουν ζωντανή και βγαίνοντας κάτω από τα πτώματα άρχισα να περπατώ στα τέσσερα σαν ζώο μέσα στη νύχτα. Φτάνοντας σ’ ένα σιτοχώραφο ξάπλωσα και από τη μεγάλη κούραση με πήρε ο ύπνος. Ξύπνησα κι είχε ξημερώσει. Τα στάχυα είχαν ψηλώσει αρκετά, οπότε μπορούσα να κρυφτώ χωρίς να φαίνομαι.

Μερικές Ελληνίδες ήρθαν γύρω από το ίδιο χωράφι για να μαζέψουν ξύλα. Όταν με είδαν, πλησίασαν, με σήκωσαν στην πλάτη και με πήγαν στο σπίτι τους. Έμεινα εκεί μερικές μέρες. Οι πληγές μου με ενοχλούσαν πολύ.

Ευτυχώς, στο χωριό εκείνο, την Κουνάκα, υπήρχε ένας πασίγνωστος Έλληνας ιατρός ιερέας που τον λέγαν παπα-Γιάννη. Παίρνοντάς με κοντά του, αυτός μου φρόντιζε καθημερινά τις πληγές. Στο σπίτι του βρισκόταν κι άλλη μια γυναίκα, από την οικογένεια Μπαλιάν, που είχε κι αυτή ξεφύγει από τόπο σφαγής. Οχτώ ολόκληρους μήνες μας φρόντισε με κάθε αυταπάρνηση και γιάτρεψε τις πληγές μας. Ξεμυτίσαμε όταν μπήκε ο ρωσικός στρατός.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πόντιοι αντάρτες (φωτ.: YouTube)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Λαζ. Παπαδόπουλου: Στους ανήμπορους έδιναν από μιαν σπρωξιά και τους έριχναν στους γκρεμούς

15/07/2025 - 8:15μμ
Ελληνορθόδοξοι πρόσφυγες από τη Σαμψούντα το 1923, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (φωτ.: wikipedia commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Παπαθόδωρου Θεοδωρίδη: «Οι δικοί σας σφάξανε τους δικούς μας, και γι’ αυτό είναι δίκαιο να σας σφάξουμε»

13/07/2025 - 8:11μμ
Γλέντι στην Κοινώνεσσα Σουρμένων για τον εορτασμό του τουρκικού Συντάγματος. 10 Ιουλίου 1908 (πηγή: Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου / Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Όταν οι Έλληνες γιόρταζαν για τους Νεότουρκους, τους μετέπειτα σφαγείς τους

10/07/2025 - 10:28πμ
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

9/07/2025 - 9:42μμ
Άποψη του οικισμού της Ίμερας στον Πόντο (φωτ.: «Η Έξοδος» τόμος Ζ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευρυδίκης Γαλανού: Αφήσαμε τα χώματα που γεννηθήκαμε και που θάψαμε τους ανθρώπους μας, και φύγαμε

5/07/2025 - 10:18πμ
Η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στη Σαφράμπολη μετατράπηκε σε τζαμί με μιναρέ (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος ΙΒ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεόδωρου Βασιλειάδη: Καθίσαμε έναν μήνα στο δάσος, από τα έλη πίναμε νερό

27/06/2025 - 10:07πμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (φωτ.: αρχείο Θεοδόση Κυριακίδη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνές συνέδριο για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων: Νέα στοιχεία στο φως – Γιατί αφορούν Έλληνες και Αρμένιους

26/06/2025 - 10:24πμ
Άποψη της Ινέπολης. Στο βάθος διακρίνεται το βυζαντινό φρούριο (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος ΙΒ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ηρακλή Σπανόπουλου: Αφήσαμε πολλά πράματα να μας τα φυλάξουν οι Τούρκοι. Όταν όμως γυρίσαμε, δεν βρήκαμε τίποτα

21/06/2025 - 8:55μμ
«Λεηλατούν, πυρπολούν, σκοτώνουν ψυχρά, χωρίς μίσος, κατά μια έννοια μεθοδικά». Φελίξ Σαρτιό, Φώκαια, Ιούνιος 1914 (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Σφαγή της Φώκαιας προάγγελος της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής

12/06/2025 - 3:31πμ
Ασσύριοι και Ασσύριες με εθνικές ενδυμασίες (φωτ.: Αρχείο Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η «άγνωστη» Γενοκτονία των Ασσυρίων – Ο λαός, η ιστορία του, η σύνδεση με τους Έλληνες

8/06/2025 - 10:12πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταστροφές σε βαν της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Έπινγκ (πηγή: Χ / 
UK News in Pictures)

Αγγλία: Σοβαρά επεισόδια έξω από ξενοδοχείο για αιτούντες άσυλο

3 ώρες πριν
Λεπτομέρεια από την αφίσα

Οι Μικρασιάτες της Μυτιλήνης γιορτάζουν την Αγία Παρασκευή

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA /
Sean Gallup / POOL)

Στη Σλοβενία έγινε νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία – Προηγήθηκε δημοψήφισμα

5 ώρες πριν
Το μπαλκόνι του διαμερίσματος του Πέτρου Φιλιππίδη (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Σενάρια εμπρησμού για τη φωτιά στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη

5 ώρες πριν
Αφίσα για το 27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων (πηγή: ΕΡΤ3)

27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Δήλωση παρουσίας από το Βέρμιο, στη συνάντηση-θεσμό

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ23: «Χάλκινη» η Εμμανουηλίδου

6 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign