pontosnews.gr
Σάββατο, 4/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Μαριάμ Κσακολιάν: «Βγαίνοντας κάτω από τα πτώματα άρχισα να περπατώ στα τέσσερα σαν ζώο μέσα στη νύχτα»

Μια 25χρονη Αρμένισσα σώθηκε από θαύμα, αφού πρώτα είδε κορίτσια 12 χρόνων να τρελαίνονται από τους βιασμούς των Τούρκων

28/04/2024 - 10:00μμ
Ορφανά Αρμενόπουλα, περ. 1915-1920 (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Bain News Service photograph collection)

Ορφανά Αρμενόπουλα, περ. 1915-1920 (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Bain News Service photograph collection)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το ακόλουθο κείμενο αποτελεί μια μαρτυρία της Γενοκτονίας των Αρμενίων από μια νεαρή κοπέλα από το χωριό Αρζάλια. Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα armeniangenocide100.gr, σε επιμέλεια του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

≈

Στις 10 Ιουνίου ήρθαν στο χωριό μια ομάδα χωροφύλακες και αφού συνέλαβαν τον πατέρα μου Ζαντίκ, τον θείο μου Μελκόν και τον μικρό μου αδελφό Αρουτιούν· τους πήγαν στην πόλη. Όταν ο πατέρας μου ζήτησε να μάθει τον λόγο της σύλληψης, αυτοί του απάντησαν: «Δεν ξέρουμε, αλλά θα είναι κάτι ασήμαντα».

Μετά από δύο μέρες μάθαμε πως τους είχαν βάλει σε μια βάρκα και τους είχαν ρίξει στη θάλασσα. Ο πατέρας και τα αδέρφια μου δεν είχαν αναμιχθεί σε καμιά κομματική δραστηριότητα, γι’ αυτό και έμεινε ανεξήγητη για όλους η περίπτωση της σύλληψής τους, κι όσοι το άκουσαν έμειναν έκπληκτοι

Στις 18 Ιουνίου μας μάζεψαν όλους πια και μας κατέβασαν στην πόλη. Ξεκινήσαμε την ίδια κιόλας μέρα. Η ομάδα μας θα ήταν 200 άτομα, όλοι γυναίκες, κοπέλες και παιδιά 10-12 χρονών. Περπατήσαμε μέχρι τον Άγιο Βασίλη (μια ώρα από την πόλη). Εκεί χώρισαν τα παιδιά, της γυναίκες και τις κοπέλες σε διαφορετικές ομάδες και ξεκινήσαμε πάλι. Δεν ξαναείδαμε όσους χώρισαν από εμάς. Η ομάδα μας τώρα ήταν 100 άτομα.

Φτάνοντας στο Κουζ χαν είδα αμέτρητες γυναίκες και παιδιά. Ήταν τα πρώτα που έφεραν εκεί. Εκείνη τη νύχτα μείναμε σε αυτό το χάνι, στοιβαγμένοι σχεδόν ο ένας πάνω στον άλλο. Έκλεισαν γερά την πόρτα, χωρίς να μας δώσουν ψωμί και νερό. Το ίδιο και την επομένη. Όταν νύχτωσε, μας έβγαλαν από το χάνι και μας πήγαν πιο πάνω, στο Γιαζιλί-Ντας, όπου είχαν εγκαταστήσει το καρακόλι (κρατητήριο).

Εκεί μας έγδυσαν όλες και διέπραξαν πάνω μας τις πιο ακραίες θηριωδίες. Μια όμορφη νύφη, την λέγαν Σιρανούς, την ανάγκασαν έτσι ολόγυμνη να χορέψει. Ύστερα ο τσαούσης της ομάδας Σακίρ ανέβηκε στους ώμους της και την πρόσταξε να χορέψει κι έτσι λίγο. Από ντροπή δεν μπορούσαμε να κοιτάξουμε η μία την άλλη και κλείναμε τα μάτια. Οι τσέτες άρχισαν να μας μαστιγώνουν για να ανοίξουμε τα μάτια και να δούμε το χορό.

Λίγο αργότερα έπεσαν πάνω μας σαν θηρία κι άρχισαν να μας βιάζουν και να μας κακοποιούν με τη σειρά. Αυτό κράτησε 2-3 ώρες. Ήμασταν κιόλας μισοπεθαμένες, ιδιαίτερα τα κορίτσια 12-13 χρονών, που είχαν τρελαθεί και δεν καταλάβαιναν τι συνέβαινε. Μερικά ούρλιαζαν σαν σκυλιά, άλλα γελούσαν τσιριχτά κι έβγαζαν αφρούς από το στόμα.

Ήταν περασμένα μεσάνυχτα όταν άρχισαν να μας λογχίζουν. Τότε άρχισαν οι τρομερές στριγγλιές και τα ξεφωνητά, κάτι απερίγραπτο.

Δέχτηκα τρία χτυπήματα από λόγχη στο κεφάλι και ένα ελαφρύ τέταρτο κάτω από το μαστό. Έπεσαν πάνω μου άλλα πτώματα κι εγώ έμεινα από κάτω. Έπαψαν οι φωνές, τέλειωσε η σφαγή και έγινε σκοτάδι. Ένιωσα πως ήμουν ζωντανή και βγαίνοντας κάτω από τα πτώματα άρχισα να περπατώ στα τέσσερα σαν ζώο μέσα στη νύχτα. Φτάνοντας σ’ ένα σιτοχώραφο ξάπλωσα και από τη μεγάλη κούραση με πήρε ο ύπνος. Ξύπνησα κι είχε ξημερώσει. Τα στάχυα είχαν ψηλώσει αρκετά, οπότε μπορούσα να κρυφτώ χωρίς να φαίνομαι.

Μερικές Ελληνίδες ήρθαν γύρω από το ίδιο χωράφι για να μαζέψουν ξύλα. Όταν με είδαν, πλησίασαν, με σήκωσαν στην πλάτη και με πήγαν στο σπίτι τους. Έμεινα εκεί μερικές μέρες. Οι πληγές μου με ενοχλούσαν πολύ.

Ευτυχώς, στο χωριό εκείνο, την Κουνάκα, υπήρχε ένας πασίγνωστος Έλληνας ιατρός ιερέας που τον λέγαν παπα-Γιάννη. Παίρνοντάς με κοντά του, αυτός μου φρόντιζε καθημερινά τις πληγές. Στο σπίτι του βρισκόταν κι άλλη μια γυναίκα, από την οικογένεια Μπαλιάν, που είχε κι αυτή ξεφύγει από τόπο σφαγής. Οχτώ ολόκληρους μήνες μας φρόντισε με κάθε αυταπάρνηση και γιάτρεψε τις πληγές μας. Ξεμυτίσαμε όταν μπήκε ο ρωσικός στρατός.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μια πραγματική αγωνίστρια της ζωής η Αρμένια Μαίρη Βαρτανιάν, δεν είναι πια εδώ (πηγή: zartonkmedia.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Πέθανε σε ηλικία 112 ετών η Μαίρη Βαρτανιάν μία από τις τελευταίες επιζήσασες

2/07/2026 - 12:24μμ
Το δημαρχείο του Βολουβέ-Σεν-Λαμπέρ, στην περιοχή των Βρυξελλών (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πρώτη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από δήμο του Βελγίου

30/06/2026 - 8:29μμ
Ερειπωμένο σπίτι στον Πόντο σήμερα (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθεριάδη, Χατζησαββίδη, Ασλανίδη: Μέσα σε μια μέρα 36 χωριά κάψανε

24/06/2026 - 8:52μμ
Το πλοίο «Ionia» στον Πειραιά, τον Φεβρουάριο του 1923. Είχε αποπλεύσει από την Τραπεζούντα μεταφέροντας χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν εν πλω από τύφο και ευλογιά. Το ταξίδι, που έγινε με ευθύνη της Near East Relief, ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή των πληθυσμών (πηγή: Flickr Commons project, 2021)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η «γέφυρα σωτηρίας» για τους πρόσφυγες – Το έργο των ξένων ανθρωπιστικών αποστολών (1915-1923)

20/06/2026 - 12:04μμ
Ο έμπορος βαφών Ναζάρ Αγά Μανούσαγκιαν με την οικογένειά του στην Αντέπ, το 1912 (φωτ.: Hraztan Tokmadjian, Ayntabi Aseghnakordzoutyunu [The Embroidery of Ayntab], τ. 1, Χαλέπι-Ερεβάν, 2015)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ποιοι κέρδισαν από τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων;

19/06/2026 - 10:20πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακής Τσάπα: 159 άτομα πήγαμε στην εξορία. Εννιά άτομα γυρίσαμε στο χωριό

18/06/2026 - 8:22μμ
(Πηγή: Near East Foundation archives, 1923)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Ξενίδη: Στο βουνό έφτανε ώρα που κόβανε αγκάθια, τα βράζανε και τα τρώγανε

17/06/2026 - 9:16μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

14 Ιουνίου 1921: Ο Τοπάλ Οσμάν μπαίνει στην Έρπαα – Η περιγραφή του οπλαρχηγού Σάββα Κ. Ασλανίδη συγκλονίζει

14/06/2026 - 10:00πμ
Οικογένεια προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής σε φωτογραφία της Nelly's (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Τσαπακίδη: Πολλές φορές πέθαινε η μάνα και κρατούσε ακόμη το βρέφος της αγκαλιά

13/06/2026 - 8:26μμ
Σε πρώτο πλάνο ένας έφιππος τσέτης, Τούρκος άτακτος στρατιώτης, μέλος αντάρτικων
μονάδων, και τρεις άλλοι με λάφυρα στα χέρια τον ακολουθούν. Πίσω τους, Έλληνες κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στο σπίτι του Σαρτιό, με τη γαλλική σημαία
υψωμένη για να τους προστατεύει, κάνοντας απεγνωσμένα νόημα στα πλοιάρια για να
προσεγγίσουν. 13 Ιουνίου 1914 (πηγή: Χάρης Γιακουμής / Kallimages, Paris)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο πρώτος διωγμός των Ελλήνων από τα παράλια τον Ιούνιο του 1914

12/06/2026 - 12:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Γουρπάνι σ', τουλουμόπο μ'» του Γιάννη Γκόσιου (πηγή: YouTube / 
Gkosios Official)

«Γουρπάνι σ’, τουλουμόπο μ’»: Ένα ποντιακό τραγούδι γίνεται φόρος τιμής στη μνήμη, τις ρίζες και το αγγείον

12 λεπτά πριν
Οδηγοί ταξί στην Άγκυρα κερνούν λουκούμια, ως δείγμα τουρκικής φιλοξενίας λίγο πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (φωτ.: Anadolu)

Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Άγκυρα: Η «βιτρίνα» του Ερντογάν και το γεωπολιτικό στοίχημα της Τουρκίας

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Scott Strazzante)

Και τώρα η φάση των «16» – Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

59 λεπτά πριν
Μέλος της Προεδρικής Φρουράς προσφέρει νερό σε Εύζωνα που εκτελεί την υπηρεσία του στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Η Ελλάδα μπαίνει στη ζώνη των ακραίων καυσώνων – Οι πιο ευάλωτες περιοχές

1 ώρα πριν
Η καμένη είσοδος της πολυκατοικίας όπου διαμένει η οικογένεια Νέστορα, στην περιοχή της Ανάληψης (Χαριλάου) στη Θεσσαλονίκη. Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο η διαδρομή των δραστών μετά τη φονική επίθεση με γκαζάκια – Καταθέτει νέος μάρτυρας

2 ώρες πριν
Συσκευασμένη φέτα σε ράφια ελληνικού σουπερμάρκετ (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Σε τουρκική «μέγγενη» η ελληνική φέτα ΠΟΠ: Απομιμήσεις στα ράφια και ένα «ξεχασμένο» έγγραφο του Προξενείου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign